O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › zachranna sluzba
- Toto téma obsahuje 800 odpovedí, 53 hlasov, a bola naposledny upravená pred 19 rokmi, 9 mesiacmi od
imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
24 decembra, 2005 o 6:55 am #2833
resident
ÚčastníkMám pravdu ak si myslím,
že nemocnice získali záchranku tam, kde nemali záujem veľkí dravci – Penta, IRS? Získali po jednom, dvoch bodoch a vyhrali nad firmami žiadajúcimi o 5-10ks. Tak trocha z trucu, nie?
Nepoznáte niekto súvislosti?24 decembra, 2005 o 8:02 am #2834Mata Harri
Účastník@resident wrote:
Mám pravdu ak si myslím,
že nemocnice získali záchranku tam, kde nemali záujem veľkí dravci – Penta, IRS? Získali po jednom, dvoch bodoch a vyhrali nad firmami žiadajúcimi o 5-10ks. Tak trocha z trucu, nie?
Nepoznáte niekto súvislosti?Neviem odpovedať. Ale v zákone je vymedzené, ako má vyzerať záchranná sieť, čo musí splniť poskytovateľ RZP (Vybavenie, personál). Doterajší poskytovatelia mali oprávnenie poskytovať záchrannú službu, zakotvené v zriaďovacej listine. Poisťovne preverovali podľa zákona, či poskytovatelia splňajú požiadavky, je to zmluvne potvrdené. Takže tender podľa mňa sa mal týkať doplňujúcich bodov. V tendri nakoniec súťažili existujúce zdravotnícke posádky, s existujúcimi dispečingami a motorovými vozidlami, čiže tí, ktorí doteraz mali oprávnenie poskytovať. Ibaže vyhrali pod hlavičkami privátnych záujemcov. Bude zaujímavé vyhodnotenie tendra, koľko sa v súťaži objavilo nových posádok, nových dispečingov, nových motorových vozidiel, ktoré by dokumentovali prínos.
Je zaujímavé, ako sa v prípade prenájmu rešpektoval zákon, podľa ktorého štátne nemocnice môžu dať do prenájmu iba to, čo pre ich prevádzku je zbytočné. RZP zbytočná nie je, nakoniec ich pracoviská obstáli aj v tendri, iba zmenili majiteľa. Otázkou je, či zriaďovateľ (MZ) toleruje takéto praktiky u managementu. Najmä ak nemocnice stoja pred transformáciou v as, čím sa zmenia ich ekonomické pravidlá. Vtedy sa totiž bude môcť riešiť problém nedostatku financií vstupom kapitálu (PPP), ekonomický partner by bol stabilným akcionárom, zachovali by sa medicínsky kontinuálne reťazce – od udalosti, cez záchrannú akciu, až po výslednú na ARO, traume, JIS.
Nakoniec záujem o RZP v čase, keď sú garantované platby, je biznis, ktorý pritiahol finančné skupiny. Tie do ekonomicky neatraktívnych prevádzok sa nehrnú. Ak s ním rátame, tak sa to mohlo riešiť vstupom do as. Toto je clearing out.
24 decembra, 2005 o 10:19 am #2835imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkPokila sa dobre pamatam, Zachranna chcela 90 bodov, uspela na 35 alebo 36. Niektore nemocnice uspeli, pretoze splnili, niektore nie, Nitra, BB, KE a ine, kde mali ZS. Napriklad aj preto, ze npelôatili poistne, alenbo neboli este oddlzene. MH pise o odstatneni BB, ale ved podla metodickeho usmernenia to musi ist rozhodnutim o nadbytocnosti, alebo neschopnosti vyuzivat, ktore prijme vedenie nemocnice. Je potom na nemocncici, ci a ako sa rozhodne. Mimochodom budu dalsie body v okoli BB, tak teraz po odlzeni za SP sa BB moze hlasit a nasledne si body moze zamenit. To plati viac menej vsade. Vaznejsie je, ak subjekt ktory sa prihlasil prestal existovat a novy sa nestihol prihlasit. Polovica zo 14 protestujucich nemonic mala tento problem. Dokonca v Sali bude musiet zastupovat moja / statna / ZS z Bratislavy!!!!!.
25 decembra, 2005 o 1:44 pm #2836OPTIMUS
ÚčastníkPrečo Šaľa ako existujúce sídlo, nešla v prvom kole?
Myslel som, že podmienka VK o dokladovaní dlhov resp. ich neexistencii voči SP, má diskvalifikovať uchádzačov, ktorý majú: 1. neschopný management, 2. neplnia si základné legislatívne povinnosti.
Plošné oddĺženie nemocníc opäť deformuje pravidlá VK.25 decembra, 2005 o 4:22 pm #2837rlp
ÚčastníkPan minister, svojho casu ste povedali, ze v navaznosti na reformu ZZS na Slovensku pripravujete aj zmeny v nemocniciach v zmysle povinnosti zriadit urgentne prijmy. Tato Vasa myslienka nejako upadla do zabudnutia ? Viem, ze este na jar 2005 ste nieco pripravovali ale teraz nie je nic o tomto probleme pocut. Pisem o tom, lebo asi kazdy kto pracuje na ZZS vie, ako to je s prijimanim pacientov dovezenych ZZS. Inac pekne Vianoce 🙂
25 decembra, 2005 o 5:35 pm #2838resident
ÚčastníkInak horime tu viaceri zvedavostou, kolko z druhokolovych bodov opat ziska „uspesna“ nemocnica. Tu uz nebude mat nakupenu techniku zo spolocneho a prebytok SZP. Najma ak zacne platit vyhlaska MZ, ktora prakticky zakazuje sluzit na ZS sestram bez specializacie, ak prave nestuduju. Ak by to tak bolo, nesplnia ani na body, ktore dostali v prvom kole. Zatial myslim neplati a do VK moze ist vlastne s kymkolvek. Na nove body su vsetci viacmenej rovnocenni a komisia moze pri vybere doslova carovat.
Scenar, ked nemocnica alebo aj ina firma poberie vsetky body v okrese a nebudeme si moct vyberat zamestnavatela nielen podla platu, ale aj podla pristupu vedenia je katastrofou. Uvedomuje si MZ, ze takato konkurencia na urovni okresu by skutocne mohla rozhybat trh s pracovnou silou a ziskat by mohli zamestnanci aj system ZS? Bola sanca vybudovat nieco podobne ako EMS, ale sny sa zacinaju rozplyvat. Do Popradu sa bude stahovat malokto a tiez neberu hocikoho.
Este otazocka k Optimusovi. Idete do dvojky alebo nie?
26 decembra, 2005 o 9:49 pm #2839Mata Harri
ÚčastníkV rámci bohatej diskusie, môže mi niekto popísať , aký je rozdiel medzi stanicou záchrannej zdravotnej služby a zásahovým strediskom?
Mám to chápať tak, že jedna stanica záchrannej zdravotnej služby môže mať viac zásahových stredísk, alebo je to tak, že jedno zásahové stredisko môže mať viac staníc? #-o
27 decembra, 2005 o 6:47 am #2840OPTIMUS
Účastník@Mata Harri wrote:
V rámci bohatej diskusie, môže mi niekto popísať , aký je rozdiel medzi stanicou záchrannej zdravotnej služby a zásahovým strediskom?
Mám to chápať tak, že jedna stanica záchrannej zdravotnej služby môže mať viac zásahových stredísk, alebo je to tak, že jedno zásahové stredisko môže mať viac staníc? #-oZásahové stredisko je vlastne dispečing poskytovateľa. Poskytovateľ musí mať zriadené minimálne jedno, bez ohľadu na počet staníc ZZS, ktoré prevádzkuje.
@resident wrote:
Este otazocka k Optimusovi. Idete do dvojky alebo nie?
Napriek všetkým okolnostiam, 1. kolu, informáciam o už istých víťazoch 2. kola, ktoré ešte ani nezačalo a už sa v istých kruhoch delia a menia zásahové územia, napriek tomu všetkému zostávam optimistom a verím, že nie je všetko len o peniazoch a politických tlakoch. /zvlášť v tomto segmente/.
27 decembra, 2005 o 4:41 pm #2841imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkNie su ziadne tlaky, hlaste sa.
27 decembra, 2005 o 6:31 pm #2842rlp
ÚčastníkA co tie urgentne príjmy, pan minister ? 😮
28 decembra, 2005 o 9:20 am #2843resident
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
Nie su ziadne tlaky, hlaste sa.
My sa hlásime, ale po jednotke stále nevieme, čo platí na komisiu. Personál? Dá sa ja bez neho. Priestory? Nemusia byť nič extra. Peniaze? Nie sú problém. Projekt? V slohu som naozaj dobrý. Takže čo napísať do tej prihlášky, aby sme boli úspešní a znova nás nepredbehla nemocnica, ktorej ešte aj dnes trvá 10 minúť od nahlásenia do výjazdu a o kvalifikovaných záchranárov nemá záujem?
28 decembra, 2005 o 10:27 am #2844imported_Rudolf Zajac
Účastník28 decembra, 2005 o 10:30 am #2845imported_Rudolf Zajac
Účastník@resident wrote:
@Rudolf Zajac wrote:
Nie su ziadne tlaky, hlaste sa.
My sa hlásime, ale po jednotke stále nevieme, čo platí na komisiu. Personál? Dá sa ja bez neho. Priestory? Nemusia byť nič extra. Peniaze? Nie sú problém. Projekt? V slohu som naozaj dobrý. Takže čo napísať do tej prihlášky, aby sme boli úspešní a znova nás nepredbehla nemocnica, ktorej ešte aj dnes trvá 10 minúť od nahlásenia do výjazdu a o kvalifikovaných záchranárov nemá záujem?
Na komisiu plati shopnost preukazat ze budete schopni poskytovat. Hlaste sa a uvidite.
28 decembra, 2005 o 9:10 pm #2846PP
Účastník👿
29 decembra, 2005 o 3:57 pm #2847imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkNova Bana? Tak ako kazdy muisia do troch mesiaocv zacat realne jazdit, inak su bez licencie. Niekto mi hovoril, ze v tom maju prsty synovia poslanca Sobonu, je to tak?
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.