zachranna sluzba

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 31 až 45 (z celkového počtu 801 )
  • Autor

Zhodou okolnosti problem RZP je naozaj problem aj urgentnej mediciny. Najvacsie komplikacie su s traumatologmi. V BB hovoria ze ide o multidisciplinu, teda odbor traumatologia je viacero odbornikov a vysledok je vysledkom traumataologie. V KE hovoria, ze oni / traumatrologovia/ zvladnu vetko, teda vlastne su to univerzalni geniovia. V Ba sa hadaju, ci Ruzinov, alebo Kramare a v Pertzalke to supluje ortopediu.
    Konecne sme sa dohodli o spinalnych centrach. Dr. Novotny / poslanec
    parlamentu a neurochirurg/ hovori o rozdiele medzi ortopedom a neurochirgom na chrbtici: Ortoped ked operuje a vidi spinalne nervy hovori: Jezisamria nervy, neurochorurg: konecne nervy. 😀 Neurochirurgovia zatavaju nazor, ze ked treba ist pod duru tak uz iba oni. A takto by som mohol pokracovat. Pri tom / spat k teme/ zakon o RZP je zakon o tom, ako to bude organizovane, financovane atd. Cast je dokonca v poskytovatelovi /licencie/ a cast v Urade / dohlad/.
    Babo rad.

Mata Harri
    Účastník

Problém trauma centier je vo svete dávno vyriešený, rôzne modely odskúšané, tak nehľadajme naše –
    Košičania sú medicínski nacionalisti (svoje si nedáme a cudzie nechceme), Bystričania si považujú internacionálnu integráciu do EU, Bratislavčania hľadajú (kde je domov môj) 😆

Najradsej zo vsetkeho mam „davno ve svete vyriesene veci“. Ak by toto bola pravda, tak by sme dnes „chceli bod, aby sme pohli zemou“ a finito. Nic nie je nikde vyiesene, to je moja zivotna filozofia. Nakoniec dnes je 17.11.

Mata Harri
    Účastník

17. 11. Oslavujem. S teplotou v posteli : 🙁
    Dobre – korigujem slovo – vyriešené na – riešené. Máme si z čoho vybrať.
    K tomu bodu – a predsa sa točí 😆 😆 😆

Anton Hanusin
    Účastník

Podla mna (aj ked nie som minister) neatraktivne chybajuce body, o ktore nebude mat nikto zaujem, zabezpeci prislusny VUC na doporucenie MZ. Zrejme to hodi na krk najvacsiemu a najblizsiemu poskytovatelovi v spade (napr. terajsia trojka NsP). Otazka je, ci to stat aj zaplati

S veľkou pravdepodobnosťou nebude existovať bod, o ktorý by nebol záujem

co s tou ucelovou viazanostou zdrojov pre ZS?

Ak sa záchranky osamostatnia, je po probléme

bez debaty potrebujeme v rychlom transporte lekara. Vsetka cest zachranarom, ale nemaju taky siroky rozhlad a niektore suvislosti im mozu na rozdiel od erudovaneho lekara s praxou uniknut.

Zatiaľ, lebo práca lekára je lacná. Na margo, Rally Rejvíz opakovane vyhrali americkí paramedici.

na mňa je zákon príliš stručný a predpisy v nedozierne.

Zákon je stručný a tým jasný, v rozsiahlych zákonoch sú väčšinou diery. Ostatné je na osobnej iniciatíve – čo nie je zakázané, je dovolené.

Zhodou okolnosti problem RZP je naozaj problem aj urgentnej mediciny. Najvacsie komplikacie su s traumatologmi. V BB hovoria ze ide o multidisciplinu, teda odbor traumatologia je viacero odbornikov a vysledok je vysledkom traumataologie.

Ale problém urgentnej medicíny nie je len trauma. Pred rokom a pol som sa na tejto stránke snažil rozprúdiť debatu na tému traumasystém, záujem bol chabý. Riešenie si vyžaduje:
    1,Audit – pokiaľ viem, niečo sa deje,
    2,dobrý systém ZZS – zákon máme
    3,systém funkčných ED – tiež sa niečo deje
    4,dobré triage algoritmy, aby systém fungoval – niečo som na MZ pred rokom poslal
    5,peniaze – tie sa isto nájdu – do traumy sa oplatí investovať, návratnosť je dobrá

citujem /palo_sk/: nie, nič také. som len obyčajný lekár, ktorý do veci trošku vidí. žiadny ohrdnutý poradca :

Toto ma celkom zaujalo. Prisla STV sa pytat, ako sme mohli minut na poradcov 400 milionov. Tak sme im to poslali, ze doteraz to bolo 230 tisic. Pretoze ti moji poradcovia robia prakticky zadarmo. A tym padom nemozu byt ohrdnuti, lebo ak sa im spolupraca nepaci, tak ju jednoducho ukoncia. 😆

palo_sk
    Účastník

Toho poradcu som si vzal len ako priklad, chcel som naznacit, ze nemam osobitny zaujem kritizovat len pre kritiku. Osobne reformu podporujem a fandim jej, ale ide mi o kvalitu a o to, aby uz konecne boli jasne stanovene pravidla: slusneho financovania, adekvatneho materialno-technickeho vybavenia a kvalifikacnych predpokladov pracovnikov zachrannych sluzieb (cital som, komisia pre tvorbu vyhlasky pre prax v ZZS bola z radov „odbornikov“ vytvorena).

Neda mi dnes trochu necitovat 😛

Zákon je stručný a tým jasný, v rozsiahlych zákonoch sú väčšinou diery. Ostatné je na osobnej iniciatíve – čo nie je zakázané, je dovolené.

Trosku by som citat modifikoval:
    „Co nie je prikazane, vacsinou v praxi nebude realizovane“.
    Kazdy poskytovatel pojde nadoraz, aby co najviac usetril (sukromnik do vlastneho vrecka, akciovka pre spravnu radu, nemocnica n.o. pre ine stratove oddelenia)

S veľkou pravdepodobnosťou nebude existovať bod, o ktorý by nebol záujem

Iste, pokial bude na bod slusny pausal, preco nie? Ja som mal na mysli situaciu, ze pausalik bude poskromny. Zoberiete si taky „ledva na prezitie“ bod do opatery?

Citácia:
    co s tou ucelovou viazanostou zdrojov pre ZS?

Ak sa záchranky osamostatnia, je po probléme

Heureka! Osamostatnime zachranky! Co tak moja fikcia: uz dnes sa v prijemnych nezafajcenych kuloaroch diskutuje: „Jozo, pusti tu MR v Hornych Oresanoch Rudovi. My ti zato odklepneme tie 4 body pri Velkej Ciernej“ 😀

No tak trochu optomizmu:
    Dokoncujeme vyhlasku o financovani a inych veciach. Najvacsi problem v RZS je v prevodnom mostiku medzi 96 zachrannymi bodmi / terajsi stav a vydane liciencie/ a buducimi 207 bodmi.
    Navrhujeme uhradu na auto vo vyjazde 710.000 mesacne + 18 Sk kilometer.
    Dalej bude terajsie siet a prevodnik na novu sirsu.
    Ocakavame velku sutaz a nie Palo a Rudo.

Anton Hanusin
    Účastník

Navrhujeme uhradu na auto vo vyjazde 710.000 mesacne + 18 Sk kilometer.

Toľko ku konštatovaniu: „Pravdepodobne nebude existovať bod o ktorý by nebol záujem“

Ocakavame velku sutaz a nie Palo a Rudo.

Toľko ku konštatovaniu: „Ostatne je na osobnej iniciatíve“

Najvacsi problem v RZS je v prevodnom mostiku medzi 96 zachrannymi bodmi / terajsi stav a vydane liciencie/ a buducimi 207 bodmi.

ä
    Myslel som si, že sa výberové konania vypíšu na všetkých 207 bodov. Mýlim sa?

hanula
    Účastník

Suma 710.000 Sk mesačne a 18 Sk/km so splatnosťou nasledujúci mesiac, tak to je obrovský pokrok v reforme záchranných služieb! Zdá sa, že sú zohľadnené reálne náklady. Pri takejto sume, zrejme nezostane žiaden nepokrytý bod.

Sutaz bude na 207, akle volnych bude 111. Ste si isti ze tie sa rozoberu ihned / v prvom kole/ , pozrite si zakon a podmienky. Navyse prechgpodne ustanovenia do roku 2006 treba relicencovat existujucich.

palo_sk
    Účastník

Tak dobre, tych 710 000 (predpokladam bez DPH? 😉 )berieme. Je to slusny priemer. V navrhu vyhlasky o preddavkoch som cital ale 750 000 na vozidlo.

Naozaj, podmienky su prisne, ale potrebne. Polozme si vsak otazku:kto nakupi sanitku za 2 miliony, zabezpeci priestory, zamestna alebo prenajme ludi a potom pojde do vyberoveho konania na bod bez zaruky, ze ho ziska? Jedine ak biely kon..
    Myslim, ze novu siet si viac menej rozoberu terajsi poskytovatelia ZZS. Ked budete posudzovat, verim ze jedinym ukazovatelom bude kvalita.

Som rad, ze sa konecne rozbehla diskusia o RZS, ako proklamovanej priorite MZ.

Celkom mala zaujimavost. Poistovne navrhuju 810 tisic, ale ako maximalnu cenu. Teda zacnu konecne robit to co chceme, dohadovat sa na zaklade o cenah a na zaklade kalkulacie.

palo_sk
    Účastník

Keď už nám tých 810 tis. kleslo na 695, budú aj v budúcnosti pre poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby realizované „plošné nákupy“ prístrojovej techniky a vozidiel, napr. zo zákonného poistenia motorových vozidiel, ako tomu bolo doteraz?

Naozaj 810.000 maximalky kleslo na pevnu cenu 695 za vozidlo vo vyjazde, teda aj bez lekara. Ale stanovili sme miesto 18 Sk max. za kilometer pevných 18 Sk. Otazka je dobra. Musime najst kluc, ako riesit problem, ze niektori dostali od statu peniaze niektoi nie. Riesenii mamem niekolko, treba ich len naladit. To co doteraz chodilo z poistenia na sanitky a vrtule asi budeme davat na dispecing. Musim rokovat s Vladom Palkom.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 31 až 45 (z celkového počtu 801 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate