Legislatívne diery

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Legislatívne diery

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 23 )
  • Autor
    Mata Harri
    Účastník (Participant)

Legislatívne vymedzené kompetencie zdravotných sestier pochádzajú z obdobia 60. rokov minulého storočia, boli definované v období , kedy základom medicíny boli fyzikálne postupy a jednoduché inštrumentálne výkony, pri ktorých sestry asistovali lekárom. Kompetencie uskutočňovať samostatné inštrumentálne výkony boli obmedzené na iv odbery krvi na laboratórne vyšetrenia a na podávanie im injekcií.

V ostatných desaťročiach sa v diagnostickom a liečebnom procese začala uplatňovať technika, ktorá si vyžadovala permanentnú obsluhu a rozšírenie kompetencií sestier samostatne vykonávať i zložitejšie inštrumentálne výkony. V štátoch s rozvinutým zdravotníctvom rozšírené kompetencie sestier sú legislatívne potvrdzované vysokoškolským vzdelaním.Na Slovensku sa vysokoškolské vzdelanie u sestier v minulosti nepožadovalo, ale nástup techniky do diagnostického a liečebného procesu podmienil väčšiu samostatnosť a rozšírenie spektra sesterských výkonov, a to bez legislatívnej podpory. Na Slovensku sestry bez vysokoškolského vzdelania vykonávali tie isté výkony, aké v zahraničí vykonávali ich diplomované kolegyne. Až po revolúcii sa i u nás zaviedlo vysokoškolské štúdium sestier, ale legislatívne bez širších kompetencií. A tak u nás budovanie autonómneho ošetrovateľstva je postup non lege artis. Pre ilustráciu uvediem príklad, kedy sestra zabezpečuje tréning pacienta k domácej parenterálnej výžive. Ide o tréning pacienta v príprave a aplikácii nutričných roztokov do centrálnej žily, pritom sestra legislatívne nemá kompetencie samostatne podávať lieky do perifernej ani do centrálnej žily. A rovnako legislatíva vôbec nepripúšťa možnosť samostatnej intravenóznej aplikácie liečív laikom – pacientom.

Domáca parenterálna výživa ako jediný možný spôsob výživy u pacientov po resekcii tenkého čreva na Slovensku sa využíva už 12 rokov tak ako všade inde na svete, ale u nás je to legislatívne postup nezákonný. Vzniká tu dilema – vitálne indikovanú parenterálnu výživu nemožno zastaviť, pacienta nemožno doživotne hospitalizovať, takže lekár a sestra sú nútení používať postup non lege artis a vystavovať sa riziku právnych dôsledkov.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Da so vsetkym suhlasit. Osobne nahanam Hlavacovui, prezidentku komory sestier aby konecne napisali kvalitne kompetencie, co moze a nemoze sestra vykonavat. Alebo inak povedane, aby legalizovali to co sestra naozaj robi. Tak trochu to prezeniem, rad b y som vuidel lekara ako „picha“ infuzie, /sestra podla dnesnych noriem to robit nesmie/. Ak ale MH naraza na kauzu tranfuzny omyl v BB to je ina kava, pretoze tam zial musime ist podla platnej normy a tam naozaj sestra bude mat mensiu vinu ako lekar, ak sa da vobec hovorit o velkosti alebo malosti viny.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Ak ale MH naraza na kauzu tranfuzny omyl v BB to je ina kava, pretoze tam zial musime ist podla platnej normy a tam naozaj sestra bude mat mensiu vinu ako lekar, ak sa da vobec hovorit o velkosti alebo malosti viny.

V kauze sa postupovalo podla platných noriem a svedomia. Ale na kauzu reagovali i sestričky, ktoré upozornili na to, že ich nútime robiť veci non lege artis. Naviac som si prezrela tzv. chorobopis pacienta vedený sestrou, ktorý v existujúcej podobe je zbytočnou formalitou, rovnako bez legislatívnej podpory. Ja som zástancom budovania autonómnych ošetrovateľských tímov. Superkvalitný operačný výkon, alebo iná terapia sa neodrazia v konečnom výsledku, pokial ošetrovateľský tím pacienta „nevypiple“. Na kvalite ošetrovateľského tímu závisí konečný výsledok. Vedený sesterský chorobopis by mal byť zameraný na ošetrovateľské postupy, hodnotenie ich účinnosti atd. V plnej kompetencii ošetrovateľských tímov by mala byť prevencia a ošetrovanie dekubitov, udržanie mobility a fyzickej kondície pacientov, prevencia kanylovej sepsy a pod. U nás ošetrovateľské tímy sú pseudoautonómne, nemajú kompetencie.

U nás t.č. beží štúdia – pracovný profil a vyťaženosť sestry na posteľovom oddelení, JIS a OAIM, kde sa hodnotí spektrum a frekvencia vytipovaných cca 200 výkonov, ktoré robí sestra ( i tie non lege artis). Výsledky štúdie môžme MZ poskytnúť.

Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

Osobne nahanam Hlavacovui, prezidentku komory sestier aby konecne napisali kvalitne kompetencie, co moze a nemoze sestra vykonavat.

Ako? spísať kompetencie #-o , V čase, keď sa zvyšuje tlak na vyššie vzdelávanie sestier, v čase certifikátov atď by to snáď malo byť tak, že sestra smie robiť všetko, na čo je vyškolená.
    Na fakulte nám hovorili, že rozdiel medzi sestrou a lekárom je v tom, že obaja (väčšinou) vedia čo a ako ale lekár vie i prečo. Samozrejme nie som rád, keď sa zo sestry robí mechanistický vykonávací stroj, ale v istom zmysle to tak je. S postupom vyššieho vzdelávania sa to asi bude meniť. Osobne si myslím, že nie je žiaden problém zveriť na to vyškolenej sestre kompetenciu podať transfúziu lege artis a byť za to zodpovedná, samozrejme transfúziu indikuje lekár.
    Na margo: kolegom ortopédom i iným doporučujem naštudovať si niečo o reštriktívnych a benevolentných režimoch podávania transfúzií a výsledkoch týchto štúdií. Potom by asi inak narábali s touto skvele imunosupresívnou technikou, paušálne podávanie krvi „má objednanú, podajte!“ nie je určite na mieste (dokonca ani autotrasfúzie nie), čím menej transfúzií tým menej komplikácií.(to platí u všetkých neindikovaných invazívnych postupov – viď Swan-Ganz pľúcne katétre)

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@Anton Hanušín wrote:

Osobne nahanam Hlavacovui, prezidentku komory sestier aby konecne napisali kvalitne kompetencie, co moze a nemoze sestra vykonavat.

Ako? spísať kompetencie #-o , V čase, keď sa zvyšuje tlak na vyššie vzdelávanie sestier, v čase certifikátov atď by to snáď malo byť tak, že sestra smie robiť všetko, na čo je vyškolená.
    Na fakulte nám hovorili, že rozdiel medzi sestrou a lekárom je v tom, že obaja (väčšinou) vedia čo a ako ale lekár vie i prečo. Samozrejme nie som rád, keď sa zo sestry robí mechanistický vykonávací stroj, ale v istom zmysle to tak je. S postupom vyššieho vzdelávania sa to asi bude meniť. Osobne si myslím, že nie je žiaden problém zveriť na to vyškolenej sestre kompetenciu podať transfúziu lege artis a byť za to zodpovedná, samozrejme transfúziu indikuje lekár.
    Na margo: kolegom ortopédom i iným doporučujem naštudovať si niečo o reštriktívnych a benevolentných režimoch podávania transfúzií a výsledkoch týchto štúdií. Potom by asi inak narábali s touto skvele imunosupresívnou technikou, paušálne podávanie krvi „má objednanú, podajte!“ nie je určite na mieste (dokonca ani autotrasfúzie nie), čím menej transfúzií tým menej komplikácií.(to platí u všetkých neindikovaných invazívnych postupov – viď Swan-Ganz pľúcne katétre)

Keď si prečítate štandardné ošetrovateľské postupy, tak zistíte, že pri mnohých výkonoch, ktoré sestry robia celé desaťročia, sa pripúšťa iba ich asistencia. To tu pretrváva už roky a i keď na pracoviskách sa už objavujú i diplomované sestry, tieto ohraničené kompetencie ani v ich prípade sa nerozšírili.

Čo sa týka indikácie a podávania transfúznych prípravkov, keď som po škole nastúpila do práce, v nemocnici práve prebiehala kontrola z MZ po prípade podania inkompatibilnej ery masy. Kontrola bola nepríjemná, , ale účinná, podmienila vo mne celoživotnú sústredenosť pri akte podávania krvi.

I keď k tragickým omylom dochádza zriedka, prevencia by sa mala rozšíriť o akt podpisu pacienta, že skontroloval totožnosť konzervy, čiže, že dostane tú konzervu, ktorú má dostať. Ak niekto neurobí potrebné testy pred podaním, tak je to trestuhodná nedbanlivosť. Ale prestavte si situáciu, že sa chystajú 2 konzervy pre 2 pacientov ležiacich vedľa seba, testy sú urobené, pred vašimi očami sestru vyruší nejaká maličkosť, spadnú na zem pacientovi okuliare, potrebuje emitnú misku atd, zohne sa, podá, potom naloží pacientovi na stojan nesprávnu konzervu, pustí ju, biologický pokus prebehne bez problémov, pretože ide o náhodu, kedy sa podáva KS O. A nikoho nenapadne, že i tu môže ísť o omyl a pri zníženej pozornosti sa o chvíľu vypomstí.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Nase povolanie je take. Chvilkova nmepozornsot pilota lietadla, sofera v aute, lekara?!
    Tie kompetencie su naozaj katastgrofa, chybou je, ze komoru „obsluhuju“ prevazne seniorky – byvale vrchne. Mlade su pomerne znechutene a nemaju motivaciu. Tisic krat sme povedali, ze sestra je sucastou timu, ale naozaj nema riadne kompetencie. Musim pozoiadat rakuskeho velvyslanca aby nam zadovazil ich legaslativu, co sa tyka kompetencii. Je mi luto mladeho lekara ale tu nie je mozne ine riesenie.

emed
    Účastník (Participant)

Koľko sme sa už o tom v minlých rokoch narozprávali… Naša legislatíva posunula sestry do úlohy administratívnych pracovníčiek ( podávanie nástrojov, zdr. kariet) a nosenia obedov, meraní teploty… Prax je samozrejme iná a sestra je súčasťou tímu ( v mojom prípade tandemu lekár – sestra — nesmierne si moje sestry vážím, a bez prenesenia mnohých komeptencií na ne by som si nevedol predstaviť vyšetrovanie cca 50 tky pacientov v odbornej ambulancii na deň ). Je až nepochopitelne ako sa komora sestier akoby bránila legalizovaniu v praxi bežne používaných postupov… Prečo ?

Ad mladý lekár a jeho postih. .. Nepoznám podrobnosti, ale asi mal len smolu, že sa jednalo o jeho pacientku… Roky som podával ery- masy deťom a v živote by nenapadlo, že ju môže miesto mňa podať sestra – a nebol to len môj prístup — bola to bežná prax v nemocnici, že pri transfúzii musí byť lekár… Pokiaľ tá prax nebola zaužívaná na dotyčnom oddleneí, tak vinník je niekto iný – a nie ten chudák neatestovaný doktor …
    Chvilkova nmepozornsot pilota lietadla, sofera v aute, lekara?!
    Pekné prirovnanie. Aj ja mám jedno – priemerný plat lekára v USA je cca 5 násobok priemerného platu v hospodárstve, v Nemecku je to cca 3 násobok… Priemerný plat pilota…
    Pokiaľ špičkový neurochirurg na Slovensku bude mať mesačný plat 25 000 Sk, tak je skutočne niečo zhnité v našom štátiku, a akékoľvek úvahy o postavení lekára , jeho veľkej zodpovednosti dostávajú jemne ironický podtón.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Tak trochu sa vratim do decembra 2002. Aky krik roboli vsetci, ked s,me chceli a nakoniec dosiahli rusenie tabulkovych nivelizacnych platov. nebyt Schustera a potom KDH dnes by boli mzdy inde. Otazka zostala nedorieenma a znie: Preco by mal mat Cvach plat rovnaky ako Sova?

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Tak trochu sa vratim do decembra 2002. Aky krik roboli vsetci, ked s,me chceli a nakoniec dosiahli rusenie tabulkovych nivelizacnych platov. nebyt Schustera a potom KDH dnes by boli mzdy inde. Otazka zostala nedorieenma a znie: Preco by mal mat Cvach plat rovnaky ako Sova?

U nás mal Cvach lepší plat ako Sova. Od začiatku mesiaca beží pracovný výkaz denne urobených výkonov u lekárov a SZP. U niektorých to spôsobilo zdesenie.

emed
    Účastník (Participant)

Pravda to s tým Cvachom… Lenže nestačí sa uspokojiť s tým , že ja mám 2 koruny a Fero má jednu — tak som spokojný a pekne šucham nohami. Platové hodnotenie lekárov je našich postsocilaitsických končinách na´nedôstojnej úrovni ( zoberme si p r i e m e r n é platy a ich porovnanie s priemernými platmi v NH– následne si porovnajme ako je to s s tými indexami v civilizovanom svete — a uvidíme , aké postavenie má u nás lekár , a či náhodou aj ten Cvach nie je podhodnotený ( apropó veď nakoniec ten Cvach sa pekne uplanitl niekde na Ministerstve – ak si dobre pamätám =P~ )
    Končím s odborovou agendou a zdravím Vás

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Tak dokoncim uvahy. Slovensko produkuje zhruba 50 % HDO oproti priemeru krajin EU. Tento ukazovatel zacinaju pouzivat lekari. Nie je idealny ale momentalne staci. Vydavame / v pomere ku HDP/ viacej zdrojov na zdravotnictvo ako take DK, CH, N, Nl, takze nehovorim nic ine iba ze sme chudobna krajina, ktora zije v tejto oblasti nad pomery. Mozeme diskutovat o tom kto to zavinil, ale to velky vyznam okrem poucenia mladsej generacii mat nebude.
    V principe mame dve moznosti. Plakat a plakat, ako moznost jedna alebo nieco urobit a snazit sa dobehnut vlak. Ja som si vybral tu druhu.

emed
    Účastník (Participant)

Vybrali ste si dobre a ja reforme držím palce. Len buďme úprimní, nazývajme veci pravým menom. Povedzme ľuďom narovinu : Sme chudobní, a nemáme inú možnosť ako prikryť sa perinou, n a kt . máme.
    Len majme uši aj oči otvorené, aby sme nedomyslenými krokmi nepochovali dieťa ( reformu ) pred jeho narodením…

Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

Povedzme ľuďom narovinu : Sme chudobní, a nemáme inú možnosť ako prikryť sa perinou, n a kt . máme.

S týmto problém nie je, to myslím p.m. dostatočne často zdôrazňuje, Ale s výdavkami na zdravie je to zložitejšie – predsa chorý je človek presne tak isto na SK ako v CH a inde (dokonca podľa štatistík ešte chorejší) a vstupy do liečby stoja porovnateľne – cena práce zdravotníka je to, čo drží naše ceny dole (preto napr. na výjazdy RZP chodí lekár ku každej blbosti, lebo až tak veľa nestojí – v USA si to nemôžu dovoliť). Dajme tomu, že sme to ochotní (istý čas) akceptovať. Ale výdavky na všetko ostatné než platy by mali byť v prepočte na hlavu blízke tým vonku, ak má náš rovnako chorý občan dostať lege artis liečbu. Zatiaľ ešte stále platím dane, tak čo je priorita? Zdravý a vzdelaný národ, alebo lacná mrkva a zemiaky? #-o Z toho hľadiska sú racionalizačné kroky nevyhnutné, ale potom bude len na štáte, koľko je na zdravotníctvo ochotný dať.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Tak dokoncim uvahy. Slovensko produkuje zhruba 50 % HDO oproti priemeru krajin EU. Tento ukazovatel zacinaju pouzivat lekari. Nie je idealny ale momentalne staci. Vydavame / v pomere ku HDP/ viacej zdrojov na zdravotnictvo ako take DK, CH, N, Nl, takze nehovorim nic ine iba ze sme chudobna krajina, ktora zije v tejto oblasti nad pomery. Mozeme diskutovat o tom kto to zavinil, ale to velky vyznam okrem poucenia mladsej generacii mat nebude.
    V principe mame dve moznosti. Plakat a plakat, ako moznost jedna alebo nieco urobit a snazit sa dobehnut vlak. Ja som si vybral tu druhu.

Preto som vstúpila do diskusie na tomto fóre. Máme veľmi malý objem finančných prostriedkov a musíme ním pokryť najdôležitejšie činnosti, čo najviac tlmiť prepad i zakladať nové aktivity, aby sme udržali odborný kontakt so svetom. Ale po revolúcii sa zdravotníctvo vymklo racionálnej kontrole, udomácnila sa tu politika zahmlených vzťahov, v ktorých sa dobre presadzujú lobistické záujmy, systémom – utrhni si, čo sa dá….
    Dnes síce tu máme indície snahy o nápravu, ale stále chýba odvaha urobiť rázne a nekompromisné opatrenia, ktoré by zastavili tieto pokračujúce trendy. Ešte nikto, kto úspešne tunelizoval nemocnice na pokraji krachu, nemusel dokazovať origo svojich príjmov a dnes s úsmevom sleduje, ako sa niekto usiluje o zlepšenie existujúceho stavu.

Prebiehajúci audit v Rooseveltke naznačuje, že ak sa dodržia jasne definované zásady financovania výkonov, tak po vnútornej transformácii deformovaného funkčného systému, nemocnica má reálnu príležitosť vyhrabať sa z problémov.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Co je tk trochu smiesne, ze zakladne elementarnosti sa daju robit iba za istych podmeinok. Bola tu uz rec o politickych podmienkach, no nech skusi niekto politicky nominovat do ubjektui obchodneho prava, pretotie akciovky / velmi zjednodusene/. Musim sa tak trochu / s obdivom / cudovat MH, ze teraz sa aj s novym riaditelom narobia ako otroci a kludne pride niekto iny / bude dosadeny/ a cela praca je fuc. Napriek tomu sa tesim, nakoniec vo velkom / slovenskom/ to plati aj o mne. 😛 🙂 😀

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 23 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate