O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Platy zdravotníkov prestáva určovať tabuľka
- Toto téma obsahuje 27 odpovedí, 7 hlasov, a bola naposledny upravená pred 21 rokmi, 1 mesiacom od
Laco.
-
AutorPríspevky
-
5 februára, 2005 o 6:31 pm #3521
Mata Harri
Účastníkje tu ešte jeden problém. My jednáme s okresnou pobočkou poisťovne a ju nezaujímajú naše nadregionálne aktivity. Sú to pre ňu zbytočné problémy. Ak vypadne CT v inom okrese a pacienti sa nahrnú k nám, vôbec ju nenapadne, aby oslovila susednú pobočku a požiadala ju o úhradu.
Ak to máme urobiť my, tak potom by to malo platiť o všetkých pacientoch, poistencov iných pobočiek. Existuje clearing medzi poisťovňami u hospitalizovaných pacientov?10 februára, 2005 o 2:56 pm #3522Dusan Mesko
ÚčastníkSkusim obnovit tuto temu – je o platoch. Skoro verejne sa uz hovori, ze sestricky budu mat „zaklad“ 6 000 Sk hrubeho, lekari 10 000 Sk hrubeho a „zvysok“ bude pohyblivy – to uz je „vyhodnejsie“ prasknut do bot, alebo ist na urad – zdravotnicky stav vlastne robi za rozdiel medzi tym keby lekari a sestry dostali doma a dostavali podporu a tym co dostanu za svoju pracu v zdravotnickom zariadeni „cash“ – kolko je to? – par stokorunaciek?
Ja tvrdim, aby vacsia nemocnica dosiahla „vyrovnany rozpocet“, bude aj tych 10 000 Sk hrubeho vela!!! To uz je ale v pasme hrubej dehonestacie a neucty k zdravotnickemu stavu.
Vysvetli mi niekto, o com to vsetko je, ak neexistuju ziadne pravidla pre „normalne“ financne toky? Ak na rovnakej americkej masine za rovnaky vykon sa plati v USA 40 x viac ako v SR – podobne je to pri operaciach (mame rovnake materialove svetove vstupy), tak kde je pes zakopany?
To zdravotnicky stav ma az kam klesnut, co ma este urobit? (upozornujem, ze v 800 lozkovej nemocnici – zredukovanej z 1 100 – nezvladnu pracu 15 lekari a 60 sestriciek). Skusi mi niekto odpovedat?
Preco sa bojime rozpravat o „chaose“ a napati, ktore narasta v celom rezorte? Tisicky roznych paragrafov, bodov, vynimiek z vynimiek, neustale zmeny, AKO SA V TEJ DZUNGLI MA VYZNAT OBYCAJNY KONCOVY ZDRAVOTNIK?, KTO UZ REGISTRUJE TIE VSETKY NOVELY na- n-tu?, KDE V TOM VSETKOM JE PACIENT??? Ved sa naklada len na zdravotnicky personal, vlastne sa spusta jedna uzasne komplikovana byrokraticka masineria – kto mi vysvetli, ako ma v tomto chaose pocitit „priemerny-obycajny“ pacient (nie multimilionar, ktory si zdravotnicku „laskavost“ kupi), ze su tu nove zakony pre neho a ze starostlivost je kvalitnejsia, ak zdravotnici budu vypisovat „x-krat“ dokumentov? Ktory pacient to vlastne odmeria, ze teraz po novom je to lepsie a ako to odmeria a skonstatuje – to je ale teraz super v tom nasom zdravotnictve? Musim sa usmievat – ze to „vo vseobecnosti“ islo rovnako aj bez tohto pretlaku (nehovorim o kiksoch, tie boli, su a budu aj v buducnosti).
10 februára, 2005 o 3:12 pm #3523imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkPan profesor: vysvetlite mi celkom verejne co mam rozumiet pod Vami uvadzanym pojmom „skoro verejne sa hovori ze“.? To je JPP, alebop Vas novy riaditel, alebo kto a co? Myslite si, ze ten Vrlik je sebevrah a vyludni nemocnicu? Alebo mierne znizi nadstav a prida na mzdach? Co sa teda vlastne skoro verejne hovori?
Ja osobne rad hovorim VYLUCNE VEREJNE, AJ RAD DISKUTUJEM VYLUCNE VEREJNE. A mala, „skoro“ jedovata poznamka. Pamatam si ako v Martine na stzetnuti so zamestnancami, niekdy v decembri 2002, prave ohladne platov, tam jeden zamestnanec celkom nekvalifikovane pokrikoval. Podla tvrdenia manazmentu to ale bol „podnikovy alkoholik“ ktory uz vo FN Martin nerobi. Pytam sa verejne: je to tak? 🙄10 februára, 2005 o 5:15 pm #3524Dusan Mesko
ÚčastníkVazeny pan minister, zasadne sa vyjadrujem k problematike zdravotnictva SR ako takeho a zdravotnikov vseobecne, neviazem diskusiu na miestne pomery. Na platovu temu som cakal reakciu skor od ostatnych diskutujucich, bola urcena najma im. Verejne odpovede na to. com som naznacil, poznate Vy, su z Vasich verejnych vystupeni, napriklad zo zaciatku tohto roku. Mylit sa mozem snad len vo vyske prikladu v Sk, ktory som pouzil, a ktory bude „odhadom“ dolnym platovym rozpatim (vieme, ze tabulky nebudu platit, budu platy zmluvne). Princip zostava, ak ste uviedli („odporucany? odhadovany?“) maximalny platovy hruby strop niekde v oblasti 13 000 Sk pre lekara. A nepoznam pojem „podnikovy alkoholik“.
12 februára, 2005 o 1:08 pm #3525imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkK podnikovemu alkoholikovi: to je taky, ktory je viacej v liehu ako triezvy. A vsetci tol vedia a vsetci to toleruju. V lazdom dome na SK je alkoholik / teda dopmovy/ a asocial. To je moja skusenost. A co sa tyka diskusie ku platom, zda sa, ze co ste cakali, teda diskusiu – nebude, That all. 😀
20 februára, 2005 o 12:03 am #3526lekar
ÚčastníkPán minister,
v rámci pripravovanej transformácie našej nemocnice nás ako zamenstancov oboznámili s tým,že prechod k diferencovanému odmeňovaniu bude prebiehať tým štýlom,že 70% výšky platu bude fixná zložka a 30% pohyblivá.Výška pohyblivej časti na výplantnej páske bude závisieť hlavne na ekonomických ukazovateľoch daných oddelení.
konkretne:na naše oddelenie-traumatológia- prichádzajú pacienti „priamo z ulice“-elektívna operatíva predstavuje cca 10 %. Napriek tomu,že maximálna cena za ukončenú hospitalizáciu je stanovená cenovým výmerom na cca 20500,návrh poisťovne pre tento kvartál je cca 13500.
Každý hospitalizovaný pacient je vyšetrený adkevátne stavu,prijatý na oddelenie a liečený ,najčastejšie operačným spôsobom.A tu je kameň úrazu.
pri liečbe úrazov,predovšetkým zlomenín sa často používajú materiály ,implantáty-Vnutrodreňové klince,dlahy fixátory,cervikokapitálneprotézy etc /mimo spinálnch implantátov,ktoré nie sú zaradene do tzv nadlimitného ŠZM. Zámerne nepíšem o polytraumatizovaných pacientoch,ktorých liečba stojí rádovo viac ako je strop cen. výmeru.
Ceny niektorých ďaleko prevyšujú cenu za ukončenú hospitalizáciu.
Keď to zrátam suma sumárum/predoper.príprava,operácia,pooperačná starostlivosť/ nie sme schopný sa do tejto ceny vmestiť a tvorí sa strata. Necítim absolutne žiadnu zospovednosť za vznik dlhu,pretože som dal pacientovi len to „najnutenjšie „čo potrebuje.Z toho mi jednoducho vyplýva,že čím viac budem robiť,čím náročnejšie výkony budem vykonávať, tým menej zarobím,lebo väčšiu stratu „vyrobím“.
pacient bude spokojný, poisťovňa bude spokojná, len akosi sa zabúda na prácu človeka ,ktorý pacientovi v konečnom dôsledku pomohol.neberte to ako lakrimozny výlev,skôr so zvedavý,akým spôsobom mám ovplyvnť ceny materiálov,liekov atď. ,aby sme ako oddelenie prežili.
Chystá sa zmena trauma programu v rámci reformy ?20 februára, 2005 o 8:52 am #3527imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkV prvom rade treba aby manažment nemonice, kedže neviem o aky typ ide, využil cenovy vymer a išiel na individualnu kalkulaciu, ak cena prekračuje 5 nasobok vymeru. / Mimochodom toto čislo upravime smerom dole/. V druhom rade musi manažment zdôvodnit, ako si predstavuje pohyblivu zložku, inak povedane aké parametre zvoli za kriteria pohyblivej zložky, v treťom rade musi tieto mzdy “ vyjednať “ na to su naozaj zastupcovia – povedzme odbory dobre, žiaľ nefungujú.
20 februára, 2005 o 10:47 pm #3528Mata Harri
ÚčastníkManažment nemocnice nemôže použiť individuálne kalkulácie a požadovať kompletné preplatenie nákladov na liečbu pacienta, pretože ide presahovanie nákladov o 500 % maximálnej a nie reálnej ceny. V prípade traumatológie cena musí presiahnúť 102 500 Sk.
Náklady na väčšinu traumatologických pacientov sa pohybujú od 30 – 50 tisíc Sk. Nedosahujú nárok na uplatnenie samostatného preplatenia, ale v rámci oddelenia urobia riadnu sekeru.Skôr ma zaujíma, či ZP môžu porušovať zákon 577 §1 – 3, kde sa uvádza:
(1) Týmto zákonom sa preberá právny akt Európskych spoločenstiev a Európskej únie uvedený v prílohe č. 1.(1) Na základe verejného zdravotného poistenia sa plne uhrádza neodkladná zdravotná starostlivosť. )
(2) Na základe verejného zdravotného poistenia sa plne uhrádzajú aj zdravotné výkony, ktoré predstavujú nevyhnutný predpoklad na správne poskytnutie zdravotnej starostlivosti ) a ktoré
a) vedú k zisteniu choroby,
b) sú poskytnuté pri liečbe choroby uvedenej v Zozname prioritných chorôb, ktorý je v prílohe č. 3 alebo
c) sú poskytnuté v rámci dispenzarizácie, ak poistenca na dispenzarizáciu zaradila zdravotná poisťovňa. )(3) Zdravotnými výkonmi podľa odseku 2 písm. b) sú zdravotné výkony, ktoré vedú k
a) záchrane života,
b) vyliečeniu choroby,
c) zabráneniu vzniku závažných zdravotných komplikácií,
d) zabráneniu zhoršenia závažnosti choroby alebo jej prechodu do chronického štádia,
e) zmierneniu prejavov choroby,
f) účinnej prevencii.Posielame do ZP údaje o všetkých pacientoch prijatých do nemocnice, ktorí potrebujú neodkladnú starostlivosť, aby poisťovňa posúdila, či o neodkladnú ide a teda ju zaplatí. ZP nám odpovedajú, že uhradia do výšky zmluvných objemov, čiže neuhradia reálne náklady.
Som zvedavá, ako uvedenú odpoveď posúdia právnici.21 februára, 2005 o 2:00 pm #3529Laco
ÚčastníkCitat od MH: ….. Odštátnené selektujú výkony. Tie stratové nerobia. Práve súkromné SVaLZ robia veľa balastných výkonov. Veľa sa píše o tom, že neodkladná starostlivosť by mala byť hradená, ostatné môže počkať. V praxi je to tak, že hradia sa výkony, ktoré môžu počkať a limitujú neodkladné.
Neviem o tom ze by sa na patologii robili balastne vykony, ak ano, nech mi MH povie kde ktore a preco? Sme sukromny SVaLZ v odbore patologia, myslim ze dobry a robime spektrum vykonov ktore snad ani BB nerobi a tiez si nemyslim ze sme menej vzdelani a sikovni ako sa snazi naznacit MH. Nejako nestretavame patologov z vasej N na medzinarodnych konferenciach /sem tam v Senci/ a inych akciach, kde sa chcu dovzdelat? MH predsa nebude platit drahe zahranicne seminare svojim patologom, staci jej doterajsia uroven, akosi MH a RZ pozabudli ze aj od dobreho patologa sa vyvija uroven ZS
Citat od RZ: Co sa tyka SVaLZ, tak tu je priestor pre poistovne. Su dve moznosti. Alebo sa cena zahrnie do vykonu a SVaLZ bde platiti nem,ocnica zo svojho, co je moje riesenie, alôebo nudu poistovne sledovat naklady na pcienta a vidiet ci SVaLZ neboli robene zbytocne. Treba urobot oboidbe veci naraz, poistovne mjusia redukovat naklady na SVaLT a to hlavne opakovane vysetrenia, pretoze pri opokovnych jedno bolo alebo zubytocne, alebo zle urobene. Postupone prechodom na case budu SVaLT viazane na choroiu a cenu za nu.
Zaujimave, este pred nedavnom bola filozofia RZ aby boli patologovia nezavisli a teraz ich tlaci byt zavislymi na nemocniciach?
Dalej : niektore vysetrenia su potrebne opakovane vid:bethesda:a patolog ich predpise ci sa paci RZ alebo nie, to je norma vo svete.21 februára, 2005 o 4:12 pm #3530Laco
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
Co sa tyka SVaLZ, tak tu je priestor pre poistovne. Su dve moznosti. Alebo sa cena zahrnie do vykonu a SVaLZ bde platiti nem,ocnica zo svojho, co je moje riesenie, alôebo nudu poistovne sledovat naklady na pcienta a vidiet ci SVaLZ neboli robene zbytocne. Treba urobot oboidbe veci naraz, poistovne mjusia redukovat naklady na SVaLT a to hlavne opakovane vysetrenia, pretoze pri opokovnych jedno bolo alebo zubytocne, alebo zle urobene. Postupone prechodom na case budu SVaLT viazane na choroiu a cenu za nu.
Teda ked dnes robim servis asi 150 lekarom, oddeleniam a nemocniciam ako SVaLZ, trend je narastajuci, mesacne budem vystavovat 150 faktur, za rok 1800fa, panboh a RZ pomahaj, aby som si otvoril velke ekonomicke oddelenie…prislo, odislo, upomienka, urgencia..postovne..zauctovanie..
Neublizil RZ v minulom zivote nejaky patolog ked ich tak nenavidi? 😮
skor si myslim ze nevie domysliet suvislosti, lebo toto sa tyka napr. aj MH, tiez sa jej pekelne zvysi THP sila aby to stihla, robi velky objem SVLZ vykonov a nie len pre svoju N22 februára, 2005 o 2:25 pm #3531imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkAle no tak, s tym ublizenim patiologov to nemoze nikto mysliet vazne. Navyse som mal pomerne vyznamneho v rodine a bol to skvely clovek, tak klud. Vo firme ktoru som riadil sme mesacne posielali 3000 faktur, niektoru aj na 10 sk a islo to, tak prosim relevantne argumenty.
A navyse k Lacovi: existuje nieco ako demagogia. Do 1.1. bola pitva sucastou zdravotnej staristlivosti teraz nie je a je v agende Uradu pre dohlad. Teda nekropsia je sucastou dohladou a tak je to spravne. Cytologia a biopsia su klasicje SVaLZ a budu hradene bud samotastne. alebo ako sucast za chorobu, pretoze nepochybne patria k vykonom veducim k zisteniu choroby. Uz som tu spomenul termin DRG a aj ho idnidvidulne vysvetlil 😀 , ale naozaj neviem kedy som hovoril, ze SVaLZ budu hradit vyhradne poistovne. Nakoniec pozrite sa na publikacizu Strategia reformy, je tu v elektronickej podobe a zistite, co kto kedy povedal.22 februára, 2005 o 4:48 pm #3532Laco
Účastník@Rudolf Zajac wrote:
Vo firme ktoru som riadil sme mesacne posielali 3000 faktur, niektoru aj na 10 sk a islo to, tak prosim relevantne argumenty.
treba zrejme dodat ze vasa spolocnost bola obchodna firma kde plati obchodny zakonnik a nie firma = PZS. Tu nie je co viac dodat.
Aj ja riadim obchodnu spolocnost, kde sa uzatvaraju zmluvy tak, ze sa „zmluvaju“ a nie ako medzi PZS a ZP, kde predhodi poistovna lekarovi zmluvu s podtonom bud podpises alebo odpal…
Totiz, ak viem ze mam poslat 3000 fa tak si to zakalkulujem do ceny ale PZS nedovoli ZP ani naznak kalkulacie, o com sa tu budeme bavit: ze su rovnopravne vztahy?Kto je za to zodpovedny?Nuz neviem kto je demagog
22 februára, 2005 o 5:26 pm #3533Laco
Účastník@Mata Harri wrote:
K otázke- Odštátnené selektujú výkony. Tie stratové nerobia. Práve súkromné SVaLZ robia veľa balastných výkonov.
[/quote]RZ /a ani MH/ zrejme nechce chapat, ze SvaLZ nestoji so samopalom nad lekarom aby mu poslal pacienta alebo tkanivo na vysetrenie. Tak naco tie vylevy ze robia balastne vykony. Predsa SVaLZ urobi vykon aky si u neho –a aj – lekari od MH objednaju. Co si SVaLZ vymysla vykony pre CT? Tu je namieste otazka ci objednavatelia – lekari vedia co robia ked posielaju pacientov do SVaLZ .
1. Kde je poistovna aby sa opytala kto to objednal, ci bolo to lege artis?
2. Poistovna ma VSETKY paky, peniaze a moc a reviznych lekarov na to, aby to obratom ruky zistila. SvaLZ predsa MUSI vysetrit objednavku.
(mate ten isty pocit ze ZP je len distributor penazi bez toho aby zasiahla do procesu? Alebo nema kvalitnych ludi? za nase peniaze?)napr, CT, konzultoval som s lekarmi na CT, sami konstatuju ze niektore vysetrenia a snad aj mnoho, su zbytocné, su pretazeni, ale co maju povedat, ze to nevysetria? CT lekar predsa neposudzuje opravnenost objednavky, prepoklada ze objednavatel vie co robi.
Aj ku nam pridu poziadavky na duplicitne vysetrenia, ktore musime urobit, my ani netusime ze su duplicitne. ZP nam ich vyciarkne a nezaplati. (prelozia pacienta z interneho na infekcne, tam daju vysetrit znovu autoprotilatky a ani sa nepozru do papierov ze to uz bolo) Za to predsa nenesu zodpovednost SVaLZ
Len raz sa nam stalo, mame ziadanku na vysetrenie ANA, ATA, ASMA…LKM asi 12 vysetreni, jeden lekar si zaskrtol vsetky, tak sme sa ho opytali co na tom trva, lebo…ale nie je to pravidlo, spominam to ako pikosku, z tohoto balast nenarastol..
O tom je vlastne filozofia ZP: ma zaplatit za to co je lege artis. Ak to ZP nevie posudit, nema co hladat na trhu.
A povedzte mi pan minister, ktora to vie?
Ktora poistovna dala k nahrade nejakemu lekarovi neopravnenu objednavku SvaLZu?
My nechceme robit do nemoty, ale to co urobime chceme mat zaplatene!!! A nemam pocit ze tony objednavok ku nam su balastne…A mila MH, lekari v BB su cisti ked objednavaju „balastne“ vykony?
Su dobre odborne riadeni ked to robia? -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.