O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Výpalnická zdravotná poisťovna a.s.
- Toto téma obsahuje 52 odpovedí, 8 hlasov, a bola naposledny upravená pred 20 rokmi, 11 mesiacmi od
imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
8 mája, 2005 o 8:15 pm #4113
imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkAle nie celkom. Je vsetko pripravene na dalsie zuzovanie LP, netreba ani zakon. Je vsetko ale naozaj pripravene? Stale iba 6 rocnych kontrol v krajinach EU na pacienta je menej ako nasich 15. Alebo nevieme liecit? alebo vsetko opakujeme? Alebo PAS-kari su slabi? Ale SAS-kari? Neplacte na poistovne a politikov a pozrite sa trochu aj do vlastnych radov.
8 mája, 2005 o 8:44 pm #4114emed
ÚčastníkBeriem, lekári – nemocnice etc majú rezervy. Kroky smerujúice k odstráneniu nadspotreby sú potrebné a reformné kroky boli účinné. Ale to je len 1 časť pravdy….
Zužovanie LP.Áno – projekt domu je vytvorený ( dokonca umožnuje flexibilitu výstavby podla záujmu terajších alebo ďallích majitelov pozemku — len tá vôla stavať je malá. Ruku na srdce , v tomto volebnom období zužovanie LP nehrozí, a to ďalšie … 😕 ( na strane druhej – nič sa neje tak= horúce ako sa navarín … psi brešú a zdravotníctvo ako také ide svojim vrávorajúcim sa krokom ďalje..)
Pekný týždeň9 mája, 2005 o 4:31 pm #4115mosko
Účastník@Laco wrote:
…. Zaroven, asi takeho 9. az 13. v mesiaci prestanem vysetrovat „nadlimitnych“ pacientov, zacnem ich odkladat do skrine. Aby sa nestala chyba, ihned pisomne oznamim kazdemu pacientovi ze nebol vysetreny, lebo od jeho ZP su vycerpane financie na tento mesiac. Zaroven to dame na vedomie jeho osetrujucemu lekarovi a na konci mesiaca vystavime dalsi podklad pre waiting list pre ZP. …
Pohlad laika –
Nech takto postupuju VSETCI lekari –
pacient moze byt v tomto iba spojencom lekara –
Poistovne maju monopol a nejaki poistenci su im absolutne ukradnuti.
Pacienti su zdrojom penazi pre poistovne a iba zdroj finacii moze vytvorit efektivny tlak na poistovne.
Poisteovne sa spametaju az ked im budu pacienti dennodene klopat na dvere a kazdu minutu telefonovat.
jm9 mája, 2005 o 5:34 pm #4116Mata Harri
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
Ale nie celkom. Je vsetko pripravene na dalsie zuzovanie LP, netreba ani zakon. Je vsetko ale naozaj pripravene? Stale iba 6 rocnych kontrol v krajinach EU na pacienta je menej ako nasich 15. Alebo nevieme liecit? alebo vsetko opakujeme? Alebo PAS-kari su slabi? Ale SAS-kari? Neplacte na poistovne a politikov a pozrite sa trochu aj do vlastnych radov.
Na autokanibalizme reformu stavať nemožno. Každý sa správa tak, aby prosperoval. Keď bod bude za 2 Sk, počet vyšetrení klesne, rovnako i počet návštev lekára. Keď bod bude za 10 halierov, počet vyšetrení rapídne stúpne a pacienti budu systémom reentry obiehať medzi PAS – ŠAS- PAS. V medicíne takáto fibrilácia je neefektívna a je prejavom zlyhávajúceho srdca……
Problémom reformy je nechuť proklamované zásady plniť v praxi. Poskytla som VšZP niekoľko konkrétnych čísel, ktoré potvrdzujú ťažké deformity vo financovaní ZS. Nikto na ne nereagoval.
9 mája, 2005 o 7:36 pm #4117Laco
Účastník@Mata Harri wrote:
Problémom reformy je nechuť proklamované zásady plniť v praxi. Poskytla som VšZP niekoľko konkrétnych čísel, ktoré potvrdzujú ťažké deformity vo financovaní ZS. Nikto na ne nereagoval.
MH, ake zasady?
problemom je ze nie je NIKOMU (je mi luto, ale ani RZ) jasne co a ako dalej, ake zasady a pravidla.
1.RZ keby vedel, snad by povedal, takto sa zmoze na konstatovanie „bojujte“; neplacte“…
2.ZP /nevedia?/, zvolili sposob pstrosa, nereagovat (aj ked po jednaniach s riaditelmi ZP su rozne stanoviska, jeden mi povedal ze nikdy nestali tak dobre ako teraz, domnievam sa ze prostriedky su, len nie je ochota ich rozpustit, je to na dlhsiu debatu)
3. niektori lekari:
a/ cast bude vysetrovat aj zadarmo lebo su lekari (hlavne v sfere NZZ, nepocul som ze tam idu uplatky),
b/ niektorym lekarom stav vyhovuje (nie su odkazani na mzdy) – v statnych a FN, domnievam sa ze takto mozu bezostysne ziadat vsimne, co nakoniec je verejne proklamovane v TV
c/ Cast lekarov zabojuje s ubohym vysledkom, pretoze obetou je nakoniec pacient, teda boj sa konci.
Autokanibalizmus bol aj pred reformou, tato nic nevyriesila v prospech pacienta. Reforma je len pre zmenu vlastnickych vztahov ale nie pre vyriesenie problemov zdravotnictva.
Spojenie lekarov ako horuje emed a mosko je iluzorne /bez urazky/. Ostava len vybojovavt smiesne male boje so ziadnym vysledkom vid MH. A teda aj moj smiesny boj s veternymi mlynmi. ZP sa ani neobtazuju odpovedat, pre nich ziadny zakon neplati.
Jedina sanca na prezitie, postupovat podla platneho zakona, len, do kelu, je taky nedokonaly, nejednoznacny a kontroverzny…ze nie je problem ho obratit proti lekarom, A to je to.Aby to nebolo take smutne, niektore stanoviska RZ ku reforme:
Cokolvek vymyslite-exituje.
Najpešie ako na to je nebať sa povedať svoj nazor a komunikovať. Uvdite, že to pôjde.
Ved strasit sa nemusime, vecsina z nas vie o com to je.
Nuz bojujte dalej alebo inak povedane, ucte sa bojovat o svoje a nevyplakavajte.
Priznanie „som mimo“ je polahčujuca okolnost
Raz bude aj doba ze vsetci poskytovatelia ZS budu tvorit legalny zisk =D>
Zdravotnu starioslivost zabezpecuje poistovna, ak ma niekto pocit ze nie, nech poda podnet na Urad #-o
Pozor na silne slova, do hlupakov mozem /musim vynadat pomerne kvalitne a lege artis
To co teraz poviem bude tvrde…
Celkom uprimne, sam som zaskoceny ako malo sa u nas urobilo v oblasti dat
Som velmi optarny na pracu s cislami.
…musi liecit, ale nevie pritlacit na poistovne hoci siroko daleko nema konkurenciu a teda konkurencnu ponuku pri vysokom dopyte. Nauci sa…
Ale vadi, musia sa tiez ucit. Stara / rimska/ pravda hovori. Zakony nie su manual, zakony urcuju hranice legalneho. Ucme sa =D>
A teraz si predstavte tieto texty, ze toto je navod pre ZP ako konat, doplnte si..13 mája, 2005 o 10:57 am #4118imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkPre HM. Overil som Vase cisla v BB co sa tyka Novamedu. Uplna hlupost, narabate s neoverenymi cislami. Nebezpecne je na tom to, ze ide o JPP a Vy na tom staviate svoj nazor.
K lacovi: SVLZ su vzdy plne hradene z verejnehio poistenia. Ak dorzite zakon a prekrocite limit, co mimochodom plati pre kazdeho, zalujte poistovnu na sude. Medzi podanim zaloby a vitazstvom resp. prehropu na sude je dost casu na diskusie.13 mája, 2005 o 1:56 pm #4119Laco
K lacovi: SVLZ su vzdy plne hradene z verejnehio poistenia.
No ano, len preco to niektore ZP nevedia, oni necitaju zakon? 🙄
13 mája, 2005 o 4:25 pm #4120imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkTak ich to musime naucit.
13 mája, 2005 o 4:29 pm #4121Mata Harri
Pre HM. Overil som Vase cisla v BB co sa tyka Novamedu. Uplna hlupost, narabate s neoverenymi cislami. Nebezpecne je na tom to, ze ide o JPP a Vy na tim staviate svoj nazor.
K lacovi: SVLZ su vzdy plne hradene z verejnehio poistenia. Ak dorzite zakon a prekrocite limit, co mimochodom plati pre kazdeho, zalujte poistovnu na sude. Medzi podanim zaloby a vitazstvom resp. prehropu na sude je dost casu na diskusie.Ja nemôžem posúdiť, či čísla, ktoré som obdržala, sú správne a naviac, žiadne čísla týkajúce sa konkrétne Novamedu, som neuvádzala. Znova mi potvrdili , že pobočka VšZP BB má na SVALZ v rozpočte cca 24 mil mesačne. Spočítala som SVALZ SUSCH, DFNsP, NsP Brezno a naše, vyšlo mi 12,5 mil Sk mesačne. Pýtam sa, kto dostáva zvyšok. Prečo tie čísla nie sú verejné? V zmysle zákona o poskytnutí informácií, požiadam o ne oficiálne, som zvedavá, či mi ich dajú.Ostatné mám zo správy VsŽP, ktorá visí na Internete. Celoštátne priemery vypočítať viem. A v SVALZOCH sme poddimenzovaní, to je oficiálne konštatovanie pobočky VšZP, ktorá podávala návrh na zvýšenie do ústredia. A je smutné, že nemôžem citovať všetko, aby som slušných ľudí nedostala do problémov. Pokial sa pôjde po ľuďoch a nie po problémoch, tak sa nič nezmení.
Aký iný oficiálny zdroj informácií o financovaní v zdravotníctve okrem JPP existuje? O výkonoch, o hospodárení o spotrebe liekov atd? Každý priemerný manažér k svojim rozhodnutiam potrebuje údaje. U nás sú štátnym tajomstvom.
13 mája, 2005 o 9:14 pm #4122Laco
Tak ich to musime naucit.
Hm, to je take, ako keby som svoje deti poslal aby sa naucili citat a nedal im slabikar, teda navod. Pamatam sa ked sa tvorili reformne zakony vela sa diskutovalo o tom co ma byt neodkladna ZS, ci aj histologie /pripadne nadvazujuce svalzy/. Bolo to zamietnute. Teraz sme v situacii ked sa svalzom nepreplacaju vykony, aj ked by sa mali. Podla RZ. Nie je to jednoducho jednoznacne definovane. Nazor RZ aby sme si to vysudili sami, no, to je akoby som povedal pacientovi chodte si vybavit svalz ak chcete mat diagnozu. Mate sice narok ale poistovna ma povinnost az po uspesnom sude. Keby mi to povedal hocikto iny, beriem, ale autor reformnych zakonov… aby som sa sudil o to co potrebuje pacient, smiesne, ja sa nepotrebujem sudit, poistovna kolko objedna, ja to urobim a je to. Ale aby som sa isiel sudit v mene pacienta, co je ma nakoniec do toho. Ja som si povinnost splnil. Nech sa sudi pacient preco nema zaplatenu objednanu ZS za neho, ked si to roky plati. Prepacte, ale zda sa mi ze ste stratil nadhlad. Sklzli ste do polohy MH, ked zdanlivy boj je o peniaze od ZP. Ja vidim ze MH je skvela, velmi vzdelana, ma silne socialne citenie so zamestnancami a pacientami, je to vlastné zenam, ale bojovat o peniaze, body? Vysetrime kolko mame objednanych, kolko „chleba“ si kto od nas kupi, ale aby som sa ja isiel sudit, ze platiaci pacient nemal stanovenu diagnozu, ked si to jeho ZP neobjednala? Sklzli ste do polohy ked vam uniklo ze pacient je ten kto nas potrebuje, nie ZP. Pretoze boj o to aby som mal financie na vysetrenie poistenca je jalovy boj, lekar ma liecit, potom liecit, a nie sudit sa s nejakou debilnou ZP ktora si dava neprimerane odmeny na ukor pacienta. POZOR, neplatenie za vykon nie je na ukor lekara ak sa to aj zda. Nehnevajte sa, ale casto nevrazivost lekara a personalu voci pacientom, je dosledok hnevu voci ZP. Cely boj je len zdanie ze lekar nema peniaze, v skutocnosti je nakoniec okradnuty pacient. Lekar pacienta len nacas zalozi. /nadlimitne vykony, ale nie donekonecna/. A ten, kto doplati na politiku ZP a RZ je nakoniec pacient.
Teda zaver, dakujem za navod RZ, mam sa sudit, len som nepochopil za co.
RZ napise zakon, ktory nevie co chce a vyzve uzivatela zakona aby sa sudil o jeho interpretaciu? Silna kava.13 mája, 2005 o 10:20 pm #4123Mata Harri
ÚčastníkTo Laco.:
Iba malá poznámka – o sociálnom cítení sa dá hovoriť v bezpečnej vzdialenosti od postele pacienta. Tam ide o zákon, ktorý neposkytnutie ZS neospravedlňuje. Keď som v akcii na JIS, tak nepoužívam žiadne distingvované výrazy, keď čo chytím do rúk je pokazené, predpotopná odsávačka neodsáva, ventilátor fučí, keď sa s pacientom na AMBUVAKU trepem 10 poschodí na CT, pretože istý riaditeľ presťahoval JIS z O na 10 poschodie.14 mája, 2005 o 5:44 am #4124bepo
ÚčastníkKeď si ZP neobjedná,pacienti sa nebudú ošetrovať.Umrieť neumrú.Čo je na tom nepochopiteľné?
14 mája, 2005 o 5:31 pm #4125Laco
Účastník@Mata Harri wrote:
To Laco.:
Iba malá poznámka – o sociálnom cítení sa dá hovoriť v bezpečnej vzdialenosti od postele pacienta. Tam ide o zákon, ktorý neposkytnutie ZS neospravedlňuje. Keď som v akcii na JIS, tak nepoužívam žiadne distingvované výrazy, keď čo chytím do rúk je pokazené, predpotopná odsávačka neodsáva, ventilátor fučí,………Ja viem, ale nie je rec o hranicnych situaciach a JISkarom urcite nie je co zavidiet, riesit je potrebne beznych pacientov. Neodkladni, predpokladam budu mat ZS vzdy. Kym sa nestanu elektivni a tam by mala prestat liecba? Lebo uz nie su prostriedky?
RZ vam v nejakom prispevku napisal, ze ste jediny PZS bez konkurencie v tom regione, preco to nevyuzijete? Sebaobetovanie ma tiez svoje medze.
Predstavte si, bol som natankovat 20 litrov benzinu, ale pumpar mi nasilu tlacil este 20lt zadarmo, jeho obet ma dojala ze odtrhol svojim detom a zamestnancom od ust, ale nechal som ho, ani som mu nepodakoval, naco. Najblizsie ho este poosieram v mediach preco tak malo robi. A ze ma staru nefunkcnu pumpu blbec? A nefungujuci minimax? Co si to dovoluje, chrapun akysi. A ked mi najblizsie nebude chciet dotankovat zadarmo, uvidi, predhodim mu zmluvu ze to robi dobrovolne……14 mája, 2005 o 10:20 pm #4126Mata Harri
ÚčastníkProblém je v tom, že neodkladní sú drahí, úhrada ich ZS nepokryje. A ďalej v tom, že na to, aby ste posúdili, či pacient nie je neodkladný, potrebujete ho vyšetriť.
Nestabilizovaná hypertenzia teoreticky môže vydržať, ale ak náhodou dostane NCPM, vznikne masmediálny škandál.
Potrebovali sme istý čas, aby sme si zorganizovali triedenie pacientov a ich jasnú dokumentáciu.
A s právnikmi pripravujeme riešenie.14 mája, 2005 o 11:01 pm #4127Laco
ÚčastníkNeodkladni su drahi, dobre, ale prestante uplne elektivnych, ostane na drahych.
Absolutne viem ze : aby ste posúdili, či pacient nie je neodkladný, potrebujete ho vyšetriť. /v nasom pripadne onko. /
😀 😀 😀
Asi sa to bez masmedialnych skandalov neobide. Teda, aby masmedia skandalizovali nevysetrenie pacientov s onko ochorenim, nevysetrenu hypertenziu, JIS, NCPM Nahnevanost PZS je obrovska a strach je este vacsi. Ide len o to, prekonat strach. No, uz len tak to dopadne, ze lekari budu liecit len skutocne bezodkladnych, na elektivitu budu bezodne šory. Teda, treba sa sustredit na bezodkladych,
pravinici, : ak sud nerozhodne, nemaju riesenie, len otvorene vrecka. Nie je to riesenie.
Celkom nerozumiem coho sa bojite, iba ak ste medzi dvomi kamenmi: (opytajte sa sa samu seba – spasite slovenske zdravotnictvo?ak ano, pokracujte, ak nie nechajte to na vyvoj trhu.) aj poskytnut ZS aj nakupit potrebny ZM a zapaltit mzdy. . No, to nejde, nezavidim vam, ale, ak sa sama nerozhodnete, nik to neurobi za vas. Toto uz cez maiily nejde… riesit -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.