Rozsah ošetrovateľskej praxe – vyhláška

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Rozsah ošetrovateľskej praxe – vyhláška

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 45 )
  • Autor
    Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

Protiu nazoru ziadny disputat sa hovori, ale je to uplne naopak. Holt nie vsetko je na jednej note, zivot ukaze.

No, vidím, že v poslednej vete som zlúčila 2 odlišné problémy. 1. písomné poverenie sestry ku každému pacientovi je zbytočná byrokracia. Naviac týka sa prípadov, keď lekár je na pracovisku. A čo agentúrne sestry a DPV?
    2. druhý a to závažnejší problém je redukcia sestier a sanitárok v trojsmennej prevádzke. Včera v službe som zúrila na celý svet. Kde som sa pohla, tam bol pacient v ťažkom stave, 2 sestry na JIS a 1 na oddelení, to je na hranici trestného činu. A vyvrcholením bolo, keď matka jedného nášho pacienta mi ráno o 5. 15 zavolala a opýtala sa, či mal J…. v noci teplotu.

Takze, ta zbytocna byrokracia umozni sestre LEGALNE konat, pretoze doteraz konala nelegalne, hoci ide o to iste, napriklad o intravenozne aplikcie. A kazda legalita ma svoju cenu, ale hlavne vytvara pravnu istotu, teda aj vyhodnejsie prostredie.
    Druhy problem je trochu komplikovanejsi. Ale vysledok bude pomerne jednoduchy, pribudne sestier a ubudne lekarov na lozovych oddeleniach. A to pride, ci chceme, alebo nie. To nie je o ziadnej Zajacovej refrome, ale o zdravom rozume.

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

Takze, ta zbytocna byrokracia umozni sestre LEGALNE konat, pretoze doteraz konala nelegalne, hoci ide o to iste, napriklad o intravenozne aplikcie. A kazda legalita ma svoju cenu, ale hlavne vytvara pravnu istotu, teda aj vyhodnejsie prostredie.
    Druhy problem je trochu komplikovanejsi. Ale vysledok bude pomerne jednoduchy, pribudne sestier a ubudne lekarov na lozovych oddeleniach. A to pride, ci chceme, alebo nie. To nie je o ziadnej Zajacovej refrome, ale o zdravom rozume.

Nie som síce rovesníkom Matusalema, ale v 70 tych rokoch minulého storočia bola vo vestníku MZ vymedzená práca sestier, mohla robiť odbery, podávať infúzie, ale iv. injekcie iba ak ju lekár poveril.

Čo sa týka lekárov, u nás pracuje 7 lekárov na 104 posteľovej interny, to je málo. A v globáli, bude možné prepustiť pár „zašitých“, ale i prijať nových. V nemocnici sa už roky neobnovujú kádre, väčšinu tvorí jedna generácia, ktorá odíde naraz, bez výchovy náhrady.

Dusan Mesko
    Účastník

Jedno z moznych pracovnych rieseni zjednosujuce realitu s poverovanim iv. liecbou (t.j. nielen poverenie na JEDNOTLIVU venozku tak ako to vyplyva z terajsej prilohy) – ale sestricka by mohla dostat aj „UNIVERZALNE“ poverenie lekarom na „lubovolneho“ pacienta napriklad na urcite casove obdobie (t.j. univerzalny formular, neviazany na konkretne meno pacienta, samozrejme s detailnym poucenim atd., atd.), alebo, a to suhlasim, ma vzdy pravo podat iv. liecbu lekar. Urcite sa to „univerzalne poverenie“ nesmie tykat podavania transfuzii (plus tak, ako pise MH je tu rizikova skupina venoziek – napr. cytostatika, lieky s nekrotizujucim ucinkom v pripade paravenozneho podania – to je na specifikaciu).

Naozaj si myslim, ze disksuia nema byt pre diskusiu. Bolo by dobre, keby ste tu vyhlasku citali. Ubniverzalne a vsetci. 😀

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

Naozaj si myslim, ze disksuia nema byt pre diskusiu. Bolo by dobre, keby ste tu vyhlasku citali. Ubniverzalne a vsetci. 😀

Už týždeň hľadáme spôsob, ako splniť vyhlášku bez nadmernej byrokracie, na metabolickej JIS to robí veľký problém. Pri stave 6 – 8 pacientov, z toho 2 na Dobutrexe, ventilácii, iv. tlmení, 2 kómy s kontinuálnou aplikáciou rôznych roztokov, 1 pac. na CVVH, u všetkých parenterálna výživa, u polovice a 6 hod iv ATB, 4 sestry majú čo robiť, 1 lekár to nestihne bez posunu časových intervalov, na každý liek splnomocnenie každej sestry v 3 smenách, to je veľmi veľa papierov.

Keby vo vyhláške nebola predloha, tak by sa to dalo zracionálniť. Bolo by zaujímavé, keby autor uvedenej pasáže sa k nám prišiel pozrieť na realizáciu….

CVVH všade na svete realizujú sestry, u nás by to nemohli, pretože ide o kontinuálnu substitúciu elektrolytovych roztokov pri kontinuálnej hemofiltrácii a k tomu ešte kontinuálna heparinizácia.
    Predpokladala som, že sestry zvýšením vzdelania a posunutím do vyššej platovej kategórie, budú viac kompetentné, porovnateľne so sestrami v EU.

Dnes som hovoril s mgr. Hulkovou, ktora ma na starposti osetrovatelstvo. Upresni prilohu, pretoze plna moc je bud na jednorazove podanie alebo od do teda na pobyt, alebo co chcete. Vyznam nie je v sekyrovani plnymi mocami od toho som naozaj vcelmi daleko ale a to podciarkujem : V PRAVNOM STAVE. Ak chceme urad, muisia byt kompetencie. Sestry nemozu ilegalne podavat i.v. That all. Ucme sa. To samozrejme neznamena, ze sme neomylni a ja si myslim, ze cesta je dobra a detaily doladime. =D>

Mata Harri
    Účastník

Ja neodmietam vyhlášku, dokonca som rada, že konečne sa začína v medicíne robiť poriadok, iba upozorňujem že realizácia uvedenej pasáže je v praxi obťažná, na JIS obzvlášť. Rovnako neodmietam tzv. ošetrovateľský proces, ale nepáči sa mi mechanická šablónovitosť, ktorá paralyzuje kreativitu ošetrovateľstva. tento proces musí byť kompatibilný s LPS, nesmie byť id nej odtrhnutý. A jeho absolútna autonómia je neprípustná. Ak nejde o formálny, bezcenný proces, tak by mal rovnako mal podliehať odbornej kontrole vizity a záverečnú správu by mal podpísať prednosta, alebo ošetrujúci lekár.

Mata Harri
    Účastník

Pasáž vyhlášky o poverení vydanom lekárom pre konkrétnu sestru u konkrétneho pacienta na konkrétny liek na predtlačenom formulári je v praxi na oddeleniach s ťažkými pacientami nerealizovateľná a je zdrojom permanentného stresového stavu personálu. Kým sa nenovelizuje, stačil by pokyn z MZ – spôsob dokumentovaného súhlasu je stanovený vnútorným pracovným poriadkom zdrav. zariadenia.

Keď na viditeľnom mieste na JIS vyvesím tabuľu – Vedúci lekár JIS udeľuje splnomocnenie sestrám JIS k podávaniu iv prípravkov. Pri podávaní krvných derivátov, cytostatík, polyklonálnych a monoklonálnych protilítok vyžaduje sa bezprostredná prítomnosť lekára na jednotke s kontrolou klinického stavu pacienta – tak to má rovnakú účinnosť ako vypisovanie množstva papierov, ktorý nemáme a ktorý službukonajúci lekár nestačí vypísať.

Dusan Mesko
    Účastník

Vazena MH, presne o tom boli moje prispevky na tuto temu a aj som ju z tohto dovodu otvoril. Dnes som hovoril s viacerymi zastupkynami osetrovatelskeho stavu z dennej pacientskej praxe, su si vedome, ze taketo znenie pripravili „byvale“ sestricky, ktore su dnes skor uradnickami a zabudli na dennu realitu v zravotnickych zariadeniach. Podla teraz platnej verzie je to v uvedenej casti nevykonatelne. SUHLASIM S VAMI. Verme, ze v zaujme vsetkych zucastnenych stran bude zverejnena co najskor REALNA MODIFIKACIA DANEJ CASTI vyhlasky.

Mata Harri
    Účastník

Vo veekendovej službe som prijala pacienta v bezvedomí, spontánne nedýchajúceho, mal subdurálny hematóm, ktorý nemohol byť chirurgicky ošetrený, pretože pacient mal cirhózu pečenie a akútny sy IVZ. Dali sme ho na ventilátor, krvácal do GIT, mal meleny, do moču, krv sa odsávala z trachey, mali sme čo robiť, kým sa ako tak stabilizoval. Mal ordinované:
    Remestyp 1 g v 100 ml F 1/1 iv a 6 hod, Dicynone 1 amp iv a 6 hod, Kanavit 1 amp iv a 8 hod, Pamba 1 amp iv a 8 hod, Manitol 20 % 50 ml a 6 hod, Guamatel 1 amp v 100 ml F 1/1 iv a 6 hod, mrazenú plazmu 4 TU, Ery masy 4x. Objavila sa hypoglykémia, tak dostával kontinuálne 10 % glukózu 500 ml, teploty a incip. pneumonia, dostával Ciprinol 200 mg iv a 12 hod, Metronidazol 200 mg iv a 6 hod.

Krvácanie progredovalo, klesol fdibrinogén na 0,2, dostal 1 g Fibrinogénu a 12 hod. Pacientovi išla kontinuálne Suffenta, pumpou Syntophyllin, bol spastický. V priebehu hospitalizácie sa objavila hypokalémia, substituovali sme kálium 30 ml 7,5 % KCl v 500 ml F 1/1. Po 12 hod sa stav stabilizoval, začali sme pacienta živiť. Dostával 300 g glukózy, 50 g tukov, 80 g AK, 120 mmol KCl, 10 mmol MgSO4, 1 amp Carnitínu, I amp. Tracutilu 2 amp Glukozo 1 P,2 amp Ca gluconicum. Pacient bol oligurický, preto po substitúcii kália dostal 125 mg Furosemidu v 100 ml F 1/1 a Aldacton I amp a 12 hod.
    Na papiere nebol čas, ledva sme pacienta spracovali, priviezli pacienta s pľúcnym edémom s akcelerovanou hypertenziou a za ním pacientku po transplantácii obličky, vysoko febrilnú, schvátenú, dehydratovanú, oligoanurickú. Samozrejme sme museli sa postarať i o ostatných pacientov JIS. Splnomocnenie k iv aplikácii som písala druhý deň v čase osobného voľna, jeden pacient spotreboval 45 min môjho času, sestry to podpísali v ďalších dňoch. K textu úradnej predtlače poverenia mám zásadné výhrady: Aké možné komplikácie pri iv aplikácii liečív majú autori predtlače na mysli? Aký význam má nekonečné podpisovanie papierov sestrou, že ochotne, bez nátlaku bude pichať venózky a infúzie? U nás nepracujú brigádničky, ale kvalifikované sestry, o ich kvalitách nepochybujeme. Informovaný súhlas s liečbou podpisuje pacient iba raz. Napr. pri transplantácii obličky . Pacienta poučíme, že po transplantácii bude musieť užívať imunosupresíva, ktoré neučinkujú selektívne, ale spôsobujú potlačenie imunity a stým súvisiace vyššie riziko infekčných komplikácií. Prečo nepožadujeme u takého pacienta informovaný súhlas pri každej zmene imunosupresívnej liečby?
    A nakoniec, nevyhnutnosť 365 dní v roku vyžadovať od každej sestry písomný súhlas s poverením k iv aplikácii, naznačuje, že autori o kvalitách a spoľahlivosti sestier pochybujú. Sestry, ktoré 365 x v roku musia byť poučené o tom, aké sú riziká iv terapie, nemôžu samostatne viesť ošetrovateľský preoces. Nesmú! Bez súhlasu lekára nesmú pacientovi nič odborné radiť, nesmú bez súhlasu lekára pacienta informovať o jeho zdravotnom stave. A tiež sa chcem opýtať, ako mám zabezpečiť súhlas potvrdený podpisom sestier v 3 smennej prevádzke. A akú zmysluplnosť má dokument, ktorý je vypísaný a podpísaný dodatočne, po liečbe, ktorá sa už realizovala? A prečo musím do chorobopisu ako dokumentu so zapísanou liečbou na predtlači tú liečbu prepisovať ešte raz.?

bepo
    Účastník

Mne sa „páči“,ako autori vyhlášky tvrdia že to ide a lekári ktorí s tým pracujú v praxi tvrdia že to nejde.Čo keby tak autori aj s Mgr.Hulkovou prišli do BB na 1 týždeň ukázať ako sa to má robiť a tamojší lekári s MH by tíško závideli a pozerali sa na profíkov v akcii?

Mata Harri
    Účastník

@bepo wrote:

Mne sa „páči“,ako autori vyhlášky tvrdia že to ide a lekári ktorí s tým pracujú v praxi tvrdia že to nejde.Čo keby tak autori aj s Mgr.Hulkovou prišli do BB na 1 týždeň ukázať ako sa to má robiť a tamojší lekári s MH by tíško závideli a pozerali sa na profíkov v akcii?

Dobrý nápad. A nakoniec ešte poznámka: rešpektujem, že v snahe upresniť kompetencie, lekár musí zo sestrou podpísať zmluvu. Ake nechápem, prečo musia denne tú istú zmluvu obnovovať.

Pretoze som takpovediac nariadil, aby sa to spresnilo a opravilo. Klucova otazka je, kto je nositelom plnej moci a na co, Spravime to. Taky je urad MZ.

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

Pretoze som takpovediac nariadil, aby sa to spresnilo a opravilo. Klucova otazka je, kto je nositelom plnej moci a na co, Spravime to. Taky je urad MZ.

Predpokladám, že to, čo visí na stránke MZ je už spomínaná oprava. Tam je šalamúnsky napísané, že modifikácia je i nie je prípustná. 😀

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 45 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate