O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › zachranna sluzba
- Toto téma obsahuje 800 odpovedí, 53 hlasov, a bola naposledny upravená pred 19 rokmi, 9 mesiacmi od
imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
7 mája, 2005 o 11:34 am #2413
imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkTych bodov je vyrazne viacej ako ludi. teda, kto dokaze zazmluvnit ludi by mal mat viac menej vyhrane. Branime sa ale zmluvam o buducej zmluve, lebo my nevieme vydat buducu licenciu. A nechceme, aby sa stalo, ako je to teraz, ze jeden lekar ma 4 uväzky na 8 hodin. Navyse skor ako buduca zmluva by mohlo byt riesenim podmienit ucinost pracovnej zmluvy dnom ziskania licencie spolu s cestnym, prehlasenim, kolko a akych uvazkov ma prislusny zamestnanec uzavretych.
10 mája, 2005 o 9:46 am #2414joj
ÚčastníkJa vás zdravím.
Chcem sa spýtať ako je možné riešiť zneužívanie ZZS v šúčasnosti a ako to bude možné riešit v budúcnosti?Prečo musí posádka RLP a RZP riešiť stavy za LSPP?Jednoducho povedia pacientovi aby si zavolal 155 lebo ich vodič slúži doma na telefone a kým príde po lekára a následne na adresu ubehnú tak dve hodiny.Je to košer voči národu?A čo sa týka chronických volateľov ktorí už ovládajú príznaky nemocí a nahlásia stav presne podľa indikácie a po príjazde na miesto zásahu sa len čudujem k čomu sme sa trepali.Je možné vymáhať takéto zneužitie súdnou cestou a ako postupovať?
Ďakujem
Peter10 mája, 2005 o 8:07 pm #2415OPTIMUS
ÚčastníkKto povie pacientom aby volali 155? Stačí dispečingu ZZS ako dôvod na vyslanie RLP, že LSPP by to dlho trvalo? Porovnali ste si niekedy štatisticky dátumy výjazdov a ich zneužití s dátumami služieb jednotlivých operátorov?
Dajte si odpoveď na tieto otázky a riešenie sa možno nebude zdať také zložité./ aj bez súdnej cesty, ktorá by bola jednak zďĺhavá, jednak neúspešná, pretože ťažko dokážete úmysel. /11 mája, 2005 o 6:47 am #2416joj
ÚčastníkKto im to povie? Sestra na LSPP PK. Tie dámy na ZOS v BA sú v tákýchto prípadoch bezmocné, lebo je nad nimi damoklov meč v podobe riaditeľa. Ak sa im dovolá človek v tiesni s odporučením od LSPP, konkrétne v Pezinku veľakrát nemajú inú možnosť ako prebrať adresu a vyslať tam RLP alebo RZP. Nie raz sa nám to stalo a následne sme volali na LSPP so žiadosťou o vysvetlenie a boli nám povedané už spomínané argumenty. Viac krát sme už porovnávali smeny ktoré slúžia a opodstatnenosť adries, niečo na tom bude, no nie je to pravidlo. Je to aj o osvete zo strany obvodneho lekára ktorý prikáže pacientovi aby v prípade zhoršenia stavu volal 155 na prevoz do nemocnice. Vyblokovať rajon k vôli neochote je trochu nezospovedné. Čo ak? A už sa nie raz stalo, že v rajone PK a SC museli zasahovať posádky z BA ( Vajnory, Koliba a dokonca aj Malacky) len preto,že si niekto želal RZP. Potom tie dojazdové časy nikdy nebudú do 15 minút a kto si to odskáče, len tá posádka čo dojde na adresu. Doprial by som v tej chvíli byť na mieste a vypočuť si to akí sme … . 😳
11 mája, 2005 o 6:59 pm #2417hanula
ÚčastníkProblematika zneužitia tiesňovej linky je riešená v zákone o Integrovanom záchrannom systéme. Nepoznám však na Slovensku prípad, že by boli potrestaní chronickí zneužívatelia, skôr si to odskáče dispečérka, lebo neposlala sanitku. Minule sme robili štatistiku za posledné 2 roky a našli sme asi 10 pacientov u ktorých sme v priebehu tých dvoch rokov boli viac ako 15 krát !!! (Jeden drží rekord – 33 krát). Tu už ozaj niečo nie je v poriadku. Bohužiaľ oni už veľmi dobre vedia aké príznaky majú povedať a dispečérka nás tam jednoducho musí poslať.
Čo sa týka LSPP, podobný problém je asi vo viacerých mestách. Väčšinou ide o súkromných prevádzkovateľov, ktorých personál v službách je poddimenzovaný. Veľmi často sa nám stáva, že jedinou indikáciou k výjazdu je, že LSPP nemá sanitku, alebo bude voľná až o 2 hodiny. Raz dávno som odmietol ísť na podobný výjazd (ktorý vôbec nebol indikovaný pre RLP), následne som však musel ísť na koberček k vedeniu nemocnice. Odborné argumenty nepomohli. Odvtedy chodím ku všetkému k čomu ma dispečérka pošle. (Mimochodom pre mňa je jednoduchšie riešiť teplotu 38,5 ako kraniotraumu, prepadnutý pupočník, resuscitáciu novorodenca…. a to že je RLP zbytočne vyblokovaná nikoho netrápi, respektíve až potom keď je nejaký problém.) Zdá sa mi to zbytočné plytvanie a po odbornej stránke, by som radšej riešil tú kraniotramu, ale je to organizačná vec vedenia nemocnice, respektíve poskytovateľa.
Okrem toho je tu Úrad pre dohľad, ktorý by v sťažnostiach na LSPP mohol pomôcť.
Čerstvý príklad z dnešného rána: lekár LSPP si o 6.45 zavolal posádku RLP k prevozu pacienta do nemocnice „s akútnym ochorením“. Po príchode posádky, tam dotyčný lekár už nebol. Nemal ten lekár náhodou počkať posádku RLP pri tom pacientovi, keď bol taký akútny? Nemohol ho previesť svojou sanitkou? Asi nie, pretože mu o 7.00 končila služba a je predsa jednoduchšie zavolať „troch chlapcov v červenom“, ktorí ho prevezú.
Systém bude fungovať iba vtedy, keď každý budeme robiť iba to čo máme a nebudeme sa jeden druhému miešať do práce. Samozrejme spolupráca musí existovať a mimoriadne situácie sú iná kapitola. Potom sa nestane, že budem riešiť niekde teplotu a k zrazenému chodcovi kúsok od našej stanice dorazím až po 20 minútach.
11 mája, 2005 o 9:36 pm #2418OPTIMUS
ÚčastníkProblém suplovania LSPP záchrannou službou je všeobecne známy. Vyznieva to možno paradoxne, ale väčšiu časť viny na tom má práve poskytovateľ ZZS. Indikácie k výjazdom sú jasné, a ak sa poskytovateľ nechá doslova „vedome zneužiť“, on jednoznačne nesie zodpovednosť za to, že v danom čase nemá vykryté spádové územie.
Nová legislatíva zriadením operačných stredísk čiastočne rieši tento problém, pretože zodpovednosť za indikáciu výjazdu ponesie „nestranný štátny dispečing“. Predpokladám, že ten si už poradí s rôznymi väzbami medzi súčasnými poskytovateľmi ZZS a LSPP, ktoré spôsobujú tolerovanie tohto stavu.
Len mi ešte stále nikto nevysvetlil, k čomu má slúžiť dispečing poskytovateľa?!?12 mája, 2005 o 3:58 am #2419hanula
ÚčastníkÁno, máte pravdu, všetko závisí od poskytovateľa ZZS a ako som napísal od vedenia ZZS či podrží dispečerku keď príde sťažnosť, že neposlala RLP napr. k teplote. Pokiaľ nie, dispečerka radšej pošle k neindikovanému výjazdu a radšej si vypočuje šomranie od posádky ako napomenutia prípadne výpoveď od zamestnávateľa. Ale poznám aj záchranky kde to funguje.
12 mája, 2005 o 3:11 pm #2420Mata Harri
ÚčastníkDozvedela som sa, že nemocnice musia záchranky privatizovať. Už som tu písala, že sme záchrannej službe venovali pozornosť, mali sme vyškolený a trénovaný personál. Ten z nemocnice neodíde, takže záchranná služba bude postavená na narýchlo pozbieraných lekároch bez skúseností. To rozbije roky budovaný „trauma program“. Privatizačná slina naberá grády. Prečo v zdravotníctve nesprivatizujeme všetko kupónovou privatizáciou? Zdravotníci sponzorovali zdravotníctvo už dosť.
12 mája, 2005 o 10:02 pm #2421OPTIMUS
Účastník@Mata Harri wrote:
Dozvedela som sa, že nemocnice musia záchranky privatizovať.
Ale nemusia. Ba naopak sú značne zvýhodnené oproti súkromným subjektom. Disponujú technikou, ktorú dostali bezplatne od štátu, disponujú personálom, ktorý súkromné subjekty „nesmú vykupovať“, disponujú dostatočným prevádzkovým kapitálom. Ale chápem ich obavy, keď snáď prvýkrát stoja pred niečím čo doteraz nepoznali. Pred klasickým trhovým súbojom, ktorý navyše vyzerá, že ak opomenieme moju druhú vetu, bude celkom férový.
13 mája, 2005 o 10:47 am #2422imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkSlovensko je naozaj male. V stredu som povedal na porade riaditelov statnych nemocnic, ze nech si uvedomia, ze v sutazi na ZS uspeje iba ten, kto preukaze, ze plati odvody, ako je to vsade inde / a anavyse som to nariadil uz v decembri, aby sme ich mohli voci socialnej poistovni oddlzit, pretoze neda sa oddlzopvat neplatic, cez generalny pardom/. Takze MH plati / napriek mopjmuj úprikazu/ BB socialne fondy? Uspejete v sutazi? Toto je pravda a nie ze musite privatizovat. Ako budete postupovat, ked Vas zo sutaze komisia vyradi, kde bude ZS a kto za to ponesie zodpovednost? Mimochodom, kto oddlzuje sukromny sektor?
13 mája, 2005 o 1:25 pm #2423Mata Harri
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
Slovensko je naozaj male. V stredu som povedal na porade riaditelov statnych nemocnic, ze nech si uvedomia, ze v sutazi na ZS uspeje iba ten, kto preukaze, ze plati odvody, ako je to vsade inde / a anavyse som to nariadil uz v decembri, aby sme ich mohli voci socialnej poistovni oddlzit, pretoze neda sa oddlzopvat neplatic, cez generalny pardom/. Takze MH plati / napriek mopjmuj úprikazu/ BB socialne fondy? Uspejete v sutazi? Toto je pravda a nie ze musite privatizovat. Ako budete postupovat, ked Vas zo sutaze komisia vyradi, kde bude ZS a kto za to ponesie zodpovednost? Mimochodom, kto oddlzuje sukromny sektor?
HM, ešte že existuje táto stránka. Otázku som položila preto, aby som sa dozvedela pravdu. Ďakujem.
13 mája, 2005 o 9:13 pm #2424Mata Harri
ÚčastníkEšte informácia. VšZP robila previerku prihlásených akčných jednotiek záchrannej služby. Z našich 3 neprešla ani jedna. Z dôvodov personálneho obsadenia. Mali sme možnosť postaviť neskúsený personál vyčlenený z OAIM, ktorý by papierovo splnil požiadavky, po diskusii na tomto fore, kde som bola ubezpečená o novej vyhláške, ktorá umožňuje postaviť personál i s inými intenzivistami ako anesteziológmi, ponechali sme pôvodnú zostavu, ktorá záchrannú službu poskytuje reálne spoľahlivo dlhý čas.
Takáto zostava nebola akceptovaná s tým, že platnosť vyhlášky sa posunula až na jún. Rovnako neprešiel ani Zvolen, takže v záchrannej sieti vznikla diera v oblasti okresu Zvolen, BB, a Brezno a reálna dilema: Po rozhodnutí VšZP by sme mali prestať poskytovať záchranné služby.
A to nesmieme urobiť. Tak ako nesmieme prestať poskytovať ZS, i keď nemáme podpísanú riadnu zmluvu so VšZP. Je to začarovaný kruh, ktorý nikto nevie a nechce preťať.14 mája, 2005 o 8:36 am #2425OPTIMUS
Účastník@Mata Harri wrote:
Takáto zostava nebola akceptovaná s tým, že platnosť vyhlášky sa posunula až na jún. Rovnako neprešiel ani Zvolen, takže v záchrannej sieti vznikla diera v oblasti okresu Zvolen, BB, a Brezno a reálna dilema: Po rozhodnutí VšZP by sme mali prestať poskytovať záchranné služby.
Nie prestať poskytovať záchranné služby, ale plniť platné predpisy. Aj preto je reforma v tejto oblasti dobrá, pretože zavedením prvkov konkurencie, berie možnosť dominantným poskytovateľom stavať riešenia im nevyhovujúcej legislatívy takto ultimatívne.
Ak tvrdíme, že veľké nemocnice ako BB a Zvolen so svojim terajším personálnym obsadením majú problém splniť platnú vyhlášku, čo potom malé nemocnice a súkromní záujemcovia, ktorí musia lekárov zamestnať ešte pred tým, než je jasné či vôbec vo výberových konaniach uspejú.
Napriek tomu som presvedčený, že sa to veľkej časti z nich podarí.15 mája, 2005 o 6:56 am #2426Mata Harri
ÚčastníkNerozumeli sme sa. Nemáme problém postaviť tím záchranky z anesteziológov (bez tréningu a skúseností). Ale prečo musíme rozbiť tím, špeciálne trénovaný, ktorý bol akceptovaný pri zriadení traumacentra v rámci trauma programu minulým ministrom? V regióne je veľa úrazov v rámci športovej turistiky, často v náročnom teréne, tam potrebujeme fyzicky zdatných záchranárov. Nakoniec niektorí z nich slúžia pohotovosť na vrtuľníku. Tam je to v poriadku?
15 mája, 2005 o 8:30 am #2427Anton Hanusin
ÚčastníkZáleží, či prevádzkujete jednu alebo viac ambulancií RLP, V prvej musí byť atestovaný lekár s atestáciou z Urg. medicíny alebo OAIM v ďalších môže byť lekár i s inou atestáciou, konzultuje postup s lekárom v prvej ambulancii. Prednemocničná starostlivosť nie je len trauma, ba práve naopak, preto lekár v RLP musí zvládať široké spektrum urgentných príhod, trauma je len jednou z nich (okrem toho, u závažnej traumy s pokračujúcim krvácaním je jediný efektívny postup rýchly transport na pracovisko schopné vyriešiť krvácanie – t.j. budujte emeregncy room) Mne osobne sa súčasné odborné usmernenie pozdáva – doteraz ZZS slúžil hocikto, kvalita bola slabá, podmienka intenzivistu v sanitke bude podľa mňa prínosom.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.