O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Ryby v rybniku
- Toto téma obsahuje 38 odpovedí, 5 hlasov, a bola naposledny upravená pred 21 rokmi, 8 mesiacmi od
imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
5 augusta, 2004 o 6:50 pm #1983
bepo
ÚčastníkKu kvalite trochu bokom ale k veci-parag. 126 Zakonnika prace hovori ze pracovnikovi nepatri mzda za vyrobenie nekvalitneho tovaru alebo poskytnutie nekvalit sluzby.To ze aj lekari sa obcas seknu je fakt aj ked na seba nebonzuju.Mysli sa aj na toto ze by poistovna a nasledne nemocnice nepreplacali nekvalitny zakrok?Problem asi bude urcit nekvalitny vykon ale malo by sa to dat.
5 augusta, 2004 o 8:53 pm #1984Mata Harri
Účastník@bepo wrote:
Ku kvalite trochu bokom ale k veci-parag. 126 Zakonnika prace hovori ze pracovnikovi nepatri mzda za vyrobenie nekvalitneho tovaru alebo poskytnutie nekvalit sluzby.To ze aj lekari sa obcas seknu je fakt aj ked na seba nebonzuju.Mysli sa aj na toto ze by poistovna a nasledne nemocnice nepreplacali nekvalitny zakrok?Problem asi bude urcit nekvalitny vykon ale malo by sa to dat.
Medicínske výkony sú špecifické v tom, že sa robia na živom pacientovi in vivo. Výsledky in vitro – laboratórnych testov majú dopad na výkony in vivo. Nekvalitné výrobky podnik môže vyhodiť, nekvalitné medicínske výkony vždy znamenajú určité poškodenie pacienta a to nie je prípustné. Preto nemám rada, keď v rámci reformy sa hovorí o tom, že kvalitnejšie výkony budú lepšie ohodnotené a menej kvalitné menej. Menej kvalitné výkony sú sfušované výkony a tie nemôžme tolerovať a platiť. Slepé črevo sa nedá vybrať kvalitnejšie, alebo menej kvalitne. Autorov menej kvalitných (sfušovaných )výkonov musíme zo zdravotníctva eliminovať.
Tu je potrebné odlíšiť situácie, kedy výkon sa technicky nepodarí. Pokúšate sa vybrať nádor, ale je tak poprerastaný do okolitých štruktúr, že ho nie je možné od nich oddeliť. Alebo naslepo sa pokúšate pichnúť centrálnu žilu a pichnete tepnu. Pokial sa dodržal štandardný postup, nemožno hovoriť o sfušovaných výkonoch. Biológia človeka má svoje limity.
V medicíne musíme posudzovať odbornú kompetenciu – či diagnostický alebo terapeutický výkon bol adekvátny k danému stavu. To závisí od vedomostí, skúseností, talentu, materiálnych a technických možností, tímového zohratia, včasnosti a rýchlosti, atd. Odborná kompetencia je križovatkou ciest, ktoré vedú k výkonom štandardnej kvality, alebo nekvalitným – sfušovaným.Odborná kompetencia sa nezískava automaticky, jej vývoj je dlhodobý proces. Čím je tím odborne kompetentnejší, tým je menšie riziko nekvalitných (sfušovaných) výkonov i menšie % výkonov s komplikáciami. Nemocničná práca je tímová, odborná kompetencia tímu je výsledkom nielen vedomostí, talentu a skúseností jednotlivcov, ale i zohratosti tímu.
Vo svete sa v nemocniciach buduje systém kvality, čo nie je nič iné ako kvalitný manažment tímovej práce. Jej organizácia a kontrola. A to by malo byť predmetom hodnotenia nemocníc. Čím je kompetentnejšia tímová práca, tým je menej komplikácií, čiže väčšia istota pre pacienta.
Možno to prirovnať k výkonom orchestra. Nekvalitné výkony jednotlivcov sa musia eliminovať (hrajú falošne). Ale kvalitné výkony jednotlivcov nemusia viesť automaticky ku zvládnutiu symfónie. Tá vyžaduje nácvik, tréning, zohratosť a predovšetkým dobrého dirigenta.
6 augusta, 2004 o 10:14 am #1985bepo
ÚčastníkVed ja viem.Ale k tomu dva priklady z mojho okolia-nie som lekar tak to bude laicky popisane:
1-znama pri sporte utrpela uraz-pretrhnutie kolennych sliach.Po operacii ked isla na prvu kontrolu,tem lekar zabudol ze ju on operoval.Ked uvidel jej koleno,povedal:Paneboze,kto Vas tak sfusoval?Po odpovedi-Vy,pan doktor,sa len priblblo usmial a nic sa nedialo.
2-druhej znamej pri porode vyklbili panvovy klb.Neprisli na to pri porode,prepustili ju domov.Az ked doma nemohla dlhsie chodit,isla k lekarovi ktory ju poslal na rontgen.Ked sa zistilo,co je vo veci poslali ju spat do nemocnice v ktorej rodila ze ked si to tam pokazili,nech si to tam aj opravia a lekari sa pred prijatim 2 hod hadali kto bol na vine.
A k tomu poznamka-ak sa nemylim,najviac staznosti na Jednotke prav pacienta je kvoli nespravnemu vyberu 20 Sk.Kvoli prkotine sa ludia stazuju ale ked im niekto znici zdravie tak su ticho.6 augusta, 2004 o 11:44 am #1986imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkPretoze sa boja, pretoze maju strach o svoje zdravie, pretoze ano bojovnicka za obnovu BB nenanpiuse meno chirurga ci co to bolo v nou popisanej cauze. Pretoze aby sme dosiahli aku taku odvahu sme museli verejne pranierovat to, co sa podarilo zistit. Tam niekde je zaklad, nebat sa. Ale pov iete si, mne sa lahko hovori. Nuz nehovori. K tomuto otvorim temu.
6 augusta, 2004 o 6:04 pm #1987Mata Harri
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
Pretoze sa boja, pretoze maju strach o svoje zdravie, pretoze ano bojovnicka za obnovu BB nenanpiuse meno chirurga ci co to bolo v nou popisanej cauze. Pretoze aby sme dosiahli aku taku odvahu sme museli verejne pranierovat to, co sa podarilo zistit. Tam niekde je zaklad, nebat sa. Ale pov iete si, mne sa lahko hovori. Nuz nehovori. K tomuto otvorim temu.
Bol to internista, nie chirurg, po prepustení chlapec si bol v nemocnici vybaviť kolostomické sáčky, stretol pána docenta, zíral naňho ako na prízrak, iste bol presvedčený že je mrtvy. Bonzovanie na kolegov sa nepatrí, takýto postup postráda validitu. Ale stačí, aby si poisťovňa menej všímala bodky a čiarky v chorobopisoch a viac dôvody prekladu pacientov na iné oddelenia. Nakoniec by ju malo zaujímať, prečo musí u toho istého pacienta za tú istú diagnózu platiť dvom zariadeniam.
7 augusta, 2004 o 7:43 pm #1988Mata Harri
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
Pretoze sa boja, pretoze maju strach o svoje zdravie, pretoze ano bojovnicka za obnovu BB nenanpiuse meno chirurga ci co to bolo v nou popisanej cauze. Pretoze aby sme dosiahli aku taku odvahu sme museli verejne pranierovat to, co sa podarilo zistit. Tam niekde je zaklad, nebat sa. Ale pov iete si, mne sa lahko hovori. Nuz nehovori. K tomuto otvorim temu.
Vy ste tiež nemenovali toho „bezúhonného“ človeka
7 augusta, 2004 o 9:16 pm #1989imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkV poslednej dobe sa diskusia dostala ku podla mna vaznym otazkam. BEPO popisuje sfusovane koleno, MH nieco o Cronovej chorobe, nieco diskutujume o solidarnosti / casto krat falosnej/ medzi lekarmi, hovorime o strachu pacoientov, mimochodom nasich klientov. Teda vyvstavaju otazky preco. Nieco o korupcii riaditelov a o “ drahych nakupoch!“
Tak ak dovolite sa Vas vsetkych navstevnikov tejto stranky pytam, ze preco. Ako aj preco niektory diskutujete pod „krycimi menami“. I ked to trochu chapem,aj Lenin bol Uljanov a Stalin Dzugasvili, dokonca oktobrova revolucia bola v novembri8 augusta, 2004 o 5:32 am #1990bepo
ÚčastníkJe to len znama,ja kazdemu hovorim nech sa stazuje ale za druhych to nemozem robit.Ale na druhej strane ja ked sa stazujem v mojej banke tak aj ked uz mam kopu omluvnych listov od nich lebo oni urobili chybu riaditelka mi povedala ze som neprijemny klient,tolko staznosti od inych nemaju.Takze paradox-aj ked v banke urobia chybu ja som na vine lebo sa stazujem.
A ja vsade na internete pouzivam prezyvku aj ked vsade kde sa da rovnaku a len jednu.8 augusta, 2004 o 11:33 am #1991imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkJasne, ani banky nie su uplne OK ale vyrazne viacej ako nase zdravbotnictvo, nakoniec tento „spas“ nas stal 105 miliard. Inak temu moralky asom otvoril.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.