Treba zrusit SVaLZy

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Treba zrusit SVaLZy

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 16 )
  • Autor
    Laco
    Účastník (Participant)

Podla mojich najnovsich poznatkov najvaecsi vyciciavaci prostriedkov na PZS su SVaLZy.
    Aj podla Mata Hari :lol:
    Dnes som si rozdebatoval problem s VsZP, maju ten isty problem, do SvaLZov ide vela prostriedkov. Ked som sa ich opytal, preco nekontroluju lekarov, ktori SVaLZ objednavaju, odpovedali ze sa to neda, lebo lekari indikujuci vysetrenie SVaLZ to tak dobre napisu do spravy ze sa im neda co vycitat a teda ani spaetne kontrolovat. A ku reviznemu lekarovi sa to dostane o mesiac kedy sa neda uz nic robit….
    Treba si ujasnit, ze SVaLZ prebera na seba absolutnu zodpovednost, pretoze lekat PAS a SAS detto NsP si vzdy objednaju „pre istotu“ vysetrenie SVaLZ aby …, keby nieco boli kryti…
    To ze ZP SVaLZom za „krytie“ zaplatia almuznu (vid patologov), su vsetci spolocne TICHO – aj ZP, MZ SR, aj PAS a SAS.
    NsP nebudem komentovat s tichymi uplatkami za operaciu, naposledy TV1 zverejnila ciastku 5700.-, no slusne…

A potom SVaLZy napadne napr. MH a ZP ze SVaLZy produkuju balastne vykony…
    Dodnes mi nik neodpovedal, preco si lekari PAS, SAS a Nsp objednavaju tie balastne vyykony

Lekari CT a MR sami vidia kolko DRAHYCH balastnych vykonov sa u nich objednava, su pretazeni ale ZP, MH a kol. utocia na SVaLZ ze im beru peniaze. Neuveritelne.
    Asi by bolo potrebne SVaLZ am blok zrusit, nacoze pchat do takych nenazrancov dobre peniaze poplatnikov. To je uznanie za pracu a filozofia ZP a zialbohu aj MH a RZ. Viem ze RZ mal v rodine patologa, skoda ze to nezanechalo stopy.
    PAS, SAS a NsP si urcite lavou zadnou poradia bez SVaLZov. 😀
    Teda, aby bolo jasne, ja si velmi jasne a presne viem vycislit naklady na moj SVaLZ a ked mi k tomu prida niekto zakonom stanovenu marzu 21% ? som frajer. Budem roztacat DNA, robit FISHe, budu take diagnozy ze pacienti budu tancovat…
    Nuz, ked ma niekto filozofiu, ze niekomu kapitacia, niekomu marza a niekomu 14 rokov stara bodova hodnota, k tomu nie je co dodat. Ved sme si rovni, len zodpovednost je ina.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

No nemyslim. Poistovne budu musiet vyrazne kontrolovat naklady na SVaLZ inak zbanktrotuju, pod touto hrozbou budu konat. Poskytovatelia budu objednavat bezbreho SVaLZ len do doby kym ich nezacnu platti zo svojho. Ten prasjkovy cukor je v tom, ze toto vieme dlho, zakony na to su a teraz je doba postupneho zavadzania novych pravidiel. A tomu sa akosi vsetci brania, pretoze stary system im vyhovoval. To ze nevelmi vyhovoval pacientom je uz ina pesnicka. Mimochodom vsimnite si ze o nich tu nie je skoro ziadna rec.

Laco
    Účastník (Participant)

Nuz, RZ sa elegantne vyhol otazke preco su objednavane tolko kritizovane SvaLZy.

citujem RZ: „Poistovne budu musiet vyrazne kontrolovat naklady na SVaLZ inak zbanktrotuju,…“
    len ZP to zialbohu nevedia, to zabudol RZ zdoraznit. ZP to urobia tak, ze SVaLZ om jednoducho vyplatia len 80% /spolocna a dovera este menej/ a maju to vyriesene.
    Tu je pes zakopany.
    RZ nevie preco je tolko objednavok na SVaLZ ani MH, ani ZP a ani ini odborni garanti. Riesenie ZP je nezaplatit. RZ sice napisal co musia poistovne len nik nevie ako. Ani ZP, ked som im napisal co s tym, zaujali poziciu mrtveho chrobaka, stav trva dodnes. RZ poradil: oznamte to Uradu. A co, je v pravomoci uradu prikazat poistovniam aby nakupili tento vykon? Alebo Urad povie, poslite to inej patologii /ktorej zase nezaplatia?/ Urad nema riesenie, lebo nema moc.

Priklad.: My mame 30000 vysetreni rocne. ZP nam zaplatia za 20000. Na zvysnych 10000 musime nakupit chemikalie protilatky, enzymy a vsetko zo svojho, odtrhnut detom od ust. Preco RZ alebo ZP nepovie PZS sposob nech poslu len 20000, 20000 vysetrim, 20000 mi zaplatia, mam menej prace, mensie vydavky. Co nezahadzuju chirurgovia tkaniva do kosa? My nepotrebujeme vysetrovat zadarmo. Alebo nechat 10000 vysetreni lezat vo formaline aj 10 rokov? Uz pocujem RZ ako krici ze SVaLZy si robia rukojemnikov z pacientov, ale ako z toho von, mudro mlci.

Vidim niekolko ciest pri uhrade za SVaLZ :

1. cesta RZ : poistovne zbankrotuju, vsetci PZS si to odskacu
    2. cesta Uradu: predpokladam ze ako impotentny organ nedokaze urobit nic, pretoze nema zo zakona pravomoc zasiahnut do chodu ZP, SvaLZom sa teda nepomoze
    3. cesta ZP: poistovne nezaplatia a nezbankrotuju. Odseru si to SVaLZ y
    4. cesta NR: zvysia odvody do ZP (teraz sa to potichu deje), pokial viem RZ slubil zvysit uhradu len SAS, SVaLZ je zase vedla,
    5. cesta jedneho prispievatela: nech ide akykolvek balik do slovenskeho zdravotnictva, zmizne v ciernej diere /mozeme ju nazvat aj ruzovou /, ku SVaLZom sa zase uhrada nedostane, pretoze je to v nejakej ciernoruzovej diere.
    6. Moja cesta: zruste SVaLZ, SVaLZ predsa zavadzia RZ, ZP, MH….kvoli nim bankrotuju take vyznamne institucie ako ZP
    7. Cesta ustavna: dat do ustavy SR ze SVaLZ musia robit zadarmo, co aj robia, len to bude zlegalizovane a budu ticho.

Ale vie mi niekto odpovedat preco si tolko vysetreni objednavaju PZS od SVaLZ ? Toto je merito veci a na toto mi nevie odpovedat ani RZ ani ZP ani MH…zatial nik.

Laco
    Účastník (Participant)

citat RZ: Navyse dnesne suboje na „zivot a na smrt“ o SVaLZ ako boli napr. dialyzy, asi tiez neboli boje o fazulky.

A co? ked chce niekto dialyzovat, nech dialyzuje v kazdom druhom dome na Slovensku, ked chce nech robi. PREDSA tym sa pocet dialyzovanych pacientov nezvysi, pocet vykazanych vykonov = pocet penazi na dialyzu ostane rovnaky ci sa to bude robit v jednom centre alebo 200 centrach. Vsetci maju rovnaku bodovu hodnotu.Zdravy clovek sa predsa nepojde dat dialyzovat a indikovany pacient nepojde dvakrat ked nemusi? Neviem co chcel RZ povedat – suboje na „zivot a na smrt“ o SvaLZ, a co? je to dobre len pre pacienta a O TO NAM predsa ide, ci nie?

Detto: ak budu 4 CT a MR na slovensku alebo 40, pocet indikovanych pacientov na vysetrenie ostane predsa rovnaky, nie je chyba v CT a MR, je dobre len pre pacienta ze nemusi cestovat 100km za najblizsim CT. Ak niektore CT nenaplni svoj limit na financnu uhradu lizingu, ma smolu, to je trh. Ale zda sa mi ze velke NsP ako BB chcu vyhradny monopol, ale povedzme si uprimne, chcela by MH cestovat do Blavy na CT keby bol len jeden na Slovensku? Takto ma moznost si vybrat: ZH, ZV, BB, PD… je to dobre len pre pacienta a O TO NAM predsa ide, ci nie?

Detto mikrobiologia: dnes je boj o monopol, ktory sa chce vytvorit v tomto odvetvi. Ale je jedno ci bude jeden alebo 100 PZS, POCET VYSETRENI SA PREDSA NEZNIZI TYM ci bude 1 alebo 100 mikrobilogii. Poziadavka bude stale rovnaka. Predsa PAS / SAS a ostatni si potrebuju vytvorit alibi, koniec koncov vacsinou je to lege artis.

Tak nerozumiem citatu uvedenom v zahlavi. Nech trh diriguje potrebu, nech je lepsi vpredu. Nech ide pacient za lepsim. alebo podla europskej charty prav pacienta : nech ide jednotlivec za lepsim…
    Lenze ked vo velkych nemocniciach nedovolia nakupit – poviem o patologoch, kvalitnu literaturu, lebo jedna kniha stoji 30 000 a treba ich zakazdym niekolko, nekupia AFIP lebo je drahy, neposlu patologa na zahranicny seminar lebo stoji minimalne 10 000, nenakupia zariadenia na nove postupy, toto je ciel RZ? Neodstatnit? Co poznam odstatnenych PZS zdrvujuca vacsina nesla za peniazmi, to v slov. zdravotnictve nejde ale aby unikla z marazmu velkych spitalov, ktore dusia a nedovolia rozvoj.

Ak ide v slov. zdravotnictve o peniaze, tak ich maju loby vyrobcov liekov. A tiez spitaly kde idu stale – a viete to aj vy /vid STV1/ „poplatky“ za operacie. A preto sa velke spitaly brania uniku tohto „zdroja“, tam mzdy nie su predsa zaujimave. Odstatnenim stratia tieto zdroje. Terajsie avizovane znizovanie miezd? Vacsinou sa dotkne len stredneho personalu a mladych lekarov, je tak?
    Zaver: Ako to teda maju SVaLZy urobit aby neboli brvnom v oku…? Predsa chcu mat len zaplatene za objednanu a vykonanu pracu!!!
    Taka obycajna vec.

Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

Ale zda sa mi ze velke NsP ako BB chcu vyhradny monopol, ale povedzme si uprimne, chcela by MH cestovat do Blavy na CT keby bol len jeden na Slovensku?

Každý podnikateľ by chcel mať monopol, ale pozor, treba čítať i staršie príspevky. MH povedala, že ponúknu cenu za bod SVaLZ, ktorý z nich urobí najvýhodnejšieho poskytovateľa naokolí. Nikto nebráni iným poskytovateľom, aby cenu BB podliezli.

Laco
    Účastník (Participant)

@Anton Hanušín wrote:

Ale zda sa mi ze velke NsP ako BB chcu vyhradny monopol, ale povedzme si uprimne, chcela by MH cestovat do Blavy na CT keby bol len jeden na Slovensku?

Každý podnikateľ by chcel mať monopol, ale pozor, treba čítať i staršie príspevky. MH povedala, že ponúknu cenu za bod SVaLZ, ktorý z nich urobí najvýhodnejšieho poskytovateľa naokolí. Nikto nebráni iným poskytovateľom, aby cenu BB podliezli.

Pan Hanuscin, cital som prispevky MH, je zriedkavo vzdelana, ma moje sympatie, a tiez ze podlezie cenou, ja som sa len opytal za aku cenu? Vsimli ste si? Michal Michal robi to iste, zrejme viete ako. Tiez za aku cenu. A kedy. Totiz, peniaze maju casovu hodnotu. pochopil ste?

Mata Harri
    Účastník (Participant)

Moje príspevky vo vzťahu k SvaLZ výkonom boli konkrétne a týkali sa skôr mechanizmu zazmluvnených objemov, bez bližšej špecifikácie. Čiže keď poisťovňa stanoví limit. Napr. 5 mil Sk na vyšetrenia SVALZ a je jedno, na čo ich použijete. V opatreniach MZ sa pri intervenčných výkonoch má uhradiť i pri výkone použitý ŠZ, čo by vyrovnalo tzv. výhodnosť nenáročných vyšetrení s náročnými intervenčnými postupmi. Lenže ten limit je na všetko. Takže ak budem robiť jednoduché výkony, urobím ich viac, bez výraznejších nákladov, ak budem robiť intervenčné, urobím ich menej. Našim problémom je skutočnosť, že v meste existujú 2 CT a 2 MR, jedno privátne a jedno v nemocnici. Privátne si výkony môže vyberať, v nemocnici sa musí urobiť všetko. Limitom nepokryjeme potrebné výkony u pacientov s polytraumou, tumormi, cievnymi príhodami, teda u pacientov, kde vyšetrenie je nevyhnutné k následnému operačnému výkonu, zásadne nepokryjeme výkony intervenčnej rádiológie, ktoré sú životzachraňujúce – embolektómie, PTC, rádioablačné výkony.

V areáli existujú ďalšie 2 samostatné nemocničné zariadenia, DFNsP a SUSCH, ktorým musíme poskytovať SVALZ služby, z nášho limitu hradiť ŠZM a nesmieme ich obmedzovať. Potom neostáva na patológiu, ktorá je tiež tom jednom limite.
    Boj o dialýzu je preto, že od začiatku je dobre platená. Je to život zachraňujúca metodika, pacienti s renálnou insuficienciou vďaka dialýze prežívajú. Ale prečo nie sú rovnako dobre platené i iné život zachraňujúce postupy?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Realnym problemom SVaLZov su zobrazovacie techniky. Su drahe, najcastejsie sa opakuju a navyse tazko sa preukazuje neopodstatnost ich opakovaneho nasadenia. Tam tecie strasne vela penazi a potom naozaj neostava na biochemiu, na cytologiu a na biopsie, na hematologiu atd. Ak sa pomaly prejde na cenu za pripad, prve bude kardio, pretoze to je rozpracovane, tak potom bude Meciar v BB platit Rusnakovi v BB, alebo komukolvek u koho si to objedna. A prve co spravi bude kontrolovat cenu a opravnenost. Tak to bude skor ci neskor, pretoze to, ze SVaLZ hradi priamo poistovna laka do nekonecna ich robit vychadzajuc z predpokladu ze poistovna / logicky/ to tazsie skontroluje.

Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

Jednoznačne, DRG je overený spôsob (i keď sa nedá zaviesť všade) ako primäť lekárov k „samoregulácii“

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Problemom DRG / pozor ide o platobny mechanizmus/ v klasickom ponimani je, ze tazko sa takto ocenuju chronicky chori. To co mate v zakonoch je platba za „case“, – /katalogy/, alebo urcenie frekvencie u chron. chorych / dispenzar/, alebo cakacky/ na peniaze/ . Teda my ponechavame tak trochu na hracoch na trhu ako budu pokracovat. A kedze tuto temu zacal Laco, tak prenho spec. odkaz. Rozumiem jeho rozhorceniu, rozumiem ze nesuhlasi, ale nerozumiem preco najprv ako nieco povie necita? To nie je dobra vizitka patologa. To ze je emotivny a drzi sa tak trochu „svojich / miestami naozaj simplexnych / receptov je OK. Nemyslym si, ze by ho mali ostatni okrikovat. Napisal , ze nemam rad patologov. Naozaj? Otvorime temu o laske ku patologom? Napriklad Urad atd.?

Laco
    Účastník (Participant)

@Anton Hanušín wrote:

Jednoznačne, DRG je overený spôsob (i keď sa nedá zaviesť všade) ako primäť lekárov k „samoregulácii“

Uz len slovo samoregulacia mi smrdi, v 50tych rokoch tiez bolo samoodsudzovanie…
    Teda stanovisko Hanuscina, je, : co nevie vyriesit zakon nech vezmu ludia do vlastnych ruk
    podarene,

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

No k Lacovi. Ked nieco nevie, uraza, Tak teda: Hlupost smrdi a velmo. [-X

Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

Myslím, že na slove „samoregulácia“ nie je nič pejoratívne, zdal sa mi vhodný na popísanie činnosti, pri ktorej sa zvažuje cost/benefit.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

No fajn, Laco rozmysla. Dobra sprava. 😀

Laco
    Účastník (Participant)

citat RZ: A kedze tuto temu zacal Laco, tak prenho spec. odkaz. Rozumiem jeho rozhorceniu, rozumiem ze nesuhlasi, ale nerozumiem preco najprv ako nieco povie necita?

Ako to teda bude, ak moj objednavatel nauhradi moj SVaLZ pretoze mu ZP neuhradila jeho vykony /co je pravidlo/ :
    1. sudna cesta je o nicom
    2. odmietnutie dalsich vykonov z mojej strany oddiali problem o 2 – 3 mesiace ked objednavatel zmeni SVaLZ a objedna si moj vykon u ineho SVaLZ ktoremu tiez nezaplati …
    moze vzniknut korupcia presadzovanim zakonov RZ = teda nedostane objednavku SVaLZ ktory je lepsi ale ktory nebude dobiedzat
    3. moze vzniknut korupcia presadzovanim zakonov RZ – teda nedostane objednavku SVaLZ ktory je lepsi ale ktory da uplatok za to aby mu poslali material na vysetrenie
    kvalita pojde dolu lebo nebude zaujem o kvalitne vysetrenie ale o vysetrenie za kazdu, aj nezaplatenu cenu.
    4. Co sa stane, ak poskytovatel SVaLZ urobi vykony ale medzitym objednavatel skrachuje – scenar RZ – nie sanca domoct sa zaplatenia, zrejme nasledne skrachuje SVaLZ lebo nema na vyplaty.
    Pri dnesnom systeme uhrad SvaLZov cez ZP krach nemocnic nie je prenasany na SVaLZ
    obrovsky problem v rokoch 91 – 95 bola druhotna platobna neschopnost. Toto sa snazi zaviest RZ do systemu uhrady SVaLZ , neuveritelne aka je kratka pamat. Cely problem je v tom, ze ludia, ktori su za to /dobre/ plateni, nevedia najst vychodisko a chcu preniest riesenie problemu na plebs..lekarov ktori ledva dychaju… a este to okomentuju ze sa niekto urazi. Nuz, dejiny hovoria, ze ak neviem vychodisko, obvnim druheho.
    Este stale mi nik neodpovedal, preco si lekari tolko objednavaju SVaLZ , vynechajme samoregulaciu ppodla Hanuscina. Samoregulacia je stav ked si stat nevie pomoct a necha to na ulicu…Dobre, ale potom neplatme stat

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 16 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate