neziskovka ci ziskovka

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve neziskovka ci ziskovka

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 35 )
  • Autor
    Mata Harri
    Účastník

@radovan wrote:

Dosiahli sme u nás vyrovnaný rozpocet – ak si pravda nezarátame odpisy z minulého obdobia. Máme 0,46 zdravotníckeho pracovníka na jedno lôžko (24 hod. prevádzka, 365 dní v roku), všetkých zamestnancov je 0,81 na jedno lôžko (údajne sa už THP nedá znížiť, lebo sme zahalený tonami papierovania a výkazníctva – s tým by Ste asi mohol pomôcť Vy… 🙂 ). Lôžok je 186. Myslím, že počty zdrav. zamestnancov už sú na hranici únosnosti – robotu stíhame len vďaka investícii do nemocničného informačného systému – prepúšťacie správy u nás kompletizujú dokumentačné sestry. Proste idyla, ktorú nám MUDr. Pisálik a MUDr. Pisáliková z väčších nemocníc môžu len závidieť.

MUDr. Pisáliková z väčšej nemocnice hlási: Nezávidíme Vám. Vieme, čo to znamená.

V súčasnosti máme postelí JIS + OAIM dokopy 59 , so zdrav. personálom 15 + 167 + 22 dokopy 204. Normálnych postelí 1007, s personálom 127 + 321 + 81 dokopy 529. Na jednu posteľ cca 0,5 personálu. Spolu s JIS 0,7 zdrav personálu na 1 posteľ. Sme vybrakovaní, skolabovaní, personál v strachu ťahá ako vie. Obložnosť je cca 75 – 82 %, priem. doba hospitalizácie 7,8 dňa. Riaditeľ dostal príkaz redukovať. Čudujete sa, že protestujem?

Máme 75 ambulancií, 75 + 78 + 10 dokopy 163 personálu, je to normálny stav ŠAS.

Máme 11 oddelení SVaLZ, 35 + 421 + 111 + 57, dokopy 624 personálu. Práve zjednocujeme laboratória, aby sme ušetrili na supportívnom personáli.

HTS support tvorí cca 700 ľudí. Niektorých tu musíme mať zo zákona – technikov – výťahy, klimatizácia, plyny, kotolne, vyhrali sme tender poisťovne na dopravu.
    Údržba, upratovanie, kuchyňa, pranie sme riešili dodavateľsky, bolo to tak nákladné, že sme to vrátili do našej prevádzky.
    Pred 8 rokmi sme mali plné dva veľké, 5 km od seba vzdialené nemocničné areály, skoro všetko sme natlačili do nového, v starom máme tuberu, infekčné a nukleárku, pre tuberu a infekčné potrebujeme zvlášť pavilón, pre nukleárku pripravujeme priestory so špec. režimom. V starej nemocnici musíme temperovať budovy, strážiť majetok, atd – pre nás zbytočné náklady i personál, ale bez financií sa to vyriešiť nedá.
    Z posteľového fondu 550 postelí slúži okresu BB ( 110 000 obyv), ostatné sú obsadené pacientami z iných okresov v činnostiach, ktoré v okresoch vybudované nie sú. Tým, že robíme všetko, kraj je medicínsky sebestačný.

Najväčšie straty sú v HTS, začali sa konečne riešiť.

Tu môžem dať odpoveď na otázku optimálneho počtu akútnych postelí – 55 / 10 000 obyvateľov. Ak sa k tomu chceme postaviť seriózne, postele obsadené v trojkách mimookresnými pacientami treba prirátať na konto okresov. Umiestňujú tam svojich pacientov.

Otazka pre MH. Kolko vykonov jednodnovej mediciny ste spravili v roku 2004. Kolko stacionarnych posteli ste prevadzkovali v roku 2004 dospelych a detskych? Aj ked toto ide od temy, ktora je o nezikovkach, skusme tu dat vsetkym odpoved.

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

Otazka pre MH. Kolko vykonov jednodnovej mediciny ste spravili v roku 2004. Kolko stacionarnych posteli ste prevadzkovali v roku 2004 dospelych a detskych? Aj ked toto ide od temy, ktora je o nezikovkach, skusme tu dat vsetkym odpoved.

Prvý náš 1 dňový stacionár ORL bol sprivatizovaný, nemám prehľad, koľko urobil výkonov. Druhý stacionár figuroval na plastike a bol vykazovaný ako ambulantný operačný sál, tam sa urobilo výkonov za rok cca u 1200 pacientov. Stacionárne 2 postele má ambulancia pre analgéziu, tam sú pacienti po zavádzaní hadičiek pre domácu spinálnu analgéziu, bolo to vykazované ako ambulantný výkon.

Všetky ekonomicky atraktívne jednodňovky pre bystričanov robí NOVAMED. U nás veľa ambulantných výkonov očných ambulancií, endoskopických ambulancií, gynekológie, menej u traumy a ortopédie figurujú v zozname jednodňovky, ale my sme ich vykazovali ako ambulantné, pacient po výkone sa zdržal 2 – 3 hodiny v ambulantnom komplexe a potom šiel domov.

Sú pred dokončením ďalšie ambulantné operačné sály, akonáhle z polikliniky vypadne SUSCH, miesto neho budú ďalšie stacionáre. Sme pripravení tam presunúť niektoré výkony ortopédie, urológie, chirurgie, očného, ktoré sa robia na OCOS, tam praskáme vo švíkoch, kde situáciu komplikuje SUSCH s prenajatým sálom, teraz i Detská nemocnica chce sály pre deti, u nás je v programe denne 60 veľkých oper. výkonov, robí sa v posunutých smenách. Ročne sa urobí 5 – 8 multiorgánových odberov, až budú sály voľnejšie, urobí sa ich toľko, koľko je odberov obličiek.

Nechcem teraz poskytovať nekvalifikovaný odhad, primár OCOS i primári chirurgických odborov dostali pred polrokom za úlohu monitorovať počty potencionálnych jednodňoviek, spracujeme to a pošleme.

Rooseveltka má veľa možností pohybu v odborných programoch smerom von, má na to dobre erudovaný personál, ktorý vie a chce robiť. Chce to serióznu spoluprácu so VšZP. Pokiaľ nám zmení úhradu komplikovanej totálnej duodeno – choledocho – pankreatektomie z 11 000 na reálnu, zaplatí náklady spojené s liečbou polytraumy, intoxikácií, uhradí chemoterapiu atd, tak jednodňové výkony vysunieme von.

Nie som zástancom premeny akútnych postelí Rooseveltky na postele jednodňovky. Akútne postele v Rooseveltke sú drahé (cenu tvorí technický support, laboratórny support, odborné tímy), tu by mali frčať všetky zložité výkony, ktoré tento support potrebujú. Bude to lacnejšie, ako keď sa o ne usilujú v okresoch a komplikácie pošlú nám. Akonáhle budú sály, SUSCH sa odsťahuje, jednodňovku bude treba zbaliť, odčleniť a sprivatizovať. Preto zúrim nad privatizáciou ORL. Pozadie som uviedla. V nemocnici malo ostať malé ORL pre traumu, onkológiu a akútny servis (tracheostómie, epistaxy), ostatné malo možnosť sa presunúť do už existujúcej privátnej kliniky. Stačí nám nesmierny problém s dávnejšou privatizáciou stomatochirurgie.

Otázka je ako ideálna prihrávka na smeč::
    Ak v Rooseveltke stačí 55 postelí na 10 000 obyvateľov a inde potrebujú 90 – 110, tak sa to odzrkadlí v cene nákladov. Na posteliach, ktoré tvoria rozdiel, sa točia lacní pacienti, ktorými sa vyrovnávajú deficitné platby na ťažkých pacientov. Ak sa v nemocnici, ktorá má 100 postelí na 10 000 obyvateľov polovica postelí zavrie, nedosiahne sa 50 % úspora !!! Môj odhad podľa vývoja v Rooseveltke, úspora bude cca 15 – 20 %. VšZP urobila analýzu počtu hospitalizácií na 100 000 obyvateľov, je to vydarená analýza. Ak by z použitého súboru vyčíslila náklady na hospitalizáciu, tak by spresnila môj odhad – čím viac hospitalizácií, tým menšie náklady na jednu. Dokonca predpokladám, že by odhalila hranicu, kde by bol skok a tam by sa mohla umiestniť naša potreba akútnych postelí na Slovensku.
    Fakt, nepreháňam.

radovan
    Účastník

Pre M.H.

Ten pomer 0,81 pracovníka/posteľ sú skutočne všetci zamestnanci nášho zariadenia (vrátane SVaLZ-ov a ambulancií …).

Nechcem samozrejme z tohoto pomeru robiť žiadnu modlu, nedá sa porovnávať naša nemocnička s postavením a funkciou vašej nemocnice … ale aj tak – máte tam viac ako 2 zamestnancov na 1 posteľ, no neviem… Z toho čo som si prečítal v príspevku to síce vyzerá tak, že ich fakt potrebujete…ale je to spústa ľudí.

Keď si vyberiem nejakú paralelu z priemyslu – tak napr. v bývalých Slov. telekomunikáciách kedysi pracovalo 15.000 ľudí. Všetci si mysleli že sú nenahraditeľní a dnes ten podnik funguje s 1/3 zamestnancov a ich službám to len prospelo… Tým nemyslím na počty zdravotníckych pracovníkov – 0,5 na posteľ v praxi poznám – ale ten celkový výsledok 2/posteľ…. #-o

Mata Harri
    Účastník

@radovan wrote:

Pre M.H.

Ten pomer 0,81 pracovníka/posteľ sú skutočne všetci zamestnanci nášho zariadenia (vrátane SVaLZ-ov a ambulancií …).

Nechcem samozrejme z tohoto pomeru robiť žiadnu modlu, nedá sa porovnávať naša nemocnička s postavením a funkciou vašej nemocnice … ale aj tak – máte tam viac ako 2 zamestnancov na 1 posteľ, no neviem… Z toho čo som si prečítal v príspevku to síce vyzerá tak, že ich fakt potrebujete…ale je to spústa ľudí.

Keď si vyberiem nejakú paralelu z priemyslu – tak napr. v bývalých Slov. telekomunikáciách kedysi pracovalo 15.000 ľudí. Všetci si mysleli že sú nenahraditeľní a dnes ten podnik funguje s 1/3 zamestnancov a ich službám to len prospelo… Tým nemyslím na počty zdravotníckych pracovníkov – 0,5 na posteľ v praxi poznám – ale ten celkový výsledok 2/posteľ…. #-o

Neviem, prečo by som mala rátať všetkých zamestnancov na postele. Ambulancie sú na poliklinike, sú na posteliach nezávislé. V mnohých nemocniciach sú privatizované, vtedy nepatria nemocnici sa teda sa v nemocnici nevykazujú. SVALZY sú tiež autonómne, majú podstatne širší záber, ako je naša nemocnica. MR využíva celý kraj, patológiu skoro celý, biochémiu, hematológiu všetci ŠAS v meste, obvoďáci atd. Tiež nám hrozia, že sa sprivatizujú. Práčovňa, kuchyňa, sterilizácia slúžila 2 nemocničným areálom, jeden sme skoro vypratali, ale slúži i SUSCHu a najnovšie i fakultnej detskej nemocnici.
    Príklad s telekomunikáciami je nezrovnateľný. Ja si viem predstaviť nemocnicu ako komplex zdravotníkov – lekárov, SZP, NZP a príručnej administratívy a všetko odstatné dodávateľsky, tak ako je to všade vo svete, ale na to nie sú peniaze.
    Lepší príklad je porovnanie dopravy v Lehote, kde premáva jeden autobus medzi horným a dolným koncom. A Lehoťania sa čudujú, prečo BB potrebuje toľko autobusov, trolejbusov, Ke i Ba i električky…..
    Nástupom veľkej techniky vo svete skončila éra množstva rovnakých malých nemocníc, technika sa centralizuje, pacienti, ktorí potrebujú nepretržitý technický support sa koncentrujú. Napr. support transplantačného programu je tak drahý, že 4 neproduktívne centrá sú prepychom.
    Môj kolega súkromničí, má CT a chváli sa, že urobí viac vyšetrení, ako my. Ale na otázku, koľko pacientov po CT vyšetrení absolvuje operačný alebo iný intervenčný výkon, neodpovie. Je predsa rozdiel, či CT hlavy sa robí pre migrénu, alebo pre lokalizáciu posttraumatického krvácania u pacienta po resuscitácii na ventilátore.

radovan
    Účastník

Už som o Lehote diskutoval na inom mieste a vidím, že je to skutočne obľúbená téma ľudí z „mesta“ 😆

Tak teraz k tej MHD. Viete o tom, že cena MHD lístku v Poprade bola, je a bude i naďalej 10 Sk.- , pritom v iných mestách ide cestovné hore. Zaujímavé je aj to, že zatiaľ čo v BB sa údajne zrušila 1/3 spojov, v našom meste sa množstvo spojov zvýši a dokonca sa vykoná aj rekonštrukcia hlavnej stanice SAD atď. V čom je asi rozdiel ? žeby v manažéroch mesta ?

Ak to pôjde takto ďalej, čochvíľa sa MHD v našich mestách vyrovnajú, nie =P~

Príklad s telekomunikáciami som použil na demonštráciu ľudského chápania svojej dôležitosti. Boli tam tisícky strašne dôležitých zamestnancov, ktorí tam dnes už nie sú a tej firme sa dýcha ľahšie. Ale keď tak nad tým rozmýšľam: 24 hod. služba, sviatok-piatok, havarijné situácie, výjazdy, milióny klientov, možno by som tam aj nejaké paralely videl.

Ale dosť bolo srandy… Naše SVaLZ tiež neobhospodarujú len nás, ale to je fuk. Každý dobrý manager labáku si robí metodiky, kt. poskytuje celému regiónu (onk. markery, rýchla diagnostika TBC, imunola, sérológie, výroba bakt. a kandidových vakcín….). Samozrejme, nemusíte si ich započítať do toho nešťastného pomeru, dôležitý aj tak nie je tento pomer, ale konečný hospodárky výsledok 😕 Ja som tento pomer použil na ministrove tri výkričníky za efektivitou k mojmu lamentovaniu nad peniazmi. Netušil som, že to bude mať taký ohlas.

radovan
    Účastník

@Mata Harri wrote:

Môj kolega súkromničí, má CT a chváli sa, že urobí viac vyšetrení, ako my. Ale na otázku, koľko pacientov po CT vyšetrení absolvuje operačný alebo iný intervenčný výkon, neodpovie. Je predsa rozdiel, či CT hlavy sa robí pre migrénu, alebo pre lokalizáciu posttraumatického krvácania u pacienta po resuscitácii na ventilátore.

Neviem aký je rozdiel CT urobeného pre migrénu, alebo pre lokalizáciu krvácania – obe CT musia byť urobené maximálne profesionálne, dokonca to pre migrému je ešte ožehavejšie, lebo tam môže byť všetko … alebo nič. A povedať že tam nie je nič, je pre lekára rovnako zodpovedné (ale ešte viac ?), ako povedať že je tam hematóm.

Vášho CT pracovníka nemusí zaujímať, čo sa bude diať s pacientom ďalej, on má stanoviť diagnózu. Nerozumiem kontextu….či si tým príkladom chcela povedať. Veď predsa váš CT-kár si tiež „len“ urobí CT a ostané už robia druhí, no nie ? Ak sa teda Tvoj známy chváli, že urobí viacej CT ako Váš kolos, tak sa mu ani veľmi nečudujem.

Mata Harri
    Účastník

@radovan wrote:

@Mata Harri wrote:

Neviem aký je rozdiel CT urobeného pre migrénu, alebo pre lokalizáciu krvácania – obe CT musia byť urobené maximálne profesionálne, dokonca to pre migrému je ešte ožehavejšie, lebo tam môže byť všetko … alebo nič. A povedať že tam nie je nič, je pre lekára rovnako zodpovedné (ale ešte viac ?), ako povedať že je tam hematóm.

Vášho CT pracovníka nemusí zaujímať, čo sa bude diať s pacientom ďalej, on má stanoviť diagnózu. Nerozumiem kontextu….či si tým príkladom chcela povedať. Veď predsa váš CT-kár si tiež „len“ urobí CT a ostané už robia druhí, no nie ? Ak sa teda Tvoj známy chváli, že urobí viacej CT ako Váš kolos, tak sa mu ani veľmi nečudujem.

No moment, skús dotransportovať a aranžovať pacienta s polytraumou na pokraji šoku, s ventilátorom na CT , potom ho odtransportovať z miestnosti CT a potom pacienta chodiaceho s migrénou. Stopni si hodinky a uvidíš ten rozdiel. Ja sa na takom transporte a vyšetrení občas zúčastňujem, niekedy sa vyšetrenie musí prerušiť pre resuscitáciu. Tu nie je problém toho, čo sa na CT nájde (hodnotenie nálezu sa robí inde, po vyšetrení), ale problém času vyšetrenia – snímanie obrazu CT je automatizované, rovnako trvá pri negat alebo pozit. náleze, rozdielny je čas potrebný na to, aby sa snímanie vôbec mohlo uskutočniť. Takže čudujem sa ja…. 😆

radovan
    Účastník

Už mi to je jasná….robíte menej CT, pretože každého druhého resp. každého tretieho pacienta na CT-ku resuscitujete … tak v tom naozaj vidím problém… Už tomu rozumiem.

Apropo, mi v Poprade (pardón v Lehote) máme tiež CT a predstav si aj celkom dobrú traumatológiu (Vysoké Tatry a turisti….) a najaké tie lavíny tu občas padajú a väčšinou to nezasiahne jedného, alej 5-6 ľudí naraz. Našim CT – károm prítomnosť ARO pri vyšetrení a zaintubovaný pacient na perfektných malých prenosných monitoroch a iných mašinkách neprekáža. A prepáč, koľko trvá transport na CT po chodbách, to ich tiež až tak nezaujíma, pacient tam má byť v tú a tú hodinu a minútu a spadla klec. Ale čo im robí problém a čo im trvá najdlhšie je vyhodnocovanie napr. CT hrudníka – konkrétne nálezov v pľ. parenchýme – takže, tak. Hrudníkov nechcú robiť príliž veľa, limitujú nám počty, lebo ťažká je a n a l y t i c k á fáza. Snímacia fáza nie je rozhodujúca. (Ďakujem za vysvetlenie, že obe fázy sú oddelené, vskutku poučné…)

Ale ako som už povedal na začiatku, už tomu fakt začínam rozumieť … Čiže u vás nepredstavuje väčšinu práce rutina… ide o samé komplikované a najskomplikovanejšie veci…

Ak Ti to takto vychádza vo všetkých procesoch vo vašej nemocnici tak máte fakt veľký problém …

Mata Harri
    Účastník

@radovan wrote:

Už som o Lehote diskutoval na inom mieste a vidím, že je to skutočne obľúbená téma ľudí z „mesta“ 😆

Tak teraz k tej MHD. Viete o tom, že cena MHD lístku v Poprade bola, je a bude i naďalej 10 Sk.- , pritom v iných mestách ide cestovné hore. Zaujímavé je aj to, že zatiaľ čo v BB sa údajne zrušila 1/3 spojov, v našom meste sa množstvo spojov zvýši a dokonca sa vykoná aj rekonštrukcia hlavnej stanice SAD atď. V čom je asi rozdiel ? žeby v manažéroch mesta ?

Ak to pôjde takto ďalej, čochvíľa sa MHD v našich mestách vyrovnajú, nie =P~

Príklad s telekomunikáciami som použil na demonštráciu ľudského chápania svojej dôležitosti. Boli tam tisícky strašne dôležitých zamestnancov, ktorí tam dnes už nie sú a tej firme sa dýcha ľahšie. Ale keď tak nad tým rozmýšľam: 24 hod. služba, sviatok-piatok, havarijné situácie, výjazdy, milióny klientov, možno by som tam aj nejaké paralely videl.

Ale dosť bolo srandy… Naše SVaLZ tiež neobhospodarujú len nás, ale to je fuk. Každý dobrý manager labáku si robí metodiky, kt. poskytuje celému regiónu (onk. markery, rýchla diagnostika TBC, imunola, sérológie, výroba bakt. a kandidových vakcín….). Samozrejme, nemusíte si ich započítať do toho nešťastného pomeru, dôležitý aj tak nie je tento pomer, ale konečný hospodárky výsledok 😕 Ja som tento pomer použil na ministrove tri výkričníky za efektivitou k mojmu lamentovaniu nad peniazmi. Netušil som, že to bude mať taký ohlas.

Tento príspevok som nepostrehla. Áno – každé pracovisko by malo mať svoju autonómiu i zodpovednosť za seba. A úlohou manažmentu je túto skutočnosť vyžadovať, podporovať atd. A manažment prv, kým začne rozhodovať o podniku, musí poznať pozitívne i negatívne stránky podniku, negatívne musí buď premeniť na pozitívne, alebo ich zrušiť, pozitívne musí podporovať. A v tržnom prostredí musí platiť rovnosť podmienok, ak neplatí, tak manažment musí za ne bojovať. A o to všetko ide v Rooseveltke. Ak mám prevádzkovať budovy, musím na to mať. Ak sa rozhodnem likvidovať výrobné programy, tak predám objekt a presťahujem sa do priestorov adekvátnych.
    Aby som poznala, čo riadim, musela som urobiť podrobný audit. Nrmusím vykladať, čo všetko som našla. usporiadala som LPS tak, aby robila, čo robiť musí, a k tomu pridala to, čo robiť chce a vie. A teraz bojujem o normálne tržné prostredie. A samozrejme pokračujem v ozdravovaní podniku.
    Čísla personálu, ktoré som uviedla signalizujú, že lôžkové oddelenia sú vybrakované, kolabujú a štve ma, keď niekto administratívne – direktívne začne s plošnou redukciou. Pritom vážnym problémom je ekonomika HTS. Pri jej transformácii záskame viac, ako redukciou LPS.
    Výkonnosť LPS je slušná. Pri zrealizovaných platbách by sme boli sebestační.
    Ale ako postupovať, keď ambulancie vyrobia mesačne 4 mil, čo poisťovňa i preplatí , ale zároveň stanoví limit – 4 mil, do ktorého uhrádza výkony i lieky „A“. 2 ambulancie majú preskribciu A liekov za 4 – 6 mil. Je to ambulantná infúzna chemoterapia, a ambulantné podávanie interferónov pre sklerosis multiplex. Ambulancie na túto liečbu boli vybrané.
    Chcem sa správať racionálne – úlohou manažmentu je vyboxovať normálne platobné prostredie. vypracovali sme ponukový zoznam výkonov i s ich nákladmi, i s objemom. Budeme jednať s poisťovňou. Výkony, na ktorých sa dohodneme, budeme robiť. Na ktoržch sa nedohodneme, robiť prestaneme, zrušíme prevádzky, prepustíme zamestnancov. Ak pri dohodnutých objemoch nevyfinancujeme prevádzku, presťahujeme sa naspäť do starej nemocnice a staneme sa mestskou nemocnicou. Malou, ale prosperujúcou.
    I keď v iných nemocniciach je pomer nákladov iný, u nás je reálny – 40 % mzdy a fondy + 35 % náklady na LPS (lieky, ŠZM, krvné deriváty) + 25 % prevádzka.
    A tento pomer musím dodržať pri personálnej politike. Nemôžem zredukovať kádre a nútiť ich robiť na LPS a HTS – to je vydieranie.
    Príklad iba trocha fiktívny- ak mám 762 zamestnancov, majú priemerné platy 20 000 a vyrobia 50 000 000, tak im dávam 30 % + 10 na fondy, je to vyrovnaný stav. Ak 10 % z nich prepustím, tak buď sa zníži objem výkonov a neuplatím prevádzku, alebo znížim % platov, čiže nútim ich sponzorovať nemocnicu.

Na všetkom sa dá pracovať. Dnes je tu i otázka času – otočiť kormidlo veľkej lode potrebuje náležitú prípravu. 10 rokov sa dosadzovali do nemocnice manažmenty, ktoré nemenežovali. Za to nemocnica nemôže.

No pekna diskusia, zasa o BB. Takze vcera som mal technicky problem a nemohol som odpovedat MH na jej odpoved na moju otazku o stacionatoch. Ak je pravda co tam MH pise, taj iba veta: jednodnovu medicinu pre BB robi Novamed je hanba hanbuca. Ak mali dve stacionarne postele kdesi na ORL tak je to nehanebnost. A ak fungovala jedndnova opercna sala prave na plastike / preco asi iba tam?/ nuz neviem. Radovan zacina v tejto diskusnej prestrelke s MH mat v jednej veci pravdu. Bystrica nie je pupok sveta a aj v jeho Lehote obodve zariadenia ktore tam su hospodaria vyrovnane. MH by v ropvom trade mala pozerat do svojho hrnca a potom do susedoveho. Preco nemate dobre rozbehnutu jednodnovu medicinu a stacionare prinajmensom na koznom, orl, uro, gyn, chir. Preco ste nemali stacioanrne detske postele, dnes uz aj CAF liecime takto. Preco?????? Za o nemoze ani BA, ani KE, ani PP ani nikto.

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

No pekna diskusia, zasa o BB. Takze vcera som mal technicky problem a nemohol som odpovedat MH na jej odpoved na moju otazku o stacionatoch. Ak je pravda co tam MH pise, taj iba veta: jednodnovu medicinu pre BB robi Novamed je hanba hanbuca. Ak mali dve stacionarne postele kdesi na ORL tak je to nehanebnost. A ak fungovala jedndnova opercna sala prave na plastike / preco asi iba tam?/ nuz neviem. Radovan zacina v tejto diskusnej prestrelke s MH mat v jednej veci pravdu. Bystrica nie je pupok sveta a aj v jeho Lehote obodve zariadenia ktore tam su hospodaria vyrovnane. MH by v ropvom trade mala pozerat do svojho hrnca a potom do susedoveho. Preco nemate dobre rozbehnutu jednodnovu medicinu a stacionare prinajmensom na koznom, orl, uro, gyn, chir. Preco ste nemali stacioanrne detske postele, dnes uz aj CAF liecime takto. Preco?????? Za o nemoze ani BA, ani KE, ani PP ani nikto.

Cha, prečo? Preto, že predošlé vedenie „trocha“ kšeftárčilo. Pretože LPS donedávna fungovala samospádom, chýbala línia nemocnice, preto sa každý realizoval ako prišlo… i nekalo.
    Jednodňovka nikde na svete neokupuje drahé postele, vznikla práve z ekonomických dôvodov, odišla z drahých akútnych nemocničných postelí. I u nás musí odísť z drahých akútnych postelí.
    Preto znova otočím môj diskusný tingl-tangl – bojujem za to, aby sa zaplatili drahí pacienti, vtedy nemocnica nebude nútená plátať diery lacnými výkonmi.
    Vyprášim SUSCH, ostane mi 1 poschodie polikliniky na stacionáre. Prinútim RR aby sa nehádal s dodávateľmi svojho predchodcu [-o< a nechal ich dokončiť ambulantné operačky. Ale upresním – robíme 5x viac jednodňových výkonov ako Novamed, iba ich vykazujeme ako ambulantné. Sála na plastike preto, že boli v SNA a tam mali kopec miesta, ORL má stacionár s 12 posteľami. A nakoniec – o čom a kom mám diskutovať, ak nie o BB. Už si dávam pozor, aby som sa neotrela o Ba, Ke, vtedy totiž dostanem náter, Dolná Lehota má tiež právo na existenciu, ešte mi ostala EU, USA … Alebo byť ticho. 🙁

radovan
    Účastník

@Mata Harri wrote:

…Dolná Lehota má tiež právo na existenciu, (

Keďže s nami poisťovne podpísali slušné zmluvy, myslím že oni rozhodli a budú rozhodovať o našom bytí či nebytí …. asi vedia čo robia … Keď rozhodnú o našom nebytí, tak sa tiež môžem porozhliadnuť o EÚ či USA, ale to už asi nie je o našej reforme (aspoň dúfam, že to nie je jej cieľom…)

Tato www stranka je o reforme zdravotnictva, som rad ze ma svojich citatelov aj prispievatelov. Moze byt aj o reforme BB, ale myslim si, ze to tak velmi ostatnych nezaujima. Nakoniec na prispevok MH prisli az vtedy reakcie ked som “ trochu“ diskusiu vyprovokoval. Patriotitizmus je dobra vec, ale prehahny skodi. Ano poistovne rozhodnu o byti a nebyti ale chvalabohu na svoju zodpovednost. Postupil som audit BB / vnutorny/ Dr. Hlavackovi do VzP, nakoniec pre „jeho“ poistovnu je to dolezite.
    Trochu sarkazmu: Preco ste draha MH tolke ropky mlcali? A male poucenie: iba hlupak vykazuje jednodnovu medicinu ako mbulantne vykony! Sorry

Mata Harri
    Účastník

@Rudolf Zajac wrote:

Tato www stranka je o reforme zdravotnictva, som rad ze ma svojich citatelov aj prispievatelov. Moze byt aj o reforme BB, ale myslim si, ze to tak velmi ostatnych nezaujima. Nakoniec na prispevok MH prisli az vtedy reakcie ked som “ trochu“ diskusiu vyprovokoval. Patriotitizmus je dobra vec, ale prehahny skodi. Ano poistovne rozhodnu o byti a nebyti ale chvalabohu na svoju zodpovednost. Postupil som audit BB / vnutorny/ Dr. Hlavackovi do VzP, nakoniec pre „jeho“ poistovnu je to dolezite.
    Trochu sarkazmu: Preco ste draha MH tolke ropky mlcali? A male poucenie: iba hlupak vykazuje jednodnovu medicinu ako mbulantne vykony! Sorry

Pán minister, dnes mám takú náladu, že ma nevyprovokuje ani Lucifer v pekle..Ako nebyť hlupákom, keď poisťovne nezaplatili? 👿

Každý minister pred Vami dostal elaborát o riešení problému Rooseveltovej nemocnice. Každý riaditeľ dostal kópiu. O reakciách by som mohla písať knihu. Každého som sa opýtala, či má pokojný spánok, keď v Rooseveltke za rok pretečú 2 miliardy bez poriadnej kontroly.

Koncepcia klinickej výživy, legalizácia DPV je na MZ už 6 rokov, už som ju stihla i novelizovať . Najviac jej schválenie pokročilo za min. Šagáta, už sa malo realizovať, ale sa vzdal funkcie. Vždy po príchode nového ministra, ten ju dal ohodnotiť hlavnými odborníkmi, od nich mám rovnaké texty s inovovanými dátumami, asi hodnotenie majú v PC vediac, že ho pravideľne budú posielať. 😆 Dokonca som raz bola i na pracovnej porade MZ, kde istý hlavný odborník mi povedal: Drahá kolegyňa, na PEG a enterálnu výživu nie sú financie. Budete musieť počkať. V tom čase PEG a enterálna výživa sa už poskytovala na celom Slovensku rutinne……. 😀

V kategorizácii všetkého, čo tečie, sme dostali výživu do slušnej podoby, štvú ma roztoky pre nemocnice, o ne sa kategorizačná komisia nezaujíma a to je škoda. Nemocnice platia za l g cukru, či soli od 80 hal po 25 Sk. Najviac v poslednom období sa mi páčil Lorenzov olej 500 ml za 14 000 Sk, čo je v podstate olivový olej. A tiež prípravky pre fenylketonúriu za niekoľko tisíc 1 krabica. Som v kontakte so Šarišskými Michaľanami, začali robiť na špeciálnych výživách, ak budú mať rovnakú podporu ako coeliakie, tak prídu s výrobkami podstatne lacnejšími. Nie som tak ticho, ako sa zdá.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 35 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate