O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Vyberači pre poisťovne
- This topic has 31 odpovedí, 11 hlasov, and was last updated pred 17 years, 3 months by Acen.
-
AutorPríspevky
-
16 januára, 2003 o 7:51 pm #261MUDr. Gejza BanyaszÚčastník (Participant)
Mohol by mi niekto vysvetliť ako je to myslené s vyberaním 20,-Sk za návštevu pacienta v ordinácii a následného odovzdania polovice poisťovni? Bude to platné aj pre zubárov? Kde to má logiku.
Ďakujem Bányász16 januára, 2003 o 8:43 pm #705MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)Plne sa stotožňujem s Vami pán kolega. To nielenže nemá logiku, ale je to absurdné, aby som za to, že za mnou príde mnohokrát množstvo pacientov, ktorým urobím úkon bez toho aby som čokoľvek účtoval ZP, dokonca ani pacientovi – napr. chcem vidieť ranu po extrakcii zuba, skontrolovať novú náhradu … a za to ja mám zinkasovať pre ZP 10 sk?
Neviem či je to naozaj možné takú absurditu vôbec vyfabrikovať.
Dúfam, že v parlamente prevládne zdravý rozum nad poviem to úplne jednoducho nad slabomyseľnosťou toho kto na takúto absurditu môhol vôbec prísť.
No až je toto reformný krok, tak potom Pán Boh chráň zdravotníctvo.
Chýba mi ešte názov pre tých 20 sk. Je to výber poistného, almužna, alebo odstrašovací poplatok ?
Takéto perličky v novele skutočne zaslúžia zrnko blbosti!
Mohol by sa predstaviť menovite kto je autorom tejto perličky. To len tak pre istotu, aby bolo jasné, kto si robí srandu zo zdravotníctva.MUDr.Pavol Lichanec
25 januára, 2003 o 11:09 pm #706Peter LednickyÚčastník (Participant)Vzájomné pohľadávky (Vaše pohľadávky za poskytnutú zdravotnú starostlivosť voči poisťovni a pohľadávky poisťovne voči Vám z titulu výberu poplatku) je možné započítať. Fyzicky im nič platiť nemusíte a zlepší Vám to splatnosť Vašich pohľadávok.
Tie poplatky zas až taká sprostosť nie sú!
26 januára, 2003 o 8:13 am #707MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)Vážený pán: ekonomický riaditeľ, tomu čo uvádzate absolutne rozumiem, avšak to vôbec nevysvetľuje moju aj kolegovu otázku aký zmysel to má pre zlepšenie a skvalitnenie stomatológie.
Trvám na tom, že ide o absolútnu blbosť spomínané vyberanie 10 Sk pre ZP, ako výkonný stomatológ a ekonóm svojej „zatiaľ“ úspešnej praxe napriek existencii MZ SR (o ktorého zmysle tiež pochybujem).27 januára, 2003 o 10:11 pm #708Peter LednickyÚčastník (Participant)Ako som zo zákona a dôvodovej správy vyrozumel, poplatok by mal jednak pokryť administratívne náklady (za spracovanie údajov získaných pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti na magnetickom nosiči) poskytovateľa a poisťovne (za štatistické spracovanie údajov o poskytnutej zdravotnej starostlivosti) a taktiež eliminovať „nadužívanie“ zdravotnej starostlivosti (po vašom „odstrašovací poplatok“ 😮 ).
Ak sa niekto dobrovoľne vzdáva možnosti preplatiť si administratívne náklady, je to jeho vec, moment vytvorenia mechanizmu na elimináciu „nadužívania“ zdravotnej starostlivosti je však dôležitý. Prinesie to úsporu prostriedkov, využiteľných i na zlepšenie stomatológie.
30 januára, 2003 o 7:44 pm #709MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)Plne sa stotožňujem s vyhlásením ASL, že súhlasí s výberom 20.-Sk
pokiaľ zostanú u poskytovateľa ZS. Teda žiaden výber pre ZP.
Zdôvodnenie ktoré uvádzate, resp. reinterpretujete je úsmevné. 😆4 marca, 2003 o 2:38 pm #710imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Takze to bude prijmom poskytovatela,
6 marca, 2003 o 5:34 pm #711Slavomir KallayÚčastník (Participant)Veľmi múdre rozhodnutie na záver, gratulujem.
1 júna, 2003 o 11:23 am #712imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Som zvedavý, či sa táto diskusia obnoví tak zhruba mesiac po nabehu skúsennosti, zaujímajú ma praktické prostrehy.
😀15 júna, 2003 o 6:28 am #713MUDr. Gejza BanyaszÚčastník (Participant)Ak je zmyslom poplatkov v zdravotníctve iba obmedzenie jeho využívania teda zneužívania, skúste sa zamyslieť nad nasledujúcou otázkou. Ja ako zubný lekár prijímam doplatky alebo poplatky za vykonanú prácu a nie je mi príjemné požadovať peniaze za „návštevu“. Ako ma k tomu môže zákonodarca nútiť. Predstavte si extrém – idete do samoobsluhy kúpiť si liter mlieka za 20 Sk a zaplatíte ďalších 10 Sk za návštevu predajne.
16 júna, 2003 o 8:41 pm #714imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Kym bude zdravoitne poistenie financovať stomat. výkony, tak bude tento obmedzujuci co payment. S totu samoobsluhou to trochu pokrivkava, lebo aj v stomatrologii zdravotnné posiťovne prispievaju, teda mlieko by tam stalo 4 Sk a zbytok by platila popisťovňa. A to treba obmedziť.
Som za plne hradenu / pacientom/ sromatologiu a potom odpadne tych 20 Sk17 júna, 2003 o 8:51 pm #715MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)To čo som napísal 16.1.2003 je aktuálne i dnes po 17-tich dňoch účinnosti zákona 138/2003 Z.z. ako aj Vyhlášky 169 MZ SR zo 16.5.2003, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o platbách za služby súvisiace s posytovaním zdravotnej starostlivosti…
V zásade súhlasím s expresívnym príkladom kolegu MUDr.Gejzu Bányásza.
V mojej praxi sa zatiaľ nezmenilo absolútne nič. Pacienti ma napriek nezmyselnosti platby 20 Sk navštevujú rovnako ako do začiatku výberu tejto „reformnej čiastky“. Je to asi tým, že ku stomatológom chodia pacienti preto, lebo k nim chodiť musia. Simulovať orofaciálne a denogénne bolesti skúša málokto. Aspoň u mňa to pacienti nerobia.
Maximálne študent, keď ho pritlačí písomka. Až sa čudujem, s akou trpezlivosťou čakajú v mojej čakárni ľudia, kedy budú u mňa ošetrení.
Nezaháľame, napriek tomu nie je často čas ani na kávu.
S výberom poplatku 20 sk nemám žiaden problém i keď nie všetko sa dá označiť ako jednoznačné a domyslené, čoho sa v závere otázkou dotknem. Čo si o ňom myslím som napísal 16.1.2003 – je to absurdný poplatok, nerieši nič, akurát siaha hlbšie mojim pacientom do peňaženky a mne pridáva na byrokracii. Zákony sa snažím dodržiavať aj keď sa z mnohými absolútne nestotožňujem. Viem, že v stomatológii je dosť schopných ľudí, ktorí majú slušné právne vedomie a sú tiež zdatnými ekonómami a boli by iste prínosom pri tvorbe skutočných reformných počinov, ale to by ich musel niekto brať ako partnera. Zatiaľ však vidím, že pán minister radšej volí cestu živelných pohrôm (napr. Guľový blesk) ako seriózny dialóg so zástupcami zdravotníckej obce. Verím, že má svoje predstavy, len sa bojím, či aspoň trošku myslí na sebareflexiu a či je schopný pripustiť, že robí aj zbytočné chyby.
A ešte taká malá , predznačená otázka ohľadom vyberania 20 sk.
Dnes potreboval moje ošetrenie aj chlapec starší ako 6 rokov. Prišiel v sprievode svojej matky. Matka oznámila, že je v hmotnej núdzi. Nepreukázala to žiadnym dokladom.
Pýtam sa, pokiaľ by sa matka preukázala dokladom o hmotnej núdzi, je v tom prípade oslobodený jej syn starší ako 6 rokov v zmysle Čl.II § 3a odsek 10 bod b odstavec 4. 5f od poplatku 20sk? 🙄
MUDr.Pavol LICHANEC20 júna, 2003 o 6:03 am #716imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Myslim, že pomaly sa vyjasnieva. Ešte trochu upravime poplatky, hlavne v suvislosti so stomatologiou a vyriešime tu hmotnu nudzu a bude to OK.
V podtate každe dieťa je v hmotnej nudzi, teda jeho reálna núdza je závisla od rodičov. 😆21 júna, 2003 o 1:48 pm #717MUDr. Gejza BanyaszÚčastník (Participant)Teda obmedzovať ako hovorí pán minister. Ja si ale myslím, že to obmedzovanie je už založené na FINANČNOM LIMITE za ktorý si poisťovne objednávajú výkony. Pacienti to chápu dosť ťažko. Ale ak tými 20 Sk obmedzím niektorých mojich pacientov, ktorí akože na to nemajú, samozrejme poskytnem ošetrenie ďalším, ktorí to zaplatia, pretože limit vyčerpám do koruny. A práve z tohoto dôvodu nevyberám 20 Sk naviac. A pracujte už na tej reforme ako sa patrí a vytvorte normálne pomery pre pacientov a pre lekárov. Len tak mimochodom, ako ďaleko ste na tom s možnosťou pripoistenia stomat. výkonov ? Bányász
22 júna, 2003 o 3:53 pm #718imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Stomatologia v dnešnej podobe trpí na poistny systém. Chceme, aby len málo výkonov bolo hradených z povinného poistenia a to hlav ne u detí a hlavne preventívnych, potom nebude potrebný ani obmedzujúci poplatok.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.