O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › zachranna sluzba
- This topic has 800 odpovedí, 53 hlasov, and was last updated pred 18 years, 2 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
4 októbra, 2004 o 6:37 pm #2293Anton HanusinÚčastník (Participant)
Tu však nehovoríme o systéme trauma centier, to sme rozdebatovali pred 1,5 rokom. Teraz nám ide o systém novo poňatých funkčných emergency departmentov (podľa nás jeden na 200 000 – 300 000 obyvatelov), ktoré sú schopné zvládnuť široké spektrum urgentých stavov v prednemocničnej a nemocničnej fáze. Samozrejme, závažná trauma (polytrauma) ako jeden z najexponovanejších urgentných stavov si vyžaduje kvalitné urgentné postupy (niektoré i chirurgickej povahy – napríklad torakotómia- sú napr. v USA v rukách emergency lekára) takže je jasne, že Trauma centrum I. rádu by malo byť v nemocnici, kde takýto ED funguje. Avšak pri koncipovaní trauma systému ide väčšinou o to, ako sústrediť do centier drahé osteosyntetické výkony, trauma centrum však musí mať dobrú neurochiru, brušnú chirurgiu, urológiu, gyndu -a, samozrejme, OAIM – prístup k polytraume je multidisciplinárny.
ED je zatiaľ chýbajúci medzičlánok medzi terénom a oddelením. Pretože holoorganický pohľad na urgentného pacienta je zatiaľ asi najviac vlastný intenzivistom, domnievam sa, že to bude spočiatku ich parketa. Samozrejme konziliári budú nutní. Avšak možno vznikne koncepcia UM, v ktorej lekár bude schopný zvládnuť urgentné či akútne stavy od hlavy až k päte.
5 októbra, 2004 o 7:05 pm #2294imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Pozor pozor, kto je to traumatolog. Genius co riesi vsetko aj oko.
Spytajte sa ortopedov, chiorurgov, atd.
navyse RZP je skor zachranar a preprava. Zamyslite sa ako ich vyskolime a kto to bude.
Pre AH: Presov 15. bude myslim ze pojde Pazo.5 októbra, 2004 o 7:34 pm #2295Mata HarriÚčastník (Participant)Ponuka:
Vymením kvalifikovaného, skúseného oftalmo – traumatológa za kvalifikovaného, skúseného stomato – traumatológa.Značka :Záchranná akcia : oko za oko, zub za zub
6 októbra, 2004 o 4:37 pm #2296Anton HanusinÚčastník (Participant)Pozor pozor, kto je to traumatolog. Genius co riesi vsetko aj oko.
Bolo by skvelé, keby z traumatológie vznikol práve takýto „všetkodokážucizoperovať“ odbor. Teraz totiž máme duplicitu – trauma a ortopédia operuje temer to isté.
8 októbra, 2004 o 3:29 pm #2297imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Pre MH mam lepsiu ponuku: vymenim kvalitneho urotraumatologa, za gynekoitraumatologa. Znacka : fsetko jedno. 😀
8 októbra, 2004 o 9:14 pm #2298Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Pre MH mam lepsiu ponuku: vymenim kvalitneho urotraumatologa, za gynekoitraumatologa. Znacka : fsetko jedno. 😀
Tých máme dosť. Ale mandibulu zdrôtovať nevedia 🙁
9 októbra, 2004 o 11:21 am #2299imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Nuz mandibula naozaj nie je velmi urogynekologicka kost.
12 októbra, 2004 o 9:16 pm #2300palo_skÚčastník (Participant)Vážení kolegovia, vážený pán minister
len jeden podstatný detail, týkajúci sa financovania: nech už bude financovanie ZZS x-zložkové, dbajte v džungli vznikajúcich obchodných spoločností na to, aby finančné prostriedky určené pre záchranné zdravotné služby
BOLI ÚČELOVO VIAZANÉ
inak som si na 99,99% istý, že po pokrytí minimálnych prevádzkových nákladov skončia v bezodnej finančnej jame Nemocnice a.s., ale na druhej strane, napríklad budeme mať za ne vymaľované na kožnom, či otvoríme novú operačnú sálu.
:-X15 októbra, 2004 o 6:47 pm #2301imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Na to je tu Urad pre dohlad, nie ministestvo. Ucelovo viazane budu pevne poltaky ZP, vykonove za vykon priamo poskytovatelovi RZP.
17 októbra, 2004 o 7:39 pm #2302palo_skÚčastník (Participant)Viem si predstavit vykonove platby aj s rozumnym pouzitim u poskytovatela Novozalozenej n.o. Takisto by to mohlo byt pri platbach poskytovatelovi Rozumneuvazujucimajitel s.r.o.
Ale co, ked dalsi poskytovatel zachrannej sluzby typu Velkapazravanemocnica a.s. bude poskytovat aj ine, stratove zdravotne cinnosti? Myslite, ze Urad niekedy bude vobec kontrolovat ucelnost pridelenych financii? A porusi a.s. vobec nejaky predpis? Ved tie koruny pridu vcelku. Mozu si ich pouzit na co len chcu. A my obideme zase a znovu naprazdno. :^o
Viem, o co hovorim, lebo takto to dnes funguje v 99% nemocnic, prevadzkujucich ZZS.Skuste to vyriest ako napr. pri plosnych nakupoch sanitiek. Ked riaditel neminul peniaze na zachranku, musel ich vratit. Ina cesta nie je (ani tretia, ani stvrta)…
Prosim, ak mozte, prezradte, co si ma nas kmen predstavit pod pojmom „pevny poltak ZP“ ? 🙂
18 októbra, 2004 o 4:19 am #2303imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Poltak- poplatok, pisem rychlo a zle.
13 novembra, 2004 o 8:43 pm #2304m.rokytaÚčastník (Participant)Minule som Vas asi „pobavil“ lebo som nevedel najst kde ze mate tie zakony a ozaj som ich nasiel niekde uplne inde nez na stranke MZ ale som rad ze ste si urobil srandu… Ja som sa zasa pobavil pan minister ked som si precital ako MH papieruje so splnomocneniami pre sestry na aplikaciu i.v. roztokov… teraz budem aj ja trosku arogantny- dakujem za to… A co sa tyka RZP- ak nebude „poskytovatel“ pre dany bod na mape ktoru ste vymysleli znamena to ze tam stanoviste jednoducho nebude? Tie pokuty su tiez originalne… p.s. este Vam netlieskam lebo sa este nic nezmenilo tak uvidime…
14 novembra, 2004 o 11:17 pm #2305palo_skÚčastník (Participant)Podla mna (aj ked nie som minister) neatraktivne chybajuce body, o ktore nebude mat nikto zaujem, zabezpeci prislusny VUC na doporucenie MZ. Zrejme to hodi na krk najvacsiemu a najblizsiemu poskytovatelovi v spade (napr. terajsia trojka NsP). Otazka je, ci to stat aj zaplati.
Znenie zakonov je uz pomaly vsade, len nie na stranke MZ. Inak, kde sa stratili prilohy k zakonom? Napr. personalne a materialne vybavenie v Zakone o poskytovateloch?
Velmi ocenujem snahu pana ministra vytvorit fungujuci zachranny system, ale neda mi neupozornit na par faktov:
-preco do zakona o ZS nemali moznost hovorit ludia, ktori v odbore naozaj pracuju? (a ak hovorili, ich nazory boli akceptovane len minimalne)
-co s tou ucelovou viazanostou zdrojov pre ZS?
-bez debaty potrebujeme v rychlom transporte lekara. Vsetka cest zachranarom, ale nemaju taky siroky rozhlad a niektore suvislosti im mozu na rozdiel od erudovaneho lekara s praxou uniknut. Nezabudajme, ze rozhoduju prve minuty. Len na okraj, ako tych lekarov pritiahneme a zaplatime? Ci sa spolahneme, ze po plosnej redukcii lekarskych miest bude „kvalitneho“ lekarskeho personalu prebytok?
-konecne mame zakon. Nenasiel som tam vsak zmienku o mimoriadnych zretelahodnych okolnostiach. Pravidla: dojazd do 15 min, vyjazd do 1 min. Komplikacia: sanitka nenastartuje, clen posadky je na WC, je snehova kalamita, dopravna zapcha. Casove intervaly sa predlzia. Poskytovatel moze vyfasovat mastnu pokutu a postih. Co s tym?
-slavna vyhlaska pre sestry a por.asistentky plati aj pre zachranarov? Teda ja ako lekar pocas, resp. este pred resuscitaciou alebo hromadnou dopravnou nehodou ustne poverim sestru, aby tam konecne fukla ten adrenalin. Sestra-zachranar povie: iste doktore, len mi to tu napiste, podpiste a orazte peciatkou. Iste, je to pritiahnute za vlasy, ale preco sa na to vo vyhlaske nemyslelo? Zeby chybali hlasy ludi z praxe?
Namety su,cakame odpoved. Viete, tazko na cvicisku, lahko na bojisku. 🙂
15 novembra, 2004 o 7:57 pm #2306imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Skvele s ztym Kutuzovom
a/ komu odpovedat, vari pseudonymu Palo_sk?
b/ robili na tom viaceri, ich nazory su v zakonoch, ale palo_sk asi nevie ze co lekar to nazor? a zial casto iny15 novembra, 2004 o 9:39 pm #2307palo_skÚčastník (Participant)nie, nie, nič také. som len obyčajný lekár, ktorý do veci trošku vidí. žiadny ohrdnutý poradca 👿
no neviem, či nám do zákona nehovorili aj dajakí eko-no-experti. stačí si prečítať rozpačité názory krajských odborníkov urgentnej medicíny v nedávnom čísle ZN. na mňa je zákon príliš stručný a predpisy v nedozierne. ale každý máme iný vkus…
dobre, súhlasím, odteraz už len jedna otázka na prípevok 😀
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.