zachranna sluzba

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 736 až 750 (z celkového počtu 801 )
  • Autor

@p800 wrote:

Víťazi z prvého kola už zbierajú licencie aj z druhého,kontrola avízovaná ministerstvom o nich ani nezakopla,rádiologicku komunikaciu majú len na papiery.Nepochybujem o ešte väčšej objektívnosti rozhodnutia výberovej komisie ako to bolo prvý krát.

Pozor na hrubky. Aj gramaticke ale hlavne vecne, ludske. O koho nezakopla kontrola? Co je to radiologicka komunikacia? Kto co dostal nepravom? A konkretne. ved P800 iste nie je meno.

joj
    Účastník

p800 mal na mysli zrejme rádiofónnu sieť v podobe MATRA vysielačiek. To sa vážne uvažuje, že táto zastaralá technika tak komplikovaná na ovládanie bude slúžiť na komunikáciu záchranných zložiek? Je vôbec dobudovaná sieť s pokrytím územia SVK?
    systém rádio komunikácie v BA je myslím prehľadný tak prečo sa nevyužijú skúsenosti z praxe?

p800
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

/quote]

Pozor na hrubky. Aj gramaticke ale hlavne vecne, ludske. O koho nezakopla kontrola? Co je to radiologicka komunikacia? Kto co dostal nepravom? A konkretne. ved P800 iste nie je meno.

P800 je momentálne v zahraničí … rád by som sa vrátil a nie som zabezpečený tak aby som mohol ostať bez príjmu,preto neuvádzam meno.
    Čas ukáže kto robil hrúbky ľudské a vecné.Rádiologická komunikácia je komunikácia cez radiologickú sieť(vysielačky)Spomeňme si čo sa deje cez vianočné sviatky a počas silvestrovskej noci so sieťami mobilných operátorov.Na to by sa malo zamerať,lebo chyba v komunikácii môže spôsobiť veľa škôd ale to iste viete.Nemyslel som konkrétne Matru ale spojenie posádok a operačného strediska cez mobil je dosť neštandardné.

Duso
    Účastník

@joj wrote:

p800 mal na mysli zrejme rádiofónnu sieť v podobe MATRA vysielačiek. To sa vážne uvažuje, že táto zastaralá technika tak komplikovaná na ovládanie bude slúžiť na komunikáciu záchranných zložiek? Je vôbec dobudovaná sieť s pokrytím územia SVK?
    systém rádio komunikácie v BA je myslím prehľadný tak prečo sa nevyužijú skúsenosti z praxe?

No podme k veci postupne.

1. Na Slovensku je teraz pokrytych 8 % uzemia radiovym signalom pre potreby ZZS. Vysledky presnych merani mozem na poziadanie poskytnut.

2. Vysiela sa na 4 roznych frekvencnych pasmach. Viac ako 40% vysielajucich porusuje vydane povolenia a telekomunikacny zakon.

3. Skoro 50% sanitiek komunikuje na mobiloch od beznych poskytovatelov. Hotova katastrofa, ked sa nieco stane na silvestra, alebo pri velkom sportovom podujati.

4. Bratislava je vynimka, lebo ma dobre podmienky na pokrytie. Vela obyvatelov na malom priestore, s jednoduchym terenom. Nech sa prihlasi frajer, ktory to dokaze v presovskom kraji s nakladmi ala Bratislava.

5. Viem, ze SITNO a MATRA nie je idealom, ale je jedinym rozumnym riesenim. Siet na slovensku ma byt dobudovana do 2 rokov. Je mi jedno, ako je realizovana siet. Viem si predstavit aj lepsie riesenia, ale jednotna komunikacia na celom Slovensku je NUTNA.

6. Zlozitost ovladania je asi rovnaka ako na beznom mobile. Ked si neprecitam navod a trochu nezacvicim, je to „zlozite“. Konvencia TETRAPOL je rovnako „zastarala“ ako konvencia GSM, ktoru bezne pouzivate a ste happy.

7. Na preklenutie dvoch rokov sme chceli vybudovat vlastnu siet. Prostriedky by neboli stratene, lebo by sme ju posunuli na pouzitie v zdravotnictve mimo zachrannej sluzby. Vozidla dopravky nie je efektivne zapojit do SITNA. Pozrite si vestnik verejneho obstaravania. Uz teraz sa mohla zacat budovat siet v presovskom kraji. „Busines“ zaujmy a blby zakon o verejnom obstaravani nam tuto snahu stopli. Zhaname nahradne riesenie pred nahradnym riesenim a zacali sme vyberove konanie na druhy pokus. Prve tri kraje urychlene preklapame do SITNA.

Ked Vas este nieco napadne, co je nejasne napiste.

Napadlo ma co je nejasne. Dokedy budu ludia podozrievat pri svojom neuspechu ze to bolo iba vdaka tomu ze bol niekdo napriklad korumpovany.
    Radiologicka siet je podla mna siet radiologov.

joj
    Účastník

Tak fajn,Dušo poprosím o zaslanie manuálu k Matre na mail. Ďakujem.
    Napísal si to dosť zrozumiteľne a uznávam,že je to rozumné riešene v rámci možností. Tak mi napadá otázka či by sa nedala využiť sieť mob. operátora s funkciou PTT (push to talk) v našich podmienkach.
    Prostriedky rádio siete budú financované z rozpočtu alebo si ich musí poskytovateľ zakúpiť sám?
    Výsledky VK sú myslím nezvratné a je zbytočné sa obviňovať. :^o

Duso
    Účastník

@joj wrote:

Tak fajn,Dušo poprosím o zaslanie manuálu k Matre na mail. Ďakujem.
    Napísal si to dosť zrozumiteľne a uznávam,že je to rozumné riešene v rámci možností. Tak mi napadá otázka či by sa nedala využiť sieť mob. operátora s funkciou PTT (push to talk) v našich podmienkach.
    Prostriedky rádio siete budú financované z rozpočtu alebo si ich musí poskytovateľ zakúpiť sám?
    Výsledky VK sú myslím nezvratné a je zbytočné sa obviňovať. :^o

O.K.
    1. Posli mi typ Matry a ja sa Ti pokusim zohnat navod. Kto stratil orginal ??

2. PTT u mobilnych operatorov je Potemkinova dedina. Orange sa k nemu vobec nehlasi a T-mobilu nefunguje poriadne. Skusil som to minuly rok sam na sebe.

3. Slovaci nevedia citat. Neber to osobne. Vo vyhlaske 30 je to jasne. Komunikaciu ma na starosti stat a preto to plati. Ked sme to vymyslali, zdalo sa mi blbe prikazat niekomu nieco a potom ho nechat, nech si to zaplati. Nakolko mame spolocny zaujem, aby fungovala zahranka ked nas trafi slak, tak si to zaplatme zo spolocnych penazi. To si predstavujem pod pojmom stat. Ja som tiez molekula statu.

4. VK ukazuje na marazmus tohoto statu. Ludia, ktory kludne zoberu priamu statnu zakazku za 12 nasobok v SK, rozbiju ciste vyberove konanie. Opru sa o nezmyselne slovicko. A je to. Bol som najivny blb a teraz za to platim. Som malo rafinovany.

S pozdravom “ Zachranke Zdar“

Duso

jobko
    Účastník

Nič nove v druhom kole ?

Jozef Balaz
    Účastník

60-ročná pacientka hospitalizovaná na internom odd. v nemocnici v meste zvanom napr. XX začala javiť príznaky CMP, neurológ indikoval akútne CT mozgu na vylúčenie intrakraniálneho krvácania. O 11:10 bolo objednané vyšetrenie v susednom meste zvanom napr. YY, s tým aby pacient prišiel čím skôr kvôli iným objednaným vyšetreniam.

O 11:15 som volal 155, kde som sa predstavil ako doktor z interného odd. XX, nahlásil som potrebu prevozu rizikového pacienta na CT vyšetrenie do YY. Operátorka sa ma pýtala, či je nevyhnutný prevoz „rýchlou záchrankou“, čo som potvrdil. Odpovedala mi, že to musí preveriť a zavolá mi naspäť.

Cca o 11:25 operátorka volala naspäť na oddelenie, hovor prebrala kolegyňa – bolo jej oznámené, že pokiaľ pacientka nie je v akútnom ohrození života, ak jej nezlyhávajú vitálne funkcie, prevoz by sa mal realizovať dopravnou službou.

O 11:30 som opätovne volal 155 s tým, že pacientka je riziková a potrebuje prevoz aj so zabezpečením lekárskeho sprievodu, pretože pokiaľ sa jedná o intrakraniálne krvácanie, jej stav sa môže rapídne zhoršiť a mohla by byť ohrozená na živote. Operátorka mi povedala, že mi dá k telefónu primára, Dr. Abcd.

O 11:40 sa mi do telefónu ohlásil Dr. Abcd, ktorému som zopakoval, o akého pacienta sa jedná a akú máme požiadavku, zároveň som ho poprosil, aby mi vysvetlil ako máme postupovať pri podobných situáciách v budúcnosti. Približný prepis rozhovoru:

dispečing – Systém sa len rozbieha. Ešte nedávno vaša nemocnica prevádzkovala RLP, nemohol by byť prevoz realizovaný vašou sanitkou?
    XX – Sanitka tu možno fyzicky ešte je, ale už nemáme ani personál ani oprávnenie na realizovanie prevozu, takéto stavy vyžadujú RLP, ktorú prevádzkuje nový poskytovateľ.
    dispečing – Nebolo by možné pacienta previezť dopravnou službou?
    XX – Nie, neurológ vyslovil podozrenie na intrakraniálne krvácanie, pacient síce je momentálne stabilizovaný, ale jeho stav sa môže rapídne zhoršiť.
    dispečing – A nemôžete ho poslať nejakou inou sanitkou a ako lekár s ním ísť vy?
    XX – Nie, ja mám povinnosť byť na oddelení.
    dispečing – Pozrite sa na veci pragmaticky, zoberiete si na zodpovednosť to, že celý región zostane 3 hodiny bez záchrannej služby?
    XX – Pokiaľ viem, ja ako lekár na oddelení mám zodpovednosť za pacientov na oddelení, nie za zabezpečovanie rýchlej zdravotníckej pomoci.
    dispečing – Zodpovednosť za RLP nemáme ani my, my sme len dispečing.
    XX – Chápem to správne, že vy mi len podávate informácie, ale rozhodnutie či trváme na prevoze ostáva na mne?
    dispečing – Áno, ja vám len hovorím aká je situácia.
    XX – Potom trvám na požiadavke na prevoz pacienta, ja si nedovolím riskovať prípadné komplikácie.
    dispečing – Ešte počkajte, zavolám do Bratislavy a opýtam sa odborníka. O tomto probléme vieme, podobne je to aj v susedných okresoch. Bude sa to riešiť v piatok na seminári v Bratislave s hlavným odborníkom Dr. Káligom.

O 11:55 mi znova volal Dr. Abcd s tým, že Dr. Efgh z Bratislavy mu podala vysvetlenie, ako postupovať. Pokiaľ prevoz indikuje službukonajúci lekár na oddelení, dispečing nemôže tento pokyn meniť a musí vyslať sanitku. Indikáciu na prevoz RLP môže zmeniť len na mieste službukonajúci lekár RLP. Zároveň mi oznámil, že posiela sanitku na prevoz pacienta.

O 12:05 prišiel na oddelenie tím RLP, prebrali pacientku a odviezli ju na CT. Oproti minulosti došlo k oneskoreniu prevozu pacienta o cca 45 minút, z dôvodu nejasností na strane dispečingu, resp. poskytovateľa RLP. Ale aspoň že sa veci vyjasnili…

…alebo ani nie, lebo dnes sa situácia opakovala. Aj s oneskorením zo strany dispečingu, aj s rizikom že celý región je niekoľko hodín bez zásahuschopnej rýchlej sanitky.

Superreforma, nie?

joj
    Účastník

Sekundárne prevozy si má zabezpečovať nemocnica svojpomocne a nie blokovať výjazdové vozidlo RLP. Nie je nič jednoduchšie ako zmobilizovať vodiča prevozovej sanitky,sestru z oddelenia a lekára tiež.Pokiaľ nemocnica vlastní vozidlo vybavené potrebnou technikou stojace v garáži a nevyťažuje ho je to mrhanie financiami.Ak by ste mali lepší manažment určite by ste dospeli ku kompromisu a nemuseli by ste mať zdržanie. #-o

Si myslím. #-o

sobotan
    Účastník

Áno súhlasím s horeuvedeným názorom, že nemocnice by si mali sekundárne prevozy zabezpečovať prostredníctvom svojich síl. Je minimálne komické ak nemocnice, ktoré sú „urazené, že im boli vyfúknuté záchranky“ na jednej strane tvrdia, že majú personálono-technické zabezpečenie pre ďalšie výberové konania a na druhej strane nepochopiteľne žiadajú nových poskytovateľov ZZS o zabezpečenie sekudárnch prevozov. Bolo by to smiešne, keby rukojemníkmi neboli:
    1. pacient, ktorý vyžaduje rýchly transport.
    2. Občania, ktorí zostanú bez pokrytia RLP.

A presne toto ukazuje “ malosť “ manžementu nemocníc. 😳

No ak zvysujeme pocet bodov z 91 na 260, tak potom siet bude realne zahustena aj na zvladnutie sek. prevozov, kam iste patria aj prevozy patol. novorodencov / potreba novorod. aristu/. Vypadok jedneho voza musi IZS nahradit priblizenim, alebo pohotovostou dvoch troch „susedov“

Jozef Balaz
    Účastník

@joj wrote:

Sekundárne prevozy si má zabezpečovať nemocnica svojpomocne a nie blokovať výjazdové vozidlo RLP. Nie je nič jednoduchšie ako zmobilizovať vodiča prevozovej sanitky, sestru z oddelenia a lekára tiež. #-o

Ak sa toto zopakuje zajtra počas nočnej služby, mám zamknúť oddelenie a utekať s pacietom na CTčko? Navyše, podľa pokynov z Bratislavy by som konal nesprávne, keďže aj oni odobrili to, že sekundárny prevoz je zodpovednosťou záchranky a nie dopravnej služby.

Naši bývalí šoféri už pracujú pre nového poskytovateľa ZSS. Dopravnú máme externú, a tí mi prevoz rovnako odmietli s tým, že ak je pacient v ohrození života, je to práca pre ZSS a takúto informáciu majú aj z poisťovne.

Mimochodom, pokiaľ by niekto počas sekundárneho prevozu potreboval RLP a táto by mu nebola poskytnutá pre neprítomnosť „rýchlej“, kto by bol postihnuteľný?
    a) lekár z oddelenia, ktorý dal požiadavku na sek. prevoz? (takto sa mi to snažil nahovoriť šéf 155-ky, ale je to 😀 )
    b) prevádzkovateľ ZSS? (asi nie, veď robí len to čo mu prikáže dispečing)
    c) dispečing? (asi nie, veď posielajú všetko čo majú)
    d) žeby poisťovňa? (keďže zazmluvnila prevádzkovateľa s nedostatočným zabezpečením?)

OPTIMUS
    Účastník

Nerozumiem aký by bol rozdiel, ak by vozidlo RLP prevádzkovala Vaša nemocnica. Ak by bolo vyťažené predmetným sekundárnym transportom, tak v konečnom dôsledku by región aj tak zostal bez „zásahuschopnej rýchlej sanitky“. Problém nie je v tom, kto RLP prevádzkuje, ale v hustote siete. Práve to má zmeniť proces, ktorý ironicky nazývate „superreformou“. Zvýšenie počtu staníc zabezpečí vykrývanie susedných spádových území a odstráni podobné problémy. Mimochodom minule sa tu niekto rozčuľoval kvôli predimenzovanej sieti.

joj
    Účastník

Priznávam,to ,že nemocnica nie je prevádzkovateľom DZS mi uniklo.
    Takto som sa nad tým nezamyslel. #-o

Riešenie je v ministrových slovách a má pravdu. =D>

KOS musí zvládnuť tento problém.

155

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 736 až 750 (z celkového počtu 801 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate