O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › vzdelavanie zachranarov
- This topic has 14 odpovedí, 7 hlasov, and was last updated pred 18 years, 11 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
29 septembra, 2005 o 6:32 pm #498imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)
Dostal som tento mail:
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zdravím Vás. Mal by som na Vás otázku ohľadom mojej profesnej budúcnosti.Pracujem na Záchrannej službe ako záchranár.Snažím sa vzdelávať a keď prirátam súčasné štúdium ako bakalár urgentnej medicíny bude to už 8 rokov.Zatial si všetky náklady znášam sám. Som hrdý na prácu ktorú robím ale čo sa stane keď budem ďalej starnúť?Nerád by som za to že sa snažím zachranovať ľudí skončil na vrátnici ako pomocná sila lebo mi odišiel chrbát pri nosení ľudí v podmienkach ktoré sa nedajú označiť ako štandardné.Bude to zaujímavé keď pacient bude pomáhať do sanitky záchranárovi lebo on bude mať 60 rokov. Viete mi odpovedať prečo dopravný policajt si odýde na dôchodok v 50 rokoch vezme si aj odstupné. Hasič si nájde prácu v sklade alebo pri kontrole požiarnej ochrany.Prečo mám, ja obavu aby som neskončil pri smetnom koši len preto ,že som študoval záchrannú službu a nie ekonomiku.
Viete mi poradiť ako by sa dala navodiť diskusia na túto tému a tiež Váš názor na tento problém.29 septembra, 2005 o 7:44 pm #4894Anton HanusinÚčastník (Participant)Babo raď ! Týka sa to však i lekárov, ktorí budú atestovaní len v UM.
Svojho času som začul medzi kompetentnými, že sa uvažuje o tom, že by sa z nás stali verejní činitelia a možno by sme mali i iné soc. zabezpečenie – to ale asi teraz, keď sa ZZS stanú privátnymi, neprichádza do úvahy.
Druhá možnosť je uchytenie sa vo vyššom veku na oper. stredisku, ale tam asi nebude miesto pre všetkých.
Ako najschodnejšia cesta sa mi javí zmena vzdelávania lekárov i SZP v odbore UM tak, že by zahrnula celú emergentnú medicínu, t.j. i nemocničnú urgentnú fázu, nielen prednemocničnú, a potom by sme vo vyššom veku mohli pracovať na ED.30 septembra, 2005 o 11:44 am #4895residentÚčastník (Participant)Jednoduchá otázka:
Ak chcem študovať, musím v pondelok zaplatiť školné za prvý semester bakalárskeho štúdia. Ak budem chcieť vyžiť, očakávam plat aspoň polovicu čo sluboval minister. Ak ostaneme pod nemocnicou, je to jalová snaha, pretože nás nepotrebujú a nič ich nedonúti zaradiť nás adekvátne vzdelaniu a zaplatiť (o nejakej podpore pri štúdiu ani nehovorím).
Takže, kedy budem môcť zaklopať u novolicencovaného prevádzkovateľa a ponúknuť mu svoje služby?30 septembra, 2005 o 1:40 pm #4896imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Sôlubil som nazor: V otazke je vela roznych aspektov. Na jednej strane vekovy posun smerom hore, jedno ci lekar, ci zachranar, alebo zachranarka, znamena, ze fyzicke sily idu dole a skusenosti hore. Mali by sme asi odmietnut nejaky stav ako u policajtov, aj tak sa ich “ socialne vyhody“ pomaly rusia. V sirsom slova vyzname takuto otazku moze polozit kazdy, kto fyzicky pracuje. / aj banik aj ortoped/ Riesenie, aby zachranari mohli /kvalifikovane/ pracoavt na oddelenich UM nie je dobre, iba ak by sme ichg vzdelanie / Bc/ uznali ako vzdelanie sestier. Skor zastavam nazor, ze naozaj budu svoje skusenosti realizovat v KOS /potreba cca 300 ludi/ v odbornych dispencingoch poskyovatela, /potreba cca 250 ludi/ na vysokych skolach / ?? ludi/ pri vychove uachranarov, na skolach celozivotneho vzdelavania atd atd.
1 októbra, 2005 o 4:01 pm #4897FeroÚčastník (Participant)Určite je to jedno riešenie ale ak má systém v budúcnosti nabrať 2000 ľudí(lekár,záchranár, vodič,jednoslovne záchranárov)nebude stačiť len umiestnenie ich na operačné strediská. Nemohlo by sa zákonom schváliť ,že zamesnávateľ by odvádzal časť penazí na tretí pilier(určitý druh poistky)pre záchranárov ktorí keď by dosiahli vek prípadne by utrpeli zranenie alebo chorobu z povolania mohli čerpať prostridky ktoré by kompenzovali stratu.
Neviem či by to bolo realizovatelné, je to len nápad na diskusiu.1 októbra, 2005 o 8:09 pm #4898imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Urobit to mozu,na to netreba zakon. Vseobecne musia byt zametnavatelia motivovani chranit svojich ludi.
2 októbra, 2005 o 4:35 pm #4899makovnikovaÚčastník (Participant)🙂 :)zdravím vás p.minister,reagujem na príspevok zdrav.záchranár,som rada,že sa otvorila táto otázka.Viem,že program vašej prac.náplne je už určite rozpracovaný do konca vášho voleb.obdobia,ale nenašiel by sa tam ešte priestor na otvorenie nastolenej otázky riešenie postavenia záchranára vo veku okolo55-60 r. života.Uvádzate síce možné riešnie,len mne sa zdá ,že to je riešenie pre väčšie mestá,príp.malé vzdialennosti do nich.Zijem na periferii Slovenska a neviem aké možné riešenuie okrem op.stredisk by u nás prichádzalo do úvahy,čiže vidím to na veľmi malé uplatnenie po toľkých rokoch neustal.doplnenia vzdelania a vlastne úzkej špecializácií.Co sa týka motivácie zamestnavateľa, mne sa to javí tak,že co u nás nie je dané legislatívne,je problém si vymoct.u nás je situácia taká,že napr.ja konkrétne mám pšš,dzz teraz si robím bc a všetko si hradim sama na ukor svojho volna a svojich fin.nákladov,dokedy sa bude využívat nadšenie jednotlivcov.Vidím to tak,že mladí nám získaju vzdelanie,prax a okolit.štáty získajú hotového záchranára.Ešte čakáme na výsledky výb.konania ale ak to bude obdobné ako doteraz,mnoho ludí,kt.ja poznám sa chystá odísť do zahraničia.
3 októbra, 2005 o 8:36 pm #4900imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Este raz a pokojne. Zakonom stanovovat extra opateru zachranarom nie je mozne, vlada postupne a pomerne tazko berie tieto / alebo podobne/ vyhody policajtom a hasicom a vojakom. Alebo je ta praca slusne zaplatena a bude z nej slusna mzda, alebo to zabalme. Zakonom sa neda vymahat nieco, co nie je spravodlive a spravne.
11 októbra, 2005 o 4:26 am #4901realÚčastník (Participant)[-X Formulacia:Zakonom sa neda vymahat nieco, co nie je spravodlive a spravne. Nie je celkom šťastná. Práca záchranárov je v ktorom kolvek smere porovnateľná s prácou iných zložiek ako sú hasiči, policajti a vojaci.
Psychický stres s každodenným stretom s chorými, výkon práce č v mraze – 20 stupňov pri autonehode alebov lete v horúčave. Treba bať do úvahy fakt, že agresivita smerom k záchranárom stúpa. A veľa ďalších stresujúcich sitúácií. Mohol by som o tom písať hodne ale nikam sa asi s tým nedostaneme.
Ak záchranár v takýchto podmienkach odmaká 20 rokov, bolo by fer zamyslieť sa nad tým či neurobil a nezachránil, pre tento štát toľko ako hasič, policajt alebo vojak.11 októbra, 2005 o 6:16 am #4902FeroÚčastník (Participant)Súhlasím s názorom ,že čo nie je dané zákonom (vyhláškou) tak sa to nerobí.Všetci dúfame ,že záchranky neostanú v nemocniciach a v súkromnej firme budeme môcť trošku zmeniť situáciu k lepšiemu(ak si dajú poradiť od tých čo vedia ako robiť).Dávam príklad „Zěleziarne Podbrezová“zamesnávateľ prispieva na tretí pilier sumov takou istou akou si prispieva aj pracovník,takže sa to celkom pekne hromadí.Potom nebude problém odísť v 55 niekam preč aj so cťou.Bolo by to riešenie aj pre hasičou aj horských záchranárov.Zároveň sa ocenia Tý čo pracovali dlhšie a tiež určité vernostné.
Vidíte pán minister v tomto návrhu nejaký problém?Je to návrh aj pre ostatných.11 októbra, 2005 o 6:32 am #4903FeroÚčastník (Participant)Vrátim sa k vzdelávaniu záchranáriov.Bolo by načase rozhodnúť kde sa uberá záchranná služba.Či bude paramedická alebo bude kombinovaná alebo len lekárska. Podľa toho aj usmernovať vzdelávanie.Dobrý lekár je veľké plus
pre pacienta ale je ich málo s rozhľadom a skúsenosťami.Taktiež zaplatiť dobrého lekára je značná položka.Jeho vzdelanie je užitočnejšie v nemocnici alebo na príme.V teréne by stačil paramedik s potrebným vybavením a vzdelaním. Navrhol by som to asi takto:
2 roky zdravotnícky záchranár,
3 roky praxe,
2 roky diplomovaný ZZ,
2 roky praxe,
3 roky bakalárske štúdium urgentnej medicíny,(neviem či sa rozmýšla o magisterskom vzdelávani ale bolo by na prospech)
1 rok Pšš
A takto vzdelaný paramedik by už mohol pracovať v teréne rovnocenne s lekárom.
Inak poznám veľa záchranárov ktorý dokážu v teréne pracovať lepšie ako lekár ktorý s nimi slúži.(Systém „veď ked nebudeš vedieť tak Ti záchranár poradí“)11 októbra, 2005 o 8:54 am #4904OPTIMUSÚčastník (Participant)Hoci v niektorých veciach sa dá s Ferom súhlasiť, zásadnu slabinu vidím v dĺžke štúdia. Súčet rokov je v tomto prípade 8 pri magisterskom štúdiu 10.
A po tých 10 rokoch tu máme paramedika s nejasným profesionálnym statusom , spoločenským a finančným ohodnotením, ktoré je absolútne neadekvátne k dĺžke trvania jeho vzdelávania. To isté platí aj pre ostatné kategórie SZP.11 októbra, 2005 o 7:57 pm #4905imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Volajako kazdy inak ratame roky. Otvara sa Bc studium, vulgo maturita + 3, to je najdlhsi variant.
11 októbra, 2005 o 8:02 pm #4906OPTIMUSÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Volajako kazdy inak ratame roky. Otvara sa Bc studium, vulgo maturita + 3, to je najdlhsi variant.
Rátal som roky tak ako ich uvádzal Fero: 2 roky zdrav. záchranár+2 roky diplomovaný ZZ + 1 rok PŠŠ + 3 roky Bc.
11 októbra, 2005 o 8:46 pm #4907imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)To je ten vstup do Eu.
Dnes napr. sestra:
4 roky maturita – napriklad gymnazium
3. roky Bc
2 roky + mgrpredtym 4 roky / popri zamestnani 5 / maturita, potom 2 roky PŠŠ, potom 2 roky diplomovana, to je jej momentalne nanic, je len sestrou, potom 4 roky Bc popri zamestnani, takziež nanič, je iba sestrou. Ergo 13 rokov, optori sedme. Ale zasa otvorene:_ co je 123 rokov resp. strata 6 rokov oproti vecnosti socializmu / ktory to tak trocha zapricinil 😀 /?
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.