Človek je tvor nesmrteľný?

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Človek je tvor nesmrteľný?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 31 až 45 (z celkového počtu 68 )
  • Autor

Viem a pamatam. Ale ak ste si vsimli, tak my koncime s hierarchockou strukturou a zaciname s kontraktacnou. Nie I az III typu, ale co dokaze poskytnut.

MUDr. Jan Cernak
    Účastník

Samozrejme, že som to zaregistroval a sám som zvedavý, čo to urobí

Mata Harri
    Účastník

@MUDr. Ján Černák wrote:

Milá MH, páči sa mi, ako bojujete o svoju nemocnicu. Priložím aj ja pomocnú ruku. Pred rokom na Silvestra som potreboval zabezpečiť ošetrenie pacienta plastickým chirurgom, po dlhých telefonátoch sa mi to podarilo vybaviť v BB, hoci máme v Žilinskom VÚC 3 trojkové nemocnice. P.minister si určite spomenie, lebo na článok v region.týždenníku promtne zareagoval usmernením , čo a kam posielať. Takže nie je nemocnica ako nemocnica, aj keď je zaradená do rovnakej kategórie.

Ďakujem za podporu.

Ale ak ste si vsimli, tak my koncime s hierarchockou strukturou a zaciname s kontraktacnou. Nie I az III typu, ale co dokaze poskytnut.

Kde možno požiadať o akreditáciu pracovísk nemocnice?
    Myslím, že môj dotazník bude veľmi užitočný. Viem si predstaviť slovenský spôsob realizácie, preto súčasne prebiehajúce „jarné upratovanie“ v nemocnici využijeme na dokonalú pripravenosť nemocnice konečne zúročiť odborný potenciál, ktorým disponuje, nepripustíme administratívnu deľbu kontraktu. Ak sa podarí dosiahnúť u zodpovedajúcich inštitúcií nastolenie jasných pravidiel a garanciu ich dodržania, tak bude možné reálne prehlásiť uvedený krok za vyvrcholenie transformačného procesu v zdravotníctve.

K MH:skúsme sa pozrieť na financovanie lôžkovej starostlivosti nestranne aj z iného pohľadu:
    1. Výpočet predložený MH vychádza z predpokladov.Použitý postup nepokladám za vhodný pri hľadaní odpovede na položenú otázku.Či bude v rovnakom regióne 1,alebo 3 NsP aj tak budú obsadené.Nejde o to, či v BB bolo hospitalizovaných málo,alebo veľa pacientov,ale o to,koľko z nich mohlo byť hospitalizovaných v NsP nižšieho typu.
    2. Porovnávaná je cena hospitalizácie NsP III. typu s II.typom, prečo aj nie s I. typom,pri ktorom je rozdiel ešte väčší?
    3. Nie som proti vrcholovým a špičkovým pracoviskám.Faktom však
    ostáva,že v regiónoch,kde nie je NsP II. a ani I.typu všetci pacienti sú hospitalizovaní v NsP III.typu.Takto je to aj zaplatené.Jedným z riešení je prijatie systému platieb za hospitalizácie podľa DRG.To ale trvá…Je pochopiteľné,že tejto zmene sa budú brániť najmä špičkové nemocnice.Je treba vidieť,že ani DRG nerieši všetko,pretože aj potom pacient s ,,jednoduchou diagnózou“ by bol hospitalizovaný v NsP III.typu aj keď za nižšiu platbu,ako je tomu dosiaľ.Domnievam sa,že ,,jednoduchí pacienti“ nemali by byť hospitalizované v NsP vyššieho typu a že špičkovo vybavené a zariadené pracoviská mali by robiť len špičkové veci,alebo komplikované a nie si finančne prilepšovať jednoduchými pacientami.
    Neviem odhadnúť u koľkých z týchto pacientov na základe ich zdravotného stavu by bola potrebnú zdravotnú starostlivosť schopná poskytnúť NsP I.typu,prípadne II.typu – 10-60 % alebo ešte viac?Skutočne toľko pacientov muselo byť hospitalizovaných v III.type,a to podľa diagnóz ochorení a podľa vykonaných výkonov,ktoré nie je možné liečiť,alebo vykonať v NsP nižšieho typu?To by bola objektívnejšia
    metodika zistenia skutočnosti.Ako mohla NsP III.typu týmto spôsobom niečo,,ušetriť“ zdravotnej poisťovni?Tu je snaha niečo dokázať,čo sa nedá.
    Ak sa ,,ušetrilo“,potom jedine v dôsledku takej stanovenej a
    kontrahovanej výšky platby za hospitalizáciu,aká je.
    Domnievam sa,že spomínané % je vysoké.A to platí nielen pre BB,ale aj pre všetky NsP II.typu,vrátane HE.Tam,kde nie je III.typ NsP,väčšina srdcových zlyhaní,HE,fyziologických pôrodov,cholelitiáz atď. je
    hospitalizovaná v NsP I. alebo II.typu.Počul som,že na špičkovom kardiochirurgickom pracovisku značný podiel na OP tvorili
    cholecystektomie…

Mata Harri
    Účastník

1. Výpočet predložený MH vychádza z predpokladov.Použitý postup nepokladám za vhodný pri hľadaní odpovede na položenú otázku.Či bude v rovnakom regióne 1,alebo 3 NsP aj tak budú obsadené.Nejde o to, či v BB bolo hospitalizovaných málo,alebo veľa pacientov,ale o to,koľko z nich mohlo byť hospitalizovaných v NsP nižšieho typu.

Odpoveď č.1.:
    Nevychádzam iba z predpokladov, ale z čísel, ktoré publikuje UZIŠ a z čísel dosiahnutých v nemocnici. Z počtu u nás hospitalizovaných z iných okresov vychádza priemer 3112 / 100 000 obyv. Ak zarátame tam i pac. z B.B., tak „trojkových“ pacientov bolo 20254.
    V nemocnici nižšieho typu mohlo byť hospitalizovaných 11 288 pac / 100 000 obyv. Ak by sa poisťovňa správala skutočne ekonomicky, tak postrehne, že celková suma vynaložených vyšších paušálov na podstatne menší počet pacientov je nižšia, ako vynaložené nižšie paušály za podstatne vyšší počet hospitalizovaných pacientov. Je predsa rozdiel, či poisťovňa zaplatí 170 miliónov, alebo 140 miliónov.

2. Porovnávaná je cena hospitalizácie NsP III. typu s II.typom, prečo aj nie s I. typom,pri ktorom je rozdiel ešte väčší?

Odpoveď č. 2.:
    Porovnávala som to napr. s okresom He, kde tiež nie je jednotková nemocnica a takých okresov je veľa.
    Opakovane som písala, že jednotkové nemocnice nesplňajú kritériá akútnych postelí. Odtiaľ máme najviac pacientov s komplikáciami, ktoré nám zvyšujú náklady. A iste je ich dosť i v nemocniciach II typu.

Tu by vcelku bolo zaujímavé vykalkulovať celkové náklady na pacientov prijatých v NsP I typu, kde za nich dostanú paušál a potom ich preložia do NsP vyššieho typu, kde na nich sa minie ďalší paušál.

3. V regiónoch,kde nie je NsP II. a ani I.typu všetci pacienti sú hospitalizovaní v NsP III.typu.
    Takto je to aj zaplatené.Jedným z riešení je prijatie systému platieb za hospitalizácie podľa DRG.
    Je pochopiteľné,že tejto zmene sa budú brániť najmä špičkové nemocnice.Je treba vidieť,že ani DRG nerieši všetko,pretože aj potom pacient s ,,jednoduchou diagnózou“ by bol hospitalizovaný v NsP III.typu aj keď za nižšiu platbu,ako je tomu dosiaľ.
    Domnievam sa,že ,,jednoduchí pacienti“ nemali by byť hospitalizované v NsP vyššieho typu a že špičkovo vybavené a zariadené pracoviská mali by robiť len špičkové veci,alebo komplikované a nie si finančne prilepšovať jednoduchými pacientami.

Odpoveď 3.:
    Cena liekov a ŠZM spotrebovaných u banskobystrických pacientov tvorila 29 % z celkovej spotreby liekov a ŠZM vyjadrenej v Sk. Takže naša nemocnica by sa určite nebránila platbám na DRG za predpokladu, že platby za pacientov v kritickom stave, za polytraumy, multiorgánové zlyhania atd pokryjú reálne náklady výkonov.

4. Neviem odhadnúť u koľkých z týchto pacientov na základe ich zdravotného stavu by bola potrebnú zdravotnú starostlivosť schopná poskytnúť NsP I.typu,prípadne II.typu – 10-60 % alebo ešte viac?
    Skutočne toľko pacientov muselo byť hospitalizovaných v III.type,a to podľa diagnóz ochorení a podľa vykonaných výkonov,ktoré nie je možné liečiť,alebo vykonať v NsP nižšieho typu?
    To by bola objektívnejšia metodika zistenia skutočnosti.Ako mohla NsP III.typu týmto spôsobom niečo,,ušetriť“ zdravotnej poisťovni?
    Domnievam sa,že spomínané % je vysoké.A to platí nielen pre BB,ale aj pre všetky NsP II.typu,vrátane HE.

Odpoveď 4.:
    Pokojne možno považovať všetkých pacientov z okresu BB za „dvojkových“, je ich podstatne !!! menej, ako je priemer Slovenska na 100 000 obyv. Takže môžem povedať, že na Slovensku by malo byť 11 300 pac / 100 000 obyv. hospitalizovaných v NsP II typu. Pri priemernom hospitalizačnom čase 7,3 dňa a 80 % využití posteľového fondu možno kalkulovať, koľko Slovensko potrebuje postelí v NsP II typu.
    (cca 450 postelí na 100 000 obyvateľov).

Stále sa hovorí o prebytku akútnych postelí. Je pravdou, že čím viac postelí je v danom regióne, tým je viac hospitalizovaných. Preto sa mi zdá užitočné pozrieť reálne štatistiky a tam, kde je neopodstatnená „prehospitalizovanosť“, treba ubrať postele.

Nakoniec vzdy ten isty zaver: nie su peniaze. Tak potom na ne musime cakat kym budu a na to su vsade okrem Nemecka a USA waiting listy. Este som nepocul, aby pacientovi povedali: „Mate žlčnikovy kamen, ale ten je neskodny / hluchy soliter/ , nic Vam nehrozi, pridete na kontrolu a rok, alebo ak chcete tak Vam ho vyberieme / za doplatok/ a dame Vas na cakaciu listinu, tak asi 6 mesiacov je realna doba“ Koniec citacie a sna.

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

Este som nepocul, aby pacientovi povedali: „Mate žlčnikovy kamen, ale ten je neskodny / hluchy soliter/ , nic Vam nehrozi, pridete na kontrolu a rok, alebo ak chcete tak Vam ho vyberieme / za doplatok/ a dame Vas na cakaciu listinu, tak asi 6 mesiacov je realna doba“ Koniec citacie a sna.

Vaša poznámka ma prekvapuje. U nás sa pri solitárnej klinicky nemej cholecystolitiáze povie pacientovi presne to, čo píšete a na elektívne výkony máme čakacie listiny 😛

Anton Hanusin
    Účastník

Pred takými 7 rokmi som sa cítil neskutočne urazený, keď hlavný odborník vyhlásil, že pacient, ktorý je na ventilátore viac ako 48 hodín má byť preložený na vyššie pracovisko. Teraz si myslím, že je to jediná šanca a ako zlepšiť outcome a znížiť náklady. NsP III vzniknuté byrokratickým rozhodnutím zhora a nespĺňajúce základné kritéria sú na nič. Myslím si, že minimálne v prípade intenzivistických pacientov by mali byť štandardizované postupy (napríklad na základe skórovacích systémov, ktoré sú pre intenzivistických pacientov vcelku dobre vypracované), ktoré by zabezpečovali včasný preklad pacienta na zodpovedajúce pracovisko NsP III alebo FNsP (tie by samozrejme mali mať dostatočné kapacity)

Pre M.H.: strávil som minulý týždeň v FN BB a čo to som videl, čo to vypočul – i napriek večným výhradám k BB, strašnej budove a.p. vám trochu závidím – minimálne mentálne ste na tom dosť dobre, stále tam cítiť drive, narozdiel od mojich skúseností z iných nemocníc, kde sa na medicínu iba hrá(me).

Mata Harri
    Účastník

@Anton Hanušín wrote:

Pre M.H.: strávil som minulý týždeň v FN BB a čo to som videl, čo to vypočul – i napriek večným výhradám k BB, strašnej budove a.p. vám trochu závidím – minimálne mentálne ste na tom dosť dobre, stále tam cítiť drive, narozdiel od mojich skúseností z iných nemocníc, kde sa na medicínu iba hrá(me).

Prečo ste ma nenavštívili? 🙁 Aj my ventilujeme. OAIM nám to stále vykrikuje, ale v konkrétnych situáciach našich pacientov nechce.
    Ale ideme urobiť koniec s prekáračkami medzi JIS. Ak nám odsúhlasia čiastku s eurofondov, ideme vybudovať centrálny komplex intenzívnej starostlivosti s náväznými špecializovanými mediárkami.

Anton Hanusin
    Účastník

Prečo ste ma nenavštívili?

Teraz máte iné starosti, dokým sa nový direktor zabehne, ale na skusy určite prídem

ideme vybudovať centrálny komplex intenzívnej starostlivosti

Skvelé, konečne, potom to už pôjde i inde. Tá salmonelóza bola asi šťastím v nešťastí, držím palce. Radím ešte popracovať na urgentnom príjme.

Mata Harri
    Účastník

@Anton Hanušín wrote:

Tá salmonelóza bola asi šťastím v nešťastí, držím palce. Radím ešte popracovať na urgentnom príjme.

Nový riaditeľ beží najvyššími obrátkami, to sme tu už 10 rokov nezažili 😀
    Urgentný príjem bude rozdelený, bežní – pseudourgentní pacienti budú vybavovaní ako doteraz, polytraumy a kriticky ohrození sa dostanú priamo do vyčlenenej časti komplexu intenzívnej starostlivosti, kde sa zrezuscitujú, zdiagnostikujú, zastabilizujú. Tam je prepojenie na CT, MR, operačné sály, všetko, čo si pacient kriticky ohrozený vyžaduje. Celé roky sa to nedalo dosiahnúť, každý si chránil svoje záujmy. Ale existenčné problémy oddelení pomohli zjednotiť sa v základných záujmoch protagonistov. Každý chce konecne sústrediť sa iba na prácu.

Skvelé, konečne, potom to už pôjde i inde.

Pokúsime sa ministrovi naznačiť, že keď sa úspešne stransformuje Rooseveltka, úspešne sa stransformuje celé zdravotníctvo. 😀 Ak padne, padne to tu všetko. 😥

Nic nenaznacujte, transformujte.

Anton Hanusin
    Účastník

Nový riaditeľ beží najvyššími obrátkami, to sme tu už 10 rokov nezažili

Nemáte niekde odložené tie vajcia, z ktorých sa varila tá žemľovka? 😆

Mata Harri
    Účastník

@Anton Hanušín wrote:

Nový riaditeľ beží najvyššími obrátkami, to sme tu už 10 rokov nezažili

Nemáte niekde odložené tie vajcia, z ktorých sa varila tá žemľovka? 😆

To nie, ale môj kolega z AOIM na služobné cesty si nosí malú živú húsenicu, ktorú vždy nenápadne uloží pod šalátový list v reštaurácii objednaného menu a následnou reklamáciou dosiahne zasponzorovanie večere pre spolustolovníkov 😆

Prisne formalne ta husenica by mala mat zdravotny preukaz. nie?
    Ale vazne, neide o nic ine ako robit v prospech pacienta a nie iba vo svoj prospech. Aj ked to znie jednoducho, nie je to take lahke a pokuesenia /nas hriesnikov/ su velke. A ked uz tat trochu citujem bibliu tak „clovece pomoz si sam a aj boh Ti pomoze“, vulgo BB sa musi v prvom rade sama zo svojich traum vylizat.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 31 až 45 (z celkového počtu 68 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate