Znárodnenie

Kocky sú hodené, povedal Cézar a prekročil Rubikon. Tá veta sa stala legendou – rímsky vojvodca ňou oznámil svoje zásadné, bytostné rozhodnutie, z ktorého už nebolo návratu. Robert Fico tiež práve povedal svoje „Kocky sú hodené.“ Teda, presnejšie, nie Fico, ale Ivan Valentovič, ale ten, ako je už dobre známe, nepovie bez Ficovho súhlasu ani svoje meno. Tým bytostným rozhodnutím bolo priznanie sa k tomu, čo sme už dlhšie tušili, čo však nemá v modernej Európe obdobu. Priznali sa verejne k tomu, že Slovensko chcú opäť vrátiť do čias víťazných februárov. Za 17 rokov sme už trochu zabudli na slová typu zoštátniť, vyvlastniť, zobrať. Ale dnes to tu máme s plnou silou znovu. To všetko, samozrejme, opäť v mene sociálneho štátu.
Netreba byť naivný – tu už nejde o testovanie, skúšanie či vypúšťanie balónikov. Ide o štátne legalizovanie nelegalizovateľného. Ide o zámer vlády privlastniť si niečo, čo vláde nepatrí a ani patriť nemôže. Nie sú to pivné reči, sú to plány priamo z vládneho materiálu. A nenavrhuje sa nimi riešenie problému, ktorý si zapríčinila najväčšia vládna strana svojou neschopnosťou plniť sľubovaný raj. Navrhuje sa nimi čosi omnoho horšie – flagrantné porušenie Ústavy SR, prístupovej zmluvy k EÚ a množstva medzinárodných dohôd. Je to spupnosť lukašenkovského typu, a predvádza ju minister vlády Slovenskej republiky, podnecovaný svojím premiérom. Tí dvaja dnes nechcú vyvlastňovať nejaký pozemček, ktorý „zavadzia“ výstavbe diaľnice. Tí dvaja chcú vyvlastniť veľké súkromné firmy… Každé, aj „malé“ vyvlastnenie je samozrejme nebezpečné, pretože sa ním porušuje posvätné a nedotknuteľné vlastnícke právo. Aj hrozba vyvlastnenia majiteľov pozemkov v kauze Kia bola teda na hranici dobrých mravov, hoci tam bolo možné hovoriť o verejnom záujme. Tu však určite nie.
Nemravnosť sa práve stala politickým riešením. V kontexte tohto myslenia je však ohrozené všetko. Proklamovaná zmena tlačového zákona sa ľahko stane cenzúrou, telefóny sa začnú odpočúvať bez súhlasu sudcu, pretože sa budeme brániť pred vlastným nepriateľom, ochranárov bude polícia znova fackovať, pretože rozvracajú lesy či republiku a všetko, čo nestačíme zakryť, môžeme stále znovu zvaľovať na Maďarov, Židov či Rómov. A všade, aj v zdravotníctve, budeme už zasa vidieť imperialistický komplot.
Fico sa už rozhodol, kocky sú už hodené. Tí dvaja chcú urobiť niečo, za čo všetci zaplatíme oveľa viac ako vtedy, keď sme museli zaplatiť ČSOB celých 24 miliárd korún za podobný, i keď oveľa menej nebezpečný nápad. Asi im to neprekáža – však koruna môže mať referenčnú paritu aj voči Putinovmu rubľu.

Zdroj: .týždeň 21/2007

Leave A Reply

Navigate