SZCO a platby poistneho na zdrav. poist. pri "marodke&

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve SZCO a platby poistneho na zdrav. poist. pri "marodke&

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 30 )
  • Autor
    sf
    Účastník (Participant)

Vseobecna zdravotna poistovna, kde som poistenec ma informovala, ze ako SZCO si musim platit poistne na zdravotne poistenie aj pocas pracenschopnosti – marodky. Stat vraj plati poistne iba za zmestnancov.
    Kedze ich vyklad zakonov byva znacne svojsky, rad by som vedel, ci postupuju podla zakona a ak ano, preco existuje takato diskriminacia SZCO?
    SZCO su predsa rovnako obcania tohto statu, ktori platia dane rovnako ako ostatni !

rodan
    Účastník (Participant)

Takto „schmognerovsky“ ladený prístup k SZCO tu už bol v počiatkoch ZP. Aj remeselník, ktorý v dôsledku nemoci nemohol pracovať a teda nemal príjem, musel platiť, aj keď na to nemal zdroje.
    Bol z toho veľký krik, je k tomu známa aj judikatúra ÚS, napriek tomu štátny úradník (ktorý bol roky systematicky vedený k názoru, že každý podnikateľ a SZČO je potenciálny podvodník) oprášil staré myslenie. 😥
    Lenže:
    Ak si uvedomíme, že prvých 10 PN hradí zamestnávateľ (a SZČO je samozamestnávateľ), tak je to – teoreticky – O.K. [-X
    Akurátneky mi prichádza na um známy Goetheho výrok: Šedivá je teória a zelený je žitia strom. Zamestnanci si v prípade kratšej nemoci radšej berú dovolenku, teda majú príjem aj cez ňu. Lenže SZČO pojem dovolenka nepozná, buď má alebo nemá príjem z podnikania a inej SZČ.
    Takže by mala prísť jediná rada: SZČO nech si pre prídpad dovolenky alebo nemoci vytvárajú rezervu. Pri SZČO, účtujúcich v jednoduchom účtovníctve NO PROBLEM. Ale ak účtuje v podvojnom, tak problém je. Lebo zákon o rezervách a opravných položkách takúto rezervu považuje za nedovolenú a teda ju SZČO musí vykázať ako pripočítateľnú položku k základu dane z príjmu. Takže ani to nič nerieši.
    Má niekto návrh, ako z toho „vybrusliť“?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Prdlajs Goethe. Ak SZCO ma riadnu PN tak prijem z nej nie je zdanitelny a je poistencom statu od oprveho dna. Tak isto zamestnavatelia platia svojim zamestnacom davku / 10 dni/ ktora sa nezdanuje a preto su poistencami statu pocas PN. V tomto smere nasa legislativa vypracovala metodicke usmernenie pre Urad, ktore bolo dnes zverejnene

sf
    Účastník (Participant)

Dakujem za odpoved, to je skvela sprava a som zvedavy, co na to VSZP lebo tento kolos si vyklada zakony po svojom a robi si co uzna za vhodne a hlavne vyhodne pre seba. Toto nie je ich prvy pripad a zrejme ani posledny.
    Problem ktory teraz ocakavam bude, ze kedze som u nich marodku nenahlasil – kedze mi telefonicky vraveli ze netreba – lebo si vsetko platim sam, tak mi ju ani spatne nahlasenu neuznaju. Necham sa prekvapit.

Kedysi ked sa rozpravalo o vzniku vecsieho mnozstva zdravotnych poistovni bola debata s vtedajsim ministrom, ktory tento krok vehementne presadzoval a tvrdil, ze nic ine nam nepomoze a potom uz bude vsetko super, spominam si na jeho vetu, ked mu spomenuli tu staru komediu s Burianom este z prvej republiky
    „Kiez by sme tu uz mali mnozstvo zdravotnych poistovni, z ktorych by sme sa mohli smiat“ a uz je to tu 🙂 akurat ze sem tam je aj do placu.

sf
    Účastník (Participant)

Neviem ci sme si rozumeli, ale mal som dotaz, ako to funguje teraz.
    Kontaktoval som VSZP a uviedli mi zakon – priblizne to iste, co sa uverejnilo v tlaci:

Reforma priniesla zmeny aj do zdravotného poistenia. Za koho platí zdravotné poistné štát?
    – Podľa § 11 ods. 8 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 718/2004 Z. z. štát je platiteľom poistného aj za osoby, ktoré doteraz boli posudzované ako tzv. dobrovoľne nezamestnané osoby. Za práceneschopných zamestnancov platí poistné štát iba v tom prípade, ak nemá zamestnanec príjem v rozhodujúcom období podliehajúci dani z príjmu. Práceneschopné samostatne zárobkovo činné osoby poistné platia samé.

Ziadne ine nariadenie doteraz nedostali.
    Ak sme si rozumeli a Vasa odpoved je k danej teme, ako mam postupovat dalej?
    Ziadaju ma, aby som doniesol oficialny vyklad zakona z ministerstva.

jaro
    Účastník (Participant)

@sf wrote:

Ziadaju ma, aby som doniesol oficialny vyklad zakona z ministerstva.

– 😕
    tak toto je naozaj uz Kocurkovo

Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Prdlajs Goethe…. nasa legislativa vypracovala
    metodicke usmernenie pre Urad, ktore bolo dnes zverejnene

Prdlajs zákony. Občania, čítajte metodické usmernenia a interné predpisy úradov ( teda, ak sa k nim niekde dostanete ).

sf
    Účastník (Participant)

Zatial sa k nemu zrejme nedostalo ani vedenie VSZP 🙁

jaro
    Účastník (Participant)

prdlajs metodicke usmernenia 8)
    obcania, citajte Sybyllu a Nostradama,aby ste vedeli co vas caka najblizsi polrok…dalej nedovidi ani ona ani on…
    ale pre vaznejsich- nejake tie metodicke usmernenia sa najdu na stranke MZ
    http://www.health.gov.sk/redsys/rsi.nsf/vdb_homepage/homepage_S?Open
    ovsem chcelo by to samostatnu kolonku(pripadne mailoveho klienta o novinkach) a statom plateny internet do kazdej domacnosti a chatrce- a tak ma teraz napada, ze ani stat by nemusel byt- stacil by internetovy portal s nazvom GOV.SK

doplnok- mozno este lepsie by bola realna vlada a parlament ,ale lud by nahradil portal LUD.SK (bolo by po koalicnych roztrzkach)

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Navrhujem pre optimistov: http://www.hades.com
    pre pesimistov: http://www.hades.com
    pre ftipúalkov: www…..com 😀 😀 😀

sf
    Účastník (Participant)

No pekne 🙂 Zajac ma posiela do pekla, ta koza v poistovni si furt melie svoje a opakuje do kolecka ako papagaj rovnaku pesnicku, tak ja som uz z toho teda jelen a idem si zohnat nejaku travu, aby som sa aspon trocha odreagoval 🙄

jaro
    Účastník (Participant)

neskladat zbrane-najst metodicky pokyn-vytlacit na kriedovy papier-zabehnut na podatelnu MZ- opeciatkovat za poplatok 31,50 Sk-doniest koze….(pribalit kapustne listy,kozy to maju rady(kozy maju rady aj vselico ine,samozrejme))…

sf
    Účastník (Participant)

Po dlhom hladani som konecne nasiel udzs.sk – nie je takmer v ziadnom zozname alebo vyhladavaci – a tam o SZCO nie je ani slovo.

„Metodické usmernenie k plateniu a vykazovaniu preddavkov na poistné – 15. marca 2005

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za účelom zabezpečenia jednotného platenia a vykazovania preddavkov na poistné po zohľadnení doterajšej aplikačnej praxe vydáva toto metodické usmernenie:

1.Platenie poistného za zamestnanca, ktorý nemá príjem za vykonanú prácu
    Podľa § 11 ods. 8 zákona č. 580/2004 Z.z. je štát platiteľom poistného za zamestnanca, ak nemá príjem za vykonanú prácu, ktorý podlieha dani z príjmu podľa § 3 ods. 1 písm. a) zákona č. 595/2003 Z.z.. Zamestnanec má od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do 10. dňa nárok na náhradu príjmu, ktorú mu uhrádza zamestnávateľ a od 11. dňa má nárok na nemocenskú dávku, ktorú mu uhrádza Sociálna poisťovňa. Oba tieto príjmy sú podľa zákona o dani z príjmov oslobodené od dane. Preto je štát platiteľom poistného za zamestnanca od prvého dňa pracovnej neschopnosti. …

Je to len o zamestnancoch a ziadny iny dokument tohto typu tam uz nie je. V zakone sa vravi, ze SZCO si plati odvody sama.

Obavam sa, ze bude potrebne este jedno Metodicke usmernenie, aby to poistovne akceptovali.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Stale plati jedno. Ktoi je na PN je poistencom statu. Vseobecna s tym mala problem, tvrdila, ze iba od noveho mesiaca, Urad pre dohlad urobil vyklad vo svojom Vestniku. Aj po terajsej novele, ak ju parlament schvali bude ten kto je na PN od prveho dna poistencom statu. Problem SZCO je, ze bude mat problemy s danami pri prepoctoch. K Dr. Poradovskemu: VsZP urobila chybu / pri svojom vyklade/, preto ak dovolite pojem „prdlajs“ je vyhradeny iba pre ministrov a nie pre referentov VsZP.

sf
    Účastník (Participant)

Tak ja to skusim znova a uvidime.
    Ospravedlnujem sa vsetkym, ktorych som svojim predoslim vyjadrenim nahodou urazil, ale fakt uz na to nemam cas a nervy, robit sprostredkovatela vykladu zakonov a nariadeni medzi statnymi instituciami.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 30 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate