SZCO a platby poistneho na zdrav. poist. pri "marodke&

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve SZCO a platby poistneho na zdrav. poist. pri "marodke&

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 30 )
  • Autor
    sf
    Účastník

A toto som dostal ako odpoved z VSZP :

SZČO platí poistné vo forme preddavkov na poistné aj počas PN. Je potrebné si však uvedomiť, že výška preddavkov na poistné sa odvíja od príjmov (základu dane z príjmov) dosiahnutých v roku 2003, resp. v roku 2004. Skutočný preplatok, resp. nedoplatok na poistnom sa však platiteľ dozvie (zistí) až na základe ročného zúčtovania poistného, do ktorého sa bude zaratúvať jeho skutočný príjem, ktorý dosiahne z podnikania počas kalendárneho roka 2005. Preto je celkom možné, že MZ SR sa zaoberalo skutočným poistným, teda na základe ročného zúčtovania poistného a nie odvodom preddavkov alebo sa jednalo o novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá nadobudne účinnosť od júla 2005. V tejto otázke však nie sú žiadne nedorozumenia medzi zdravotnými poisťovňami a MZ SR.

Pozdravom

POŠTA VšZP

Skuste poslat tento dotaz priamo riaditelovi Hlavackovi:
    svatopluk.hlavacka@vszp.sk

sf
    Účastník

Skusil som, po dvoch dnoch ziadna odpoved 🙁
    jedina odpoved mi dosla formulara – napiste riaditelovi, ktory ma VSZP na web stranke.
    Inak, podobne som dopadol aj pri dalsich mailovych adresach na VSZP a obavam sa, ze to nie je funkce, alebo to hadzu rovno do mailoveho kosa.

Ale aby nedochadzala k nedorozumeniam, skusim sformulovat tuto otazku lepsie – teda aspon dufam a snad sa konecne k niecomu dopracujeme:

SZCO bola pocas mesiaca april 2005 praceneschopna a nemala prijmy z dalsej cinnosti.
    Musi platit mesacny preddavok na zdravotne poistenie aj za mesiac April?
    Ak nie, zaplati tuto sumu za mesiac april 2005 poistovni za nu stat?
    Ako sa to odrazi v rocnom zuctovani preddavkou na zdravotne poistenie?
    Budme musiet SZCO tieto platby zaplatit v rocnom zuctovani ako doplatok, alebo urobi rocne zuctovani tak, ze dany mesiac sa do celkoveho suctu poistneho nebude pocitat a celkova suma poistneho bude pocitana len za 11 mesiacov?

bepo
    Účastník

Pri ročnom zúčtovaní sa počet mesiacov prejaví pri 2 prípadoch-ak je vymeriavací základ nižší ako min alebo vyšší ako max.Inak sa platby rozložia rovnomerne na celý rok.

@Rudolf Zajac wrote:

VsZP urobila chybu / pri svojom vyklade/, preto ak dovolite pojem „prdlajs“ je vyhradeny iba pre ministrov a nie pre referentov VsZP.

Beriem na vedomie, výraz „prdlajs“ už viac nepoužijem.
    Naďalej však budem držať palce pacientom i lekárom, aby boli zdravotnícke zákony písané jasne a jednoznačne, aby k ich výkladu nebolo treba ani Úrad, ani súdy. Aby im skrátka rozumel ešte aj ten referent v poisťovni. ( aj v citovanom usmernení Úradu sa píše zas len o zamestnancoch )

Zakon nie je manual spravania, zakon urcuje hranice. Vyklady su nepripustne, tie moze robit iba sud. Takze to so sme nuteni denne robit je USMERNOVAT. Z toho vidite aky nezmysel. Ale mam pocit, ze pomaly sa to lepsi. Alebo sa mylim?

Takže nie výklad, ale usmernenie. Zapamätáme si.
    Ale čo bráni, aby tie hranice boli jasne pomenované priamo v zákone, aby občan ako sf nemusel korešpondovať s poisťovňou, s jej GR, s Úradom aj s ministrom, keď sa chce dozvedieť odpoveď na vcelku triviálnu otázku?

sf
    Účastník

Ak vezmeme do uvahy ze som dotaz poslal 18.3. 2005, dnes je 30.4 2005 a stale v tom nemam jasno, tak pocit lepsenia sa situacie nie je prave vyraz, ktory by som pouzil 😥

Cekom urpimne,m tento zakon je moja nocna mora. Vymysleli sme rocne zuctovanie / podobne ako pri daniach/ . Taxativne sm,e vymenovali poistencov, co nam napadi „socialnici“ a museli sme prejsť do negativneho zoznamu. Ten je zial nepouzitelny a tak sme znova presli do pozitivneho zoznamu. Velkym problemom rocneho zuctovania su subehy a snaha statu, aby neplatil za „svojich“ poistencov, inak povedane aby neplatil za /dobrovolne/ nezamestnanych a PN. My zase chceme aby kazdy bol poisteny, nie len formalne, ale aby bolo jasne, kto za koho plati. To je lahke v mono cinnnosti , zamestnanec, alebo SZCO, problemom su subehy. PN je aj po poslednom navrhu poistencom statu, pretoze pobera prijem, ktory nepodlieha dani z prijmu. Z tophto pohladu je v tomto obdobi poistencom statu aj SZCO, pokila je PN a pobera davku. SZCO plati poistne na zaklade rocneho zuctovania /dani/ a poistne na zaklade rocneho zuctovania preddavkov na zdravotne poistenie. Zdravotna poistovna musi vediet kolko dal a kolko mal dat / za rok/ a zuctuje ho/, nezavisle od toho ci bol, alebo nebol PN.

sf
    Účastník

Ano, subehy su dalsim velkym problemom a to ani nechcem teraz radsej rozoberat, lebo je to kapitola sama o sebe 😕

Takze ked teraz citam Vasu predchadzajucu odpoved a dobre tomu rozumiem, tak to, ze SZCO je poistencom statu je formulka, ktora hovori, ze by som platbu v danom mesiaci, ked som bol PNke nemal platit a zaplati to stat. To by bolo vporiadku, aj ked VSZP tvrdi nieco odlisne.

Ale na druhej strane system rocneho zuctovania –

nezavisle od toho ci bol, alebo nebol PN.

to cele jemne metie aj ked si myslim ze priblizne rozumiem, lebo mozem 11mesiacov marodovat a v decembri mat vysoky prijem. Aby som to este lepsie ujasnil – pouzijem limitny priklad:

Ak by bola SZCO cely rok praceneschopna z dovodu vaznej choroby a vykazala 0 Sk ako prijem pri rocnom zuctovani ( co je sice malo pravdepodobne, ale nech je to tak kvoli nazornosti ),
    tak podla vyssie uvedeneho predpokladam, ze za nu bude platit cely rok preddavky na poistne stat – kedze je poistencom statu a na konci roka 2005 pri rocnom zuctovani zaplati na zdravotne poistenie 0 Sk , kedze nemala ziaden prijem?

Jednoznacna odpoved na tuto otazku by nas vsetkych posunula dalej, pretoze takto to hadam potom pochopi aj bezny uradnik vo VSZP.

Ten priklad je jasny, je poistencom statu. Ak za 12 mesiaocv nezarobila SZCO nic,. lebo bola PN, neplati nic, plati stat. Ak je jedenast mesaicov PNM a 12 mesiac zarobi od 12 x min mzda po 36x priemerna mzda tak plati z potho prijmu / v rocnom zuctovani/ A pozor na jednu vec, PN, nezamestnanie, zamestnanie, SZCO sa pocita na dni, nie na mesiace. Teda v jednom jedinom mesiaci moze byt poistenec:
    a/nezamestnany
    b/ dobrovolne nezamestnany – samoplatca
    c/ zamestnany
    d/ SZCO
    e/ student / denneho studia do 25 rokov/ na brigade
    f/ dochodca
    e/ umelec / autor/ ktory plati dan zrazkou
    h/ umelec / autor/, ktory plati sam dane
    i/ navyse
    kombinacia tohto vsetkeho
    a este navyse s prijmom u dochodcu a studenta pod 1/2 min. mzdy.

bepo
    Účastník

Najjednoduchšie by bolo keby sa zrušilo zvlášť platenie zdrav.poistenia a platilo by sa formou prirážky k dani z príjmov.V poistovniach budú nadšený keď za jedného poistenca budú v priebehu roku dostávať rozdielne sumy.

sf
    Účastník

Poslal som Vase vyjadrenie opatovne na riaditela VSZP a po viac nez mesiaci je jasne, ze si nerozumiete, pretoze jeho dnesna odpoved je nasledovna:

Jedná sa zrejme o jedno veľké nedorozumenie, či už z Vašej strany, alebo zo strany MZ SR, a to z nasledujúceho dôvodu:

Podľa § 11 ods. 8 písm. b/ zákona č. 580/2004 Z. z. v znení zákona č. 718/2004 Z.z. je štát platiteľom poistného za poistenca, ktorý nie je samostatne zárobkovo činnou osobou a je zamestnancom, ale nemá príjem za vykonanú prácu, ktorý podlieha dani z príjmu podľa osobitného predpisu (§ 3 ods. 1 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov).

Ako teda z vyššie cit. ust. v súčasnosti platného zákona o zdravotnom poistení vyplýva, štát nikdy nie je platiteľom preddavkov na poistné za osobu, ktorá je SZČO a to ani počas jej práceneschopnosti. Zákon totiž neobsahuje žiadne ustanovenie, ktoré by SZČO oslobodzovalo od platenia preddavkov na poistné počas jej práceneschopnosti.

Na základe uvedeného je odpoveď, ktorá Vám bola VšZP zaslaná, správna.

Takze Vas poprosim bud vydat nove nariadenie, alebo najlepsie si to vydiskutovat priamo s riaditelom VSZP, pretoze ja uz viac naozaj nemozem spravit.

Mam uz len jedinu moznost a to poslat tento v podstate primitivny problem s vyjadreniami Vasimi a VSZP nejakej televizii, alebo novinam na sirsiu medializaciu, pretoze je evidentne, ze k nijakemu rozumnemu vysledku sme sa doteraz nedostali. Riaditel VSZP si mysli, ze vsetkemu rozumie a jeho vyklad je spravny, vy mate stale nazor ktory je v rozpore s jeho a obaja si myslite, ze je zrejme vsetko vporiadku a nic viac uz ani v tomto smere netreba robit
    😥

Musim sa vsetym ospravedlnit. Teraz je to naozaj tak, ze SZCO si vzdy plati PN ci zaraba, ci nezaraba. Ak je v subehu napriklad so zamestnanim tak poistne za zamestnanie teraz plati stat a za seba SZCO /si plati sam/. Po novele v parlamente, ak prejde, je tato chyba odstranena.

sf
    Účastník

Dakujem za odpoved, aj ked ma nepotesila, ale aspon je to jasne.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 30 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate