zachranna sluzba

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 781 až 795 (z celkového počtu 801 )
  • Autor
    OPTIMUS
    Účastník

@p800 wrote:

nečakal som,že Vás to takto napumpuje.Keď to chcete vedieť volám sa Peter Osmanský,pracoval som ako personal manager v Ambulance and Paramedic in Boston v štáte Main USA.Momentalne som na dôchodku.
    To že ste od veci nie je urážka ,ale dojem ,ktory ste vo mne vyvolali.Nepredpokladám že ste slúžili na záchranke,lebo absolútne nemate predstavu a každodenných problemoch a fungovania staníc ZZS.Trápia ma vaše chyby.Mne to pripadá,že každý bude naháňať zisk a na pravé poslanie ZZS sa zabudne.

V USA neexistuje štát Main ale Maine a určite v ňom neleží Boston. Ten leží v Massachusetts. Takže nabudúce sa môžte predstaviť priamo ako Hans Christian Andersen…

Jozef Balaz
    Účastník

Ak zachranny system patri medzi najvacsie uspechy reformy, tak sa bojim pomysliet, ako to asi dopadlo so zvyskom…

@Jozef Baláž wrote:

Ak zachranny system patri medzi najvacsie uspechy reformy, tak sa bojim pomysliet, ako to asi dopadlo so zvyskom…

Nuz vari aspon jeden argument

Jozef Balaz
    Účastník

1. sekundarne prevozy – doteraz nefunguje system: po nahlaseni potreby prevozu pacienta v tom istom dni od nas 155-ka ziada zaslanie potvrdenia o tom, ze im ZP prevoz preplati 🙂 , na ZP mi nasledne povedia ze tunajsi poskytovatel nema licenciu na sekundarne prevozy 😀 a mame si volat dopravu… =D> Kedy konecne „zatrepe nozickami“ nejaka celebrita, aby sa to zacalo riesit?

2. pokrytie „rychlymi“ sanitkami – ked sa napokon nejaky prevoz kona, tak okres ostava bez pokrytia RLSkou, LSPP jazdi ku vsetkemu co sa prihodi

3. financny efekt noveho IZS – o zdravotnictve ste x-krat hovorili, ze je to system s nedostatkom zdrojov, a prostrednictvom tendrov a sanitky ste do neho navrtali kohutiky, ktorym aj tie limitovane zdroje tecu mimo system…

naco chcete argumenty, ked na ne odpovedate jedine aroganciou? s vasimi nazormi som suhlasil, kym ste ich nezacali pochybnym sposobom realizovat.

Sekundarne prevozy a koordinacne strediska a IZS je stale jedna problematika. V pondelok vydame spolu s KOS metodicky pokyn ako zabezpecovat sek. prevozy, mobilne jednotky, prevozy novorodencov do obdobia kym zacne realne fungovat v kazdom VUC KOS / ten aj uzavrie dieru po vyjazde/.
    Kohutiky, arogancia atd sa ani neda a ani nechcem koementovat. Viem reagovat na fakty a navrhy.

Duso
    Účastník

@Jozef Baláž wrote:

1. sekundarne prevozy – doteraz nefunguje system: po nahlaseni potreby prevozu pacienta v tom istom dni od nas 155-ka ziada zaslanie potvrdenia o tom, ze im ZP prevoz preplati 🙂 , na ZP mi nasledne povedia ze tunajsi poskytovatel nema licenciu na sekundarne prevozy 😀 a mame si volat dopravu… =D> Kedy konecne „zatrepe nozickami“ nejaka celebrita, aby sa to zacalo riesit?

2. pokrytie „rychlymi“ sanitkami – ked sa napokon nejaky prevoz kona, tak okres ostava bez pokrytia RLSkou, LSPP jazdi ku vsetkemu co sa prihodi

3. financny efekt noveho IZS – o zdravotnictve ste x-krat hovorili, ze je to system s nedostatkom zdrojov, a prostrednictvom tendrov a sanitky ste do neho navrtali kohutiky, ktorym aj tie limitovane zdroje tecu mimo system…

naco chcete argumenty, ked na ne odpovedate jedine aroganciou? s vasimi nazormi som suhlasil, kym ste ich nezacali pochybnym sposobom realizovat.

Musím sa pridať.

Začal som spolupracovať, keď skoro „zatrepala nožičkami“ moja osobná celebrita, moja manželka. Úplne zlyhal systém. Systém totiž neexistoval. Všetko bolo a bohužial ešte je závyslé na osobnej aktivite a osobnej kvalite jednotlivých operátorov linky 155. Technicky sú mnohé „155“ na tom horšie ako posledná telefónna búdka.

Pôjdem aj ja po jednotlivých bodoch.

1. Sekundárne prevozy. Zavádzanie systému konečne umoźnilo odhalenie a pomenovanie problému. Sekundárny prevoz vždy urobil dieru v pokrytí. V zahmlenom prostredí to ale nebilo do očí. Proste to bolo tak. Proste to akosi fungovalo.

2. Je to v podstate mutácia toho čo ste napísali v bode 1. Viete koľko bolo
    „rýchlych“ sanitiek „pred“ a “ po“ ? Matematika a štatistika nepustí. Už dnes je menší predpoklad, že vznikne diera. Apropó, všimnite si, že zaniká pojem „okres“ pri organizácii ZZS. Koľko staníc máte v okrese? Je ich menej ako doteraz ?

3. Ty brďo. To je ale silné tvrdenie. Ja som si to prepočítal. Zlý systém žral viac ako chceme dosiahnuť. Použili ste pojem IZS. Viete o čom hovoríte ? Započítali ste do toho aj nové vysokotlaké hadice pre hasičov ??
    Podľa tvrdenia o kohútikoch patríte do okruhu vyvolených, ktorí veľa vedia, ale nepovedia.

P.S.

Pokiaľ poznáte slabé miesta systému a viete navrhnúť a realizovať riešenie, pridajte sa k parte. Moja e-adresa je dostupná.

3. Ty brďo. To je ale silné tvrdenie. Ja som si to prepočítal. Zlý systém žral viac ako chceme dosiahnuť. Použili ste pojem IZS. Viete o čom hovoríte ? Započítali ste do toho aj nové vysokotlaké hadice pre hasičov ??
    Podľa tvrdenia o kohútikoch patríte do okruhu vyvolených, ktorí veľa vedia, ale nepovedia.

P.S.

Pokiaľ poznáte slabé miesta systému a viete navrhnúť a realizovať riešenie, pridajte sa k parte. Moja e-adresa je dostupná.[/quote]

Poznam Dusa, to Ty brdo je dobre.
    JB Nie je vyvoleny je iba nasraty, ani nevie na co. O tam Vaclav Havel hovoril ako o „blbej nalade“.
    A?

Jozef Balaz
    Účastník

Nie som vyvoleny, nasr..deny celkom iste. A zda sa mi, ze na celkom konkretne veci.

Tri mesiace po spusteni noveho systemu MZ vydava metodicky pokyn o takej bazalnej veci ako je prevoz kritickeho pacienta z nemocnice na specializovane pracovisko =D> – len zopakujem:

Co viem a co vidim? Ze za viac penazi je menej muziky. Predtym tu boli dve vozidla RLS a v pripade, ze sa slo na sekundarny prevoz alebo na vyjazd do vzdialenejsieho miesta, povolal sa prisluzbovy tim aj s lekarom. Teraz je tu jedna dobre platena rychla, o druhom vozidle sa ani neuvazuje a uz vobec nie o druhom time. Preco by to sukromnik mal platit, ked nemusi? Pocas vyjazdu RLS mimo okres su v pohotovosti akurat tak anjeli strazni. (V okrese je jeden bod.)

Ad kohutiky? Ak je prevadzkovanie RLS ziskove, preco sa licencie rozdali externistom, ktori tento zisk nemusia vlozit naspat do systemu? A ak je stratove (ako sa to obcas niektori snazia prezentovat), tak preco bola o licencie taka bitka? To maju byvali poradcovia take silne charitativne citenie?

Anton Hanusin
    Účastník

Ako by to bolo bývalo dopadlo:
    Lokalita: Zamagurie (Ďuso pozná) Spišská Stará Ves
    Dátum: 31.12.2005
    Vec: Zastavenie obehu u 61 ročnej pacientky FO
    Najbližšia stanica ZZS: Kežmarok 25-30 min jazdy
    Obnovenie obehu do: najskôr 30 min
    Výsledok GOS: 1-2 (death or persistent vegetative state)

Ako to dopadlo:
    Lokalita: Zamagurie (Ďuso pozná) Spišská Stará Ves
    Dátum: 9.1.2006
    Vec: Zastavenie obehu u 61 ročnej pacientky FO
    Najbližšia stanica ZZS: Spišská Stará Ves 3 min jazdy
    Obnovenie obehu do: 5 min
    Výsledok GOS: 5 (good recovery)

Pani FO má v paži vaše kecy o neúspešnej reforme ZZS

Duso
    Účastník

@Jozef Baláž wrote:

Nie som vyvoleny, nasr..deny celkom iste. A zda sa mi, ze na celkom konkretne veci.

Tri mesiace po spusteni noveho systemu MZ vydava metodicky pokyn o takej bazalnej veci ako je prevoz kritickeho pacienta z nemocnice na specializovane pracovisko =D> – len zopakujem:

Co viem a co vidim? Ze za viac penazi je menej muziky. Predtym tu boli dve vozidla RLS a v pripade, ze sa slo na sekundarny prevoz alebo na vyjazd do vzdialenejsieho miesta, povolal sa prisluzbovy tim aj s lekarom. Teraz je tu jedna dobre platena rychla, o druhom vozidle sa ani neuvazuje a uz vobec nie o druhom time. Preco by to sukromnik mal platit, ked nemusi? Pocas vyjazdu RLS mimo okres su v pohotovosti akurat tak anjeli strazni. (V okrese je jeden bod.)

Ad kohutiky? Ak je prevadzkovanie RLS ziskove, preco sa licencie rozdali externistom, ktori tento zisk nemusia vlozit naspat do systemu? A ak je stratove (ako sa to obcas niektori snazia prezentovat), tak preco bola o licencie taka bitka? To maju byvali poradcovia take silne charitativne citenie?

Dobrý podvečer pán Baláž,

je mi veľmi ľúto, že aj pri čítaní diskusného fóra funguje princíp krvavých očí. Napísaná diskusia má veľkú výhodu. Nemusíme odpovedať hneď. Príspevok, na ktorý chceme reagovať si môžeme prečítať aj viac krát. Môžeme to predýchať, naštudovať si súvisiace materiály a keď nás prejde zlosť (resp. nasratie), máme šancu chovať sa ako vzdelaný odborník (profesionál). Pokiaľ máme zlosť, len tak s princípu, lebo sa to momentálne „nosí“, nedokážeme ani čítať a nie to nedajbože ešte kvalitne odpovedať.
    V mojej komunikácii s Vami som sa snažil vecne a s faktami reagovať. Znovu ste zareagovali len ako nasratý amatér.
    Teda skúsme to na druhý pokus.

1. Viď Váš odstavec o metodickom pokyne.
    Poprosím Vás, preskúmajte Váš osobný archív a odvolajte sa na predchádzajúci materiál, ktorý presne upravoval „… bazalnu vec ako je prevoz kritickeho pacienta z nemocnice… „
    Túto formu argumentácie uznávam a viem o čom sa s komunikujúcim priem.

2. Viď Váš odstavec o peniazoch.
    Keď sa povadím s mojou manželkou a dochádzajú mi argumenty, použijem „ťažký argument“. Použijem obľúbenú vetu “ A tvoja babka nevedela plávať !!!“ Odborne som sa vyjadril k téme financovania opravy fasády na našom dome. Manželka pochopí po tejto vete, že mi došli argumenty a ona má pravdu. Funguje nám to 25 rokov. Vrele Vám to odporúčam. Pokiaľ nepozáte čísla pre podloženie efektivity ZZS pred a po reforme, kľudne mi napíšte, že môj dedo nehral golf. Ja to pochopím.

3. Viď Vašu poznámku o počte sanitiek v okrese.
    Kecáte a kecáte. Pochopil som, aj keď Vás osobne nepoznám, že nie ste ochotný ani len čítať moju odpoveď a odpovedať na moje otázky. Preto tento príspevok ani nie je určený Vám. Bohužial Vy ho nepochopíte. Príspevok je venovaný čítajúcim a rozmýšľajúcim partnerom v občianskej spoločnosti. Pre neveriacich ponúkam výlet po Slovensku. Pán Baláž tvrdí „(V okrese je jeden bod.)“. Skúste matematiku. Deľte počet staníc a počet okresov. Namiesto dvoch sanitiek v okrese zistíte priemerný počet po reforme.
    Pokiaľ osobne stretnete pána Baláža vysvetlite mu to. On diskusnej skupine nerozumie. Asi preferuje verbálny prejav.

4. Viď poznámku o poradcoch.
    Pán Baláž, moja mailova adresa je uverejnená. Pokiaľ ste si istý o Vašej pravde, pozývam Vás do partie. Váš názor budeme posudzovať okamžite vážnejšie pokiaľ k názoru pripojíte aj zodpovednosť. Napríklad nám ponúknite Vaše riešenie sekundárnych prevozov.

A na záver môj osobný profil a názor.

a./ Som profesionál v mojej oblasti. Moja práca je uznávaná a použitá aj v zahraničí. Som systémový integrátor. Svoju odbornosť som realizoval aj v mínových poliach bývalej Juhoslávie. Pracoval som aj pod ochranou vojsk UNPROFOR. Emergency je moja hlavná parketa.

b./ Nie som politicky viazaný. Hlásim sa k otvorenej občianskej spoločnosti.

c./ Moja práca mimo zdravotníctva ma dostatočne uspokojuje a aj živý.

d./ Nie som MUDr. Dáva mi to šancu nadhľadu.

e./ Do problému so vstúpil po osobnom zážitku, keď systém zlyhal pri záchrane mojej manželky.

f./ Nekecám len o problémoch. Prevzal som na seba zodpovednosť, aby som ich riešil. Verte mi, je to ťažké.

g./ Nie som zamilovaný do ministra Zajaca. Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia ma v mojej súkromnej firme stálo minimálne 160000,00 SK. (Viem podložiť a nie je to výška dodatočného odbodu !). Keby povedal, bol by som ich radšej venoval do systému. Napriek tomu, že nesúhlasím zo všetkým čo robí, tak ho budem podporovať. Ten systém, v ktorom zdravotníctvo vegetovalo nepovažujem za hodný konzervovania.

h./ Napriek tomu, mám svoj názor o systéme ZZS a realizujem ho. V tom je rozdiel medzi pánom Balážom a pánom Švingálom(Duso).

g./ Pokiaľ preferujete argumenty z očí do očí, pozývam Vás na pivo. Predsa mám stále v zálohe, že: „Babka pána Baláža nevedela plávať !“

P.S. pre pána Hanušína.

Argumentov mám za dva kamióny. Skupina s vlastnosťami pána Baláža im aj tak nerozumie. Ak Váš príspevok bol ochotný čítať, tak ešte stále nepochopil, či ste za, alebo proti.

P.S. 2 Pre všetkých komunikujúcich na fóre.
    Som pracovne v Prešove. Pracujem na koordinácii záchrannych zložiek. Zajtra vymenujem zopár zdokumetovateľných faktov o ZZS pred reformou. Ak pán Baláž vychladne, môže oponovať. Ja mám fakty.

P.S. 3
    Keď dochádzajú fakty, používajú sa smajlíky.

Anton Hanusin
    Účastník

Jasné, že argumentov je za vagón. Kto chce vidieť vidí, kto nechce, hľadá zádrapky.
    Keď sme pred dvoma rokmi (ešte pred reformou ZZS) prezentovali náš projekt regionálneho záchranného systému na Spiši, zrátali sme, že v regióne zomrie ročne zbytočne, pre neskorý dojazd cca 15 ľudí. Pani FO by bola jednou z nich. Chcel som tým povedať i to, že pre ňu konkrétne nebolo jedno, či bola stanica otvorená 1.1.06 alebo 1.2.06

Sekundáre – problém sme rozobrali na stretnutí v Blave, my to zatiaľ riešime tak, že ich vykonáva posádka zo stanice, kde je štatisticky najmenej výjazdov. I tak v okrese ostáva 6 posádok (pred reformou 2), takže aký problém.

Momentálne je veľkou výzvou spolupráca rôznych poskytovateľov pri hromadných nešťastiach (už len taká havárka s dvoma troma ťažko zranenými). Bohužiaľ, konkurenčný boj vo VK zanechal animozity, ktoré pretrvávajú a spolupráca v praxi pokrivkáva. Preto podľa môjho názoru nebolo vhodné v jednom (mikro)regióne vydať povolenie rôznym poskytovateľom. Konkurovať si nekonkurujú – vzhľadom na nastavenie celého systému, akurát štandardné postupy sú rôzne a preto dochádza k treniciam. Snáď to sčasti vyrieši centralizácia operačných stredísk a spustenie KOS.

P.S. pre Ďusa – dúfam, že sa vám už na chate spáva kľudnejšie, len ten signál je tam nanič.

Jozef Balaz
    Účastník

Som rad, ak ma niekto aj pozitivnu skusenost s novofungujucim ZS. A nemam potrebu vyjadrovat sa k plaveckym schopnostiam blizsieho ci vzdialenejsieho pribuzenstva. Skor by som ocakaval odpoved na veci, ktore pisem. Odpoved som nevidel ani na jeden z bodov.

DOSTUPNOST – Samozrejme, ak sa pridalo niekolko desiatok bodov, tak su hustejsie. Ale to nic nemeni na mojej osobnej „case study“ – bod v okrese je a bol len jeden, pribudli nove body v susednych okresoch. Ak ma tunajsia RLS vyjazd do okrajoveho miesta v ramci ich zasahovej oblasti, alebo ak prevazaju pacienta do krajskej nemocnice, tak dostupnost rychlej zdravotnej pomoci pre tunajsich obyvatelov je oproti stavu pred reformou nizsia. Preco? Pretoze predtym bol v zalohe prisluzbovy tim, teraz nie je.

ZMATKY – Tri mesiace po spusteni neviem ani na 155-ke, ani na ZP dopatrat ako mam ziadat o prevoz pacienta do vyssej nemocnice, a deje sa to opakovane treti mesiac. 155 odo mna ziada, aby som im odfaxoval potvrdenie zo ZP, ze prevoz pacienta uhradia, na ZP mi odpovedia ze prevadzkovatel RLS nema licenciu na sekundarny prevoz a aj tak ziadne potvrdenia o buducej uhrade nevydavaju… Predtym som o ziadnom metodickom pokyne ani netusil, ja nemusim riesit legislativu – jednoducho sa nahlasila potreba vyjazdu a islo sa. Teraz stravim pol dna pri telefone, a pocuvam same zmatky. A ked potom vidim v TV cloveka zodpovedneho za legislativu, ako sa chvali prave tymto chaosom, tak mam zmiesane dojmy.

FINANCIE – Neviem, ako presne boli zachranky financovane predtym. Ale poslabsie ako teraz. Ak by sa zachranka nechala nemocnici, pripadny zisk by siel zasa len do poskytovania zdravotnej starostlivosti. Privatny poskytovatel ma zisk do vrecka. A to vrecko je mimo systemu zdravotnictva. Matematicky mi teda vychadza, ze v systeme po tejto uprave ostane menej, pribudne v sukromnej firme mimo systemu. Ano alebo nie?

Niekto moze zmeny v ZS pokladat za uspech, ja s mojou osobnou skusenostou nie.

Anton Hanusin
    Účastník

Ak ma tunajsia RLS vyjazd do okrajoveho miesta v ramci ich zasahovej oblasti, alebo ak prevazaju pacienta do krajskej nemocnice, tak dostupnost rychlej zdravotnej pomoci pre tunajsich obyvatelov je oproti stavu pred reformou nizsia. Preco? Pretoze predtym bol v zalohe prisluzbovy tim, teraz nie je.

Zásahovou oblasťou pre ambulanciu ZZS je podľa povolenia územie SR, takže žiadne lokálne zásahové oblasti, ledažeby neformálne. Takže OS vyšle do vášho okresu vedľajšiu ambulanciu, čo v minulosti nebolo. Záver je, že dostupnosť je lepšia. Poskytovateľ so 100,200,700 zamestnancami nemá problém kedykoľvek postaviť náhradnú posádku.

155 odo mna ziada, aby som im odfaxoval potvrdenie zo ZP, ze prevoz pacienta uhradia, na ZP mi odpovedia ze prevadzkovatel RLS nema licenciu na sekundarny prevoz a aj tak ziadne potvrdenia o buducej uhrade nevydavaju… Predtym som o ziadnom metodickom pokyne ani netusil, ja nemusim riesit legislativu – jednoducho sa nahlasila potreba vyjazdu a islo sa. Teraz stravim pol dna pri telefone, a pocuvam same zmatky.

My sme to vyriešili tlačivom ako žiadankou na sek. transport, ktoré vypĺňa žiadateľ. Niektoré poisťovne robia problémy, tam musí byť schválenie transportu vopred. Ale to je ich povinnosť, oni majú zodpovednosť za svojho klienta, okrem toho sa jedná o neodkladnú zdrav. starostlivosť. Podľa zákona 576/2004 §2 ods 3 je súčasťou neodkladnej starostlivosti i medzinemocničná neodkladná preprava osôb, ktorú vykonávajú poskytovatelia ZZS. Takže vaša poisťovňa zrejme nemá prehľad v legislatíve. Áno, nahlásila sa potreba výjazdu a išlo sa, a išlo sa všelikde, v pracovnej dobe sa vybavovalo na úradoch atď. A záchranka ležala na srdci riaditeľom nemocníc zo všetkých oddelení najviac.

Ak by sa zachranka nechala nemocnici, pripadny zisk by siel zasa len do poskytovania zdravotnej starostlivosti. Privatny poskytovatel ma zisk do vrecka. A to vrecko je mimo systemu zdravotnictva. Matematicky mi teda vychadza, ze v systeme po tejto uprave ostane menej, pribudne v sukromnej firme mimo systemu. Ano alebo nie?

O účelnosti využitia takto produkovaného zisku nemocnicami sa dá s úspechom pochybovať. Miestna nemocnica rozbije sanitku a ako náhradu vytiahne 20 ročný črep. Spýtajte sa veľkých poskytovateľov, na akých autách jazdia, koľko ich majú v zálohe pre prípad poruchy, havárie, ako sú oblečení zamestanci, ako sú školení atď a porovnajte to s minulosťou. My sme v našom projekte ponúkli reinvestovať zisk do výstavby regionálneho emergency departmentu, uvidíme. Takže nem do vrecka.

Duso
    Účastník

@Jozef Baláž wrote:

Som rad, ak ma niekto aj pozitivnu skusenost s novofungujucim ZS.

Znovu otáčate otázky aj odpovede. Prečítejte si predchádzajúce texty fóra a odvolajte sa prosím presne na vetu, kde som povedal že mám pozitívnu skúsenosť s novofungujúcim ZS. Jasne som povedal,že mám zlú skúsenosť z predchádzajúceho stavu ZZS. Aby veľa ľudí malo pozitívnu skúsenosť s novofungujúcim ZZS, nato nás čaká ešte veľa práce. Chvalabohu som pri tom. Pred časom som len nadával, skoro ako Vy. Teraz viem, že frflanie nevedie k cieľu.

@Jozef Baláž wrote:

Skor by som ocakaval odpoved na veci, ktore pisem. Odpoved som nevidel ani na jeden z bodov.

Správne píšete, že ste „nevidel“ odpovede. Je to presne o tom, že ja som Vám ich napísal, ale Vy ich nemáte zújem vidieť. Prosím, formulujte jasné otázky. Ja Vám sľubujem, že Vám budem odpovedať, alebo napíšem NEVIEM.

@Jozef Baláž wrote:

DOSTUPNOST – Samozrejme, ak sa pridalo niekolko desiatok bodov, tak su hustejsie. Ale to nic nemeni na mojej osobnej „case study“ – bod v okrese je a bol len jeden, pribudli nove body v susednych okresoch. Ak ma tunajsia RLS vyjazd do okrajoveho miesta v ramci ich zasahovej oblasti, alebo ak prevazaju pacienta do krajskej nemocnice, tak dostupnost rychlej zdravotnej pomoci pre tunajsich obyvatelov je oproti stavu pred reformou nizsia. Preco? Pretoze predtym bol v zalohe prisluzbovy tim, teraz nie je.

No trochu sa blížime k faktom. Tých bodov sa naozaj pridalo niekoľko desiatok. Niekoľko znamená 19. Pribudlo približne 190 bodov. Viete, to znamená 3x toľko. Pokojne pište s využívaním slovenského jazyka. Pokiaľ mám objektíve posúdiť Vašu „osobnú skúsenosť“, musíte uviesť, ktorý okres je ten Váš. Napíšeme si, koľko vozidiel je v tomto okrese „PRED“ a „PO“. Obdivujem a skláňam sa pred prácou ľudí v systéme ZZS „PRED“.
    Ich osobné hrdinstvo v zúfalých podmienkach a za mizerné platy zabránilo väčším stratám na ľudských životoch. Viete, posledná poznámka bola o „prisluzbovom time“. A poprosím, menujte konkrétny okres.

@Jozef Baláž wrote:

ZMATKY – Tri mesiace po spusteni neviem ani na 155-ke, ani na ZP dopatrat ako mam ziadat o prevoz pacienta do vyssej nemocnice, a deje sa to opakovane treti mesiac. 155 odo mna ziada, aby som im odfaxoval potvrdenie zo ZP, ze prevoz pacienta uhradia, na ZP mi odpovedia ze prevadzkovatel RLS nema licenciu na sekundarny prevoz a aj tak ziadne potvrdenia o buducej uhrade nevydavaju… Predtym som o ziadnom metodickom pokyne ani netusil, ja nemusim riesit legislativu – jednoducho sa nahlasila potreba vyjazdu a islo sa. Teraz stravim pol dna pri telefone, a pocuvam same zmatky.

Opakujem moju výzvu. Navrhnite riešenie

@Jozef Baláž wrote:

FINANCIE – Neviem, ako presne boli zachranky financovane predtym. Ale poslabsie ako teraz. Ak by sa zachranka nechala nemocnici, pripadny zisk by siel zasa len do poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Konečne ste priznali, že niečo neviete. Ja som nechal urobiť audit. Totiž aj na financie existujú profesionály. Nedalo sa zabezpečiť, aby „pripadny zisk siel zasa len …“. Išiel kade-tade. Zvážte len Vaše slovo „pripadny“. A čo v prípade, že „pripadny“ nenastalo. ?

@Jozef Baláž wrote:

Privatny poskytovatel ma zisk do vrecka. A to vrecko je mimo systemu zdravotnictva. Matematicky mi teda vychadza, ze v systeme po tejto uprave ostane menej, pribudne v sukromnej firme mimo systemu. Ano alebo nie?

V tomto odstavci ste otvorili viacero otázok a čakáte jednu odpoveď.
    Dobrá finta.
    Poďme ale postupne.

a./ „Privatny poskytovatel ma zisk do vrecka.“ – Pokiaľ pracujete v rezorte zdravotníctva a beriete plat, tak aj Váš osobný zisk ide do Vašeho vrecka.

b./ „A to vrecko je mimo systemu zdravotnictva.“ – Toto „vrecko“, je súčasťou systému. Zabezpečuje, aby prvok systému nebol chudobný, nasratý a frflajúci. Prvok systému flustrovaný existenčnými problémami a dudrajúcou manželkou nedokáže v kľude a kvalitne poskytovať službu pacientovi. Jeho existenčný boj s vlastnou biedou môže pacientovi len ublížiť.

c./ „Matematicky mi teda vychadza, ze v systeme po tejto uprave ostane menej, pribudne v sukromnej firme mimo systemu.“
    – Ten istý omyl ako v tvrdení b. Má to dva háčiky. Odvolávate sa na matematiku. Táto exaktná veda pozná konštanty, premenné, funkcie a matematické operácie. Nazaťahujte ju do našej debaty, pokiaľ nezačnete používať čísla, operátory a výsledky. Poprosím Vás definujte prvky systému. Potom kategorizujeme, či je poskytovateľ mimo systému.

Čize finálna odpoveď znie ANO,NIE,NIE

@Jozef Baláž wrote:

Niekto moze zmeny v ZS pokladat za uspech, ja s mojou osobnou skusenostou nie.

Stále ste nedefinovali Vašu zlú skúsenosť. Zlú alebo dobrú skúsenosť posudzujem podľa pacientov, ktorý našu pomoc potrebujú. Do roztrhania sa budem usilovať o to, aby sa pomer skúsenosti posúval k tomu dobru.

sobotan
    Účastník

Môj postreh k problémom sekundárnych prevozov.

V sytéme ZZS pred reformou, teda na jej počiaku – vzniku SRZP boli na primárny výjazd konkretizované indkácie na výjazd posádky, tiež bol určený 25 km akčný rádius zásahového územia – rajonizácia.

Na úvod po novej reforme, by sa malo skúsiť obdobné riešenie. Prostredníctvom zoznamu indikácií zaviesť do súčasnej problematiky sekundárnych prevozov dočasný poriadok. Poisťovne, KOS a poskytovatelia ZZS by mali presne vedieť, aké výkony sa dajú v tej ktorej nemocnici realizovať podľa ich reálneho materiálno – technicko – personálno vybavenia. KOS potom vie kam koho vyslať a poisťovňa takýto indikovaný prevoz uhradí ,lebo s ním dopredu počíta. Indikačný zoznam by bol ušitý presne na mieru jednotlivým nemocniciam.Sek prevoz nad rámec indikačného zoznamu uhradiť poskytovateľovi ZZS na úkor nemocnice.Lepšie by sa tiež riešili primárne transporty na definitívne ošetrenie, zbytočne nevoziť pac. do nemocnice o ktorej oficiálne vieme,že potrebnú zdravotnú starostlivosť zabezpečiť nedokáže.
    Posádka ZZS by mala vyštartovať na sek.v. do 1 min., tak ako na primárny výjazd.
    Pán minister Ďakujeme Vám za reformu ZZS. Najskôr Vám ďakujeme my čo sme pracovali v starom systéme. Neskôr Vám budú ďakovať pacienti na koniec sa poďakujú aj samotní krikľúni, Ešte raz vďaka. =D> P.Ďurovič

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 781 až 795 (z celkového počtu 801 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate