Chyby nového zákona o zdravotnom poistení

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Chyby nového zákona o zdravotnom poistení

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 46 až 60 (z celkového počtu 65 )
  • Autor
    mosko
    Účastník

Novela nie je tragediou. Ale komplikaciou bude ak k novele nedojde.
    Kazda takato TECHNICKA novela je len prejavom „kvality prace“ uradnikov navrhovatela.
    Podobny – /miernejsi – usmernenim z Ministerstva financii odstranitelny/ nezmysel existuje aj v Zakone o dani z prijmu. A uz je koniec roka a novely nikde. Ani usmernenia.
    Ako programatorka v tejto oblasti viem ake NEIMPLEMENTOVATELNE nezmysly su schopni ministerski uradnici dat do znenia zakona. A naozaj by asi stacilo mat viac skusenosti z praxe a je to bez problemov…
    … jana mosko …
    .
    P.S.
    Chapem ze z hladiska reformy zdravotnictva ide o absolutne nepodstatny problem. A ze urcite nejde o problem ktory sposobil minister zdravotnictva. Je na skodu ze na taketo problemy tu na fore neraguje niekto z teamu ministra – ale cas straca sam minister …
    Avsak nebolo by na skodu aj pochopenie z druhej strany – ak to prezeniem – ze pre programatorov a mzdove uctovnicky je tento technicky nedostatok vacsi problem ako vyska dlhu v zdravotnictve… [-X

Do debaty o tomto technickom nedostatku som sa zapojila z kolegiality k panovi Mihalovi…
    ….

mosko
    Účastník

Pre Uzivatel_
    Neviem ci som dobre pochopila pojem DEN VYMERIAVANIA – ja som to pochopila ako DEN ROCNEHO ZUCTOVANIA. Ak by islo o den kedy bola mzda zuctovana – uz by islo o 12 krat MM za januar, a asi plus 12 krat MM za februar, … /preblemom by bol pojem 12 nasobok/ – a to uz by bolo take housnumero ze by nase zdrtavotnictvo malo penazi a penazi…
    12 krat cislo je zase cislo – samozrejme – ale je nezmyselne z hladiska ducha zakona a z hladiska spravodlivosti vysky odvodu.
    Pretoze ku dnu ROCNEHO zuctovania moze byt minimalna mzda uz 8000,- Sk.
    A potom by bolo nutne pre a za zamestnancov zarabajucich minimalnu mzdu doplatit odvod ako keby cely minuly rok zarabali pomaly o 1000 korun viac. A to urcite nebolo cielom zakona.
    Problemy by mohli nastat ak by napr ku dnu zuctovania bol zruseny institut minimalnej mzdy.
    A samozrejme – NAJPODSTATNEJSI problem –
    V ZAKONE nie je jasne povedane ze ide o MINIMALNU MZDU v ku dnu zuctovania. V zakone je len MINIMALNA MZDA. A ani panboh nevie /programatori a mzdove uctovnicky tiez nie / MINIMALNA MZDA ku ktoremu dnu… to je podstata problemu…
    Kazda mzdova uctovnicke MUSI MAT JASNO aky je minimalny odvod – aby sa zamestnavatel vyhol penale –
    A uz z tejto diskusie je zrejme ze jeden ma nazor ze ide o VAZENY PRIEMER, druhy ze ide o VYSKU KU DNU ZUCTOVANIA, atd /mozem vypocitavat dalej…/ Ale ZAKON musi byt postaveny jednoznacne – aby aj mzdove uctovnicky mali pocit PRAVNEJ ISTOTY…
    … jana mosko …

Mata Harri
    Účastník

Doplňujúce informácie:
    Zučtovacie obdobie – jeden kalendárny rok
    Minimálnu mzdu definuje zákon o minimálnej mzde. Je stanovený koeficient rastu, minimálnu mzdu stanovuje, resp. potvrdzuje vláda.

Jozef Mihal
    Účastník

Mata Harri>
    Ja nie som lekár. Vy áno. Zrejme by sa Vám nepáčilo, keby som napr. v odbornej diskusii o operácii napr. slepého čreva použil terminológiu a la:

…však to sa vezme nejaký skalpel a urobí sa rez niekde na bruchu, vyreže sa kus čreva a je to…

Mata Harri
    Účastník

@Jozef Mihál wrote:

Mata Harri>
    Ja nie som lekár. Vy áno. Zrejme by sa Vám nepáčilo, keby som napr. v odbornej diskusii o operácii napr. slepého čreva použil terminológiu a la:

…však to sa vezme nejaký skalpel a urobí sa rez niekde na bruchu, vyreže sa kus čreva a je to…

Toto prirovnanie nie je celkom korektné.
    Zučtovacie obdobie – 1 kalendárny rok je uvedené v zákone. Ja kalendárny rok chápem od 1. 1 do 31. 12. xxxx.

Poukázala som na zákon o minimálnej mzde preto, že som lekárka a teda si nedovolím z neho robiť závery. Ak si ho prečíta niekto kompetentný, tak tam sa možno dočíta, ako to s minimálnou mzdou je. Ak sa má uplatňovať nejaký koeficient, tak asi tam bude i to, ako sa stanovuje minimálna mzda za kalendárny rok.

Jozef Mihal
    Účastník

Nie vždy sa človeku podarí korektné prirovnanie, preto to prosím berte s istou nadsázkou. Ak sa vrátime k problému minimálnej mzdy, tak potom by formulácia v zákone mohla byť:

…vymeriavací základ je najmenej vo výške…súčtu minimálnych miezd za jednotlivé mesiace rozhodujúceho obdobia…

čím sa lepšie vystihne faktický stav, že minimálna mzda sa počas roka mení (v januári 2005 bude stále 6500, od októbra 2005 sa zvýši povedzme na 7000 Sk) – a naviac v praxi sú prípady, kedy „zdravý“ človek s minimálnou mzdou 6500 „zinvalidnie“ a tým jeho minimálna mzda klesne na 4875 Sk – na čo by mal zákon pamätať…

Jednoducho 12-násobok minimálnej mzdy je 12-násobok nejakej jednej pevne danej sumy – ale v praxi sa v priebehu rozhodujúceho obdobia – kal. roka táto suma mení…

Mata Harri
    Účastník

@Jozef Mihál wrote:

…vymeriavací základ je najmenej vo výške…súčtu minimálnych miezd za jednotlivé mesiace rozhodujúceho obdobia…

čím sa lepšie vystihne faktický stav, že minimálna mzda sa počas roka mení (v januári 2005 bude stále 6500, od októbra 2005 sa zvýši povedzme na 7000 Sk) – a naviac v praxi sú prípady, kedy „zdravý“ človek s minimálnou mzdou 6500 „zinvalidnie“ a tým jeho minimálna mzda klesne na 4875 Sk – na čo by mal zákon pamätať…

Jednoducho 12-násobok minimálnej mzdy je 12-násobok nejakej jednej pevne danej sumy – ale v praxi sa v priebehu rozhodujúceho obdobia – kal. roka táto suma mení…

Prečo tak zložitú formuláciu?Keď hovoríme o inflácii za minulý rok, tak zrejme existuje štandardný výpočet, keď hovoríme o nezamestnanosti v minulom roku, tak iste nerobíme súčet nezamestnanosti každý deň v roku / 365……

Jozef Mihal
    Účastník

Opäť pokus o prirovnanie – prečo lekári používajú terminológiu pôvodom z latiny, prečo „nehovoria“ po slovensky…

Jednoducho aj pri tvorbe zákonov platia určité predpisy a zvyklosti a občas sa treba trošku zamyslieť nad tým, či zákon tak ako je napísaný, je v praxi aj vykonateľný – a to ustanovenie s 12-násobkom minimálnej mzdy vykonateľné nie je.

Takze pre vesetkych. Naozakj tazko bude komunikovat uctovnik s gastroenterologom, ked ako ste videli aj v parlamente nevieme komunikovat ani medzi sebou.
    Nopvela je pripravena, je naozaj technickeho charakteru . Takychto noviel bude viac. Co sa tyka prace uradnikov, ako pise Jana Mosko, tak naozaj boli skveli a nie vsetko pri takom obrovskéom pemze prac sa da zachytit,. navyse rocne zuctovanie sa menilo v parlamente, a tym sa posunuli veci.
    Skuste sa pozriet na socialne odvody u zien na matrskej u ludi na PN od 11 dna, na socialne odvody brigadujucioch studenotv, ZTP, skuste sa pozriet na dane u podobnych skupin a zistite svoje. Takze lepsie bude ak sa skludnime a zacneme komunikovat vecne, kde su chyby. Niekto len tak, niekto ako konzultatnt.

Jozef Mihal
    Účastník

Takže budeme mať novelu.

Čo myslíte, budeme tu mať aj tému

„Chyby novely zákona o zdravotnom poistení“ ?

Jozef Mihal
    Účastník

A ešte jedna vecná poznámka.

Myslíte, že to zamestnávateľov poteší, ak budú mať platiť zdravotné poistenie za svoje zamestnankyne – ženy na materskej a rodičovskej dovolenke? Ide o „púhych“ 650 Sk mesačne po tri roky…zamestnávatelia sa budú trhať o zamestnávanie mladých žien…To sa určite Kaník a jeho úrady práce potešia.

A pokiaľ ide napríklad o tie dane, tak ženy na materskej ich neplatia…a zdravotné poistenie nie je nič iné ako daň.

emed
    Účastník

ad p. Mihál : Čo myslíte, budeme tu mať aj tému“Chyby novely zákona o zdravotnom poistení“ ?

odpoveď : Určite, ale to nie je skutočne problém. Chyby su zákonité, a bez vylepšení by nebol pokrok.

Mňa ako lekára zaujíma obsah reformy a technicko- legislatívne nedokonalosti sú v mojich očiach len marginálne- odstrániteľné záležitosti.
    ( PS .: prečo hľadáte akurát v štátnej službe 100% úradníkov, ktorý by produkovali bezchybnú prácu ??

mosko
    Účastník

@Rodan wrote:

Mňa ako lekára zaujíma obsah reformy a technicko- legislatívne nedokonalosti sú v mojich očiach len marginálne- odstrániteľné záležitosti.

Dovodom ze diskusia k takejto MARGINALNEJ ZALEZITOSTI je taka dlha je iba to ze absolutne neexistovala ochota pripustit ze tento technicky problem v zakone existuje…

A teraz zacitujem seba –
    @jana mosko wrote:

Chapem ze z hladiska reformy zdravotnictva ide o absolutne nepodstatny problem. A ze urcite nejde o problem ktory sposobil minister zdravotnictva. Je na skodu ze na taketo problemy tu na fore neraguje niekto z teamu ministra – ale cas straca sam minister …
    Avsak nebolo by na skodu aj pochopenie z druhej strany – ak to prezeniem – ze pre programatorov a mzdove uctovnicky je tento technicky nedostatok vacsi problem ako vyska dlhu v zdravotnictve

@pan minister wrote:

Takze lepsie bude ak sa skludnime a zacneme komunikovat vecne, kde su chyby

Znova som si precitala toto forum – a som PRESVEDCENA ze vsetky prispevky programatorov k tejto teme boli len a len vecne

A ak si POZORNE precitate prispevky „ZODPOVEDNYCH“ – od prveho po tie posledne – kvitujem ZMENU postoja „ZODPOVEDNYCH“ – konecne uznali ze maly PROBLEM v takejto formulaciii v zakone vobec existuje… Obcas neuskodi precitat si pozorne co je napisane a neodpovedat podla sablony – – Ak to pise XY – tak to nestoji ani za precitanie lebo je to urcite blbost…

Takze snaha tu diskutujucich programatorov nebola az taka daromna… 😕 Aspon dufam…

HOWGH k tejto teme.
    Dalej uz by to bolo iba mlatenie prazdnej slamy….

… jana mosko …

P.S.

Naozakj tazko bude komunikovat uctovnik s gastroenterologom

Suhlasim. 😀 V poslednej dobe som v gastroenterologickej cakarni viac ako doma. A uz doslo k skratu v komunikacii medzi programatorom a sestrou gastroenterologickej ambulancie…. A to len preto ze si pacient chrani svoje prava… Ale uz aj v gastroenterologickej ambulancii vedia so sa patri a co nie, co si mozu dovolit a co nie, a ze existuju aj pacienti ktorym nerobi problem sa ohradit… A teraz uz je aj komunikacia programatora s gastroenterologickou ambulanciou bezproblemova. Len sa netraba bat chranit si svoje prava pacienta…

Ked uctovnik komunikuje s gastroeneterologom tak sa to este da predstavit, ale vidiet tak rokovanie napriklad nejakeho vyboru v parlamente 😀 😀
    Ale vazne, novela je na svete, chyby aspon tie najvacsie vari odstranene, ideme dalej,
    Dalsia uloha: hladajte dalsie chyby.

PS: s tou materskou je to tak, ze vladny navrh hovori o tom, ze poistenci statu su aj ti, ktorych prijem nepodlieha dani / z prijmu/.
    Teda zeny na MD sem spadaju a tych je cca 120.000. Spadaju sem aj rentieri, ktori by zili s divident / nie napriklad z najmu podla par. 9/.
    Kolko je takych? Napriek tomu sme to radsej upresnili. A tych kombinovanych skupin je pomerne vela, aj ked podla mna nevelmi pocetne.

Jozef Mihal
    Účastník

Novela je skutočne na dobrej ceste, ale žiaľ niektoré axiómy zákona sú postavené tak, že ťažko dolaďovať detaily, keď základy sú nakrivo. Zdá sa, že budú tvrdé rokovania s financami.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 46 až 60 (z celkového počtu 65 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate