O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Chyby nového zákona o zdravotnom poistení
- Toto téma obsahuje 64 odpovedí, 8 hlasov, a bola naposledny upravená pred 21 rokmi, 5 mesiacmi od
imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
9 októbra, 2004 o 11:18 am #3143
imported_Rudolf Zajac
Účastníkmyslim, ze si treba pozriet vsetkych 6 zakonov. Nedavno ktori rozbijal zachrany system, resp. zakon. Nuz ale ked cita iba jeden. Nevie ako bude licencia poskytovana, nevie o podmienkach, nevie o financovani / kazde slovo je v podstate iny zakon/. navyse neviem co ropzumie JM pod legislativno – technickymi problemami, vari nesedia napriklad odkazy?
9 októbra, 2004 o 1:52 pm #3144Jozef Mihal
ÚčastníkDobre. Ako príklad chýb v zákone zopakujem ešte raz môj príspevok č.2 v tejto téme:
§ 13 odsek 9 nového zákona o zdravotnom poistení (tlač 640 v NRSR) v znení, schválenom v 3.čítaní dňa 21.9.2004, stanovuje že:
(9) Vymeriavací základ zistený podľa odsekov 1 až 7 je
a) najmenej 12-násobok minimálnej mzdy,19)
b) najviac 36-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky v príslušnom kalendárnom roku (ďalej len „priemerná mesačná mzda“).Len tu máme hneď tri problémy.
1. Čo vymeriavací základ zamestnávateľa, o ktorom hovorí § 13 odsek 8 ?
Podľa toho vymeriavací základ zamestnávateľa nie je vymedzený „ani zdola“ ani „zhora“.Príklad.
Zamestnávateľ ABC zamestnáva jediného zamestnanca X.Y. Tento zamestnanec bude mať v roku 2005 u tohto zamestnávateľa mzdu v úhrnnej výške 1 mil. Sk.
On ako zamestnanec bude mať vymeriavací základ ohraničený 36-násobkom priemernej mzdy, čo bude povedzme 540 tis. Sk.
Na zamestnávateľa sa však ohraničenie uvedené v § 13 odsek 9 NEVZŤAHUJE. Vymeriavací základ zamestnávateľa bude 1 mil Sk!2. Odkaz 19) je na CELÝ zákon o minimálnej mzde. Predpokladám, že tí, ktorý takto postavili tento odkaz, si neuvedomujú, čo tým spôsobili. Minimálna mzda, to totiž nie je vždy suma 6500 Sk. Zamestnanec, ktorý má kratší pracovný čas, má minimálnu mzdu alikvótne prepočítanú podľa výšky svojho úväzku.
Príklad.
Zamestnanec XY má stanovený pracovný čas 1 hodina mesačne. Jeho mzda je 40 Sk mesačne – je to viac, ako zákonom o minimálnej mzde stanovená minimálna hodinová mzda (ktorá je 37,40 Sk). Jeho vymeriavací základ bude 40 Sk.
Ak tento zamestanec nebude mať iné zdaniteľné príjmy (iné zamestnanie, alebo nebude vykonávať činnosť SZČO), tak výsledné poistné, ktoré od neho, či za neho naše zdravotníctvo dostane, bude 6 (slovom šesť) Sk.3. Priemernú mesačnú mzdu zamestnanca v príslušnom kalendárnom roku (napr. v roku 2005) budeme pri všetkej snahe poznať niekedy v apríli 2006. Tu je jednoznačne chyba, prosím bez ďalšieho komentára.
Pán minister, toto boli len chyby v jednom jedinom odseku zákona. Je mi jasné, že kľučky v zákone tohto typu asi nie sú práve Váš obor. Dajte ale tento príspevok prosím prečítať Vašim právnikom, nech sa zamyslia.
Opakujem, ak máte záujem, som otvorený k spolupráci.
12 októbra, 2004 o 6:28 pm #3145mosko
Účastník(9) Vymeriavací základ zistený podľa odsekov 1 až 7 je
a) najmenej 12-násobok minimálnej mzdy,19)Asi si na ministerstve VOBEC vobec neuvedomili ze v priebehu roka sa moze MINIMALNA MZDA menit.
Od januara po september moze byt ina ako od oktobra po december.
A od januara zase ina.
Takze znova problem – 12-násobok minimálnej mzdy – ale KTOREJ minimalnej mzdy – Platnej v KTOROM mesiaci roka?
P.S.
Bohuzial podobny nezmysel existuje aj pri zakone o Dani z prijmu – pri poskytovani danoveho bonusu – a jeho rocneho zuctovania –
Pan Mihal asi vie o com pisem…
… jana mosko …12 októbra, 2004 o 7:17 pm #3146Jozef Mihal
ÚčastníkViem, jana mosko. Teším sa na chaos, ktorý bude v marci pri podávaní daňových priznaní… A rád by som sa vyhol chaosu pri podávaní ročných zúčtovaní poistného (žeby tiež v marci 2005 – nový zákon nič nehovorí o tom, že prvýkrát až v roku 2006 ! Takže pozor !).
To bude veselo pri dokazovaní, že moja minimálna mzda v januári bola len 37,40 Sk, lebo som vtedy odpracoval len 1 hodinu ! „Úrad“ ale určite vymyslí tlačivá zúčtovaní tak, aby to bolo úradníkovi v poisťovni jasné a pokutu mi nedal…
15 októbra, 2004 o 6:42 pm #3147imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkTakze urobim rezume.
Pre J. Mihala. Skuste postupovat tak ako pisete a budete úprekvapeny. Pre J. Mosko podobne, ked viete o com pisete, niekdedy som sa mi to celkom tak nejavi.
Nikdy sme netvrdilíi, ze nemozu byt aplikcne problemy a sme pripraveni ich odstranovat. To je zhruba vsetko.15 októbra, 2004 o 7:22 pm #3148Jozef Mihal
ÚčastníkRád, pán minister, podám pomocnú ruku pri odstraňovaní aplikačných problémov. Moja ponuka stále platí.
16 októbra, 2004 o 8:09 am #3149imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkTo je pekne, podavat pomocnu ruku. Chvilu to musi pockat. Obratil som sa na moju byvalu mzdovu uctovnicku, co nevie citat o poistnom / napriklad minimalna mzda/ a jasne si mysli, ze aj ked ich je 5 druhov, clovej podla svojhoi statusu berie iba jeden druh, a podobne. Chystame metodickjy pokyn a male nepresnosti vyrtiesime. Za ruku dakujem, ale zatial nevieme splnit „podmienky“ jej podavania. 😀
18 októbra, 2004 o 5:19 pm #3150Jozef Mihal
ÚčastníkVšetkých 6 zákonov bez podpisu… Čo bude ďalej?
18 októbra, 2004 o 8:55 pm #3151imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkBudeme si dalej podavat ruky.
19 októbra, 2004 o 11:31 am #3152mosko
Účastník.
takze konkretne – pre tych menej chapavych – managerov ci blondynky / ako som ja/ 🙂
Nech v roku 2005 bude mesacna minimalna mzda- za mesiace januar az marec 7000,- Sk
za mesiace april az november 7100,-Sk
od prveho decembra sa zvysi na 7200,- Sk9) Vymeriavací základ zistený podľa odsekov 1 až 7 je
a) najmenej 12-násobok minimálnej mzdy,Takze minimalny vymeriavaci zaklad za rok 2005 bude
- 12 krat 7000,- Sk ??
12 krat 7100,- Sk ??
12 krat 7200,- Sk ??
Teda PODSTATA PROBLEMU –
MINIMALNY VYMERIAVACI ZAKLAD v tomto pripade bude
12 krat aka suma minimalnej mzdy????
Konkretna otazka si pyta konkretnu odpoved od byvalej mzdovej uctovnicky co nevie citat o poistnom.
Ale ani tato byvala mzdova uctovnicka neda jednoznacnu odpoved na tuto konkretnu otazku. A tato otazka vobec nie je hypoteticka – minimalna mzda sa v priebehu kalendarneho roka bezne meni
… jana mosko …19 októbra, 2004 o 2:09 pm #3153rodan
ÚčastníkA čo tak vložiť slovíčko „priemernej“ (minimálnej mzdy). Potom by PMM bola (3×7 000 + 8 x 7 100 + 7 200)/12 = 7 083.
Všetko odstrániteľné „muchy“ 🙂19 októbra, 2004 o 2:31 pm #3154Uzivatel
Účastník@mosko wrote:
9) Vymeriavací základ zistený podľa odsekov 1 až 7 je
a) najmenej 12-násobok minimálnej mzdy
[….]
12 krat aka suma minimalnej mzdy?zeby sa zobrala do vypoctu aktualna minimalna mzda, platna v dni vymeriavania?
/Uzivatel
19 októbra, 2004 o 2:46 pm #3155mosko
Účastník@rodan wrote:
A čo tak vložiť slovíčko „priemernej“ (minimálnej mzdy). Potom by PMM bola (3×7 000 + 8 x 7 100 + 7 200)/12 = 7 083.
Všetko odstrániteľné „muchy“ 🙂BOHUZIAL – slovo PRIEMERNEJ nestaci.
Toto co napisal RODAN je VAZENY priemer.
PRIEMER by bol (7000+7100+7200)/3 = 7100. To len take male skolenie z pojmov v matematike.Samozrejme ze je to odstranitelna mucha. Ale bohuzial – tato mucha sa v zakonoch opakuje a NIK si ju nechce priznat a ani odstranit. VSETKO sa da odstranit. Ale iba NOVELOU zakona.
Pretoze ZIADNE usmernenie z ministerstva nesmie ist nad ramec zakona.
@Uzivatel_ wrote:zeby sa zobrala do vypoctu aktualna minimalna mzda, platna v dni vymeriavania?
.
Bohuzial nepouzitelne… V zakone je JASNE zadefinovany 12 nasobok. Vysledkom by boli nezmyselne cisla….… jana mosko …
19 októbra, 2004 o 6:36 pm #3156imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkNuz tak katastrofa, bude novela. A?
Mimochodom najvaznejsi je problem so zamestnavatelmi a celkom ma svrbi ruka to tam nechat, ani v Cechach nie je obmedzenie hornej hranice, nech zamestnavatelia vida co je tretia cesta.20 októbra, 2004 o 7:58 am #3157 -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.