O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › kolektivna vina
- Toto téma obsahuje 39 odpovedí, 9 hlasov, a bola naposledny upravená pred 22 rokmi od
imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
25 marca, 2004 o 1:22 pm #1324
Dr. Sorge
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
OK skusme znova. Riesime dva problemy.
1. Postup lege artis. V novom zakone o zdravotnej starostlivosti sa snazime o definiciu postupu lege artis. V nasom pripade vsak tento vyrok povedal Hlavny odbornik SR. Nuz nic viac nic menej. Blbe na tom falke bolo to, ze oni NEVEDELI, ze im vykrvacal do medistaina, nie to ze krvacal. Druha je otazka kolektivnej viny. Obcanov zaujima vysledok komplexnej cinnosti, im je jedno ci chybu spravil profesor, alebo vratnik. V tom je praca v zdravotnictve jasne teamova. A viazi team, alôebo púrehrava team, tak je to vsade kde sahodnoti dielo kolektivu, napriklad aj v F1 a tych prikladov je tisic. Nie je ulohou obcana, ale MANAZERA, aby team fungoval maximalne vykonne. O to horsie sa potom pozera, ked nejaky byvaly kadrovak hovori v roli povereneho riaditela, ze by ten pacient asi aj tak zomrel., lebo mal tazke dg. A takyto poloidiot je sefom teamu! Adios!Pracoval som ako vedúci teamu,chcel som sa obklopiť ľuďmi,ktorí chcú niečo dokázať,ktorých práca lekára zaujíma,ľuďmi o ktorých sa možno oprieť a dôverovať im,bohužiaľ politicky nanominovaný riaditeľ mi dosadil
do teamu ľudí ktorých som nechcel pre veľmi slabé odborné znalosti o morálnych kvalitách ani nehovoriac.Ako vedúci teamu som bol zodpovedný aj za ich „činy“,ale páky na ev potrestanie som nemal,lebo „súdruh riaditeľ“ svojich protekčných lekárov akože ochránil.
Abdikoval som.V slovenskom zdravotníctve sa potĺka množstvo takýchto pseudolekárov. Čo s nimi,ako ich vyluxovať z veľkého zdravotníckeho teamu?25 marca, 2004 o 4:51 pm #1325Mata Harri
ÚčastníkPracoval som ako vedúci teamu,chcel som sa obklopiť ľuďmi,ktorí chcú niečo dokázať,ktorých práca lekára zaujíma,ľuďmi o ktorých sa možno oprieť a dôverovať im,bohužiaľ politicky nanominovaný riaditeľ mi dosadil
do teamu ľudí ktorých som nechcel pre veľmi slabé odborné znalosti o morálnych kvalitách ani nehovoriac.Ako vedúci teamu som bol zodpovedný aj za ich „činy“,ale páky na ev potrestanie som nemal,lebo „súdruh riaditeľ“ svojich protekčných lekárov akože ochránil.
Abdikoval som.V slovenskom zdravotníctve sa potĺka množstvo takýchto pseudolekárov. Čo s nimi,ako ich vyluxovať z veľkého zdravotníckeho teamu?Je to výsledok rozbitia odborného systému a bezohľadného mentálneho diktátu ammorálnych jedincov, dosadených do managérskych funkcií. Odborný systém musia vybudovať odborníci, ten sa nevybuduje sám ekonomickými tlakmi. Rovnako morálne čistí jedinci sa musia spojiť a postaviť morálne normy. Je otázkou, či bolo dobré abdikovaž z funkcie, či nebolo lepšie preukázať Vae odmietnutie do tímu dosadených ľudí.
26 marca, 2004 o 10:14 am #1326Dr. Sorge
ÚčastníkMata Harri, mohlo by sa zdať,že som zbabelo ušiel z boja no nie je to pravda.Naďalej bojujem s veternými mlynmi ľudskej hlúposti a obmedzenosti a nikdy neprestanem
26 marca, 2004 o 5:50 pm #1327Mata Harri
Účastník@Dr. Sorge wrote:
Mata Harri, mohlo by sa zdať,že som zbabelo ušiel z boja no nie je to pravda.Naďalej bojujem s veternými mlynmi ľudskej hlúposti a obmedzenosti a nikdy neprestanem
A ako to vyzerá v nemocnici dnes? Aká je mienka mlčiacej väčšiny? Zmenilo sa niečo?
28 marca, 2004 o 10:42 am #1328imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkNieco je zhnoite v state Danskom, ak take zavazne temy sa riesia pod pseudonymami. :^o
28 marca, 2004 o 5:35 pm #1329Anton Hanusin
ÚčastníkMata Harri, mohlo by sa zdať,že som zbabelo ušiel z boja no nie je to pravda.Naďalej bojujem s veternými mlynmi ľudskej hlúposti a obmedzenosti a nikdy neprestanem
Z vlastnej skúsenosti viem, že akonáhle prejavíte snahu niečo zmeniť, tí hore sa začnú paranoidne domnievať, že ide o ich fleky- pritom vám sú tie ich teplé miestečka ukradnuté – akoby dnes už nebolo možné robiť niečo len z číreho entuziazmu. A ak nie ste ochotní používať nie najférovejšie metódy a zároveň nemáte ich možnosti prezentovať svoje myšlienky, vaše pozície sa onedlho diametrálne rozídu. Nie je ľahké zachovať si reformný drive, ak je vaša pozícia stále slabšia a slabšia. (nakoniec i minister sa vyjadril, že preň existuje istá hranica, za ktorú nie je ochotný pri hľadaní kompromisu ísť). Môj obdiv všetkým, čo to dokážu.
P.S. Snáď sa naskytne šanca presadiť dobré veci do praxe pri transformácii nemocníc na akciovky.
28 marca, 2004 o 7:30 pm #1330imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkVerte mi všetko je v ludoch a oi ludoch. Rozumiem strachu, sam som mal problemy v 89 roku ho prekonavat. Prvym predpúokladom je sloboda a poznanie, ze kvalita sa nestrati, ked nie tu tak inde. Druhym predpokladom je sa zacat sam zivit. Som si isty ze nemozem sa dobre ciiti pri najme 25OP Sk lebo kdesi v kostiach citim ze to dlho nevydrzi. Teda treti predpoklad je schopnost isteho realnheo myslenia. A potom top uz ide. To len tak na okraj
28 marca, 2004 o 7:46 pm #1331Mata Harri
Nieco je zhnoite v state Danskom, ak take zavazne temy sa riesia pod pseudonymami. :^o
Pseudonym na diskusnom fóre pokladám za normálny. Aby sa posudzovalo – čo sa píše a nie, kto to píše.

Ale stupeň utajenia nie je vysoký. Keď dr. Sorge zverejnil, že bol šéfom …na Slovensku sa všetci poznáme.Nakoniec čerstvá príhoda – v piatok môjho kolegu oslovili z ústredia v Poprade, aby zobral službu (vrtuľníková záchranná služba). Odpovedal im, že nemôže, lebo je na JIS sám, šéfka šéfuje nemocnici. Oni zareagovali, aha, Mata Harri. Pozdravujem Popradčanov
30 marca, 2004 o 11:09 am #1332Dr. Sorge
Nieco je zhnoite v state Danskom, ak take zavazne temy sa riesia pod pseudonymami. :^o
Máte pravdu pán minister,tento štát je veľmi zhnitý.Ak niekto poukáže na problém nerieši sa problém,ale ten ktorý na problém poukázal-treba s ním zatočiť,aj keď je to v prospech všetkých ľúdí tohto štátu.Súhlasím,že nie je dôležité kto to hovorí,ale čo hovorí.
3 apríla, 2004 o 3:31 pm #1333imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkChapem, pomaly to dozreje. Pozdravujem teda vsetkych znamych aj neznamych. 😛
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.