Otázky a odpovede

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Otázky a odpovede

Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Autor
    Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

Vážený pán minister,
    v ZN ste uviedli, že „Ministerstvo je dennodenne zaplavované stovkami otázok a nejasností, na ktoré spracovávajú odborné sekcie vysvetľujúce odpovede. Vyplýva to zrejme z toho, že z pohľadu odbornej verejnosti je nová legislatíva napísaná iným spôsobom, ako boli zdravotníci naučení.“
    Zdroj: Zdravotnícke noviny č.4/2005, str. 5 (27.1.2005)

Tak ma napadlo, po prečítaní tohto príspevku, či nie je škoda, že sú tieto odpovede adresované len žiadateľom o vysvetlenie. Skúsil som nájsť niečo na stránke MZ, ale v sekcii Na čo sa pýtate sú posledné príspevky z júla 2004 a tak sa očividne netýkajú problematiky novej legislatívy.
    Nebolo by možné aspoň reprezentatívny výber otázok a odpovedí zverejňovať na stránke tohto diskusného fóra? Prispelo by to nielen lepšej orientovanosti zdravotníckej verejnosti v novej legislatíve, ale aj návštevnosti tejto stránky.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Dobry napad, skusim zariadit.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

Zmluva je záväznou dohodou dvoch rovnocenných partnerov. Je možné hovoriť o zmluve, ak nám pobočka VšZP predloží text zmluvy, my nesmieme pridať, ubrať, zmeniť v texte ani slovo, s odôvodnením, že pokyn centra – je – nemeniť!. ? V takomto prípade nejde o zmluvu, ale nariadenie.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Vseobecna musi zabezpecit zdrav. starstlivost. Skuste jej pohrozit, ze nebudetet poskytovat / okrem neodkladnej/ jej poistencom ziadnu staroslivost a uvidite “ cenu“ svojho zariadenia. Zmluva je naozaj dohovor dvoch slobodnych a zodpovednych strrn

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Vseobecna musi zabezpecit zdrav. starstlivost. Skuste jej pohrozit, ze nebudetet poskytovat / okrem neodkladnej/ jej poistencom ziadnu staroslivost a uvidite “ cenu“ svojho zariadenia. Zmluva je naozaj dohovor dvoch slobodnych a zodpovednych strrn

Poisťovňa v navrhovanej zmluve o rozsahu poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti limituje rozsah (počet pacientov) i úhradu.
    V zákone 577 § 3 – 5 sa hovorí o PLNEJ úhrade neodkladnej starostlivosti, o plnej úhrade výkonov, ktoré vedú k zisteniu choroby, sú poskytnuté pri liečbe chorôb uvedenej v zozname prioritných chorôb, ..
    ktoré vedú k záchrane života, k vyliečeniu choroby, k zabráneniu vzniku vážnych komplikácií, zhoršeniu závažnosti alebo prechodu do chronicity…..
    To sú všetci naši súčasní pacienti. Oddelenia majú zákaz hospitalizovať elektívne výkony, všetky nahlasujeme poisťovni na list čakateľov, uvidíme, ako ich budú riešiť-

Ale podpísať zmluvu na horeuvedené výkony v limitovanom rozsahu a cene,znamená porušenie zákona. V žiadnom zákone som nenašla možnosť limitovať to čo má byť plne uhradené.

Naviac v zákone 581 § 7 sa hovorí, že poisťovňa je povinná uzatvárať zmluvy s poskytovateľmi v rozsahu minimálnej siete. To znamená, že limitmi nemôže minimálnu sieť redukovať. Azda iba vtedy, ak dokáže, že niektoré oddelenia neposkytujú kvalitnú zdrav. starostlivosť a treba ich zo siete vyradiť. Ale nemôže limitovať všetkých. V našom prípade poisťovňa prijala oprávnené požiadavky zvýšenia paušálnej úhrady na istom oddelení (pre dokázateľnú náročnosť a spektrum výkonov, ktoré uskutočňuje) a pritom mu znížila rozsah – počet pacientov. Čiže na jednej strane priznala, že ide o kvalitné oddelenie a na druhej strane zredukovala svoju pôvodnú objednávku.

Musím povedať, že túto skutočnosť poisťovni vôbec nezávidím a ak sa dodrží litera zákona, tak v deficite nebudú primárne zdravotnícke zariadenia, ale poisťovne.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

A ideme znova dokolecka. Spravne neodkladna sa neda limitovat, spravne, za vykonanu pracu treba zaplatit. Preto na poziadanie poskytovatela poistvna tozhjodne o neodkladnej a zaplati. Zaver: Budu cakacie listiny na elektivnu. A ak ani to nestaci, tak bude treba pridat peniaze. Problem je, ze v nemocncii chapu za opravnene naklady aj mzdove a zamestnavaju niekedy aj 2x viacej ludi ako treba. Preto smerujeme k cene za pripad. A ta musi byt rovnaka u maleho aj velkeho poskytovatela, samozrejme za predppkladu, ze maly dokaze danu chorobu liecit.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

Posielame poisťovniam žiadosti o posúdenie neodkladnej. Tých pacientov sa za deň pozbiera veľa. poisťovne reagujú rúzne. Niektoré odpovedajú, že nejde o bezdomovca, tak čo to stvárame. Iné tam hodia pečiatku, zaplatíme do výšky limitu. Elektívnu sme začali posielať na zoznam do poisťovne. Ten zákon je nádherný. 😀 Takto dosiahneme, že zaplatia i elektívu, ktorú sme doteraz robili zadarmo.

Hygieia
    Účastník (Participant)

chcela by som sa opýtať, aké boli vyvodené dôsledky za zanedbanie termínu na odvolanie bývalého riaditeľa nemocnice v BB?
    Druhá otázka: prečo MZ SR zastupovala v tomto procese externá právnička, keď má MZ vlastné právne oddelenie?
    Ďalšie otázky ešte prídu? Poprosím odpoveď hodnú ministra zdravotníctva, nie ľudového zabávača z komerčnej televízie…

Hygieia
    Účastník (Participant)

zamýšľate sa niekedy nad faktom, že sem prispievajú ľudia zo štátnych nemocníc počas pracovnej doby? Ďalšia skutočnosť, ktorá ma zaráža je tá, že veľa príspevkov sa pochvalne vyjadruje o Vašej deforme zdravotníctva na Slovensku. Z toho mi vychádza, že ide o ľudí buď z podobnou politickou orientáciou a záujmami ako strojcovia deformy, alebo o ľudí zjavne neznalých problematiky celého zdravotníctva. Zaráža ma fakt, že hoci Vaša deforma umožňuje vznik a.s. zo zdravotníckych zariadení, pred jej účinnosťou ste s úspechom zlikvidovali malé nemocnice, ktoré by pre tento účel boli ako stvorené (BA- Bezručova, Krásna hôrka, Hlboká atď.). Pán minister, napíšem to sem a povedala by som Vám to i do očí – vytvorili ste tu atmosféru strachu – to je dôvod, prečo Vám tieto tzv. reformy prechádzajú. V normálnej spoločnosti by Vaša destinácia bola určite diametrálne iným smerom ako MZ SR. Pokiaľ budem mať čas a náladu, napíšem Vám moje argumenty, nakoľko nechcem ostať len pri prázdych frázach. Veľa informácií je však neoficiálnych a teda veľmi ľahko sa dajú poprieľ. Snáď len jeden fakt, ktorý dokazuje, že to, čo ste začali je odsúdené na neúspech – tzv. reformu ste začali z ekonomickej stránky, mylne sa domnievajúc, že prinesie kvalitu. Mýlite sa, ale niet sa čo čudovať, keď strojcami Vašej deformy sú „ekonómovia“, ktorých hlavným kritériom odbornosti je fakt, že absolvovali Semmelweisovu univerzitu (Váš argument)… Čas ukáže, len škoda pre túto spoločnosť, že náš legislatívny proces neumožní vyvodiť voči Vám a Vašej klike trestnoprávnu zodpovednosť…

Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate