O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › zachranna sluzba
- Toto téma obsahuje 800 odpovedí, 53 hlasov, a bola naposledny upravená pred 19 rokmi, 9 mesiacmi od
imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
15 júna, 2005 o 11:31 am #2473
resident
ÚčastníkTrochu doplním OPTIMUSa. V tom balíku staníc 91 a 37 sú medzi existujúcimi bodmi aj neexistujúce. Takž aj niektoré nemocnice k svojim fungujúcim chcú pribrať nové body. A zmätok je dokonalý.
K Zásahovým strediskám, ktoré fungujú pod špitálmi asi tolko: čo to vlastne je? Tých pár miestností, technika a operátor? Ako firma vybudujem taký support do mesiaca v inej kvalite. Takže prečo ich zvýhodňovať.15 júna, 2005 o 4:04 pm #2474imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkBudujte budujte, bude miesta dost pre vsetkych.
15 júna, 2005 o 5:06 pm #2475Benjamin
ÚčastníkPan minister po uzavreti vyberovych konani (po 30.6.05), zverejnite niekde potencionalnych zaujecov o jednotlive body.
16 júna, 2005 o 10:34 am #2476imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkPokial to zakon o ochrane dat neznemozni, bez problemov.
Po skonceni tohto kola a opbsadnei 91+37 vypisujme na 2x 38.
Do dobudovania IZS budeme úprispevat na operatorov poskytovatela a nasledne ich prevezmeme do IZS a budeme plne financovat.16 júna, 2005 o 10:05 pm #2477OPTIMUS
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
Pokial to zakon o ochrane dat neznemozni, bez problemov.
Po skonceni tohto kola a opbsadnei 91+37 vypisujme na 2x 38.
Do dobudovania IZS budeme úprispevat na operatorov poskytovatela a nasledne ich prevezmeme do IZS a budeme plne financovat.Bene, bene, chcelo by sa zvolať pri čítaní jubilejného tisíceho ministrovho príspevku na tomto fóre a možno aj povedať vďaka…
19 júna, 2005 o 9:03 pm #2478resident
ÚčastníkMôžete nám žiadateľom o licencie poradiť? S akou personálnou koncepciou v projekte mám viac šancí uspieť?
Keď sa zaručím, že po získaní licencie stiahnem z trhu práce vyškolených záchranárov a postavím z nich minimálne dobré RZPčky – a verte mi, že roztratených ich je dosť, len sú akosi vytrvalo posúvaní do pozície trošku múdrejších vodičov záchranky. Alebo keď budem chcieť stavať posádky zo sestier, pretože len im naši lekári v nemocnici na periférii „dôverujú“. A to napriek tomu, že na dvere im klopú čerství aj menej čerství záchranári vyštuduvší za vlastné. Potom sa ale môže stať, že príde dvojica pekných sestier, z ktorých jedna bude vodičom, ale pacient s kardiálnou dekompenzáciou a podobnej telesnej konštrukcie ako Vy a ja, si do sanitky často prejde tých pár desiatok metrov po svojich. Tak ako?19 júna, 2005 o 10:07 pm #2479OPTIMUS
Účastník@resident wrote:
Potom sa ale môže stať, že príde dvojica pekných sestier, z ktorých jedna bude vodičom, ale pacient s kardiálnou dekompenzáciou a podobnej telesnej konštrukcie ako Vy a ja, si do sanitky často prejde tých pár desiatok metrov po svojich. Tak ako?
Keď nebohý MUDr. Harinek, prvýkrát v roku 1991 presadil otvorenie študijneho odboru záchranár, jednou z podmienok príjmacieho konania bola výborná fyzická pripravenosť a uchádzačom nemohla byť žena. Prirodzene táto podmienka v ďalších rokoch bola zrušená ako vysoko diskriminačná, hoci väčšina ľudí z praxe mi dá určite za pravdu, že je to dosť diskutabilné.
Každopádne by som bol na Vašom mieste rád, že Vám legislatíva umožňuje alternatívne riešenie nedostatku kádrov, hoci do uzavretia 1.kola výberových konaní zostáva len 11 dní a ešte som sa nikde nestretol so schválenou novelizáciou vyhlášky umožňujúcou zamestnávať na ZZS sestru.20 júna, 2005 o 8:24 am #2480resident
ÚčastníkSnažil som sa len myslieť krok, radšej dva vopred a upozorniť na jeden paradox. Stretávam sa mimo BA skôr s pozitívnou diskrimináciou, teda že akokoľvek zlá sestra je pre lekára lepšia ako šikovný chlapčisko, ktorý ale sem tam odvráva. Zmäkčenie kádrových požiadaviek vyhovuje hlavne vyznavačom starej koncepcie – lekár, sestra, vodič, sanitár. Pracoval som v takejto posádke a princíp subordinácie tu fungoval perfektne. Bohužial ku škode pacienta. Pohľad na frustrovaného chlapca pichajúceho flexily po slepiačky, intubujúceho lepšie ako mnohí lekári, ktorému „staré kusy“ nedovolia postúpiť od volantu vyššie je smutný. Ak tento problém nepoznáte, trochu Vám závidím. Prekvapuje ma ale, že s rovnakou koncepciou prichádzajú aj noví žiadatelia.
20 júna, 2005 o 7:29 pm #2481Mata Harri
Účastník@resident wrote:
Snažil som sa len myslieť krok, radšej dva vopred a upozorniť na jeden paradox. Stretávam sa mimo BA skôr s pozitívnou diskrimináciou, teda že akokoľvek zlá sestra je pre lekára lepšia ako šikovný chlapčisko, ktorý ale sem tam odvráva. Zmäkčenie kádrových požiadaviek vyhovuje hlavne vyznavačom starej koncepcie – lekár, sestra, vodič, sanitár. Pracoval som v takejto posádke a princíp subordinácie tu fungoval perfektne. Bohužial ku škode pacienta. Pohľad na frustrovaného chlapca pichajúceho flexily po slepiačky, intubujúceho lepšie ako mnohí lekári, ktorému „staré kusy“ nedovolia postúpiť od volantu vyššie je smutný. Ak tento problém nepoznáte, trochu Vám závidím. Prekvapuje ma ale, že s rovnakou koncepciou prichádzajú aj noví žiadatelia.
Subordinácia vychádza s racionálneho predpokladu, že každý na svojom pracovnom poste je profesionál. Keď šofér ovláda lepšie postupy resuscitácie ako sestra alebo lekár, nie je chybou koncepcia, ale skutočnosť, že pracovné posty zastávajú odborne nekompetentní jedinci. Je to problém, ktorý sa netýka iba záchranárov, stretávame sa s ním jednoducho všade.
22 júna, 2005 o 6:36 am #2482nadenik
ÚčastníkNo dufajme, ze sa to cele rozbehne este do volieb. Zda sa, ze pre zachranku je hocico lepsie, ako ostat pod spitalom.
Ale ako to tak sledujem, tak cez leto urcite ministerstvo nerozhodne (dovolenky), potom sa budu ostatni odvolavat do nekonecna a ak sa to rozbehne niekedy v marci, bude zazrak.
Len ci pri tom plosnom 25% znizovani platov v nasom severoslovenskom regione tu este ostanu nejaki zachranari a lekari schopni pracovat v ZS.
=D>22 júna, 2005 o 2:33 pm #2483OPTIMUS
Účastník@nadenik wrote:
Ale ako to tak sledujem, tak cez leto urcite ministerstvo nerozhodne (dovolenky), potom sa budu ostatni odvolavat do nekonecna a ak sa to rozbehne niekedy v marci, bude zazrak.
Pri tom by stačilo určiť zaväzný termín MZ na vydanie rozhodnutia. Chápem, že zodpovedne zrealizovať 138 VK a posúdiť vyše tristo záujemcov chce svoj čas, no žiadateľom by značne pomohol aj približný termín, terajšia časová neistota veci absolútne neprospieva.
23 júna, 2005 o 6:31 am #2484imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkNuz naozaj ropbit panikui dopredu sa mi nepaci. Ziadne dovolenky na to nemaju vplyv posudime to. [-X
29 júna, 2005 o 9:25 pm #2485palo_sk
ÚčastníkMam dojem, ze je tu nejako pusto. Zeby vacsina respondentov prave lepila obalky? 😀
Otazka nahor: Kedy predpokladate vyhlasenie vitazov?
30 júna, 2005 o 8:37 pm #2486OPTIMUS
Účastník@palo_sk wrote:
Mam dojem, ze je tu nejako pusto. Zeby vacsina respondentov prave lepila obalky? 😀
Palo nie je ďaleko od pravdy. Posledné dni boli pre tých, ktorí zobrali výberové konania zodpovedne, dosť hektické. Nedostupné telefóny, nakopené emaily. Ja osobne som spal posledné noci tak dve-tri hodiny. A potom sa človek dozvie, že štátna nemocnica, ktorá deklaroval snahu naďalej prevádzkovať stanicu ZZS a odmietala akékoľvek rokovanie o spolupráci, zastrašovala zamestnancov a používala podobné „korektné“ postupy, ani nepodala prihlášku. A súkromnému poskytovateľovi, ktorý s ňou nechcel ísť do otvoreného súboja, zostali v regióne nevyužité dve autá. Rečou ekonómov: Neefektívne alokovaná investícia vo výške 6,4 milióna.
1 júla, 2005 o 7:40 am #2487palo_sk
ÚčastníkOptimus ma pravdu. Tiez poznam pripad, kedy nakoniec statna nemocnica pochopila, ze nesplna kriteria a do vyberoveho konania nesla. Aj ked tvrdia pravy opak, najvacsimi zastrasovatelmi zamestnancov su prave nemocnice. Niektori „manazeri“ v poslednej dobe poskytovali zamestnancom moznost okamziteho ukoncenia pracovneho pomeru, ak nepodpisu, resp. podpisu niekomu inemu. Takisto sa hrdo prezentovali, ako velmi im na srdci lezia osudy zachraniek, pricom doteraz boli na samom konci ich zaujmov. Ono to tak chodi aj v zivote: Ked nieco stracame, prideme na to, ako nam na tom zalezi.
O spolupraci zatial naozaj nie je mozne hovorit. Verim, ze v zaujme pacienta sa to coskoro zmeni. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.