Pripomienkové konanie

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Pripomienkové konanie

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    rodan
    Účastník (Participant)

Na stránke Úradu vlády SR a MZd SR je vyhlásené pripomienkové konanie k Návrhu vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o výške úhrady zdravotníckeho pracovníka za ďalšie vzdelávanie.
    Jej vydanie vyplýva z § 39a ods. 3 zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 720/2004 Z. z. a zákona č. 351/2005 Z. z.

Vyhláška stanovuje maximálnu výšku úhrady zdravotníckeho pracovníka za špecializačné štúdium, certifikačnú prípravu , sústavného vzdelávania, za prípravu na výkon práce v zdravotníctve pre iných zdravotníckych pracovníkov a výšku úhrady špecializačného štúdia sestier, pôrodných asistentiek, asistentov, laborantov, technikov, ako aj iných zdravotníckych pracovníkov.

Čakal som k tomu diskusiu, prípadne zdôvodnenie, prečo navrhované (a nie iné) sumy…… nič.
    Je množstvo profesií, kde ďalšie zvyšovanie kvalifikácie hradí zamestnávateľ a zmluvne zaväzuje záujemcu nahradiť vynaložené náklady, ak odíde z firmy pred uplynutím dohodnutej doby.
    V niektorých profesiách je dokonca zákonom stanovená povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť (a financovať) obnovu a zvyšovanie kvalifikácie.
    Je trend, podľa ktorého zvyšovanie kvalifikácie má uhradzovať zamestnanec, typický pre zdravotníctvo?
    Neviem. Nechám sa poučiť.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Je.

Phuong
    Účastník (Participant)

ten navrh…. a zatmelo sa mi pred ocami… ale utesujem sa aspon tym, ze LF som vystudovala bez poplatkov… a rozmyslam, ze to bude „sila“ vystudovat medicinu, ak sa bude za vysokoskolske studium platit a potom zaplatit dalsie tisice, aby clovek neyňzostal chudatom neatestovanym :^o No jasne, pozicky pre studentov, bude mi chciet niekto povedat 😀 Hahaha. Moj nastupny plat pred 3,5 rokom bol 8151 Sk. Sluzby su platene mizerne, aj to ich venujem na moje dalsie vzdelavanie…. a nejaka vlastna rodina? naco? Ozaj, NESMIEM sa vydat za lekara, to by bol koniec #-o

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Neide o vysokoskolske vzdelavanie, ale o dalsie vzdelavania. Heho vlastnikom je lekar, nie stat. Navyse zacina pluralitne, teda aj v KE a MT, v BA 2x / SZU a LFUK/. Mozno ze cena rozhodne.

Phuong
    Účastník (Participant)

To chapem, ze to nebude za vysokoskolske ale dalsie vzdelavanie. Ale ked sa zavedu aj poplatky za VS, tak to nebude sranda zaplatit si vysokoskolske vzdelanie a potom aj to dalsie vzdelavanie. Mna ucebnice este ako studentku vysli na vyse 25000 (a to som si vcasinu nechala) 🙄
    Viete, keby ta praca lekara bola zaplatena… ale 40000 za dalsie vzdelavanie pre mladych lekarov, ktori by si chceli aj zalozit rodinu je z mojho pohladu vela (pri sucasnych platoch).
    A od kedy bude realne atestovat aj inde ako v Blave? =D>

nadenik
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Neide o vysokoskolske vzdelavanie, ale o dalsie vzdelavania. Heho vlastnikom je lekar, nie stat. Navyse zacina pluralitne, teda aj v KE a MT, v BA 2x / SZU a LFUK/. Mozno ze cena rozhodne.

Fiha a odkedy presne? Ak je to pravda, pridem Vam vylestit topanky 🙂

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

No tak na to lestenie sa tesim, to som este nezazil.
    Kosice poziadali pred 2 tzzdnami, pociotm, ze budu akreditovaní tak do konca roku. Martin taktiež.
    Trochu demagogicka otazka. Ziska mlady lekar diplom z odboru xy, ktorz uznava cela Europa a odide coja viem do Slovinska. myslim, ze uz vysokolske vzdelavanie ma byt spoplatnene, nakoniec patri cloveku. Mozno by sme mali spociatku mali menej skol a mozno spociatku aj menej studentov , ale iste by isla hore kvalita, studenti by sa jej sami domahali. A konecne by to pohlo stojate akademicke vody. mimochodom, pourite si ako bezi v EU posgradual a uvidite, ze sme iba na zaciatku.

Phuong
    Účastník (Participant)

ANo, dobre spoplatnime vysokskolske studium, spoplatnime postgradual. Ale nie pri nastupnom plate lekara 8151 Sk. To bolo v r. 2002, mozno je to teraz o nieco vyssie, ale z coho si ma to vzdelavanie clovek zaplatit???

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

A z toho to platia v nemecku napriklad? Dnes je bezne ze mlady lekar robi hoc iba n 1/4 uvazok, len aby mal predpisnau prax a ziskal specializaciu.

Phuong
    Účastník (Participant)

No, ono sa to o tom velmi lahko rozprava niekomu, koho sa to uz netyka, vsak? Kto uz ma porobene atestacie, specializacie, vlastny byt, odchovane deti….
    To by sa Vam tak hodilo, aby lekari nakoniec dreli za 1/4 uvazok…

Este raz sa pytam, ak sa spoplatni este aj vysokoskolske studium, a mlady clovek bude musiet zaplatit za 6 rocne studium mediciny – dajme tomu si vezme pozicku, ktoru ma potom splacat zo smiesneho nastupneho platu a este popritom sestrit na to, aby mohol atetsovat, z coho ma zit? Z lasky k medicine???

Ano, velmi ma zaujima, z coho teda ziju ti lekari v Nemecku, co robia na 1/4 uvazok, len aby mohli zatestovat. A velmi som zvedava na Vasu odpoved a na moznu realizaciu n aSlovensku.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

No ziju naozaj velmi tazko. A mne sa naozaj nic az tak velmi nepaci, iba pomenuvam veci mojim pohladom. Vsimnite si vekovu strukturu lekarov v nemocniciach, vsimnite si lekarov v ambulanciach. Zivot je naozaj nie jednoduchy a nemyslite si, ze ja som nieco dostal zadara, skor naopak. Iba sa nikoho nepytam co si o tom mysli.

Phuong
    Účastník (Participant)

Nevravim, ze ste dostali nieco zadara. A necakam, ze nieco dostanem zadara ja. Cakam, ze ked tento stat chce odo mna poriadnu pracu, tak mi ju poriadne zaplati, a ja potom rada investujem zo svojho do svojho know-how.

Budem si moct napriklad naklady na studium odpocitat z dani, aj ked budem zamestnancom nemocnice?

Viem si porovnat zivotnu uroven mladych lekarov uz teraz, a hlavne s mojimi rovesnikmi – absolventmi inych skol, ktori by za taky nastupny plat ani nevstali z postele, a ktori teoreticky mozu zacat hned po skole podnikat v tom, co vystudovali. Hmm obcas si hovorim, trebalo sa horsie ucit :^o

Vekova struktura v nemocniciach a ambulanciach – podla mna prevladaju styridsiatnici a starsi… a mam pocit, ze vacsinu z nich netrapi, kto bude liecit o par rokov, ked sa teraz odborne nevychovaju mladi lekari. Mozno si tiez somru popod nos – kto mne co dal zadarmo… 🙂

Ano, velmi ma zaujima, z coho teda ziju ti lekari v Nemecku, co robia na 1/4 uvazok, len aby mohli zatestovat. A velmi som zvedava na Vasu odpoved a na moznu realizaciu n aSlovensku.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

To mam najradsej -„stat chce odomna poriadnu pracu“. Stat mozno chce iba garantovat minimalnu siet. Ale pacienti chcu poriadnu pracu. Je chybou, ze nemame spoplatnene vysoke skolstvo, je chybou ze vzdelanie berieme ako osobnu vec, ale na naklady statu. Zil som v rezime, v ktorom vzedalnie bolo majetkom ludu, moj nastupny plat vtedy bol 1600 Kcs, co je mozno dnesnych xx.000, mozno menej mozno viacej, uz sa ani nepamatam. Ako majetok ludiu som bol podriadeny ludu a jeho veducej sile. Na cierno som bol v roku 1981 na ilegalnej stazi vo vtedajsej NSR a ziral som a cumel som. A este neviem co. Potom som bol o 7 rokov znova ilegaôlne a znova som ziral a cumel. Ale ti mladi nemecki lekari sa mali uz vyznamne “ horsie“. Ich sen bol USA, moj sen NSR. Sny sm,e dosnivali a zijeme v realite. A som rad ze je aspon taka ak je.

Phuong
    Účastník (Participant)

Mozno som sa zle vyjadrila. Mala som na mysli stat ako celu spolocnost, teda samozrejme aj pacientov.

„A z toho to platia v nemecku napriklad? Dnes je bezne ze mlady lekar robi hoc iba n 1/4 uvazok, len aby mal predpisnau prax a ziskal specializaciu.“

„Ano, velmi ma zaujima, z coho teda ziju ti lekari v Nemecku, co robia na 1/4 uvazok, len aby mohli zatestovat. A velmi som zvedava na Vasu odpoved a na moznu realizaciu n aSlovensku.“

Este stale cakam na Vasu odpoved, pan minister. Dockala som sa iba Vasej sentimentalnej spomienky.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Celkom nerozumiem co nie je jasne na tom, ked pisem ze niekto zije zo 1/4 prijmu pri 4/4 nakladoch?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate