O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Protesty
- This topic has 9 odpovedí, 3 hlasy, and was last updated pred 18 years, 4 months by Anonymný.
-
AutorPríspevky
-
26 marca, 2006 o 6:29 pm #539imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)
Viete mi niekdo vysvetlit, preco protestuju v Nemecku a v Cechach?
26 marca, 2006 o 6:47 pm #5432Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Pre to isté, ako u nás, iba sú na vyššej hladine (obehovej dráhe s vyšším potenciálom) 😀 😀 😀
26 marca, 2006 o 7:53 pm #5433radovanÚčastník (Participant)…mzdy, to sú argumenty pre médiá a nerozhodných. V prvom rade tam ide o zahájenie reforiem a to „vyvolávatelia“ protestov vedia. V Nemecku sa v roku 2005 odpálila konvergentná fáza zavedenia DRG systému. Od 2005 sa za rovnaký výkon vo fakultnej nemocnici a v nemocnici posledného mestečka na česko-nemeckom pomedzí platí úplne rovnako. Napr. na jednej operácii dostane malá nemocnica o 300 EUR viac, ale veľká v Berlíne až o 700 EUR menej. definitívne sa to doklepne v roku 2009. Zatiaľ sa tieto straty veľkých a zisky malých korigujú, avšak stále sa to bude korigovať menej a menej …
Okrem toho, sa veľa nemocníc venuje zavedeniu KTQ systému (že vraj asi 60%), čo je systém kvality špecificky urobený pre nemocnice a zdrav. zariadenia (okrem psychiatrie). (Na rozdiel od generického systému ISO, ktorý je tak všeobecný, že si ho urobím tak, že sa nič v organizácii nezmenení 🙂 ) KTQ má skutočne potenciál zabezpečiť kvalitu pre pacienta – a o to ide. Zároveň to umožňuje benchmarking – a to tiež mnohým nevonia …
..ale mám aj nemecké noviny, kde jeden doktor ukazuje pásku s 3000 EUR výplaty, čo je teda fakt úbohé /to myslím smrteľne vážne/,… že vraj im prestali platiť za služby…
28 marca, 2006 o 6:51 pm #5434Mata HarriÚčastník (Participant)KTQ system (Kooperácia, transparentnosť, kvalita)
Je to system, s ktorým sa najviac stotožňujem. Kvalita zdravotníctva dnes nestojí na jednoduchom vzťahu: personal – výkon – pacient, ale na dobrej organizácii interdisciplinárnej práce. Vyžaduje si to zrelý kvalitný management. Je to ako organizácia dopravy vo veľkomeste, alebo veľký symfonický orchester.
Na posteľovom oddelení o jedného pacienta sa stará tím – strieda sa personal sestier v trojsmenke, lekárov v službách, ich práca je tým lepšia, čím lepšie majú vypracované algoritmy. Výsledok neovplyvňuje tak jedinečnosť jednotlivca, ale schopnosť jednotlivca zapadnúť do tímu, disciplinovane sa podriadiť.
Nad tým stojí multidisciplinárna alebo interdisciplinárna organizácia a teda management LPS. Nozokomiálky nezastavia hranice oddelení, ale jednotný celonemocničný režim dezinfekcie, sterilizácie, ATB politiky, prevencie dekubitov, prevencie nemocničnej malnutrície atd. Multidisciplinárna ZS je postavená na guidelines, protokoloch, kde každý článok reťazca má stanovené povinnosti a adresnú zodpovednosť.
Napr. Postup pri obličkovej transplantácii : pacient je prijatý na oddelenie – je vyšetrený – ide na dialyzu, medzitým HLA labák robí crossmatch, chirurgický tím sa pripraví na sale. Po dialyze dostane imunosupresiu, ide na operačný sál – transplantuje sa, potom ide na chir. JIS. Časové termíny sú neúprostné, každý musí v danom čase robiť to, čo je potrebné. Takto funguje trauma program, onkologický program, intenzívna starostlivosť. Pri fulminantnom zlyhaní pečene pracujú spoločne internista, arista, nefrológ, neurolog, hematolog, podľa vypracovaného algoritmu.
Ak ambíciou veľkej nemocnice je robiť iba jednoduché výkony(cholecystektómie), tak si a seba nezarobí a zrejme má zlý management LPS. Veľké nemocnice by mali byť zamerané na multidisciplinárnu starostlivosť na báze KTQ systému. Na Slovensku je to problem, chýba profesionálny management a multidisciplinárne programy nie sú vyfinancované.28 marca, 2006 o 8:19 pm #5435imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Draha MH Vase loghorhoe je naozaj prekvapive.
Otvorte si temu kvaôlita, diskutujte ISO, Joint comm. alebo co chcete, ale v teme protesty by som skor cakal viacej dopdovedi na otazku. A ked uz odvadzat pozornost, tak to nechajte nam politikom. OK?28 marca, 2006 o 9:03 pm #5436Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Draha MH Vase loghorhoe je naozaj prekvapive.
Otvorte si temu kvaôlita, diskutujte ISO, Joint comm. alebo co chcete, ale v teme protesty by som skor cakal viacej dopdovedi na otazku. A ked uz odvadzat pozornost, tak to nechajte nam politikom. OK?Ani jedno, ani druhé. Žiadne logorhoe, ak áno, tak nie prekvapivé.
Politikov neberiem vážne.
Na bližšie časovo , vecne a profesne nešpecifikovanú otázku som dala fundovanú, jednoznačnú a vyčerpávajúcu odpoveď vyššie.
28 marca, 2006 o 9:17 pm #5437imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Jasne, otvorte si temu kvalita a tu nechajte priestor tym, ktori stale rozmyslaju, preco vlastne ti nemcuri a cechuni protestuju. Zsa sa , ze to nie je celkom jasne. Preco??????????????????????????????????
28 marca, 2006 o 10:04 pm #5438Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Jasne, otvorte si temu kvalita a tu nechajte priestor tym, ktori stale rozmyslaju, preco vlastne ti nemcuri a cechuni protestuju. Zsa sa , ze to nie je celkom jasne. Preco??????????????????????????????????
Súhlasím, to nie je jasné žiadnemu politikovi.
29 marca, 2006 o 4:03 pm #5439radovanÚčastník (Participant)Aby som teda nezavádzal aj ja, moja odpoveď (trocha stručnejšie): V Nemecku sa začala reforma a v Čechách asi tiež reforma hrozí … Výplaty považujem len za nástroj získania masovej podpory (zjednocujúca platforma) pre ľudí, s často odlišnými názormi…veď kto že by sa nepridal, keď ide o prachy
18 mája, 2006 o 7:40 pm #5440AnonymnýNávštevník@Rudolf Zajac wrote:
No nieee….. Najmudrejsi chce vysvetlenie.
Ale pozor, vysvetlenie ma byt politicky korektne! V opacnom pripade vas vsetkych posle do p…., za to ze si dovolite oponovat. Vsak, zlatko? -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.