Zníženie limitov o 10% za PZS

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Zníženie limitov o 10% za PZS

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 46 až 60 (z celkového počtu 74 )
  • Autor
    Mata Harri
    Účastník

@bepo wrote:

MH-úplne vážne dajte to na súd.A buď sa urobí poriadok s poisťovnami-a začne s tým Penta- alebo so zdravotníckymi zariadeniami.

Pred niekoľkými dňami NsP Brezno bolo na súde úspešné pri vymáhaní zaplatenia nezaplatených nadlimitných výkonov a neuznaných výkonov. Bolo to na pojednaní okresného súdu. Budem sledovať, aký bude vývoj. Nemám čas sa hrabať v minulosti a porovnať priemerné platby za minulé roky s obyčajným celoštátnym priemerom. Po korekcii určite stav dlhov nemocnice mal inú hodnotu.

bepo
    Účastník

Predpokladám že ďaľším krokom poistovní bude vytvoriť alebo si kúpiť vlastné zdravotnícke zariadenie.Takže ak budú nútene dať viac na starostlivosť a mať nižší zisk tak ten zisk aspoň presunú na svoju nemocnicu.Možno to už začínajú robiť.

Mata Harri
    Účastník

@bepo wrote:

Predpokladám že ďaľším krokom poistovní bude vytvoriť alebo si kúpiť vlastné zdravotnícke zariadenie.Takže ak budú nútene dať viac na starostlivosť a mať nižší zisk tak ten zisk aspoň presunú na svoju nemocnicu.Možno to už začínajú robiť.

To by boli zbytočne investované peniaze. Už dnes si môže vybraž zariadenie, do ktorého bude klírovať peniaze i pacientov. My sme začiatkom roka poslali poisťovniam 108 stranový dokument ponuky výkonov našej nemocnice. Bol tam spracovaný podrobný odborný profil, ekonomické aspekty výkonov, spôsob organizácie práce.

V súčasnosti dávam dokopy čísla o tom, ako sa platí ZS. Bojujeme o to, aby nám navýšili objemy aspoň tak, aby sme sa dostali do pásma priemerných platieb. Nám by to postačilo na vyrovnaný rozpočet.

To ale znamená, že sme lacnejší, ako tí, čo boli platení nadpriemerne a robili dlhy. Resp. ak výkony nadpriemerných presunie tam, kde stačia priemerné platby, tak ušetrí.

Myslím si, že časom na to prídu sami a my im trochu k tomu pomôžeme. Znížime ceny nenákladných výkonov.

No pekna diskusia. Ale nedavno som dostal internou cestou material, ktory tvrdil ze v jednom kraji / VUC/ sa urobilo skoro 3x menej TEP ako v inom. Hm , to je vazne, ale zatial mojha razia v poistovniach to nevie preukazat. Navyse TEP dobre prekresluju doveru v pracovisko, teda spravne by sa malo posudzovat kolko obcanov z VUC dostalo TEP a nie kde. Som velmi optarny na pracu s cislami.

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

No pekna diskusia. Ale nedavno som dostal internou cestou material, ktory tvrdil ze v jednom kraji / VUC/ sa urobilo skoro 3x menej TEP ako v inom. Hm , to je vazne, ale zatial mojha razia v poistovniach to nevie preukazat. Navyse TEP dobre prekresluju doveru v pracovisko, teda spravne by sa malo posudzovat kolko obcanov z VUC dostalo TEP a nie kde. Som velmi optarny na pracu s cislami.

Čísla poskytol hlavný odborník. V BB kraji (Lučenec a BB ortopédie) spolu implantovali 260 TEP, V Ži kraji 760. To sú čísla za celé regióny.
    Počet implantovaných TEP dnes neodráža kvalitu pracoviska, ale finančné limity určené poisťovňou. U nás je na listine čakateľov 400 horúcich kandidátov, nejakí sú i v Lučenci.

lekar
    Účastník

minister spomína príklad totálnych endoprotéz bedrových kĺbov.Na našom oddelení tiež implantujeme TEP-ky na základe urazových diagnoz./zlomeniny krčka stehennej kosti-event následky zlomenín krčka a hlavice/-Zarážajuce však je ,že do nadlimitného ŠZM sa dostali necementované endoprotézy a cena cementovaných je „zahrnutá“ v cene ukončenej hospitalizácie/tzn dávame ju na sekeru./Nehovoriac o všetkých osteosyntetických implantnátoch ev náhrad/Kuntscherove klince,dlahy,cervikokapitálne protézy…/.A keďže spádová oblasť nášho oddelenia je cca 250 000 ľudí,pri daných počtoch zložitých výkonov patríme medzi najstratovejšie v nemocnici.Je to normálne. Podľa mňa by mal byť všetok ŠZM platiť nadlimit/hoci nesuhlasím s termínom limitovania ako takého,zvlášť v traumatologii,kde je elektíva prakticky nulová.
    Zároveň suhlasím ,s tým,čo opakovane napísala MH,že liečba pacientov hospitalizovaných neodkladne by mala byť preplatená v plnej úhrade.

bepo
    Účastník

@Mata Harri wrote:

To by boli zbytočne investované peniaze. Už dnes si môže vybraž zariadenie, do ktorého bude klírovať peniaze i pacientov. My sme začiatkom roka poslali poisťovniam 108 stranový dokument ponuky výkonov našej nemocnice. Bol tam spracovaný podrobný odborný profil, ekonomické aspekty výkonov, spôsob organizácie práce.

Načo by to robili?Časom budú nemocnice ziskové-a ten čas nie je moc dlhý-a aj tak je dnes problém niekam investovať peniaze s rozumným ziskom.Načo by ho nechávali Vám?

@lekár wrote:

minister spomína príklad totálnych endoprotéz bedrových kĺbov…. …a cena cementovaných je „zahrnutá“ v cene ukončenej hospitalizácie/tzn dávame ju na sekeru./.

To je nesprávna informácia, aj cementované endoprotézy – kód 130001 sú hradené osobitne – nad cenu ukončenej hospitalizácie, max. do výšky 35000 Sk. Ak ich Vaše pracovisko poisťovniam nevykazuje, samo sa okráda. O tom ale silne pochybujem. Doporučujem informovať sa na ekonom. úseku. Možno Vás mýli ten fakt, že u nich nežiadate o súhlas poisťovňu, u cementovaných nie je súhlas RL potrebný.

Pre MH: nezmysel, Vase cisla su holy nezmysel. Tazko sa potom argumentuje. TEP boli viac menej rovnomerne financovane cez kraje. Ale aj to je nzezmysel, lebo dolezite by bolo aby boli rovnomerne rieseni obcania podla VUC a nie pracoviska, pretoze spickove nech ich urobi hoc aj 3000 pre cele Slovensko. A slabe pracovisko / a je ich dost v oblasti TEP/ nech radsej skonci. Je dostupny register endoprotez /vdaka Dr. Necasovi, z MT/ zaujimave „ctivo“.
    Iny nezmysel: preplacanie endoprotez z ceny hospitalizacie. Ako pise Dr.J.P vsetky su primo hradene poistovnami, zial nie na pacienta, ale na nemocnicu. Tam niekde je mozno tiez koren tychto nezmyslov. =D>

Mata Harri
    Účastník

Čísla o implantácii TEP v jednotlivých krajoch (nie podľa pracovísk, ale sumárne), sú oficiálne čísla ktoré vydal hlavný odborník ortopédie. Ak sú hausnumerá, tak ľutujem, sú vizitkou kvality hlavného odborníka. Náš prednosta ortopédie povedal, že boli pertraktované na výbore odbornej spoločnosti .

A k tomu preplácaniu – poisťovne ich hradia, ale do výšky celkovo zazmluvneného objemu na ŠZM. Ak v nemocnici je viac pracovísk napojených na tento fond, tak už musia byť limity. Ak neurochirurgia implantuje neurostimulátor, TEP ortopédie musia čakať na ďalší mesiac. Rovnako ak TEP musí akútne urobiť traumačka po úraze, alebo ide o spinálny implantát.

A úplne čerstvá informácia, NsP Lučenec nás požiadal o implantácie endoprotéz u ich pacientov, lebo údajne VšZP stopla implantácie na ich ortopédii, takže pre banskobystrický kraj ostane iba jedno ortopedické oddelenie, ktoré bude môcť endoprotézy implantovať. U nás sa urobilo minulý rok spolu s akútnymi traumatickými indikáciami 260, viac nám poisťovne výškou objemu financií ma ŠZM nepovolili.
    Tak by ma zaujímalo, aké má MZ údaje o počtoch implantovaných TEP v ostatných krajoch. Hlavný odborník predsa nesmie zverejňovať hausnumerá.

Ešte jeden dovetok – traumatológovia mi povedali, že v MT sa registrujú iba endoprotézy implantované na traumatologických odd v rámci riešenia traumy.

Cením si toho, že sa tým zaoberáte. Možno to povedie k zjednoteniu registrácie – trauma + ortopedických endoprotéz a k sprehľadneniu stavu.
    Na Slovensku nie sú dostupné validné výkonové údaje v žiadnej oblasti.

Mata Harri
    Účastník

Prečítala som si v noviných článok o TEP, preverovala som údaje, ktoré mám sprostredkované od hlavného odborníka pre ortopédiu. V Martine sa vedie register poúrazových, hlavný odborník má ortopedických. V novinách boli údaje z niektorých nemocníc, ja mám počty koľko sa implantuje v jednotlivých krajoch. T.č. BB kraj – implantuje iba BB, Ži kraj – okrem Martina i Žilina, Ružomberok, Čadca, vs i Liptovský Mikuláš.
    Ale najpresnejšie údaje by mali mať poisťovne, tie uhrádzajú výkony na konkrétnych poistencov.

Myslím si, že na takto nákladné výkony by mal byť centrálny register čakateľov, poisťovne by oznámili mesačne napr. 220 čakateľom, že výkon preplatia a tí sa prihlásia na oddelení k výkonu. Tzv. akútne by boli na individuálne schválené RL. Takto by sa zaistila možnosť výberu oddelenia samotným pacientom a odstránil by sa lístkový systém vydeľovania finančných prostriedkov oddeleniam. Nekvalitné oddelenia by zanikli.

Jedina sanca je aby listiny viedli poistovne a cakat bude clovek, nie nemocnica. Inak neviem preco dekapitovala vseobecna Lucenec, ale ak je cielom zlepsit kvalitu tym, ze bude sa implantovat v centre ( BB / tak suhlasim. Mimochodom netreba vsetkemu verit, teda tym nemyslim Petra Marescha, toho si velmi vazim, je to dlhorocny priatel ale “ interpretacii“ dat.

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

Jedina sanca je aby listiny viedli poistovne a cakat bude clovek, nie nemocnica. Inak neviem preco dekapitovala vseobecna Lucenec, ale ak je cielom zlepsit kvalitu tym, ze bude sa implantovat v centre ( BB / tak suhlasim. Mimochodom netreba vsetkemu verit, teda tym nemyslim Petra Marescha, toho si velmi vazim, je to dlhorocny priatel ale “ interpretacii“ dat.

Súhlasím a som rada, že sa to rozhýbalo. Ale k tej viere v data.: Ak nemáme veriť údajom, ktoré vydajú lídri oficiálnych medicínskych inštitúcií, tak akým údajom máme veriť? Človek pri rozhodovaní sa musí opierať o nejaké seriózne údaje. Idem sa pozrieť na stránku UZIŠ, či tam niečo nie je, i keď staré. Nemal by sa premenovať na HUZU? (Historický ústav zdravotníckych údajov? 😀 😀 😀 )

Cekom dobry nazov. Ale vazne. Urobili sme inventarizaciu registrov. Zakon o ochrane osobnych dat je velmi prisny, teda vsetky potrebne registre musime uviest explicitne v zakone. Pozrite si novelu, ktora isla do parlamentu. Su tam komplexne vymenovane. Podobne, nie v zakone, ale v nariadeni budeme viest Narodne referencne centra. Celkom uprimne, sam som zaskoceny ako malo sa u nas urobilo v oblasti dat.

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

Cekom dobry nazov. Ale vazne. Urobili sme inventarizaciu registrov. Zakon o ochrane osobnych dat je velmi prisny, teda vsetky potrebne registre musime uviest explicitne v zakone. Pozrite si novelu, ktora isla do parlamentu. Su tam komplexne vymenovane. Podobne, nie v zakone, ale v nariadeni budeme viest Narodne referencne centra. Celkom uprimne, sam som zaskoceny ako malo sa u nas urobilo v oblasti dat.

V ý b o r n á s p r á v a ! ! ! =D>

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 46 až 60 (z celkového počtu 74 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate