O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › zachranna sluzba
- Toto téma obsahuje 800 odpovedí, 53 hlasov, a bola naposledny upravená pred 19 rokmi, 9 mesiacmi od
imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
8 marca, 2006 o 10:32 pm #2983
OPTIMUS
Účastník@joj wrote:
V BA posádky RLP myslím boli a aj sú: 1x Rovniankova, 1xHraničná, 1x Rovinka, 1x Koliba, 1x Vajnory(teraz Devínska) , 1x Pezinok (teraz Senec) a 1xMalacky. To mi nijak nedáva počet 3 RLP. A ešte je tu ATE 1x. :^o Skoro som zabudol na 1x Staré Mesto.
Chcete povedať, že posádky z Rovinky, Senca či Malaciek zasahovali v Bratislave?? Alebo že vrtuľník pristával na bratislavských uliciach. Ja nepíšem o sídlach, ktoré prevádzkovala ZaDZS BA, ale o počte RLP, ktoré reálne boli k dispozícii pre obyvateľov BA.
9 marca, 2006 o 6:03 am #2984joj
ÚčastníkChcem povedať, že posádky zo Senca a Rovinky bežne zasahovali v Bratislave keď to bolo nevyhnutné a tak to je aj teraz. Osobne som bol na niekoľkých výjazdoch. Tak sa to deje aj opačne. Tá vtula je na diskusiu no myslím, že by to šlo. Nie všade ale šlo by to. Záleží vždy na operátorke ako si zorganizuje prácu.
9 marca, 2006 o 3:15 pm #2985imported_Rudolf Zajac
Účastník@joj wrote:
Chcem povedať, že posádky zo Senca a Rovinky bežne zasahovali v Bratislave keď to bolo nevyhnutné a tak to je aj teraz. Osobne som bol na niekoľkých výjazdoch. Tak sa to deje aj opačne. Tá vtula je na diskusiu no myslím, že by to šlo. Nie všade ale šlo by to. Záleží vždy na operátorke ako si zorganizuje prácu.
Buide zalezat na KOS a nie na nejakej firemnej operatorke. Chvala bohu
9 marca, 2006 o 4:12 pm #2986OPTIMUS
Účastník@joj wrote:
Chcem povedať, že posádky zo Senca a Rovinky bežne zasahovali v Bratislave keď to bolo nevyhnutné a tak to je aj teraz.
Ako človeku z praxe Vám nerozumiem JOJ. Považujete za normálne, že v BA zasahuje posádka z 24 kilometrov vzdialeného Senca. Aký je jej dojazdový čas?? Spoločná otázka aj pre p800: Aký počet staníc by podľa Vás bol „nepredimenzovaný a nenadhodnotený“?
9 marca, 2006 o 5:19 pm #2987joj
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
@joj wrote:
Chcem povedať, že posádky zo Senca a Rovinky bežne zasahovali v Bratislave keď to bolo nevyhnutné a tak to je aj teraz. Osobne som bol na niekoľkých výjazdoch. Tak sa to deje aj opačne. Tá vtula je na diskusiu no myslím, že by to šlo. Nie všade ale šlo by to. Záleží vždy na operátorke ako si zorganizuje prácu.
Buide zalezat na KOS a nie na nejakej firemnej operatorke. Chvala bohu
Ale pán minister v Bratislave už predsa niečo ako KOS funguje pár rokov, predsa zabezpečujú celý kraj od roku 2001. 😳
9 marca, 2006 o 5:33 pm #2988joj
Účastník@OPTIMUS wrote:
@joj wrote:
Chcem povedať, že posádky zo Senca a Rovinky bežne zasahovali v Bratislave keď to bolo nevyhnutné a tak to je aj teraz.
Ako človeku z praxe Vám nerozumiem JOJ. Považujete za normálne, že v BA zasahuje posádka z 24 kilometrov vzdialeného Senca. Aký je jej dojazdový čas?? Spoločná otázka aj pre p800: Aký počet staníc by podľa Vás bol „nepredimenzovaný a nenadhodnotený“?
Je to trochu extrém, to uznávam, ale sú to len výnimky ktoré sa udejú raz za čas.Preto vari netreba predimenzovať sieť RLP. Náš čas v prípade, že sme odovzdali pacienta na CPO Ružinov podľa rajonizácie a nahlásenej adresy priamo v Senci bol 14-16 minút. Celkom slušné, myslím si.
Rozmiestnenie posádok nie je jednoduchá vec, uznávam. K tomu sa nevyjadrím, lebo by som len tliachal. Súčasné sa uvidí nakoľko bude efektívne.Jedno však veľmi nechápem a to je opodstatnenosť posádok RZP pri dnešných možnostiach terapie. Po pár rokoch práce v posádke RZP v BA som si myslel, že poskytovanie ZZS je v poriadku akom takom. No po mojich skúsenostiach na periférii som dospel k názoru opačnému.Ako môžu pracovať niektoré posádky RLP bez zdokonaľovania sa v poskytovaní prednemocničnej staroslivosti? Aby niekto nemal žiadny seminár a následné preskúšanie 5 a viac rokov mi pripadá smutné.Posledné zmeny v resuscitačných postupoch som doručil na pracovisko asi pred mesiacom a stále sa váľajú na niečiom stole bez odozvy.
Česť výnimkám.9 marca, 2006 o 7:37 pm #2989p800
ÚčastníkAko človeku z praxe Vám nerozumiem JOJ. Považujete za normálne, že v BA zasahuje posádka z 24 kilometrov vzdialeného Senca. Aký je jej dojazdový čas?? Spoločná otázka aj pre p800: Aký počet staníc by podľa Vás bol „nepredimenzovaný a nenadhodnotený“?[/quote]
Tazko povedat ale oblasť s cca 120 tis obyvatelmi kde priemerny pocet výjazdov bol sedem na dve posádky bude pokrytá so siedmimi stanicami,tak to sa mi zdá pritiahnuté za vlasy.
9 marca, 2006 o 8:11 pm #2990resident
Účastník@joj wrote:
Jedno však veľmi nechápem a to je opodstatnenosť posádok RZP pri dnešných možnostiach terapie
1. Je to iba o liekoch ktoré RZP nesmú podávať?
2. Akú terapiu podá chirurg alebo onkológ pri akútnom IM? Zaintubuje pacienta hneď ako je to indikované? Bude riadiť záchrannú akciu pri autonehode alebo v teréne lepšie ako skúsený záchranár?
3. Patrí do terapie aj súbor výkonov a opatrení vykonaných posádkou RZP podľa algoritmov, vedúcich k záchrane života?
Ak budeme zachraňovať životy, RZP posádky majú opodstatnenie. Ak budeme zachraňovať chronikov a týždňové bolesti, máte pravdu Vy. Na to ale stačí LSPP.@p800 wrote:
Tazko povedat ale oblasť s cca 120 tis obyvatelmi kde priemerny pocet výjazdov bol sedem na dve posádky bude pokrytá so siedmimi stanicami,tak to sa mi zdá pritiahnuté za vlasy
Neplníme akési päťročné plány v počte výjazdov na stanicu, ale poskytujeme neodkladnú starostlivosť postihnutým. Ako pacient by ste asi mali iný názor na ich vyťaženosť. Ten počet výjazdov samozrejme stúpne, aj keď ich bude viac pretože sa posunú indikácie.
10 marca, 2006 o 12:23 pm #2991joj
ÚčastníkMal som na mysli posádky mimo BA, tam je to algoritmoch a skúsenostiach. Nevyjadril som sa presne.
S tým IM a koordinovaním a celkovo je skúsený záchranár viac platný ako lekár. Len tá legislatíva a ego lekára pri tomto možno utrpí.
Posledne sa nemenovaný lekár rozčuľoval nad posádkou RZP ktorá si dovolila podať G40 pri hypo kóme, glykémii 1,2. Načo sú im potom školy VOV a Bc či Mgr ak nemôžu samostane jednať? Nebolo by praktickejšie uznať vzdelanie paramedika s algoritmami a lekárov stiahnuť na urgentné príjmy? V teréne sa pacient stabilizuje na transport a na UP alebo CPO sa dorieši.10 marca, 2006 o 12:41 pm #2992resident
Účastník@joj wrote:
Posledne sa nemenovaný lekár rozčuľoval nad posádkou RZP ktorá si dovolila podať G40 pri hypo kóme, glykémii 1,2.
Lepší príklad asi neexistuje. Dúfam, že tento lekár posádke RZP vysvetlil ako mali postupovať správne. Hladkať pacienta po líci?
Myslím, že každá záchranka resp. jej odb.zástupca si určí vlastné hranice terapie pre RZP. On najlepšie vie akých ľudí tam má, aj akú mieru zodpovednosti za prácu podriadených si týmto vezme na plecia.10 marca, 2006 o 7:23 pm #2993p800
Účastník@p800 wrote:
Tazko povedat ale oblasť s cca 120 tis obyvatelmi kde priemerny pocet výjazdov bol sedem na dve posádky bude pokrytá so siedmimi stanicami,tak to sa mi zdá pritiahnuté za vlasy
Neplníme akési päťročné plány v počte výjazdov na stanicu, ale poskytujeme neodkladnú starostlivosť postihnutým. Ako pacient by ste asi mali iný názor na ich vyťaženosť. Ten počet výjazdov samozrejme stúpne, aj keď ich bude viac pretože sa posunú indikácie.[/quote]
Kam sa posunú indikácie na zasah RLP RZP.Terajšie indikácie sú všetko,len nie prísne 🙄
13 marca, 2006 o 7:49 am #2994joj
ÚčastníkStretol som sa z dalším problémom v nemocnici v Šali. Posádka RZP po vyšetrení a ošetrení pacienta pri odovzdávaní na oddelení bola skoro odmietnutá službukonajúcim lekárom s odôvodnením,že sestra a vodič nie sú partnerom lekára a nemajú čo nosiť pacientov na oddelenie.Takto reagujú lekári v nemocnici ale aj obvodny na prítomnosť RZP v rajóne.Upravuje legislatíva tento postup?
Ďalším extrémom mi pripadá postup pri ošetrovaní pacientov LSPP.Ak pacient príde na pohotovosť s chirurgickou Dg musí najskôr absolvovať návštevu na LSPP a zaplatiť poplatok 60Sk aby dostal odporučenie na chirurgiu lebo bez toho nebude ošetrený.Na chirurgii musí platiť poplatok 60Sk znovu.Je tento postup správny?
13 marca, 2006 o 11:08 am #2995resident
Účastník@joj wrote:
Stretol som sa z dalším problémom v nemocnici v Šali. Posádka RZP po vyšetrení a ošetrení pacienta pri odovzdávaní na oddelení bola skoro odmietnutá službukonajúcim lekárom s odôvodnením,že sestra a vodič nie sú partnerom lekára a nemajú čo nosiť pacientov na oddelenie.Takto reagujú lekári v nemocnici ale aj obvodny na prítomnosť RZP v rajóne.Upravuje legislatíva tento postup?
Je povinný prevziať ho aj od stavebného robotníka. Mindraky niektorych lekarov uz hadam nebudeme riesit. Ale mas pravdu, pred stavom pacienta je dolezitejsi rajon a to, preco s nami nie je lekar. Doteraz im pacientov vozili vlastne kolegovia a kamarati, po novom moze prist uplne cudzia RLP alebo RZP. Spravte vsetko co treba, prípadne zkonzultujte so sluziacim lekarom v RLP a bez obav odovzdavajte. Oni si zvyknu.
13 marca, 2006 o 8:23 pm #2996imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkPosledne diksusne prispevky iba ukazuju, ze hlupaci asi nie su v PLP/RZP. Ciest la vie. [-X
14 marca, 2006 o 11:29 am #2997resident
ÚčastníkKto, podľa čoho a dokedy rozhodne o umiestnení a prevádzkovateľoch krajských operačných stredísk?
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.