O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Kongresová turistika
- Toto téma obsahuje 29 odpovedí, 7 hlasov, a bola naposledny upravená pred 21 rokmi, 6 mesiacmi od
bepo.
-
AutorPríspevky
-
19 septembra, 2004 o 5:06 pm #2264
Mata Harri
ÚčastníkJa tomu rozumiem. Iba mi prekáža, že v letáku okrem vzletne popísanej forme úplatkárstva nič iné nie je uvedené. Ak pred pacientom spomeniem, že som bola na kongrese, bude vedieť, že budem indukovane predpisovať isté lieky a ak budem zatlkať, na veci to nič nezmení.
19 septembra, 2004 o 7:32 pm #2265bepo
ÚčastníkMata Hari-od toho mate lekarsku komoru-bud sa ozvat alebo zalovat na sude
24 septembra, 2004 o 10:46 am #2266imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkNaozaj nevciem co by malo byt zalovane. Bepo pravvo nie su fusakle, neda sa pouzivat „jak je libo“.
26 septembra, 2004 o 9:39 am #2267Dr. Sorge
ÚčastníkVšetci lekári predpisujú lieky.Nie všetci majú možnosť predpisovať lieky cenovo zaujímavé pre farmafirmy.Každý však prispieva svojou troškou do mlyna.Nie každý pracuje vo vychytenom odbore zaujímavom pre firmy.Je skupina lekárov,ktorá „nedostane od firiem nič“,skupina lekárov, ktorá dostane nanajvýš firemné tričko a prepisovačku a skupina lekárov,ktorá má hradené exotické destinácie. To je cielený marketing?
Aj to je jeden z faktorov demoralizujúci lekársku obec.V tomto prostredí „lietajú ohromné peniaze“,ktoré by sa dali racionálnejšie využiť.
Ak si kúpim 3 pracie prášky a štvrtý mám akože zadarmo-je to markentingový ťah firmy,ktorý si hradím sám,ale v prípade liekov sú v tom biznise aj verejné zdroje26 septembra, 2004 o 12:24 pm #2268emed
ÚčastníkDr. Sorge má aj nemá pravdu. Jedna rovina je etický rozmer napr. indukovanej preskripcie a určité normy správania sa firiem a etiky lekárov To je na dlhú diskusiu .
Na strane druhej nie je celkom pravda, že tieto „marketingové aktivity “ sú hradené z verejných zdrojov. Ak niečo „zajacovci “ urobili dobre – je to práve lieková politika , ktorá donútila a aj v budúcnosti bude nútiť firmy zlacnievať svoje produkty. Bolo to jednoduché a zároveň múdre určenie mechanizmu určovania doplatkov kombinované s otvorením sa pre generiká… Toto je mechanizmus na šetrenie verejných zdrojov, a zároveń mechanizmus na oklieštenie nadmerných ziskov, z kt. sa hradili aj rôzne market. záležitosti. ( a na ktoré bude po redukaní nadmerných ziskov – aj zákonite menej peňazí..)26 septembra, 2004 o 5:23 pm #2269imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkA ako by ste kolegovia hodnotili davanie popikazok do TESCA pri prdpisani isteho druhu lieku? A poukazky vydavaju lekarne.
26 septembra, 2004 o 5:55 pm #2270emed
ÚčastníkRôzne roviny pohľadu . Jedna vec je právna – či tým niečo porušujú v zmysle zákona ( asi nie ) , iná vec je etická ( tu je úloha komory a určenie pravidiel hry… to si musia vyriešiť medzi sebou ) .,
No to hlavné je -* absurdita terajšieho systému , kde pri desaťtisícovom lieku ( ktorý nemá lekárnik na sklade – len ho napríklad po predložení receptu objedná – a teda s tým nemá žiadne extra výdavky ) zinkasuje podľa mňa neprimeranú odmenu 1500 Sk . Ak ten liek má doplatok 200 Sk , tak samozrejme sa mu „oplatí“ dať pacientovi poukážku v hodnote 100 Sk – či dokonca aj v 200 Sk . Všetci sú spokojní – aj lekárnik, aj pacient . Tu je pes zakopaný — zlý systém .Iná situácia by bola, keby tieto maniere neboli aktivitou lekárnika, ktorý si tým chce prilákať klientelu — ale by sa to stalo nástrojom farm . firiem, ktoré by namiesto zlacnenia celkovej ceny lieku ( a tým zníženie % doplatku pacienta len o určitú pomernú časť ) — plošne zásobili lekárne poukážkami — to je iné kafé — to sa už týka verejných peňazí ( ale to by sa asi firmy báli vo veľkom robiť…)
27 septembra, 2004 o 7:24 pm #2271imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkTo co teraz napisal Emed je tak sofistikovane, ze uz naozaj nerozumime o com chceme diskutovat. O etike, o moralke o podovodoch alebo o tom, ze ak vydam z verejnych zdrojov zbytocne 200 Sk, tam mi niekde chybaju. Najlepsie je vidiet akutne infartkty, liecba „tuto kompleto pico bello je cca 200.000. Ak dam 1000 ludom poukazjy, tak niewkto zbytocne zomrie
2. Degresivna marza je to, co hovori Emed a zaciname ju robit v kategorii F / financne narocne/.3 októbra, 2004 o 3:23 pm #2272bepo
ÚčastníkCo zalovat- ak niekto povie ten liek lekar predpise preto ze za to dostane od firmy proviziu a nie preto lebo vylieci chorobu-bud klame a poskodzuje dobre meno lekara- zalovatelne- alebo hovori pravdu a lekar nelieci lege artis a jedna sa o uplatok-zase zalovatelne.
Emed- o znizeni ceny pri lieku ktory nie je na sklade a je na objednavku som uz cital neviem ci od vas.Skuste to urobit pri aute- drviva vacsina je na objednavku,je drahe ale so zlavou kazdeho predajcu len pobavite.To uz musite zobrat viacej naraz.A funguje to tak isto aj pri inych tovaroch.3 októbra, 2004 o 8:17 pm #2273emed
ÚčastníkMilý Bepo ! Skúste si predstaviť, že autá by boli na predpis. To znamená, že klient dostane Mercedes len za poplatok 20 Sk a zvyšok, že uhradí poisťovňa a zároveň si prestavte, že v každej autopredajni by mali všetky druhy áut predávaných na Slovensku ( samozrejme len na objednávku). No a autá na predpis by predpisovali nejakí úradníci -„podľa potrieb“ klienta. štát by asi tlačil na predaj škodoviek , úradníci na onakvejšie značky.. etc. Skúste si to domyslieť – ako byto asi fungovalo… ( trochu to vaše prirovnanie škrípe… 😛
4 októbra, 2004 o 2:46 pm #2274bepo
ÚčastníkEmed- pri znizeni ceny lieku na objednavku ste argumentovali ze s tym nie su naklady na skladovanie a pod- tie naklady nie su ani pri autach na objednavku-a paradox – skor dostanete zlavu na auto ktore je na sklade niekolko mesiacov ako na auto ktore je u predajcu 2 dni.To skor to vase prirovnanie k autam na predpis nejako pokrivkava
4 októbra, 2004 o 6:49 pm #2275Anton Hanusin
ÚčastníkKašlite na názorné príklady! Neporovnávajte neporovnateľné. Obchod s autami je oproti farmabiznisu len hra na guličky. Len tak pre zaujímavosť ja, keď som kupoval auto, len tak, pretože ma to zaujímalo, som obišiel niekoľko predajcov, aby som zistil, ako veľmi stoja o províziu z predaja. A čuduj sa svete stoja. ALe nikdy by ma nenapadlo pýtať sa na niečo také v lekárni a ani by som nič nedosiahol. Sú to proste dve rozličné komodity, ich predaj sa riadi rozdielnymi premennými.
5 októbra, 2004 o 7:47 am #2276bepo
ÚčastníkTo nie je porovnavat neporovnatelne.Ekomomika firmy je len jedna a bud dobra alebo zla.Farmabiznis je taky isty ako autobiznis alebo telekombiznis alebo ine.Len v zdravotnictve sa vymyslaju rozne harakiri a potom sa vsetci cuduju preco nefunguje.
5 októbra, 2004 o 7:16 pm #2277imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkJasne bepo, „zavedieme poriadok“, poznate moj nazor na Vase nazory, len uz konecne napiste AKO a podla moznosti bez trestu smrti. A nayvse este nam vsetkym napiste Vas liek na liecenie choroby, ktora sa vola „bezplatne zdravotnictvo“.
5 októbra, 2004 o 7:48 pm #2278bepo
ÚčastníkJa nikde nespominam bezplatne zdravotnictvo a nie je to tu prvykrat co su mi pripisovane nazory ktore nezastavam.Ale fungovat by malo podobne ako pri autach kde je povinne poistenie a havarijne poistenie.
A radsej menej zakonov ale premyslenych a trvat na ich dodrziavani ako mat ich niekolko tisic a pouzivat ako toaletny papier -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.