Zisk v zdravotníctve, ako to je?

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Zisk v zdravotníctve, ako to je?

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 46 až 57 (z celkového počtu 57 )
  • Autor
    Laco
    Účastník

@radovan wrote:

neviem, nie som si istý. Poisťovňa si totiž zodpovednosť splnila, zabezpečila celý zmluvný úväzok. Bohužiaľ, nezaplatila ho. =P~

odpoved RZ 20.2.2005: Zdravotnu starioslivost zabezpecuje poistovna, ak ma niekto pocit ze nie, nech poda podnet na Urad. koniec citatu

Mate mylny usudok, poistovna si splnila objednanie istej casti za PZS u vas, tam mate skoncit, potom bud nech idu pacienti ku niekomu kde nie je este docerpany limit (to si vycucaju z prsta) alebo vytvorte waiting list..
    Stale zijeme v tom ze za lepsim PZS pojdu pacienti, toto nie je filozofia ani poziadavka reformnych zakonov. Mame urobit objednany limit a koniec. Ak sa nahodou pacienti nemaju kde inde preobjednat a vytrvalo chodia ku nam, mame ich dat na waiting list, ZP im ma pisomne oznamit ze neuhradila za nich ZS a zrejme vas vyzvat po 60 dnoch ze ich mozete dovysetrovat lebo su schopni vam uhradit z technickej rezervy.ktoru vytvorila zo zisku…
    Tu sa vsak dozvieme – vid zdravotnicke noviny c.9 kde generalny riaditel VsZP povedal: citujem: Tvorba zisku je preto vo VsZP vysoko nepravdepodobna. koniec citatu
    Zaver: budeme mat najviac volnych dni, v polovici mesiaca prestaneme diagnostikovat a vobec pracovat, povyvalujeme sa doma len v zariadeni nechame nejakeho dochodcu co bude preberat materialy na vysetrenie, u vas dochodcu co bude preberat od pacientov listky aby ste vedeli vytvorit waiting zoznam.
    Hm, hm, no konecne si oddychneme
    Ale vazne: skutocne je na tomto fore vela humoru, ale hlavne nezodpovedanych otazok, na ktore, nie su este odpovede. No, nazvime to proces reformy na chrbatoch PZS. ( ale uprimne, keby nebola reforma nemame ziadnu perspektivu, takto snád..)Dnes svetova banka pochvalila RZ za priebeh reformy…
    Dam otazku: Mate kdesi vzadu, v kutiku duse pocit ze sa to v dohladnom case zlepsi?
    hm, asi nie je ina moznost…musime verit, a ako MH pise, dodrziavat literu zakona aby sa nasiel sposob ako z toho marazmu von.
    litera zakona: §6 hovori „Ak zdravotná poisťovňa nie je schopná uhrádzať zdravotnú starostlivosť v čase …“ teda ak vy aj vysetrite pacienta nad limit, mate ho dat na waiting list, pretoze dikcia zakona nie je o vysetrenych pacientoch ale o neschopnosti uhradzat za nich financnu nahradu. Teda ak si verite, vysetrite ich, nadlimitnych dajte na zoznam a do 60 dni, snad, vam zaplati z technickej rezervy aj nadlimitnych pacientov. Vtedy mozete uvolnit diagnozy
    Ak sa tak nestane, podla RZ oznamte Uradu stav veci

emed
    Účastník

Čo sme stále nespokojní? Môže byť aj horšie. Poisťovňa nám vyhovie a objedná si primeraný počet výkonov – len za nižšiu cenu ( čo bráni napr.stanoviť cenu bodu na 5 halierov za bod ). Konečne bude vystaráno – lekári môžu sa od práce strhať , žiadne čakačky pre pacientov a poisťovňa dokonca môže aj vytvoriť nejaký ten zisk. Fantazírovanie ? Nuž Sideria napríklad znížila cenu bodu zo 40 hal na 38 . Na moju otázku prečo ? či zlacneli vstupy, či ma potrebovala sankcionovať , či to bolo podložená nejakou kalkuláciou — bola odpoveď — klud pán doktor — nebolo to zamerané voči Vám– mnohým sme tak cenu bodu znížili. No a my lekári -hoviadka sme to samozrejme podpísali ( možno aj preto , že zmluva ako býva dobrým zvykom prišla po mesiaci odrobenej práce ) Možno sa poisťovne posmelia , a nabudúce este trochu viac obsekajú ceny za bod… Možno by to aj bolo dobre, možno ozaj potrebuje lekársky stav klesnúť na dno, aby sa od neho mohol odraziť… 😛
    P.s. A tak ma napadlo , ako by reagovala poisťovňa– keby sme v cenníku za “ nadštand výkony “ – uvádzali dvojaké ceny : vyššie pre pacientov „horšej poisťovne “ a nižšie pre tú „korektnejšiu“. čO si myslíte, bolo by to legálne ? je kóšer, že za tú istú prácu dostanem od nejakej poistovne menej peňazí ? #-o

Mata Harri
    Účastník

Ešte pridám, neodkladných hláste poisťovni, do 24 hod musí potvrdiť, či sú neodkladní a teda ich bude musieť preplatiť.
    ZS im poskytnete síce s rizikom, že vám napíše, že nejedná sa o neodkladnú starostlivosť, ale keď si pacienta náležite zdokumentujete, môžte dať sťažnosť na Úrad na dohľad. Takže nadlimitných neodkladných denne hlásiť a nadlimitných odkladných dať na waiting list.
    Takéto riešenie je síce náročné, ale predstavuje šancu, že nadlimitných nebudete robiť zadarmo.

emed
    Účastník

ad MH :
    ďakujem , inšpirovali ste ma. Ale mám otázku. Možem pacienta vyšetriť aj pred vyjadrením poisťovne o neodkladnosti? ( napr. pacient vyžadujúci pravidlnú parent .liečbu á 2 týždne — mám mu liečbu podať a následne žiadať o vyjadrenie poisťovne o neodkladnosti, rsp. mám ho v najprv .polsať domov — čakať na vyjadrenie poisťovne a až potom ho na liečbu predvolať ?
    A čo s chronickými dispenz .pacientami, ktorých este poistovna do žiadneho diispen . nezaradila. Nie sú akútni , ale ich nevyšetrením a neskorigovaním liečby – by sa teoreticky ich stav mohol zhoršiť . Sú títo neodkladní? ..
    Anciáša — v bežnej ambulancii bude takéto hranie sa na odkladnú a neodkladnú , na čakačky a .. velmi náročné. :^o

Laco
    Účastník

@emed wrote:

Čo sme stále nespokojní? Môže byť aj horšie. Poisťovňa nám vyhovie a objedná si primeraný počet výkonov – len za nižšiu cenu ( čo bráni napr.stanoviť cenu bodu na 5 halierov za bod ). Konečne bude vystaráno – lekári môžu sa od práce strhať , žiadne čakačky pre pacientov a poisťovňa dokonca môže aj vytvoriť nejaký ten zisk. Fantazírovanie ? Nuž Sideria napríklad znížila cenu bodu zo 40 hal na 38 . Na moju otázku prečo ? či zlacneli vstupy, či ma potrebovala sankcionovať , či to bolo podložená nejakou kalkuláciou — bola odpoveď — klud pán doktor — nebolo to zamerané voči Vám– mnohým sme tak cenu bodu znížili. No a my lekári -hoviadka sme to samozrejme podpísali ( možno aj preto , že zmluva ako býva dobrým zvykom prišla po mesiaci odrobenej práce ) Možno sa poisťovne posmelia , a nabudúce este trochu viac obsekajú ceny za bod… Možno by to aj bolo dobre, možno ozaj potrebuje lekársky stav klesnúť na dno, aby sa od neho mohol odraziť… 😛
    P.s. A tak ma napadlo , ako by reagovala poisťovňa– keby sme v cenníku za “ nadštand výkony “ – uvádzali dvojaké ceny : vyššie pre pacientov „horšej poisťovne “ a nižšie pre tú „korektnejšiu“. čO si myslíte, bolo by to legálne ? je kóšer, že za tú istú prácu dostanem od nejakej poistovne menej peňazí ? #-o

Brani zakon 581 §7 odst 13/14, moze znizit o 10%, co aj urobila, ale nie na 5 halierov, zrejme postupom casu, rocne max o 10%
    ze sme hoviadka, no co uz. vyzera ze sme
    dvojake ceny su OK, tak to stanovi zakon.
    Asi to musi dospiet k tomu aby sme klesli na dno/ asi ten 1mm co sme od dna to nezachrani, /
    likvidacia SAS a SVALZ je zrejme programova, aj RZ to opakovane deklaruje. PAS spolahlivo peziju a zrejme aj velke nemocnice. Ze kvalita pojde kdesi… nech ma RZ nepresviedca ze velke N maju kvalitnejsiu diagnostiku. Nevie o com je rec. Predsa na SVALZoch sa setri, nic sa tam nedava, nekupuje, popolusky, sukromnik sa snazii , okrem toho ze ako uvadza MH, co je pravda, nevytvara dlhy

Laco
    Účastník

Ako sa tak divam ostal klub 5
    MH, R, E, L, a dr.S,
    RZ vypadol kvoli stahovaniu, snad mu ten internet konecne zavedu…
    teda ak to zhodnotim, snazime sa vytvorit vykonavaci predpis laickym sposobom, smutne.
    Ako uvadza RZ, ide len o fazulky
    Vcelku vela komunikujem s lekarmi o problemoch okolo PZS, am blok je vseobecna vysoka nespokojnost, nie je sanca tych cca 35000 PZS zjednotit. Primari velkych NsP su nakoniec spokojni /snad uplatky?/, vratane manazmentu /snad vyhodne vyberove konania?/, LK ma svoje interne zaujmy hm,
    snad zmenit stat: RZ doporucuje ukrajinskym lekarom prestahovat sa na Slovensko

Nemecko, Svedi hladaju cca po 75 patologov
    Slovinsko cca 300 lekarov
    Moje skusenosti po precestovani tymito krajinami:
    Asi zvolim Vietnam, je to nadherna zem a lekarov malo, vo Svedsku je zima
    aj v Peru prudko hladaju lekarov, o Bolivii nehovorim, zmyselna zem
    no, potom v Nepale, treba povedat ze Kathmandu je najkrajsie mesto na svete
    boli sme dva mesiace v kambodzi,Laose, tam je tych prilezitostiiii
    Cinu neodporucujem
    Nuz teda slovenski lekari hor sa do sveta uznania za svoju pracu
    Indiu nepredbehneme, Barma, no, je to carovna zem,
    Paraguay vas privita s otvorenym narucim, Brazilii sa treba vyhnut aspon v tychto aktivitach, Chile detto, v Hondurase som mal nehodu, poznam nemocnicu zvnutra, bajecni lekari , ostatne ako u nas
    Belize je pekne ale neviem posudit z hladiska poziadavky na lekarov, ani salvador, guatemalu ta je nadherna, mexiko asi necaka na slovakov.
    Singapoor, malajzia, no tam ma asi SR nevyhodu, oni su lepsi, v teplom Thajsku, tam je vonavo a cisto.
    Zacne vlna Dzarkov /drotarov/ za lepsim uznanim inde?

Anton Hanusin
    Účastník

Už asi začala, MZ pri podaní žiadosti o potvrdenie o rovnocennosti vzdelania v EU by rado, aby ste vyplnili dotazník, v ktorom sa pýtajú na dôvody vášho odchodu a čo by vás udržalo na Slovensku.

Dr. Sorge
    Účastník

V bežnej ambulantnej praxi napr ŠAS je vytváranie waiting listov nonsens./nabaľovanie z mesiaca na mesiac/.Čo keby si ZP vytvárali čakacie listiny na preplatenie ambulantného vyšetrenia?Lekár ŠAS po prekročení limitu vystaví účtovný doklad,pacient si ho bude žiadať preplatiť v poisťovni.ZP nech si vytvorí čakaciu listinu kedy bude mať peniaze na preplatenie.Aj pacientom by sa otvorili oči a pritlačili by na ZP

Mata Harri
    Účastník

To Emed:
    Zaujala ma odpoveď zo Sidérie ……..mnohým sme cenu bodu znížili na 38 hal.
    To znamená, že niektorým Sidéria platí 40 hal.
    Ale poisťovňa zo zákona je povinná prednostne urobiť zmluvu s lacnejším poskytovateľom, takže vám by nemala prideľovať limity, ponúknite jej, že urobíte za 38 halierov všetky výkony, ktoré si objednala u poskytovateľov za 40 hal. Ak vám ich nedá, tak sa obráťte na Úrad na dohľad, aby preveril ekonomické správanie sa poisťovne, to isté pošlite na Gen. riad. Sidérie.

Waiting lisky má robiť poisťovňa. Takže treba pacienta nahlásiť a ho informovať, že jeho vyšetrenie je v rukách poisťovne, nech sa ho domáha.
    K neodkladným sa poisťovňa musí vyjadriť do 24 hod. Treba ho urobiť bez čakania a zdokumentovať a ak poisťovňa ho neuzná, požiadať Úrad, aby preveril opodstatnenosť Vašej požiadavky.

bepo
    Účastník

MH-nakoniec ešte príde na moje akciové ceny a tlak na poisťovne ktorým tu viacerí pred pár týždňami nerozumeli

MH na rozdiel od vela inych, co tu diskutuju cita zakony. Preto sa tak trochu, /ale priznam sa nasrdene/ usmievam, ked laco, Hygieia a pod sa ma pytaju na moj sajn.

Laco
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

MH na rozdiel od vela inych, co tu diskutuju cita zakony. Preto sa tak trochu, /ale priznam sa nasrdene/ usmievam, ked laco, Hygieia a pod sa ma pytaju na moj sajn.

Nuz, hm, teda naozaj ma pravdu RZ ked ma pocit ze sa ho pytam na
    jeho „sajn“. Nechcem tym povedat ze nema sajn. Ma ho, jasny, rýchly, pohotovy, len keby bol zasadovy. Len keby sa tak nemenil. Alebo keby bolo presne jasne co chce autor povedat.
    Usmevne: mam doma manzelku typu MH, jednickarka od ZS po Vš, systematicka, pracovita (no teda takmer vsetky zeny su take), vzdelana, pekna, ma jasny nazor, detto MH
    MH nepoznam, ale klobuk dolu, jej boj v slovenskom zdravotnictve je jedinecny, Citame zakony vsetci a obdivujeme jej entuziaizmus. MH: mam vas rad

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 46 až 57 (z celkového počtu 57 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate