Dostal som zaujimavy mail. Tak ho sem davam a sucasne sem davam aj moju odpoved.
Dobry den,
mam jednu taku otazku. Ako to vlastne bude vyzerat po otvoreni trhu pre
poskytovatelov zdrav. starostlivosti? Viem ako je to z pohladu VUC a
komory, ale nerozumiem ako to bude vyzerat vo vztahu k poistovniam. Ak by to totiz malo byt otvorene potom by poistovna nemala stanovovat nejaky max. pocet bodov alebo vykonov, ktore moze poskytovatel vyprodukovat, lebo tym by vlastne znemoznila konkurenciu, predpokladam totiz, ze ten kto bude dobry bude mat asi viac klientov a teda asi aj viac vykonov. Co by vlasne nemohol mat keby bol obmedzeny nejakym maximom. Uvediem priklad jedna pekaren
preda denne 100 chlebov ak pride druha a zacne jej konkurovat tak sa tychto 100 chlebov zacne delit medzi tieto dve pekarne, ktora bude lepsia ta preda viac chlebov, ale ani jedna z nich nema od nikoho stanovene, kolko chlebov maximalne moze predat (tu ma teraz mozete napadnut, ze to je priama platba a cez poistovnu je to ine, tak si to skuste predstavit napr. so zmluvnym autoservisom a opravou auta cez havarijne poistenie, myslim, ze tych tiez poistovne neobmedzuju kolko aut mozu max. za mesiac opravit, obmedzuju poistenca tym, ze mu uberu z bonusov alebo ho malusuju). Ako to teda bude vyzerat v nasom zdravotnictve po 1.1.2004 z tohoto pohladu?
Dakujem
podpsis nedavam, nemal som suhlas autora mailu ale ak bude chciet tak sa prihlasi.
Moja odpoved:
Otazka je vlastne o tom, ci mame regulovat spotrebu ak poskytovatel je vhodny pre pacienta a poistovnu. Obmedzovanie bodov je jednym z existujucich a nevhodnych regulacnych mechanizmov vykonoveho systemu, teda takeho aky dnes prevadzkujeme. Ak by ten pekar, alebo autoservis bol plateny za pocet ukonov, /vykonov/ tak potom by vysledna cena boloa velmi prazvlastna. Napriklad: nakup muky a surovin, miesenie cesta, ukladanie na pekac, peceniue, vybratie, balenie, atd. Ale cenu stanovuje trh pretoze je konkurencia a nie /cenovy/ vymer. Teraz sme skoncili prvy draft Liecebneho púoriadku, ktory okrem povodneho vykonoveho zoznamu sa dostava do polohy zoznamu smerujuceho k rieseniu dg.
Asi takto postupne to zacne fungovat na buduci rok.