Vyber zdravotnej poistovne – oplati sa stracat cas?

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Vyber zdravotnej poistovne – oplati sa stracat cas?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Autor
    Uzivatel
    Účastník (Participant)

Mam moznost zastupovat svoju dceru pri vybere zdravotnej poistovne.
    Nezda sa mi ale, ze by sutazili o zakaznika(poistenca).

Existuju vobec nejake kriteria vyberu?

To, ze dostaneme balicek vitaminov pri pouzivani liekovej knizky (Sideria) alebo pri darovani krvi (Apollo) nepovazujem za podstatne.

Vyzera to, ze kazda z 5 poistovni preplaca zhruba rovnake veci v rovnakej vyske. nenasiel som ziadne porovnanie na internete.

Vo vyrocnych spravach uvadzaju vyvoj poctu poistencov – tie cisla sa vobec nemenia (1% hore dole nic neznamena). – im vobec nezalezi na ziskavani novych poistencov! nevidim ziadne uputavky, ziadne reklamy (maju ich co zakona zakazane?)

Pomoze mi studovat ich Spravy o hospodareni a Uctovne zavierky?

Ma ma zaujimat, kolko % maju ekonomicky aktivnych poistencov? – toto cislo s oblubou uvadzaju vo vyrocnych spravach.

Mam obvolat vsetky zdravotnicke zariadenia, ktore moja dcera potencionalne navstivi v buducnosti a pytat sa ich, s ktorymi poistovnami maju zmluvu?
    Existuje totiz stale rajonizacia a niektore poistovne su Regionalne zamerane (hustejsie a redsie zastupenie).

dakujem za reakcie…[/i][/b]

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Vsetko co pisete robte, hladajte tak ako to skoro vsetci robime u kazdej inej sluzby a to co sa Vam najviac pozdava vybnerte ale s malym varovanim, ze system sa bude pomerne dramaticky menit.

Uzivatel
    Účastník (Participant)

dakujem za odpoved,

@Rudolf Zajac wrote:

Vsetko co pisete robte, hladajte tak ako to skoro vsetci robime u kazdej inej sluzby a to co sa Vam najviac pozdava vybnerte

samozrejme, len som chcel s tymi kriteriami pomoct, ze ktore su podstatne.ako laik neviem niektore posudit.
    a po 2.: nezabudol som na nejake?

@Rudolf Zajac wrote:

ale s malym varovanim, ze system sa bude pomerne dramaticky menit.

heh, stiha sa to do 50 dni, co mi ostava zo zakona na vyber poistovne po narodeni dietata?
    – i ked 1 nestatny lekar chirurg uz robil obstrukcie, ze dcerka este nema poistovnu vybranu a funguje na karticku svojej mamy. hovoril, ze to plati len pre lekara primarneho kontaktu – obvodneho, ze jemu by nepreplatili ukon, je to naozaj tak?

prezradte ake dramaticke zmeny sa planuju, na stranke MZ SR v Pripomienkovom konani je len navrh vyhlasenia ochranneho pasma v okoli mineralky…

Zatial som zistil tieto zamyslane zmeny:
    – poistovnu si poistenec bude moct zmenit len raz rocne.
    – zmenia sa odvody pre Samostatne zarobkovo cinne osoby.

co este?

/Uzivatel

PS.: toho chirurga som sa pytal, ze ktora poistovna je najlepsia, odpovedal: „vsetky poistovne su na prd“

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Este vela, podla zakonov, ktore shvalil parlament. Navyse ako vzdy bude trochu zmatok. Ale: poistovne budu povinne uzatvarat zmluvy s poskytovatelmi na zaklade kriterii kvality a ceny. Budu musiet zverejnovat zopznam poskytovatelov, ucet pacienta internetom, na poziadanie postou zýa poplatok. Ichj klienti by mali mat dost moznopsti ziskat informacie, ktore pozaduju. A co sa tyka diettata, do 3O dni ho prijhlasi rodic, ak nie tak prvy, kto to ztisti, teda aj lekar. Preto som hovoril o zmenach, lebo toto naopzaj chvilu potrva. A to vsetci hovorime o exiostujucich poistovniach, pri tom ocakavame aj prirastok uplne novych.

Uzivatel
    Účastník (Participant)

Este vela, podla zakonov, ktore shvalil parlament.

prepacte, pytal som sa tak, ze to vyzeralo, ako keby som nevedel o existencii reformnych zakonov. to samozrejme nie, skor som sa pytal preto, ci nie su zamyslane este DALSIE zmeny okrem uz spomenutych v zakonoch. heh, teraz urcite sa rozculite: „DALSIE zmeny? nestaci mu 6 novych zakonov ?!?“

Navyse ako vzdy bude trochu zmatok.

kto nic nerobi, nic nepokazi. Odvahu a chut upratat a prerobit kompletnu legislativu celeho rezortu nemal hocikto. Ano, dalo sa to aj tak robit, ze by sa donekonecna diskutovalo o zamyslanych zakonoch, ale NAOZAJ sa zacne diskutovat az ked sa schvalia a blizi sa ich ucinnost! a to sa stalo a to je dobre!

Ale: poistovne budu povinne uzatvarat zmluvy s poskytovatelmi na zaklade kriterii kvality a ceny.

som zvedavy ci to nebude ako pri povinnom zmluvnom poisteni aut. vsetky poistovne rovnake maximalne ceny (a kazdy rok zvysenie o maximalne povolenu hranicu).

A co sa tyka diettata, do 3O dni ho prijhlasi rodic…

studovanim zakona som zistil, ze kto si nezmeni poistovnu teraz, bude ju moct zmenit az od 1.januara 2006. zrejme je to preto, aby sa novy system utriasol a poistenci nelietali z poistovne do poistovne.

A to vsetci hovorime o exiostujucich poistovniach, pri tom ocakavame aj prirastok uplne novych.

ano vidime zakonne predpoklady na vznik novych poistovni, ale nedopadne to ako pri vybere 3.mobilneho operatora?
    je to realne, ze vznikne nova poistovacia a.s. a preskace do nej tolko ludi aby mohla fungovat? zivot prinesie…

/Uzivatel

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

No vsak uvidime, treti operator cakal na rozhodnutie vlady, tu uz nic nikomu nebrani. Dlho diksutovana bol,a tema frekvencie zmeny poistovne. Zvolili sme model razu rocne z dvoch dovodov. Jeden, aby mensie poistovne drahych pacientov / napriklad ich klient dostane leukemiu/ neposielali do statnych, druhy, aby si poistovne mohli dobre planovat prostriedky.
    To porovnanie s povinnym poistenim aut trochu pokulhava, ale aj tu musi prist najprv k realnej cene poistenie a potom diferenciaci. Pokial viem statna Slovenska na tom prerobila aj gate a teraz to vsetci platime.

Jozef Mihal
    Účastník (Participant)

Ak dovolíte, k tej zmene poisťovne raz ročne moja pripomienka.
    Neviem si predstaviť, ako by platitelia poistného podávali ročné zúčtovanie poistného podľa navrhovaného zákona o zdravotnom poistení, ak by časť roka boli v jednej poisťovni a časť roka v druhej. To by jednoducho technicky nebolo možné.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Toto by este mozno slo, nakoniec podobny mechanizmus je pri daniach, pokial menite krajinu. Ale aj to bol argument, aby poistovne pracovali na principe FY.

Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

Nejak sa nám táto téma dostala celkom mimo položených otázok. Skúsme sa teda vrátiť k prvému príspevku:

1. Vyzera to, ze kazda z 5 poistovni preplaca zhruba rovnake veci.
    Ono to ani inak nie je možné, pretože uhrádzajú zdravotnú starostlivosť podľa rovnakých zákonov a vyhlášok. Nadštandardy by mohli hradiť len v prípade, že by mali uhradené všetky splatné záväzky, a to žiadnej z nich zatiaľ nehrozí.

2. – im vobec nezalezi na ziskavani novych poistencov! nevidim ziadne uputavky, ziadne reklamy reklamy (maju ich co zakona zakazane?)
    Zakázané to nemajú, ale byli by to vyhodené peniaze. Vybrané poistné sa totiž z veľkej mierry prerozdeľuje medzi všetky poisťovne ( hoci jedna sa tomu už roky úspešne bráni a zatiaľ s ňou nik nedokázal pohnúť ). Dôvod toho je jasne pochopiteľný: Ak by to tak nebolo, každá poisťovňa by chcela mať len bohatých a zdravých poistencov. To je pre poisťovňu jasné terno. Čo by si ale počali chudáci chorí? Kvôli nim má predsa celý systém zdravotného poistenia existovať.

3. Ma ma zaujimat, kolko % maju ekonomicky aktivnych poistencov?
    Toto číslo Vám umožňuje vidieť, koľkí z nich si platia poistné sami a na koľkých platí štát. Ale čo Vy ako pacient z toho máte?

4. Mam obvolat vsetky zdravotnicke zariadenia, ktore moja dcera potencionalne navstivi v buducnosti a pytat sa ich, s ktorymi poistovnami maju zmluvu?
    To nie je zlá myšlienka, ale v súčasnosti veľké rozdiely v zazmluvnení asi nenájdete. Uvidíme, či sa to bude meniť po Novom roku. Poisťovne ako akciové spoločnosti budú mať zo zákona niektoré nové povinnosti, jednou z nich bude povinnosť vypracovávať a zverejňovať hodnotenie zmluvných zdrav. zariadení podľa kritérií kvality. S tými, ktorí sa moc dobre neumiestnia, asi nebudú musieť zmluvu predľžiť. Otázkou tiež je, či z toho nebudú len súdne spory pre poškodenie dobrého mena. Však uvidíme.

Uzivatel
    Účastník (Participant)

dakujem za fundovane odpovede!

1. Vyzera to, ze kazda z 5 poistovni preplaca zhruba rovnake veci.
    Ono to ani inak nie je možné, pretože uhrádzajú zdravotnú starostlivosť podľa rovnakých zákonov a vyhlášok. Nadštandardy by mohli hradiť len v prípade, že by mali uhradené všetky splatné záväzky, a to žiadnej z nich zatiaľ nehrozí.

po Reforme maju povolenu poistovne vlastnu cenotvorbu v intervale: od Realnej minimalnej ceny podla zdokladovanej kalkulacie do Maximalnej ceny stanovenej zavaznym predpisom. ak by sa poistovne „vzacne“ zhodli v cenach, ma protimonopolny urad alebo UFT pravomoc pokutovat?

2. – im vobec nezalezi na ziskavani novych poistencov! nevidim ziadne uputavky, ziadne reklamy reklamy (maju ich co zakona zakazane?)
    Zakázané to nemajú, ale byli by to vyhodené peniaze. Vybrané poistné sa totiž z veľkej mierry prerozdeľuje medzi všetky poisťovne

po Reforme sa bude prerozdelovat 90% zakladu poistneho. je tych 10% dostatocna motivacia na lakanie novych poistencov (marketing) ?

3. Ma ma zaujimat, kolko % maju ekonomicky aktivnych poistencov?
    Toto číslo Vám umožňuje vidieť, koľkí z nich si platia poistné sami a na koľkých platí štát. Ale čo Vy ako pacient z toho máte?

myslel som, ze je diferencia vo vyske poistneho. ze tam kde sa viac prispieva, tam je viac penazi na vykony, ale kedze sa vacsina prerozdeluje, tak asi je to jedno.

4. Mam obvolat vsetky zdravotnicke zariadenia, ktore moja dcera potencionalne navstivi v buducnosti a pytat sa ich, s ktorymi poistovnami maju zmluvu?
    To nie je zlá myšlienka, ale v súčasnosti veľké rozdiely v zazmluvnení asi nenájdete. Uvidíme, či sa to bude meniť po Novom roku.

co som zatial zistil, tak poistovne stanovuju limity na jednotlive vykony/druhy liekov, atd. zatial som sa nedopracoval ku konkretam, ze ktora poistovna ma vacsie limity a ktora nizsie.
    i ked asi tieto limity nie su na obmedzenie vykonov, ale na zamedzenie zneuzivania. napriklad pri prekroceni limitu sa spusta kontrolny mechanizmus.
    laici to beru tak, ze lekar moze osetrit 50 ludi (alebo predpisat lieky z urcitej kategorie) z tej a tej poistovne za mesiac a 51. clovek v ramci toho mesiaca ma smolu 😉

/Uzivatel

Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

laici to beru tak, ze lekar moze osetrit 50 ludi (alebo predpisat lieky z urcitej kategorie) z tej a tej poistovne za mesiac a 51. clovek v ramci toho mesiaca ma smolu

/Uzivatel

Niektorí kolegovia to pacientom takto prezentujú.
    Pritom výška limitov je stanovená podľa exaktných prepočtov priemerných nákladov lekárov danej špecializácie na rovnaký počet pacientov v rovnakej štruktúre podľa pohlavia a veku. Prekročenie limitu nie je zakázané. V prípade vysokého prekročenia limitu bude musieť lekár poisťovni zdôvodniť, prečo lieči svojich pacientov podstatne drahšie, ako jeho kolegovia. That´s all.
    Poisťovňa určite bude vysoko preferovať toho lekára, ktorý aj za cenu vyšších nákladov na lieky dosiahne podstatne lepšie výsledky liečby, napr. menšiu potrebu hospitalizácií, signifikantne dlhšie prežívanie alebo zlepšenie kvality života pri kritických onemocneniach. Ak ale výsledkom analýzy bude, že daný lekár predpisuje podstatne drahšie lieky bez dokázateľného prínosu pre pacientov, môže poisťovňa uvažovať o tom, že ho vedie iná motivácia a o pokračovanie zmluvy s ním nemusí mať príliš veľký záujem, pretože je povinná zabezpečiť efektívne vynakladanie prostriedkov zdravotného poistenia.

bepo
    Účastník (Participant)

@Dr. Poradovský Juraj wrote:

Poisťovňa určite bude vysoko preferovať toho lekára, ktorý aj za cenu vyšších nákladov na lieky dosiahne podstatne lepšie výsledky liečby, napr. menšiu potrebu hospitalizácií, signifikantne dlhšie prežívanie alebo zlepšenie kvality života pri kritických onemocneniach. Ak ale výsledkom analýzy bude, že daný lekár predpisuje podstatne drahšie lieky bez dokázateľného prínosu pre pacientov, môže poisťovňa uvažovať o tom, že ho vedie iná motivácia a o pokračovanie zmluvy s ním nemusí mať príliš veľký záujem, pretože je povinná zabezpečiť efektívne vynakladanie prostriedkov zdravotného poistenia.

Poznate aspon 10 pripadov zo Slovenska kde to tak je?Lebo podla vyjadreni tu pritomnych lekarov to tak nefunguje

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

„Velka chvila“ poistovni iba pride. Podstatou nie je vyska uspor, alebo vydavkov. Podtstaou nie je zisk, ani poskodzovanie. Dokonca ani to co hovoria lekari / tu pritomni/. Nieco o novom myslenoi v poistovniach viem. Skuste porovnat ioch posobenie v rokoch 1994-95 a teraz. Len sme akosi zabudli. Problem bolo, ze ich verejnopravna kreativita sa vycerpala a nakoniec aj moznosti.
    Navyse vrak nejaki lekari a ich radcovia idu zakladat positovnu, ak je poravda ze je v tom Kovac, Skodler a spol / Balog? Kvasnica? Kamensky / tak som naozaj rad.

Laco
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

„Velka chvila“ poistovni iba pride. Podstatou nie je vyska uspor, alebo vydavkov. Podtstaou nie je zisk, ani poskodzovanie. Dokonca ani to co hovoria lekari / tu pritomni/. Nieco o novom myslenoi v poistovniach viem. Skuste porovnat ioch posobenie v rokoch 1994-95 a teraz. Len sme akosi zabudli. Problem bolo, ze ich verejnopravna kreativita sa vycerpala a nakoniec aj moznosti.
    Navyse vrak nejaki lekari a ich radcovia idu zakladat positovnu, ak je poravda ze je v tom Kovac, Skodler a spol / Balog? Kvasnica? Kamensky / tak som naoza rad.

Rad by som si precital o „velkej chvili ZP. 🙂
    Velka vec, ktora sa ZP podarila, nedovolila preregistrovanie svojich poistencov kedy potrebuju. Hlavna vec, nas zakaznik, nas pan..
    Abslolutne terno by bolo, keby si nie … Kovac, Skodler a spol / Balog? Kvasnica? Kamensky /..,. ale lekari vytvorili svoju ZP, treba na to 100mil Sk, co nie je vela, a posunulii svojich pacientov do „svojej“ lekarskej ZP. vsetky ostatne ZP by boli elegantne nahrate,hm, hm, stoji za to o tom pouvazovat. Taka LK by to mohla hned.. hm, hm az to cloveka posteklilo.. Ale take doterajsie ZP by to snad konecne zdvihli zadok…

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Nic tomu nebrani, vari iba tych 100 milionov / presnejsie 110/.
    Nakoniec pokial viem mesta tak uvazuju, pretoze vlastnia 17 nemocnic, Penta tak uvazuje, ze by vlastnila 3 poistovne, nemocnice a distribucnu siet liekov, Unofarma vlastni 2 nemocnice a chce dalsie, je druha najvacsia distribucna firma SR a zvazuje zalozenie poistovne.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate