O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Prvý úder pod pás zdravotníkom od ministra !
- This topic has 9 odpovedí, 4 hlasy, and was last updated pred 21 years, 3 months by MUDr.Pavol LICHANEC.
-
AutorPríspevky
-
31 októbra, 2002 o 12:16 am #231MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)
Tak taký podraz voči zdravotníkom som od Vás pán minister neočakával a už vôbec nie tak skoro.
Vaše vystúpenie v televíznom spravodajstve na STV 1 dnes 30.10.2002 ma priam šokovalo.
Keby vystúpil minister financií a pokúšal sa ma presviedčať o správnosti zákona, ktorý sa bude schvaľovať v parlamente a vďaka ktorému si štát zhadzuje z pliec zodpovenosť za zdravotné poisťovne ( pravda okrem VšZP a Spločnej ZP) by som ešte ako tak vedel stráviť. Ale že Vy, ktorý nás zdravotníkov – poskytovateľov zdravotnej starostlivosti máte zaštítiť ochrannou bariérou, práve Vy vystúpite pred naše oči na obrazovke a asi ste vôbec nezvážili, že uvedeným zákonom a Vašou obhajobou takéhoto paškvilu úplne jednoznačne poškodíte všetkých poctivých zdravotníkov.
Dúfam, že Ste sa aspoň oboznámili so sumami o aké mnohí poskytovatelia zdravotnej starostlivost príjdu pokiaľ sa spravodlivo nevyrieši dlh po skrachovnej zdravotnej poisťovni Perspetíve.
Vy Ste mali byť prvý, kto pomôže čestným zdravotníkom dostať ich čestne vyrobené peniaze. Štát prakticky bez mihnutia oka zaplatí miliardy
po machynáciách napr. s Duckého zmenkami , alebo preplatí Gauliderove nepracovanie v parlamente“ ….
Ale ten istý štát bez hanby oznámi ústami ministra zdravotníctva širokej zdravotníckej verejnosti, že na ich oprávnené pohľadávky kašle.Začínam z Vás mať strach pán minister.
Viete, ja mám v Perspektíve poctivo vyrobené peniaze a stále chcem veriť, že žijem v právnom štáte a že mám právo za svoju prácu mať v systéme ktorý som nevymyslel ja, zaplatené.Až nám idete pomáhať aj takto, tak banujem, že som Vás volil.
Dúfam, že zdravotnícka verejnosť tento Váš počin odsúdi a že aspoň parlament bude mať toľko súdnosti, že takto bezohľadne sa neumožní štátu zbaviť zodpovednosti za jeden z podstatných článkov systému, ktorým sú zdravotné poisťovne. 👿1 novembra, 2002 o 11:18 am #583AnonymousÚčastník (Participant)Pozrite si prosim moju odpopvbed predchadzajucemu diskutujucemu.
2 novembra, 2002 o 8:27 am #584MUDr. Gejza BanyaszÚčastník (Participant)Ako nováčik v tomto fóre iba jednu malú poznámku. Som zubný lekár a na spoluprácu s poisťovňami mám svoj ( nelichotivý ) názor. Ale beriem to ako podnikanie a nie sociálnu službu. Ak skrachuje poisťovňa ( bez ručenia štátu ) s ktorou som mal zmluvu, je to obdobné ako keby som dal peniaze do Horizontu. Isté riziká sú proste súčasťou života a je treba sa s nimi naučiť žiť. Ale žobrať o peniaze nového ministra by som si nedovolil. Iba že by som vedel o nejakom zdroji financií. Na reformu môžu doplatiť dočasne nielen pacienti ale aj ostatní jej účastníci. Skúste sa povzniesť nad momentálnu situáciu a tešte sa že niečo vôbec začalo. Podľa počtu diskutujúcich som ale skeptický čo sa týka záujmu odbornej verejnosti a ochoty zapojiť sa do diania aspoň ústne.
2 novembra, 2002 o 12:08 pm #585MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)Ďakujem za Váš názor, pán kolega MUDr.Bányász, ale ja nežobrem, ale trvám na principiálnom splnení si zodpovednosti štátu. Neviem ako môžete porovnať tento problém s nebankovými inštitúciami.
Perspektíva predsa bola zriadená a fungujúca za úplne iných podmienok ako nebankové inštitúcie, kde si ľahkovážny ľudia pod vidinou získania fantastického úroku zo svojho vkladu uložili dobrovolne svoje financie a zahrali si hazardnú hru.
Ja som si plnil zmluvné povinnosti voči zmluvnému partnerovi, ktorý bol zriadený MV SR a podliehal kontrolným mechanizmom štátu, ktorý v tomto smere zlyhal. Plnil som si svoju povinnosť vyplývajúcu z mojej licencie voči mojím pacientom, ktorých, žiaľ časť bola poistená práve v uvedenej ZP.
Tak Vás prosím, aby Ste moje argumenty neznižovali na akési žobranie a na ľahkovážnosť ľudí , ktorý hrali wabank, napr. v Horizonte.
Alebo budeme s úžasom sledovať počiny pána ministra, s ktorým v mnohom súhlasím a prajem mu aby jeho predstavy viedli k pozitívnym zmenám v zdravotníctve.
Avšak zatiaľ robí jedine kroky najjednoduchšie ako šetriť hlavne na jednom druhu pacientov na úkor iného druhu pacientov.
Prajem Vám veľa bohatých pacientov, len sa bojím že po krokoch pána ministra aj stomatológovia bez zmluvného vsťahu k ZP asi nebudú mať čakárne naplnenými solventnou klientelou. Alebo sa mýlim? 😮3 novembra, 2002 o 8:01 pm #586AnonymousÚčastník (Participant)Blahoželám Vám k postu ministra zdravotníctva a verím, že pripravované zmeny v rezorte zdravotníctva budú prospešné pre všetkých občanov.
V mojej pripomienke si pomôžem filozofickou výpoveďou o človeku.
Človek bol v dejinách chápaný ako prirodzená biologická a spoločenská bytosť. Na jednej strane je skutočne pozemskou bytosťou, na druhej strane vyniká, presahuje pozemské veci.Každá výpoveď o človeku, je výpoveďou o sebe samom. Je to nekonečná cesta poznania. Človek, ako jediná bytosť chápe svoj vzťah k okolitému svetu, priestoru a času. V dejinách môžeme rozlišovať mnohé teórie a koncepcie o človeku. Čiastokvé odpovede o ňom prinášajú čiastkové vedy, ako je psychológia, medicína, etnológia,sociálna a kultúrna antropológia.
Základnou súčasťou psychickej, somatickej a sociálnej stránky človeka je k o m u n i k á c i a. Prostredníctvom nej sa dozvedáme o jednotlivých stránkach osobnosti a jeho života vôbec.
K o m u n i k a č n á s c h o p n o s ť človeka by mala byť obsiahnutá
v základných definíciach o zdraví človeka.
Vo Vašej reformnej koncepcii kladiete dôraz na p r ev e n t í v n u starostlivosť. Výborne. V prevencii sa zameriate na psychickú, somatickú a sociálnu oblasť.
Pýtam sa, prečo v tejto definícii chýba starostlivosť o k o m u n i k a č n ú s c h o p n o s ť č l o v e k a, ktorá tvorí základné prepojenie medui p s y c h i c k o u , s o m a t i c k o u a s o c i á l n o u oblasťou.Ďakujem za pochopenie. Dnes len toľko.
Mgr. Sárincová Terézia, klinický logopéd13 novembra, 2002 o 8:49 pm #587MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)Dnešný návrh na uhradenie pohľadávok po Perspektíve, prezentovaný v TV (Markíza i STV) ma presvedčil, že predsa len nie sú zodpovedným ľahostajné zdravotnícke zariadenia, ktoré roky čakajú na svoje peniaze.
Dúfam, že zodpovedný bude aj parlament. 🙄 😆 🙂 😀 😛16 novembra, 2002 o 12:03 pm #588imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Cital som Vasu vzajomnu diskusiu a pravda skoro ako vzdy je niekde uprostred. Sledujte ako bud reagovat lekari statnych zariadeni, ked im dojde o com je obsah noevly zakona o verejnej sluzbe. Bude to o peniazoch a bude krik. S tym rizikom suhlasim, ale lbol tam jeden moment, a to zakonna povinnost poskytovat sluzby a tovary / lieky/ nezavilse od uhrad. Povedal som to pôre sme, ked sa ma pytali, ci to nepovazujem za svoj neuspech. Nuz pozmenovaci navrh dal poslanec ANO a ja som povedal, ze niekedy neuspech je uspechom.
13 mája, 2003 o 7:52 pm #589MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)Rád by som sa dozvedel, či pán minister má informáciu, a tiež záujem o naplnenie novely zákona v súvislosti s riešením pohľadávok poskytovateľov zdravotnej starostlivosti po ZP Perspektíva.
Čakáme na svoje peniaze pán minister. Netrápi Vás to?
Dr.Pavol Lichanec 😳31 mája, 2003 o 6:30 am #590imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Čakanie na peniaze za Perspektivou ma veľmi trápi, najmňa preto, že ak aj nejake idú tak spravidla iba na rôzne kšefty.
Vás netrápi, že doteraz majitelia Perspektívy chodia pokojne a bez obav.
Vás netrápi, že „ochocd s Perspektivou je najma obchod s príslušenstvom.
Jedna vec je tzrápiť a druhá riešiť, dúfam, že napriek všetkemu to vyriešime.31 mája, 2003 o 8:02 pm #591MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)V prvom rade ďakujem, že Ste si, pán minister vedeli nájsť chvíľu času a zareagovali Ste.
Som rád, že aj Vás trápia pohľadávky PZS voči skrachovanej Perspektíve.
Aj mnohých z nás trápia aj tie skutočnosti, ktoré uvádzate vo svojej reakcii aj Vy. Fakt je však tiež ten, že malo by to hlavne trápiť ľudí, ktorí sú zo spoločného mežca platení za to aby podobní defraudanti nebehali po slobode. Potom by bolo zaujímavé, keby sa garde obrátilo.
Keby sme my dostali naše finančné ohodnotenie za dávno odvedenú prácu a tí ktorí majú polapať darebákov by nedostali peniaze, kým ich nedostanú za mreže. Ako je však v našej krajine zvykom opak je normálom.
Vás však iste v mene zástupu nádejúcich sa PZS prosím, aby Ste hľadali riešenie spolu s ministrom financií a uhájili česť štátu, ktorý reprezentujete. Parlament Vás k tomu v novembry minulého roka zaviazal spomínanou novelou.
MUDr.P.Lichanec -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.