zachranna sluzba

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 796 až 801 (z celkového počtu 801 )
  • Autor
    palo_sk
    Účastník

Ja mam jednu otazku: bolo tu povedane, ze nova vyhlaska ohladom riesenia prevozov bude hotova a zverejnena v pondelok. Dnes je piatok…

Co sa tyka prevozov, rozlisujme neodkladne a sekundarne. Sekundarne sa daju naplanovat, pripravit vozidlo, posadku. Kludne si ich mozu riesit nemocnice vlastnymi silami a prostriedkami.

Neodkladne treba previezt hned. Funguje to takto: Posadka RLP v sluzbe nalozi pacienta a odide napriklad na neurochirurgiu do spadoveho vysieho pracoviska. Kto zaplata na 4 hodiny dieru, ktora po nej zostane? Okolite posadky? Su RZP-bez lekara. Najblizsia RLP? Je v okoli dostupnom do 30 minut jedina a ma na starosti pokryvat dalsie 3 RZP vo svojej blizkosti + 4 RZP, ktore zostali opustene po RLPcke, ktora odisla na neodkladny prevoz. V Bratislave mozno nie je problem. Vo zvysku sveta ano.

Moznym riesenim by bolo poslat na neodkladny prevoz posadku RLP z mesta (zrejme krajskeho), kde su v prevadzke minimalne dve RLPcky.

Ak sa ale uvazuje o zastupovani „na dialku“, nie je to bohvieco. A ak by zastupujuca posadka RLP mala ist niekde „medzi“, na rozhranie byvalych zasahovych oblasti, super. A co v zime, budu 4 hodiny kurit v poli? Ci snad preckaju na najblizsej benzinovej pumpe…

Verim, ze pri zostavovani vyhlasky sa hladelo dalej, ako su hranice okresu mesta Bratislava. A vecna skoda, ze na podobnu vyhlasku niekto nemyslel skor. Mohli sme sa mnohi vyhnut zbytocnym stresom.

joj
    Účastník

Spustil sa systém poskytovateľov no systém radenia KOS je v nedohľadne,kontrolná otázka znie,kedy bude plne funkčný?Súčasné možnosti riadenia a zastupovania posádok pri absencii jedného bodu je dost náročná.Pri komunikácii medzi operátormi vznikaju rozne polemiky o tom kto je komu nadriadený a kto môže nariadiť výjazd posádky a kam.
    Apropo,jedna kvalitná posádka RZP hravo zvladne situáciu aj bez lekára ktorý ako vieme niekde je zbytočným a drahým elementom na vyjazde.Čo tak skúsiť legislatívne upraviť možnosti tímov RZP?Ak má niekto potenciál mohol by ho začať aj využívať.

Ku Palo_SK
    Nie vyhlaska, ale metodike usmenenie. podpisal som hop v stredu, ale este tam chceli doriesit mobilne jednotky a prevozy novorodencov.
    Ku ostatnym: spytajte sa Dusa ako tazko sa spusta KOS a najma komunikacia. Poslali sme pred tyzdnom 68 milionov na dokompletovanie pultov KOS a dalsie stovky mylionov su uvolnene na komunikaciu. Poskytovatelia vedia, ze im KOS prevera na svoje naklady dispecing, co im znizuje naklady a tak trochu aj zopovednost. Prechod zo stareho na novy system bola neuveritelna transkacia, novy system denne zvysuje vykonost.
    Tym co chcalia dakujem, tym co hania dakujem 😀

Jozef Balaz
    Účastník

@Anton Hanušín wrote:

Podľa zákona 576/2004 §2 ods 3 je súčasťou neodkladnej starostlivosti i medzinemocničná neodkladná preprava osôb, ktorú vykonávajú poskytovatelia ZZS. Takže vaša poisťovňa zrejme nemá prehľad v legislatíve.

🙂 Prehlad o legislative nema(l) operator 155-ky a brzdil prevoz. To on ma poslal do poistovne ziadat potvrdenie o zaplateni, hoci mal bez obstrukcii zabezpecit sanitku… Nezabezpecil, lebo ani on nema jasne pokyny, ako postupovat.

@Anton Hanušín wrote:

O účelnosti využitia takto produkovaného zisku nemocnicami sa dá s úspechom pochybovať.

Rovnako pravdivo mozem aj ja parafrazovat, ze „o účelnosti využitia takto produkovaného zisku poskytovatelmi RZP sa dá s úspechom pochybovať.“ Chvala vsetkym s.r.o. prevadzkujucim RZP, ktori si oddelia financie ziskane zo systemu zdravotnictva od svojich ostatnych cinnosti (maloobchod, velkoobchod … staci si pozriet orsr.sk). Nemocnica mohla zisk akurat tak presunut medzi oddeleniami, ale peniaze sa tak ci tak otocili v ramci systemu. U privatnych prevadzkovatelov to tak nemusi byt. Toto je podstata mojeho vrypu o kohutikoch do systemu.

@Duso wrote:

Prečítejte si predchádzajúce texty fóra a odvolajte sa prosím presne na vetu, kde som povedal že mám pozitívnu skúsenosť s novofungujúcim ZS.

😀 na toto fakt nemam argument, len smajlika

@Duso wrote:

Pán Baláž tvrdí „(V okrese je jeden bod.)“. Skúste matematiku. Deľte počet staníc a počet okresov. Namiesto dvoch sanitiek v okrese zistíte priemerný počet po reforme …. Niekoľko znamená 19. Pribudlo približne 190 bodov. Viete, to znamená 3x toľko. Pokiaľ mám objektíve posúdiť Vašu „osobnú skúsenosť“, musíte uviesť, ktorý okres je ten Váš.

Matematiku som skusil, napriek tomu ze (asi 260)/(asi 80)=(asi 3), tak v nasom okrese je stale len jeden bod. Otazka z milionara za 100.000 – ktory okres ma len jeden zasahovy bod? 🙂 Ak viete presny pocet stanic (ja nie, nepotrebujem to, viem len, ze ich je vyse 200), tak by pre Vas nemalo byt problemom zistit si, kde bol a je len jeden bod.

@Duso wrote:

Nedalo sa zabezpečiť, aby „pripadny zisk“… A čo v prípade, že „pripadny“ nenastalo. ?

No, ved to som sa pytal – je nejaka firma, ktora sa bude bit o podnikanie v stratovej oblasti? Podla zaujmu o prevadzkovanie RZP mi vychadza, ze bud je to takmer isty kseft, alebo sa Penta meni na charitativnu organizaciu.

@Duso wrote:

Opakujem moju výzvu. Navrhnite riešenie

Ked si v restauracii objednam obed a dostanem ho nedovareny, alebo si v obchode kupim topanky a tecie do nich, tak ich jednoducho reklamujem. Nemam ambicie radit kucharovi alebo sustrovi, ako ma robit svoju robotu. Som lekar na oddeleni, nie som expert na ZZS, nemame tu ani minove polia ani UNPROFOR. Mame tu pacientov, ktori obcas potrebuju prevoz na vyssie pracovisko a za tri mesiace od zmeny sa to stale nevyriesilo systemovo, hoci minister sa „systemom“ ZZS chvali ako uspechom. Sorry, ja to tak nevidim.

@Duso wrote:

Stále ste nedefinovali Vašu zlú skúsenosť.

Hmm, fakt, to som si neuvedomil. Ako som vlastne prisiel na to, ze system nefunguje na jednotku? Asi si znova precitam svoje starsie prispevky, mozno to tam najdem.

Jozef Balaz
    Účastník

Pan minister,

Kde by sa prosim dal najst ten metodicky pokyn, o ktorom ste pred par tyzdnami pisali?

Nierkde na stranke MZ. Ak nezbudnem necham to zajtra skontrolovat.

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 796 až 801 (z celkového počtu 801 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate