O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › sito
- Toto téma obsahuje 24 odpovedí, 7 hlasov, a bola naposledny upravená pred 19 rokmi, 11 mesiacmi od
Anonymný.
-
AutorPríspevky
-
17 marca, 2006 o 6:01 pm #5409
imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkTak vidite, ako sa da diskusia odviest od problemu miezda drzanoia huby do specifickej temy traumatologia verzus urgentna. Ano od cias Kund K tu mame traumatologov, ktori pod dozorom idu pod duru. Nic proti tomu a toto naozaj nebola tema Sita
Vidim to tak, ze ak nepride nieco rozumnejsie tak sa osobne sa tejto teme sa uz pomaly nema vyznam venovat, radsej budem sledovat rozdiel medzi urologiou a nefrologiou.19 marca, 2006 o 10:35 pm #5410lekar
ÚčastníkTakže niečo rozumnejšie, aspoň si myslím.
Mám na Vás jednu otázku. Tvrdíte, že v nemocniciach bola a niekde i je prezamestnanosť. Hovoríte, že keď prepustíte polovicu lekárov, zdravotníctvo na Slovensku to prežije. Ďalej tvrdíte, že máme postupovať podľa Zákonníka práce
Otázka.
Ako chcete pomocou znížených stavov lekárov zabezpečiť dodržiavanie Zákonníka práce, podľa ktorého možeme odrobiť maximálne 150 hodín nadčasov /po dohovore so zamestnávateľom 250 hodín/, aby sme zabezpečili 24-hodinovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti ?
pozn. min. rok som o tomto čase mal odrobených 360 hodín nadčasovej práce. Nemyslíte si , zabezpečenie tejto starostlivosti je postavené na vedomom i keď tabuizovanom porušovaní ZP.ľa stavu lekárov nie je ožné zabezpečiť ani dvoj- ani trojsmennú prevádzkuP.S: teraz neútočím na vašu osobu, len sa korektne pýtam. Myslíte si že to v budúcnosti nebude predstavovať problém?
20 marca, 2006 o 9:10 pm #5411imported_Rudolf Zajac
ÚčastníkUprimne povedane, som naozaj nespokojny so mzdami. Ak by mali nasi lekari zhruba 55% prijmu zapadnych lekarov z klasickych krajin EU / tak je silna nasa ekonomika / mali by sa dobre. Problemom je ze sme minuli 20 mld SK na stare dlhy este vari z roku 1991. To ze naozaj sa zmeny iba kamuflovali je nad slnoiko jasnejsie. Inym problemom je, ze nemame nastaveny spravny parameter kvality a vykonosti. Jednym z rieseni je napriklad zaviest trojsmennu prevadzku, sam som sa jej ako lekar branil ale asi k tomu pride a to je iba moja / neoficialna/ domienka a odpoved na otazku. Splna to parameter ponuky prace. Je tak trochu na riadiiteloch, ako dokazu veci riesit a sam cakam, ako budu reagovat na terajsi tlak. Ale to je ina tema.
21 marca, 2006 o 3:11 pm #5412lekar
ÚčastníkJasné, že mzdy predstavujú výrazný problém. Myslím si , že výška mzdy pôsobí vyslovene demotivačne na všetkých zdravotníckych pracovníkov.
Trojsmenná prevádzka? Bola by reálna v situácii pred hromadným prepúšťaním z jednotlivých odelení. T.č sú však kapacitou oddelenia nastavené tak, že zvládnu ledva jednu smenu a následne ÚPS s vedomím porušovania ZP. Preto riaditelia nemocníc vymýšlaju v spolupráci s PaM-kármi rozne spôsoby vyplňovania pracovných výkazov, kde je striktný predpis vyplňovania tlačív tak, aby nedošlo k porušeniu ZP.
Keď však príde prechod na a.s. tak sa do toho určite vloží Inšpektorát práce /tak ako to robí u všetkých súkrom. podnikoch/ a samotné tlačivo bude nanič, pretože keď pozrú napr do ambulantnej knihy výkonov a zistia, že lekár nonstop pracoval na ambulancii 6 hodín/ čo je na našej ambulancii nomálne/ a vo výkaze budú napísané 4 hodiny výkonu, majú zarobené.
pred rokom som popisoval i na tomto fóre situáciu v našej nemocnici.
pritlačili sme na pri vyjednávania na riaditeľa prostredníctvom toho , že ak by sme nastúpili do ÚPS od určitého mesiaca vedome porušujem ZP a sme stíhateľní. Zároveň sme si dali vypracovať právnu analýzu stavu a riaditeľ nemocnice nemal šancu nám prikázať čo i len minutu služieb nadčas navyše. napriek tomu, že vedenie nemalo návrh bol som jedným z troch ľudí, ktorí vypracovali a našli spôsob preplácania a vykazovania načasov bez toho aby bol porušený ZP a pre nemocnicu to neznamenalo navýšenie mzdových prostriedkov a nám tento systém zagarantoval mzdy z marca 2005.
pozn.: pri vyjednávaní sme mali výhodu, že nám nehrozilo už znižovanie stavu, nakoľko audit vypracovaný vedením potvrdil, že nemožno prepustiť ani jedného lekára a len maximálne 2 sestry z celej nemocnice.21 marca, 2006 o 3:44 pm #5413Mata Harri
ÚčastníkParametre kvality a výkonnosti sa v prídelovom systéme nedajú nastaviť. To je zásadne mylný systémový predpoklad. Je to autokanibalizmus, založený na princípe, čím viac robíš, tým sa viac okradneš (neostane na mzdy). Najlepšie je hospitalizovať rodné čísla a nemať pacientov, alebo nemať personál, iba manuál – urob si sám.
Konkrétny príklad.: Jedna nemocnica vyššieho typu dostane od VšZP na nemocničnú starostlivosť (hospitalizácie) 23 mil Sk.
10 mil dá na platy (43 %), to pre 700 zamestnancov (lekári, sestry a sanitárky)na 900 posteliach, (z toho 66 JIS a OAIM a 834 ostatné) vydá na priemerný plat 14 285 Sk
na zabezpečenie non stop prevádzky (zo službami, nadčasmi ), na ZS ostane 13 mil .
Z toho.:6 mil na JIS,
6,5 na onko
2,5 na ostatné???????Nech skúsi pán minister s takýmto rozpočtom niečo urobiť.
Som zvedavá, ako by na takúto zmluvu reagoval. Ja by som tú nemocnicu zavrela.
A nakoniec, pán minister chcel v BB zriadiť onkologický ústav. To by ho vybavil 6,5 mil Sk mesačne?21 marca, 2006 o 7:07 pm #5414lola
ÚčastníkDobrý večer Mata H. Dlho ste tu neboli . Ako pokracujete so zachrankou ? Licenciu ste obdrzali ? Kto Vam prispeje na vozidla , ked ste svoje museli darovat ? Drzim palce . Myslite ze to udrzite este minimalne do volieb ? 😉
21 marca, 2006 o 7:49 pm #5415Mata Harri
Účastník@lola wrote:
Dobrý večer Mata H. Dlho ste tu neboli . Ako pokracujete so zachrankou ? Licenciu ste obdrzali ? Kto Vam prispeje na vozidla , ked ste svoje museli darovat ? Drzim palce . Myslite ze to udrzite este minimalne do volieb ? 😉
Na licenciu čakáme, sanitky máme, existujú priatelia, ktorí pomohli. Mám životnú skúsenosť.: Stratené je iba to, čoho sa vopred vzdáme. JISka ma naučila riešiť veci zdanlivo neriešiteľné. Fungujem tak niekoľko desaťročí, ešte ma nezastrelili. 😀 😀 😀
21 marca, 2006 o 8:04 pm #5416p800
ÚčastníkRudolf Zajac wrote:Zbytocne emocie Lekar a Pelikan. Traumatologia je odbor? Chcete povedat ze Simko operoval Dzurindiu a akoze vsetci mame byt z toho hin. Ako chcete vyriesit 60 lekqrov na 50 lozkovej neurologii v Ba. Ako chcete prevadzkovat porodnicu, ktora urobi 150-200 porodov, ak je zname, ze pod 1500 rocne velmi klesa kvalita. Co sa tu naparujete a vyprosujete si, keds ste roky trpeli a nic nehovorili, ked Vasa nemcocnice vytvarali dlh. Mimochodom recnicka otazka: co je to za zvar: Vyprosujem si? Preco nenapisete ze miesto 400 lekaorv treba iba 1200 a usetrene peniaze pojdu do systemu. Mne ste vcelku lahostajni, pokial nemate vramci diskusie schopnost sa podpisat vlastnym menom. Inak povedane anonymnych som si uzil dost. Tak sa tu nenadrapujte.[/quote]Pelikán je priezvisko,podobne ako Zajac =D>
21 marca, 2006 o 9:31 pm #5417imported_Rudolf Zajac
Účastník[
Pelikán je priezvisko,podobne ako Zajac =D>[/quote]Ze to hovori P800 [-X
18 mája, 2006 o 7:26 pm #5418Anonymný
Návštevník -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.