zachranna sluzba

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 271 až 285 (z celkového počtu 801 )
  • Autor
    joj
    Účastník

xyz

Dusan Mesko
    Účastník

Nie som profesional v tejto oblasti, ale je pre mna zaujimave, aka atraktivna je tato tema – viac ako 7200 prezreti, asi ide okrem ineho aj o mimoriadne zaujimavy komercny rozmer problemu (zeby dalsie striebro slovenskeho zdravotnictva?, inak nechapem, preco by to tak atrahovalo pozornost urcitych skupin). Opakujem, nie som profesional, ale aka dramaticka zmena sa ma odohrat v porovnani s dneskom okrem bleskoveho (kvalifikovaneho) transportu do zdravotnickeho zariadenia? Podla zaujmu o problematiku mi to pripada, ako keby na Slovensku nikdy ziadna zachranna sluzba neexistovala. Ako keby Slovensko ani iny aktualny problem v zdravotnictve nemalo a nefungovala uz len zachranna sluzba. Ale mozem sa mylit.

Citam tieto prispevky, ubezpecuju ma, ze ideme dobrou cestou. Kysucki zachranari sa naozaj nemusia bat o svoju pracu / a oni podla mna sa ani neboja/ iba by sa mali naucit pravopis.
    Ta pokuta v Ba bola mastna, ale kym nie je pravoplatna nemozno ju zverejnit. Navyse tam zlyhal ludsky faktor nic ine a z toho je vidiet, ze ani Fatra, ani Tatra ani Matra nezmozu nic, ak zlyha clovek. Vertikalna komunikacia /z KOS dole an poskytovatela/ musi byt zdvojena teda prinajmensom telefon a nieco navyse /radio?/. Informacne system GIS a GPS dost tazko mozno masovo pouzit na velenie, ale budeme ich pouzivat na sledovanie siete v akcii.
    Radi umoznime nasim zachranarom predcit sestry / ked ich trapia/ a predpiseme im vzdelanie zachranara na urovni Bc, ktore maju dnes sestry. =D>

joj
    Účastník

xyz

OPTIMUS
    Účastník

@Dušan Meško wrote:

Opakujem, nie som profesional, ale aka dramaticka zmena sa ma odohrat v porovnani s dneskom okrem bleskoveho (kvalifikovaneho) transportu do zdravotnickeho zariadenia? Podla zaujmu o problematiku mi to pripada, ako keby na Slovensku nikdy ziadna zachranna sluzba neexistovala. Ako keby Slovensko ani iny aktualny problem v zdravotnictve nemalo a nefungovala uz len zachranna sluzba. Ale mozem sa mylit.

Otázka pána profesora presne vystihuje pohľad nie len laickej ale bohužiaľ aj odbornej verejnosti na ZZS.
    Reforma tohto segmentu nie je o „bleskových transportoch“. Je to o vytvorení pravidiel a podmienok na priblíženie sa štandardom EÚ so všetkým čo k tomu patrí: od správneho spracovania telefonátu, vyslania vhodného typu posádky, dojazdového času, kvalifikovaného personálu, špičkového technického vybavenia, optimálneho riešenia zdravotného stavu a následný transport stabilizovaného pacienta do príslušného zdravotníckeho zariadenia. Podotýkam stabilizovaného pacienta – to je ta zásadná odlišnosť od dnešného stavu, pretože v súčasnosti sa záchranná služba v mnohých prípadoch zredukovala len na „bleskový prevoz“ aj keď adjektívum „bleskový“ v praxi často skôr popisuje stav sanitky, ktorá vyzerá ako by do nej udrel blesk.

RLP – RZP nie je o prevoze, ale o prvej kvalifikovanej pomoci na zaklade nekvalifikovanej informacie. Niekedy treba silu, ale vacsinou vycvik a rozum. Takze drahi zachranari, tie sestry maju rozumu, vycviku a kvalifikacie dost. Dufam ze Vam neostane to prislovecne silni a …..
    Tak uz prestante blaznit a zacnite mysliet. [-X
    Mimochodom profesora si co do obashu nevsimajte, je iba dobra vzorka laikov RLP a RZP kam som aj ja dlho patril ale mysli to urcite dobre.

palo_sk
    Účastník

Pan profesor mal na mysli zrejme americky model fungovania RZP-drop and run, kdezto my na Slovensku preferujeme (az na par indikacii) model stay and play -vo vlastnom zaujme – kde by sme potom pracovali, vsakze? 😀

Co sa tyka kastovania, mal som na mysli (bez urazky) najma niektorych vodicov. Samozrejme, niet nad dobreho vodica, ale na ich nestastie, prave ich ponuka je najmasovejsia. Pokial ide o SZP, mne osobne sa lepsie pracuje so sestrami s praxou na ARO resp. JIS, hoci na ukor nosenia nositok, v lepsom pripade kufra 😡
    Najma u „malych“ zachranarov pozorujem nedostatok skusenosti z osetrovatelskej praxe na oddeleni. Moj nazor: kto je sikovny a schopny, nestrati sa.

Este k riadeniu. Je jasne, ze informacny system je srdcom cinnosti ZZS. Netreba ist daleko na zapad. Moderny system dokaze presne urcit polohu volajuceho (ci uz z pevnej siete alebo mobilu), volne vozidlo, ktore bude na mieste zasahu najskor, vytycit trasu, poslat GPS udaje s popisom vyzvy priamo do vozidla. Ulohou operatora je „len“ zistit potrebne udaje a urcit typ posadky potrebnej na zasah. Vsetko pekne zaznamenane, vyhodnotene, archivovane.
    Chcelo by to vsak na zaciatok celoplosne zainvestovat, vytvorit mapove podklady, adresne body s registrom obyvatelov, dohodnut sa s ST a mobilnymi operatormi. Je uz len krocik k prepojeniu s centralnym registrom poistencov a zdravotnou dokumentaciou pacienta.
    Vieme kam ideme, kadial najrychlejsie, pozname kompletnu anamnezu postihnuteho, neprekvapi nas pitbul vo dvore…
    Pravda, nie je to uloha, ktoru by zvladol poskytovatel, mal by tu zapracovat stat.

joj
    Účastník

xyz

resident
    Účastník

Co viem o zachrannej sluzbe:
    -poznam sestry, ktore by som vo vlastnej ZS nikdy nezamestnal
    -poznam sestry, ktore su prijemne a zodpovedne
    -nepoznam sestru, ktora odnesie
    -poznam zachranarov, ktorym by som sa nedal osetrit
    -poznam zachranarov, ktori studuju za vlastne a s trochou podpory od vedenia zachranky spravia bakalara s prstom v nose
    -poznam vedenie spitalskej ZS, kde im je toto vsetko jedno, dolezite je, aby vodic iba soferoval a nemal zachranarske ambicie, sestra drzala krok a ostatne, 15 rokov ziadne zmeny
    -spoznal som moznych majitelov licencie – uvidime

vyberte si

joj
    Účastník

.yxz

JOJ, ved vecsia somarina sa neda ani vymyslet nieto este povedat a to mam zrnko mudrosti za jeden vyrok. To aby som poznal stav po AE mam si dat vybrat slepaka. jojojojoooooj!
    Ku Palovi. Dnes sme dokoncili predstavu o komunikacii vertikalen a aj horizontalnej. Budeme musiet pripravit zo 6 vyberovych konani. Po dnesku viem, ze RLP bude fungovat. Nie joj, ale howgh.

OPTIMUS
    Účastník

A máme tu komunizmus. Trochu paradoxné, že sme sa k nemu dopracovali 15 rokov po po ukončení jeho budovania a že sa to podarilo v rezorte, ktorý vedie jeden z jeho zarytých odporcov.
    Ale ako ináč nazvať to čo sa udialo v BA, kde firma zamestnáva záchranárov a platí im 14 tisíc mesačne len za to, že nepracujú u konkurencie a sedia doma??? Fidel Castro a Kim Čong Il len ticho závidia.

joj
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

JOJ, ved vecsia somarina sa neda ani vymyslet nieto este povedat a to mam zrnko mudrosti za jeden vyrok. To aby som poznal stav po AE mam si dat vybrat slepaka. jojojojoooooj!
    Ku Palovi. Dnes sme dokoncili predstavu o komunikacii vertikalen a aj horizontalnej. Budeme musiet pripravit zo 6 vyberovych konani. Po dnesku viem, ze RLP bude fungovat. Nie joj, ale howgh.

To som nemal na mysli,stačí sa prísť pozrieť netreba hneď liezť pod nôž. [-X A kedy nám bude prezentovaná fungujúca ZZS? [-o<

JOJ, ked si ju zriadite podla zakona. Na co ta autocenzura?

joj
    Účastník

Tak to by bolo,vedenie si verí tak budem spokojne spať.Cenzúra preto, že som sa včera dosť nashneval a potom ma to prešlo. Vzplanulo to a už je to preč. 👿

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 271 až 285 (z celkového počtu 801 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate