O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Ryby v rybniku
- Toto téma obsahuje 38 odpovedí, 5 hlasov, a bola naposledny upravená pred 21 rokmi, 8 mesiacmi od
imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
1 augusta, 2004 o 9:18 pm #1968
imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkNo a teraz vidite draha MH, ze svet nie len biely a cierny. Navyse prezamestnanost mate ako bic, normativy sem, normativy tam. A to neznamena, ze nie je aj v Ba a Ke a inde.
2 augusta, 2004 o 12:42 pm #1969Mata Harri
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
No a teraz vidite draha MH, ze svet nie len biely a cierny. Navyse prezamestnanost mate ako bic, normativy sem, normativy tam. A to neznamena, ze nie je aj v Ba a Ke a inde.
Normy MZ nie, normy EU – ojojoj, na to nemáme, tak podľa čoho usudzujete, že je u nás prezamestnanosť ako bič? A prečo ste normatívy použili ako kritérium hodnotenia budovania systému kvality pri hodnotení riaditeľov? Ide skutočne o minimá, pre bazálnu činnosť. Systemizácia miest predpokladá racionálne optimá pre konkrétne činnosti. Pracujeme na nej. A nakoniec sme sa stali fakultnou nemocnicou, od jesene i fakultou s poslucháčmi, bez školských pracovníkov. Všetci sú zamestnancami nemocnice.
2 augusta, 2004 o 1:16 pm #1970imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkPmyl, nepouzili sme na riaditelov kriteria normativov, ale fixne naklady, respektive dynamiku rastu, alebo poklesu, to je trosku rozdiel. A ta troska je „hodne velka“. =D>
2 augusta, 2004 o 6:17 pm #1971Mata Harri
Pmyl, nepouzili sme na riaditelov kriteria normativov, ale fixne naklady, respektive dynamiku rastu, alebo poklesu, to je trosku rozdiel. A ta troska je „hodne velka“. =D>
To iste, ale vypisovali sme podklady k hodnoteniu systému kvalit, kde bolo uvedené že zariadenie môže dostať dobré ohodnotenie, ak v reáli dodržiava normativa potrebného personálu…….
3 augusta, 2004 o 9:22 am #1972imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkSystem kvality je jedna vec, ten naozaj horko tazko rozbiehame, a fixne naklady su ina vec, ktora viacej suvisi s efektivitou. Nase nemocnice maju spravidla fixne naklady vo vyske cca 80 – 85% svojich prijmov, Teda ci liecia alebo neliecia toto muia platit ( mzdy, energie, atd). V Europe su cca 45%. To znamena iba tolko ze
a/ mamem malo penazi
b/ mame vela zamestnancov
pri com potrebne cislo vieme poznat , lebo aj a aj b su pravda a to tym, ze pozname dlh jednotlivych zariadeni. Potial je vsetko OK. Ale potrebujeme si vysvetlit dalsiu zahadu. K tomu otvorim temu3 augusta, 2004 o 8:00 pm #1973Mata Harri
ÚčastníkSystém kvality sa rozbieha ťažko, o efektivite iba snívame, jedno s druhým úzko súvisí, obe charakteristiky podmieňujú prezamestnanosť, limity síce tlmia expanziu nákladov, ale nepredstavujú systémové opatrenie, naopak horeuvedené problémy prehlbujú. Limity umožňujú prežitie všetkých, i keď za cenu živorenia, znižujú efektivitu a kvalitu systému.
Naštartovanie pozitívneho vývoja je možné iba radikálnou redukciou počtu nemocničných zariadení. A to i v prípade, že neprepustíme žiadneho zdravotníka, ale všetkých skoncentrujeme do menšieho počtu nemocníc.
Vznikne obrovský tlak na efektívne využitie posteľového fondu a vytriedia sa zbytočné hospitalizácie kvôli obložnosti, rozbehne sa jednodňová chirurgia. Nie z módnych dôvodov, ale z nevyhnutnosti.
Vznikne obrovská rivalita medzi personálom, ktorý bude nútený aktívne bojovať o priazeň pacientov, o odborné postavenie v tíme, tento nápor konkurencie nevydrží každý, mnohí časom odpadnú.
To nie je moja subjektívna predstava, ale objektívne preverená skúsenosť.
Po skončení školy som začala pracovať v jednej okresnej nemocnici na 120 posteľovom internom oddelení. Panovala tam pracovná pohoda. Bez stresu, kam dáme pacienta, keď je oddelenie obsadené, bez potreby ponáhľať sa s vyšetreniami, pokojne sa hospitalizovali i neurotici, v zime babičky z dediny, aby ušetrili na kúrení. Žiadna odborná rivalita, alebo nebodaj permanentné vzdelávanie.
Po niekoľkých rokoch sme sa presťahovali do BB, lákala ma nová nemocnica, ktorá bola tesne pred otvorením. Stavebné problémy otvorenie oneskorili a ja som nastúpila na interné oddelenie, ktoré malo 50 postelí vrátane koronárky a dialýzy a zažila som šok. Obrovský tlak na postele, už vtedy tretinu pacientov tvorili „krajskí“. Obrovská sústredenosť personálu, aby sa nič neprehliadlo, aby sa prijalo všetko to, čo sa muselo prijať. Do 24 hodín stanovená dg a nasadená terapia, akonáhle sa stav stabilizoval, už bol prepustený, na jeho posteľ už čakal iný pacient. Nepatrila som medzi „nomenklatúrne kádre“, tak ma prekvapilo, že ma do práce prijali, lekárov mali dosť. Absolvovala som vstupný pohovor s prednostom, ktorý mi povedal: milá kolegyňa, ja neviem, či ste schopná alebo priemerná, nechám vás pracovať na oddelení rok. Ak sa osvedčíte, podpíšem vám dvojku, ak nebudete stačiť tempu, sama odídete. A tak to i bolo. Obrovská odborná konkurencia a pracovné nasadenie. Desiatky lekárov nastúpilo a do pol roka sa vyparilo. Udržal sa cca 1 za 5 rokov. A takto fungovala celá nemocnica.
Plošné limity znižujú efektivitu využitia existujúceho zariadenia, vznikne tlak na redukciu kádrov, redukovaný tím s limitovaným objemom výkonov pracuje neefektívne. Asi tak, ako keď zaplatíme 48 hokejistov a do turnaja pošleme buď 2 tímy so 4 kompletnými pätorkami, 2 brankármi a 2 náhradníkmi, alebo 8 tímov so základnou pätorkou a brankárom.
😀
3 augusta, 2004 o 8:09 pm #1974imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkNo tak MH potrebovala vyse 300 ( sklovom tristo) prispevkov, aby povedala co je dolezite a co hovorime s Pazom 4 roky . Skvele. Ja osobne by som isiel menej emotivvne a viac pragmaticky, ale nakoniec nikdy som nebol (a) svetova tanecnica 😀 😀 😀
2+2 su 4 a bodka.3 augusta, 2004 o 8:34 pm #1975Mata Harri
ÚčastníkVidím, že diskusia naberá obrátky, v tejto chvíli sú tu 3 účastníci 😀 . S mojim dlhoročným kolegom (vašim poradcom Petrom F) sme sa hádali i vtedy, keď sme obaja mysleli i hovorili to isté. V týchto 300 príspevkoch som vždy z iného konca obhajovala tú istú líniu – menej, ale výkonných nemocníc. V rozbore stavu NsP FDR (dokumentované na CD) som na grafoch ukázala, že Rooseveltka má 2 možnosti – buď bude točiť pacientov a výkony, alebo ju treba zavrieť. Útlm nie je racionálny. Cieľom zdravotníctva nie je financovať prázdne budovy.
Pripravujeme nemocnicu tak, aby obstála a nechceme nič viac, iba rovnaké pravidlá pre všetkých. Ak ponúkneme istý typ výkonov, tak musí nasledovať pragmatická otázka – je potrebný? Ak áno, tak musí byť zaplatený. Ak je zaplatený v BA, musí byť zaplatený i v BB.
K jednoduchým výkonom (apendixy, cholecysty, haluxy). Nie som zástancom toho, že bystričania preto, že tu existuje veľká nemocnica, budú musieť byť operovaní v Brezne, alebo vo Zvolene. Je to istá diskriminácia. Uprednostňujem stanovenú cenu za výkon, rovnakú v Hornej Dolnej a v BA. Pre nás to nebude pohromou, pokiaľ lacnými výkonmi nebudeme musieť kompenzovať tie nákladné. A tých cholecýst nasekáme laparoskopicky toľko, koľko bude zákazníkov. Rutinne, bez komplikácií, kvalitne, spoľahlivo.
Nakoniec, začínajúci i pokročilý huslista musí cvičiť i stupnice, ináč sa nestane virtuózom. 😆 😆 😆
3 augusta, 2004 o 8:40 pm #1976bepo
ÚčastníkK budove Roosveltky-mozno by stalo za uvahu prepocitat ci by nebolo efektivnejsie ju zburat a postavit novu.Ja som tam bol raz a isla z toho hroza.
3 augusta, 2004 o 8:46 pm #1977imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkAno, za dlh, ktory tam urobili by sa dala postavit nova nemocnica. Ale akou mierou su na tom podpisani ludia a akou mierou napriklad energie neviem. V kazdom pripade BB bude sama hladat riesenie svojej existencie
4 augusta, 2004 o 4:49 am #1978Mata Harri
ÚčastníkGenéza začala v čase spustenia nemocnice do prevádzky. V rovnakom čase bola spustená FNsP SNP 1 Ke, s vlastným rozpočtom, rozpočet mala i FNsP L. Pasteura, ktorá ostala samostatná. V BB sa stará nemocnica vybrakovala, všetko vybavenie sa prenieslo do novej, zanikla samostatnosť starej nemocnice, obe sa spojili, mali jeden rozpočet. Štát na vybavení nemocnice ušetril cca i miliardu.
V následných rokoch, kde obe nemocnice v Ke mali svoju samostatnú zložku rozpočtu určenú na rekonštrukcie a údržbu, v BB rovnaká položka v rozpočte bola striktne viazaná na rekonštrukciu pavilónov starej nemocnice, v novej napr. bolo treba na reparáciu klimatizácie 2 mil, boli zamietnuté, dnes to bude stáť niekoľko desiatok mil.
Po revolúcii sa v nemocnici začalo s transformačným procesom, ten bol hrubo prerušený sériou dosadených riaditeľov s pochybnými morálnymi a odbornými kvalitami.
Po ukončení rekonštrukcie onkologického pavilónu vrátane ožarovní (cca 40 mil), kde mal byť Onkologický ústav, sa onkológia presťahovala do novej nemocnice a začali sa stavať nové ožarovne (už za cca 100 mil). O rekonštruovaný pavilón sa začal privatizačný boj. Nakoniec pavilon dostal SUSCH a čaká ho nová rekonštrukcia.
Nekoncepčné premiestňovanie oddelení, s neodbornými prestavbami si vyžiadalo ďalšie milióny, rovnako tunelizácia cestou zbytočných a predražovaných zakázok.
Na dlžobách sa podieľa i dlhodobé nedofinancovanie výkonov, ktoré sa museli urobiť a urobili, anarchia v LPS bez koncepčnosti a kontroly. MZ toto všetko vedelo a ignorovalo.
Dnes LPS je pod skríženou kontrolou, po rekonštrukcii klimatizácie, zateplení energeticky kritickej strany budov, energie by nemali byť problémom, začalo sa s optickou civilizáciou dizajnu nemocnice.
Už pri dnes existujúcich zákonoch a podmienkach financovania, pri zaplatení urobených výkonov, nemocnica by bola vo vyrovnanom rozpočte. Tým nemyslím apendixy, cholecysty, haluxy, ale o zaplatení intenzívnej starostlivosti, onkologickej liečby, materiálne náročných výkonov SVaLZ.
4 augusta, 2004 o 8:55 am #1979imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkTo je OK. Naozaj musime prestupit na kontraktacnu strukturu, teda kazda nemocnica musi ziskat tolko kontraktov, aby prezila a opustit hierarchicku trukturu od I do III typu a podla toho stanovit ceny. Zlcnik je vsade zlcnikom, tie mensie nemocnice nemaju sancu na tazke vykony tak ci tak, na tie sa musia sustredit tie vacsie. Ak si dobre pozriete zakon o ZS najdete tam povinnost tvporit katalogy vykonov co nie je nic ine iba guide lines ako prve pravidlo ekonomiky, snaha snadardizovat vykony a subor vykonov priradit ku chorobe alebo ak cgcete aj ku dg.Ak poistovne dodrzia zakonom stanovenu povinnost respektovat kriteria kvality jednotlivych poskytovatelov, potom dojde ku “ trhovemu cisteniu siete“ tzv. market cleaning. A potom uvidime, cio BB, novy alebo stary ZV, Br, ale aj pocet nemocnic v BA a KE atd.
5 augusta, 2004 o 5:18 am #1980Mata Harri
ÚčastníkChybou je, že je zákonom stanovená POVINNOSŤ rešpektovať kritéria kvality a nie je stanovená povinnosť rešpektovať ZÁKONOM STANOVENÉ KRITÉRIA KVALITY. Kritériá kvality, ktoré dnes poisťovňa používa sú protizákonné, predstavujú hrubý amaterizmus. Nemôže mať lepšie hodnotenie kvality pracovisko, ktoré sfušuje výkon ako pracovisko, ktoré to musí reparovať, nemože byť kvalitnejšie pracovisko, ktoré odmietne chronika rehospitalizovať, aby si nepokazilo štatistiku rehospitalizácií, ako pracovisko, ktoré ho prijme a štatistiku si tak pokazí. V našom prípade poisťovňa za menej kvalitné vyhodnotila nosné kliniky, na ktorých sa koncentrujú neriešiteľné stavy „kavitnejších“ pracovísk. Čakáme, kým vedúci a zodpovední dodovolenkujú a budeme jednať. Ak nedosiahneme nápravu, požiadame o nestranný audit kvality všetkých porovnateľných pracovísk. Ak bude kamuflážou, tak to bude musieť byť audit medzinárodný.
5 augusta, 2004 o 10:05 am #1981imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkMna takpovediac dnesne poistovne a ich kriteria zatial nezaujimaju. Ak neprejdu zakony budeme musiet analyzovat co sa da realne urobit. Zatial znamena, ze radsej by som videl nove zakony, kde je to zakodovane, co sa tyka kontraktov a systemu kvality.
5 augusta, 2004 o 1:50 pm #1982Mata Harri
Mna takpovediac dnesne poistovne a ich kriteria zatial nezaujimaju. Ak neprejdu zakony budeme musiet analyzovat co sa da realne urobit. Zatial znamena, ze radsej by som videl nove zakony, kde je to zakodovane, co sa tyka kontraktov a systemu kvality.
Reálne sa bude dať urobiť všetko, čo je racionálne a pomôže zdravotníctvu. Podmienky na zvýšenie tlaku na lôžka (menej nemocníc) a tým zvýšenie efektivity vyuzitia posteľového fondu, koncentrácia personálu – kopnkurencia, zvýšená latka kvality, koncepcie odborov, guidelines, štandardy, to je práca na niekoľko rokov.
Kritérií poisťovní nás na rozdiel od vás musia zaujímať, pokiaľ sme podľa nich platení. A myslím si, že všetky chyby treba zavčasu eliminovať, kým sa nerozrastú.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.