nová kategorizácia liekov

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve nová kategorizácia liekov

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Autor
    podmanicky
    Účastník (Participant)

Dobrý deň, pán minister.
    Chcel by som počuť Váš názor, zdôvodnenie prípade obhajobu na nasledujúcu skutočnosť. Som otec dvoch malých detí / do 2 rokov/, obidve, ako aj všetky iné deti, užívajú vitamin D vo forme kvapiek ako prevenciu. Pri minulej kategorizácii bol be doplatku, je však viazaný na lekársky predpis, čiže sme v lekárni zaplatili 20Sk. Podľa novej kategorizácie sa dopláca, a to nasledovným spôsobom ( nie je to presne na haliere, ale doma mám účet): celková cena 50Sk, doplatok pacienta 42Sk, plus 20 Sk za recept. Čiže spolu som za liek, ktorého cena je 50Sk zaplatil v lekárni 62Sk ( roziel nie je veľká suma, ale ide o princíp). Mne sa to zdá prinajmenšom čudné, a to je slabé slovo. Nehovoriac o tom, že je to pre deti a ako prevencia. Výhodnejšie by potom bolo, aby sa liek plne hradil, zaplatili, by sme len 50Sk.
    Vopred ďakujem za odpoveď.
    S pozdravom Podmanicky

MUDr. Vladimir Kicik
    Účastník (Participant)

Vo V.Británii je tiež možné,že pacient pri predpisaní niektorých liekov zaplatí za liek v lekárni väčšiu sumu,ako je stanovená cena lieku.Je to o pomeroch.Čo to je cena liečiva?Je dobre vedieť,že SR pri porovnaní s krajinami EÚ a kandidatskými krajinami má najnižšie ceny liekov.
    Ale teraz o niečom inom:neobhahujem kategorizačnú komisiu,ale je prijatelnejšie,keď pacient má doplatiť za vitamin povedzme 30 Sk,akoby mal platiť 10 tis.Sk za nenahraditeľné cytostatikum pri onkologickom ochoreni.Zdravotníctvo v SR je v situácii,že niekde už neboli tieto lieky
    dostupné.Tak ako ináč?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Ano aj toto je spravny argument, ale su tu este vecne dalsie argumenty
    1. Vitamin D ako vsetky vitaminy patri pod OTC / lieky plne pacientom hradene, ale pod kontrolou lekara. Tu sa nemá vyberat poplatok za recept. Takto sa predpisuje antikoncepcia a takto sa maju predpisovat vitamyny na prevenciu, ktore nemozno len tak predavat v Tescu.
    2. Vitamin D sa podava vo vysokzchh davkach u dialyzovanych pacientov. Budeme ho musiet rozlisit, viete ze liecba dialyzou stoji rocne okolo 800.000,- Sk
    Tak trochu „citova“ otazka: Ak ste doplatili 2x 50 Sk a Vase deti nebudu mat rachitidu, tak potom to porovnajte s cenou piva, alebo cigariet. Viem ze ide tak trochu o demagogou, ale tiez tak trochu o argument na zamyslenie.

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate