O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › zákony v parlamente
- Toto téma obsahuje 152 odpovedí, 10 hlasov, a bola naposledny upravená pred 21 rokmi, 8 mesiacmi od
Mata Harri.
-
AutorPríspevky
-
5 júla, 2004 o 6:31 pm #1674
Mata Harri
ÚčastníkÚrad pre dohľad môže retrospektívne posudzovať sťažnosti, ale nemôže posúdiť (na mieste), či poisťovňa nakúpila to, čo mala, ani či poskytovateľ poskytuje služby lege artis. Pod pojem – lege artis sa dá schovať celé spektrum prehreškov. Prečo uvedený úrad nezačal posudzovať už teraz? Problémom nie je a nebude balík objednaných výkonov, ani poskytovanie starostlivosti, ale či za ten balík poisťovňa zaplatí. Fakt ma zaujíma, ako z 30 000 paušálu mám poskytnúť chemoterapiu za 43 000 Sk.
8 júla, 2004 o 10:57 am #1675Dr. Sorge
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
Je lepsi recept: Urad pre dohlad. Ten totiz dohliada na to, ci poistovna nakupila tu staroslivost ktoru / zo zakona mala/ mala a ci ju poskytovatel poskytol a navyse lege artis.
Vážený pán minister,bude Úrad pre dohľad chrániť záujmy aj poskytovateľov ZS pred svojvôľou poisťovní,čo je v súčasnosti bežná prax,že tzv. revízni“lekári“ si robia čo chcú,že škrtajú výkony bez toho aby si overili,či boli a ako boli urobené.Svojich práv sa poskytovatelia nedomôžu,poisťovne jednajú z pozície sily a o dohodovaní podmienok nemôže byť ani reči.Poskytovatelia sú v ťažkom submisívnom postavení voči poisťovniam/a zrejme aj budú/.Úroveň odborná aj morálna revíznych „lekárov“ je na veľmi diskutabilnej úrovni.Aké postihy môže mať nekompetentný revízny „lekár“ za svoje rozhodovanie od buka do buka?
8 júla, 2004 o 6:33 pm #1676imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkPozor na pojmy. Urad pre dohlad je regulator, teda ma vplyv na poistovne z pohladu financnej kontroly a aj z pohladu dorziavania zakona o rozdahu. Poskytovatel ma vztahy s poistovnou. Dolezitou sucastou je zodpovednost, ktoru dnes poistovna realne nema, hoci ma peniaze,naopak poiskytovatel zopdovceda za vsetko. Iste za 30 tisic nemoze byt chemo v hodnote 43 tisic. Ale o to ide, zvysit angazovanost poistovne a jej zopdovednost.
9 júla, 2004 o 7:28 pm #1677Mata Harri
Pozor na pojmy. Urad pre dohlad je regulator, teda ma vplyv na poistovne z pohladu financnej kontroly a aj z pohladu dorziavania zakona o rozdahu. Poskytovatel ma vztahy s poistovnou. Dolezitou sucastou je zodpovednost, ktoru dnes poistovna realne nema, hoci ma peniaze,naopak poiskytovatel zopdovceda za vsetko.
Ak úrad pre dohľad je zodpovedný za finančnú kontrolu a dodržiavanie zákona o rozsahu, to znamená že má reálne údaje o tom, čo a koľko sa má ročne na Slovensku ročne odliečiť, i čo to stojí. A zodpovednosť poisťovní za dodržiavanie zákona o rozsahu vyplýva zo skutočnosti, že majú k dispozícii finančné prostriedky potrebné na úhradu toho, čo sa má na Slovensku ročne odliečiť v rámci dodržania zákona o rozsahu.
Ja ako poskytovateľ budem na úrade pre dohľad žiadať o poskytnutie informácií o tom, čo a koľko sa má na Slovensku ročne odliečiť, i informácie o tom, s akou cenou sa počíta, že to bude stáť. Budem potrebovať to ku kvalifikovanému rozhodovaniu, o ktoré výkony a v akom objeme bude nemocnica sa uchádzať, samozrejme po kalkulácii incidencie a prevalencie výskytu ochorení v regióne. Budem kvalifikovane ovplyvňovať odborné zameranie nemocnice, čo znamená, že nebudem voliť priority v spektre výkonov, kde je „nával a tlačenica“, ale v oblastiach, kde kvalitní poskytovatelia skôr chýbajú.
Pre plnenie LPS sú uvedené údaje esenciálne. Pokiaľ nebude vôľa ich vypracovať, tak akékoľvek zákony budú fraškou. Pokiaľ nebude vôľa ich zverejniť, tak bude prekvitať korupcia. Moje skúsenosti z rôznych jednaní potvrdzujú, že uvedené údaje na Slovensku známe nie sú.
10 júla, 2004 o 7:14 am #1678imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkAch jaj, ten socik v hlave.
Urad neposkytuje ziadne data, kontroluje. Nie co sa ma odliecit, ale co sa odliecilo a co sa neodliecilo a preco sa neodliecilo ak sa malo. To co chce MH je skor otazka informatiky, sledujte teraz zmeny, ktore robime s UZISom. Ale uprimne povedane, stale cakate na nejakeho spasitela. Ziadny nepride, spaste sa sami. Cim menej dirigizmu, tym viacej budete moct byt kreativni. A pozoir, zakony predpokôladaju ôlegaôlne cakacie listiny /waiting lists/. Tam je jedina rezerva v zdrojoch, nakoniec sa vzdy caka na peniaze / samozrejme aj tu je vynimka, transplantacie, caka sa na organ/.10 júla, 2004 o 7:51 am #1679Mata Harri
ÚčastníkHistoricky, geneticky a morálne v mojej hlave socik nikdy nebol 👿
Ide o kalkulácie, ktoré sú normálne v normálnom svete. Aby donekonečna sa neopakovalo to, čo je trestuhodné:
1. Že existujú 3 traumacentrá, najvýkonnejši z nich má najnižší paušál a vytvára nemocnici deficit.
2. Že exituje metabolická JIS na Mickiewičke, ktorá má paušál 28 000 a nerobí ani tretinu z toho, čo robí metabolická JIS v BB za paušál 13 000 a vytvára nemocnici deficit.
3. Že paušál na transplantovaného pacienta je 105 000 Sk, pritom antirejekčná liečba OKT 3 stojí 400 000 Sk.
4. Že pracovisko, ktoré dokáže vybrať tumor a autotransplantovať obličku , čím ušetrí poisťovni náklady na dialýzu, a má priznaný paušál, ktorý nepokryje ani náklady na lieky a ŠZM.
5. Že poisťovňa lieky, ktoré sú pripočítateľnými položkami k ambulantnej liečbe presunie do limitu lôžkovej časti, čím ukráti nemocnicu o 6 mil Sk mesačne. túto položku má na rováši neurologická ambulancia ktorá lieči sklerosis multiplex (interferóny), a onkologická ambulancia ambulantnou chemoterapiou. V Bratislave, ani v Košiciach touto liečbou nie sú zaťažené FN, ale onkologické ústavy.
atd, atd, atd….Pri argumentácii poisťovňa sa obhajuje, že fin. prostriedky sú limitované, čo akceptujem, ale potom by to malo platiť celoslovensky, a nie iba v prípade BB. Chystám sa opýtať úradu na dohľad, prečo pacient v banskobystrickom kraji nemá dostupnú tú istú liečbu, ako majú porovnateľní pacienti s porovnateľnými diagnózami v iných krajoch.
10 júla, 2004 o 3:43 pm #1680imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkZakon o cenach je integrovany, budete poskytovat iba to, co sa rentuje, teda co bude mat rentabilnu cenu. Preto je potrebne mat zmluvy. Ak je metaboilicka jednotka hodna 100.000 a poistovna je ochotna dat iba 13 tisic, nech si taku jednotku najde. pretoze jej ULOHOU BUDE TUTO STAROSTLIVOST ZABEZPECIT. A urad nebude skumat ceny,. ale ci bola metabolicka jednotka pre pacienta zabezpecena, uradu bude jedno kollko je lekarni ale bude dohladovat ci poistovna zabezpecila lieky svojim klientom. A ak nebude ci liek, alebo jednotka, potom pride jeho druha faza, trest aod pokuty az po odobratie licencie.
PS: socik v hlavne je normal, ja som ho tam mal aspon 40 rokov. 😆 😆10 júla, 2004 o 6:21 pm #1681Mata Harri
ÚčastníkPrečo by poisťovňa hľadala metabolickú JIS za 100 000, keď môže pacienta umiestniť na bežné oddelenie? Bratislava donedávna nemala metabolickú JIS a nikomu nechýbala.
Na Slovensku mrú pacienti s krátkym črevom, hoci vo svete prežívajú desaťročia, na Slovensku to nikomu neprekáža.
Transplantácie obličiek sa donedávna robili o bez OKT 3, ak pacient schytal rejekciu, rezistentnú na bežnú antirejekčnú terapiu, oblička sa mu vybrala.
Už 10 rokov na Slovensku prebieha medicínsko ekonomický boj, v ktorom medicínska stagnácia umožňuje prežitie, kým snaha držať krok so svetom naráža na ekonomické bariéry.
Ak poskytovateľ, ktorý evidentne poskytuje kvalitné služby, bude musieť sa ich vzdať, pretože poisťovňa mu ponúkne deficitné platby a na druhej strane za podobnú službu dobre zaplatí inému poskytovateľovi, všetko bude OK?
To je ale pekelný plán, ako naplniť Bratislavské nemocnice a odrovnať konkurenciu.
10 júla, 2004 o 7:11 pm #1682imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkPreto~e draha MH pacienti s kratkym crevom musia zit. A poistovne to musia zabezpecit. My musime zabezpecit aby presli zakony. Pekne diskusie. 😀 😛 =P~
10 júla, 2004 o 7:29 pm #1683Mata Harri
Preto~e draha MH pacienti s kratkym crevom musia zit. A poistovne to musia zabezpecit. My musime zabezpecit aby presli zakony. Pekne diskusie. 😀 😛 =P~
Len či tie poisťovne sa stihnú všetko z medicíny naučiť. Ale ani to stačiť nebude. T.č. som žiadala o úhradu domácej parenterálnej výživy pre pacienta s krátkym črevom z Lučenca. Samozrejme pobočka poisťovne o liečbe nič nevie, dokonca pokladá ju za protizákonnú 😮 . Z jednoduchého dôvodu- uzákonom nutričné roztoky sú určené iba pre použitie v nemocnici, nie doma. Zákon sa nesmie porušiť……
Predpokladám, že zákony vám v parlamente prejdú. Parlament predsa chce prežiť (vychádzam zo zverejneného receptu, ako zabiť zviera :^o )
11 júla, 2004 o 6:24 am #1684imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkDve veci. najstarsi pokrik poistovne je ze nesmie porus zakon, cim porusuje zakon. Ked sa novinari pzytaju: Povedze nam, ale strucne o tej Vasej reforme , tak 30 sekund, tak som sa naucil ze ide o 3 zz.
1. Zvysenie zodpovednosti poistovni za nakup zdravotnej staroslivosti
2. Zvysenie zodpovednosti poskytovatelov, za jej poskynutie
3. Zvysenie zodpovednosti obcana za svoj zdravotny stav.PS: neviem o akom recepte na kynozenie / politikov/ opakovane MH hovori, povodne sa my zdalo ze v Deresi, ale tam pokial som si pozeral zaznam nic nebolo.
😆 😆 😆11 júla, 2004 o 8:00 am #1685Mata Harri
1. Zvysenie zodpovednosti poistovni za nakup zdravotnej staroslivosti
2. Zvysenie zodpovednosti poskytovatelov, za jej poskynutie
3. Zvysenie zodpovednosti obcana za svoj zdravotny stav.Áno, ale v zákone musia byť vymedzené i práva pacientov na poskytnutie toho, čo zákon zaručuje,
práva poskytovateľov na úhradu toho, čo bolo poskytnuté. Ak poisťovňa bude povinná do 24 hodín povedať, či liečbu u konkrétneho pacienta bude hradiť, tak v prípade, že do 24 hodín sa nevyjadrí, liečbu BUDE MUSIEŤ UHRADIŤ. Pacienta nemožno zakonzervovať a čakať, kým príde rozhodnutie.@Rudolf Zajac wrote:
PS: neviem o akom recepte na kynozenie / politikov/ opakovane MH hovori, povodne sa my zdalo ze v Deresi, ale tam pokial som si pozeral zaznam nic nebolo.
😆 😆 😆No, dali Vám otázku, akou metódou by ste zabili zviera. Odpoveď znela –
– ukecaním k smrti……. 😆 😆 😆11 júla, 2004 o 9:38 am #1686imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkASha, ukecanim. No ano, to funguje, dokonca aj tu. =D>
11 júla, 2004 o 6:39 pm #1687Mata Harri
ÚčastníkNa trénovaných to neplatí. Aké zmeny sa pripravujú v UZIŠ?
Vo svojich úlohách majú :
Čl. 2
Úlohy ústavu1. Poslaním ústavu je prostredníctvom zdravotníckeho informačného systému (ďalej len ZIS) zabezpečovať a spracúvať vybrané údaje o zdravotnom stave obyvateľstva, o sieti a činnosti zdravotníckych zariadení……
ale informácie o činnosti zdravotníckych zariadení neposkytujú- Iba sumárne údaje v rámci Slovenska.
12 júla, 2004 o 1:16 pm #1688Dr. Sorge
ÚčastníkZ predchdzajúcich diskusií vyplýva, že poskytovateľ MUSÍ A JE POVINÝ všetko,aj za cenu finančných strát.Kedy,vážený pán minister,bude MUSIEŤ a BYŤ POVINNÁ aj poisťovňa-zaplatiť za vykonanú prácu
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.