O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Myli sa Penta?
- This topic has 23 odpovedí, 6 hlasov, and was last updated pred 20 years, 1 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
29 júla, 2004 o 6:16 am #338bepoÚčastník (Participant)
P minister pred casom dost rozohnene napadal lekarnikov ako sa im dobre dari a preco chcu mat zaplatene stare dlhy.Nikto sa vsak vtedy nezaoberal jednym detailom-financnou skupinou Penta.Na pocudovanie pred casom Penta predala svoj podiel v jednej zdravotnickej distribucnej firme patriacej do prvej 5 s vlastnymi lekarnami a zacala investovat do zdravotnych poistovni.Takze odisla zo super ziskovej cinnosti a isla do super stratovej.Vsimli si to na MZ SR a rozmyslaju aj nad takymito suvislostami?Alebo sa zo zdravotnikov stavaju financni malí zraloci a z obchodnikov sa stavaju filantropi?
A k vyhodnosti penalizovania lekarnami a poistovnami maly prehlad:
lekaren poistovna
urok v perc 0,01 predtym 0,1 0,2
premlc.doba 4 roky 10 rokov
kto rozhoduje sud zdravot.poistovna
dlzka konania rok a viac do 2 mes
moznost exekucie ano nie
Penalizovanie je upravene zakonom preto vtedajsie vyjadrenia p ministra povazujem za dost nekorektne nakolko ked niekto dodrzuje zakon a je pritom osocovanu zo strany statneho organu-dost zvlastne.Mozno ma p minister statistiku v ktorych krajinach je to podobne aby za dodrziavanie zakonov boli ostatni napadani.Rad by som si to precital.31 júla, 2004 o 11:31 am #1931imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Jenoducha trojclenka: Zdravotne poistovne hradia za lieky 22 miliard korun. Lekaren ma pravo na 21% marzu, distributor na 13% marzu zo zakladnej ceny. To je radove z tycg 22 miliard prinajmensom 5 miliard, to nehovorim o samplovani a inych veciach. Co sa tyka Penty, musite diskutovat s nimi, nedavno bol o nich zaujimavy clanok, neideu logicky, idu za peniazmi. Asi svoju siet vyhodne predali / podobne ako nemocncicu v Saci/.
Co sa tyka urokov a penale, tak v novych zakonoch sa ide podla Obchodneho zakona.
Takze prosim len dalej clanky ako su lekarnici chudaci, hlavne ked tuto stranku citaju najma lekari a ti nieco o chudactve vedia. 😀1 augusta, 2004 o 5:45 am #1932Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Jenoducha trojclenka: Zdravotne poistovne hradia za lieky 22 miliard korun. Lekaren ma pravo na 21% marzu, distributor na 13% marzu zo zakladnej ceny. To je radove z tycg 22 miliard prinajmensom 5 miliard, to nehovorim o samplovani a inych veciach. Co sa tyka Penty, musite diskutovat s nimi, nedavno bol o nich zaujimavy clanok, neideu logicky, idu za peniazmi. Asi svoju siet vyhodne predali / podobne ako nemocncicu v Saci/.
Co sa tyka urokov a penale, tak v novych zakonoch sa ide podla Obchodneho zakona.
Takze prosim len dalej clanky ako su lekarnici chudaci, hlavne ked tuto stranku citaju najma lekari a ti nieco o chudactve vedia. 😀A koľko majú a predovšetkým budú mať maržu poisťovne? Unikátne v zdravotníctve je, že výkony robí IBA zdravotnícky personál. Ten robí zdravotníctvo zdravotníctvom. Bez zdravotníckeho personálu a jeho výkonov by všetky uvedené inštitúcie sme mohli zrušiť. Išli by sa pásť na zelenú lúku 😀
A všetky tieto supportívne inštitúcie žijú z našich výkonov. A sa pekne nabaľujú. A všetky majú zákonom garantované právo prednostne si z koláčika ubrať.Zákony, ktoré čakajú na prejednanie, sú potrebné. Ale chýba v nich jasne definované v uvedenej hierarchii nabaľovačov – postavenie zdravotníkov. A ICH PRÁVA. V zákonoch sú garantované iba ICH POVINNOSTI. Veľmi presne. MUSIA – ZA KAŽDÝCH OKOLNOSTÍ.
Bavíme sa o tom, že ryby si rybník nevypustia. Ale naše rybníky sú znečistené burinou, ktorá prosperuje na úkor rýb. A oficiálne u nás platí, na vine sú ryby.
Kongresová turistika sa vyčíta lekárom. Ide o lekárske kongresy. Ale nevyčíta sa farmaceutickým firemníkom, ktorí tam lekárov sprevádzajú. Ich pobyt je financovaný z balíka, ktorý je určený pre zdravotníctvo. Je trápne, keď ako predseda odbornej spoločnosti sa na odborný európsky kongres dostanem iba vďaka láskavému rozhodnutiu firemníkov, že mi budú hradiť cestu a hotel.
Navrhujem, aby sme konečne začali i s očistou rybníkov.
1 augusta, 2004 o 6:48 am #1933bepoÚčastník (Participant)[-X Bolo by lepsie sa drzat faktov,ja som nikde nepisal ze lekarnici su chudaci.Ale keby aj,ked plynari nie su chudaci,ked obchodnici nie su chudaci,ked poistovaci nie su chudaci,ked umelci nie su chudaci,ked …. nie je chudak neviem preco by zrovna zdravotnici mali byt chudaci.Ale presne-penalizacia je zo zakona.Ked ja zaplatim len o 1den neskor elektrinu,v nasledujucej fakture je polozka penale.To iste pri daniach.Ale nic mi nepomoze-musim zaplatit.Tym urokom z omeskania sa da vyhnut-treba len platit nacas.
A k Pente-ano idu len za peniazmi,a kedze presli od distribucie liekov s vlastnymi lekarnami k poistovniam,malo by to nieco signalizovat.A na to som nedostal odpoved-sleduje to MZ a premysla nad tym?1 augusta, 2004 o 10:08 am #1934imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)K MH: Aj lekarnici su poskytovatelia o tom nikto vari nepochybuje. Takze by som sa nestotoznoval s vynimocnostou zdravotnikov. Nakoniec zistite iba to, ze poskytovanie ZS je retazova sustava, od poistovni, cez poskytovatelov smerom ku pacientom, o tych aj sama MH akosi malo pise, hoci keby neboli pacienti, neboli by ani lekari.
Penta robi to iba to, co robit moze a pokial neporusuje zakon tak v tom bude pokracovat. Ja osobne sa tym nejako zvlast nezaoberam, pretoze nie je moznost zasiahnut, iba ak represivne, ale to by museli porusit zakon. Mozno aj k tomu dojde, ale to iste nie je ani moja uloha, ani uloha MZ.
A este drobna poznamka obom: Ja osobne som cely zivot v prvom rade pozeral do svojho hrnca. 😀1 augusta, 2004 o 10:22 am #1935Mata HarriÚčastník (Participant)Ani ja si nemyslím, že zdravotníci sú vynimoční, ale celé roky sú označovaní za čierne ovce, zodpovedné za insolventnosť systému.
Keby som začala písať o pacientoch, to vy ste museli posilniť server. Pred chvíľou som na diaľku vybavovala prijatie do Rooseveltky pacienta, ktorý bol z Lučenca………
1 augusta, 2004 o 12:49 pm #1936Anton HanusinÚčastník (Participant)Paranoia will destroy ya…
Emed má pravdu , že minulé roky veľmi nepriali tomu, aby sme sa „odparanoizovali“ (“ To, že si paranoidný ešte neznamená, že po tebe nejdú“ W. Allen), ale na druhej strane pristupovať k všetkému apriori so vzťahovačným pohľadom, je nezdravé. Hej, veľa sa rozpráva medzi ľuďmi, ako je to pre koho pripravené, kto má o akú nemocnicu záujem, ako ktorá ruka ruku myje ap. Ale čo stým chceme robiť? Ak sa deje nezákonnosť a máme dôkazy, ukážme ich. Je naivné myslieť si, že budeme reformovať zdravotníctvo z webu („povedzte nám co scete, a my vám povíme, že ne…“ RND). Je výsostným právom politikov, aby do praxe prenášali myšlienky, za ktoré dostali vo voľbách dôveru. Koncepcia reformy bola známa min. rok pred voľbami. Ak máme na spôsob riešenia iný názor a chceme ho presadiť do praxe, musíme na seba zobrať osobnú zodpovednosť a teda i vstúpiť do politiky, nechať sa zvoliť, alebo min. byť v blízkosti zvoleného a pracovať na svojej vízii.
Moja rada. Berme veci ako sú, znenie zákonov je známe, predpokladajme že prejdú. Nevyplakávajme nad tým, ako nás čoskoro niekto zruší, odrovná neférovými prostriedkami ap. MH to pochopila: v realite dnešnej legislatívy sa snaží pripraviť na podmienky, ktoré prichádzajú tak, aby bola konkurencieschopná ( trochu závidím, držím je palce a som si istý, že uspeje) Tak som sa zariadil i ja a to odporúčam i ostatným. To je o vypustení toho svojho vlastného rybníka. Ak nebudem spokojný s tým, čo tu vznikne, sú tri riešenia: 1. vyššie popísané – skúsiť to aktívne zmeniť 2. ísť tam, kde je lepšie 3. venovať sa niečomu inému, ako medicína1 augusta, 2004 o 1:04 pm #1937imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Este je stvrte riesenie: nebrat fsetko tak vazne 😀 Ale inak s AH suhlasim, naozaj nikto nikoho nikam nenuti. V parlamente pri prvom citani sestice sa objavilo tolko mimorealnych argumentov, az nas to s Petrom Pazitnym prinutilo ( samozrejme dobrovolne) napisat pokracovanie reformy. Zobrali sme knihu z roku 2001, programove vyhlasenie vlady a zakony. Vsetko sme spisali a porovnali. Mozno nie vsetko je vymyslene dobre, ale aj kto nechce uvidi, ze vzdy sme poctivo a pravdivo hovorili, preco system nefunguje, co by sa malo spravit, co sme spravili. To je nakoniec najlepsii sposob ako diskutovat.
1 augusta, 2004 o 1:31 pm #1938Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Este je stvrte riesenie: nebrat fsetko tak vazne 😀 Ale inak s AH suhlasim, naozaj nikto nikoho nikam nenuti. V parlamente pri prvom citani sestice sa objavilo tolko mimorealnych argumentov, az nas to s Petrom Pazitnym prinutilo ( samozrejme dobrovolne) napisat pokracovanie reformy. Zobrali sme knihu z roku 2001, programove vyhlasenie vlady a zakony. Vsetko sme spisali a porovnali. Mozno nie vsetko je vymyslene dobre, ale aj kto nechce uvidi, ze vzdy sme poctivo a pravdivo hovorili, preco system nefunguje, co by sa malo spravit, co sme spravili. To je nakoniec najlepsii sposob ako diskutovat.
Asi preto som tu vyprodukovala cez 300 príspevkov. S ľuďmi, ktorým o nič moc nejde, dlho nediskutujem, na to nemám čas. Ale tak, ako sledujem dianie, pozorujem i malé zmeny, korekcie pôvodných predstáv, prehlásení. A to pokladám za dôležitý fenomén. Schopnosť ustúpiť od pôvodnej predstavy, pokiaľ na obzore je lepšia.
Kedy vyjde pokračovanie?
1 augusta, 2004 o 1:41 pm #1939Anton HanusinÚčastník (Participant)Ešte jedna poznámka. Osobne si veľa sľubujem od úplne novej a zásadnej inštitúcie – Úradu pre dohľad. To by mohlo byť riešenie našich obáv. Dúfam, že bude zriadený dobre, a ( aby v tom bolo i trochu paranoie) že nebude potrebný ďalší Úrad na dohľad nad Úradom na dohľad …. 😀
MH má pravdu: toto nemožno brať inak než vážne
1 augusta, 2004 o 5:09 pm #1940bepoÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Takze prosim len dalej clanky ako su lekarnici chudaci, hlavne ked tuto stranku citaju najma lekari a ti nieco o chudactve vedia. 😀
Pri tej poznamke o lekaroch som si v prvej chvili myslel ze toto je forum len pre odbornikov a ako laik nemam narok ale pochopil som.Ja som nemyslel ze len zato ze Penta vstupuje do poistovne treba ich pozatvarat ale ci si pri podobnych prilezitostiach v mysli premietnete / na MZ / co je za tym, lebo vacsinou vedia viac ako ostatny.A ak niekto dodrzuje zakon,potrebuje pochvalit a nie pohanit.
1 augusta, 2004 o 8:17 pm #1941rodanÚčastník (Participant)Vstup Penty do poisťovní vítam. Ich politika je jednoduchá. Kde vstúpia, sú len dve možnosti: 1) Zistia, že šliapli vedľa a veľmi rýchlo podnik pošlú ku dnu a zachránia aspo čo to z jeho aktív… 2) Vidia v podniku perspektívu a rýchlo ho postavia na nohy.
Mám pocit, že vstupom do poisťovní sledujú možnosť 2). A ich prvý krok bude jednoduchý – malé poisťovne, vysoká réžia ergo zlúčime ich (vrátane poistných kmeňov) a vytvorí sa vysoký zisk, ktorý zhrabnú. Pokiaľ niekto zo strany štátu nepovie: znížme povolené percento réžie z prijatých odvodov. Ale to si nedovolí, lebo by zabil VZP a Spoločnú. Takže krok Penty (ktorý je vždy a za každých okolností motivovaný ziskovo), bude paradoxne aj službou tomuto štátu – zníži sa počet poisťovní.
Paradoxne: svojho času uvažovala o vstupe do Perspektívy. Ale keď zistili, ako Hampl naletel Borisovi, rýchlo hodili spiatočku. Nechceli byť tými hrobármi. Že pokračovanie Hamplových chýb nakoniec zaplatil Vízner, je už iná pesnička :-(((
Kongresová turistika farmaceutov a lekárov: Ak by preslkripciu poskytovateľa niekto kontroloval aj z hľadiska financií a súčasne ak by bola preskripcia u veľkých poskytovateľov posudzovaná aj oddelením kilinickej farmácie (aj tam aj tam ex ante, nie ex post), myslým, že by dosť radikálne poklesla. spolu s poklesom cien liekov.1 augusta, 2004 o 8:19 pm #1942rodanÚčastník (Participant)Oprava: myslím, nie myslým 😳
1 augusta, 2004 o 9:22 pm #1943imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Moj naozaj sukromny nazor. Nezaujima ma Penta ani Sexta. Ak bude regulacia OK tak potom je jedno kto ma poistovne, nie je jedno co robia.
1 augusta, 2004 o 9:56 pm #1944rodanÚčastník (Participant)Mňo….nie celkom súhlasím. [-X
Aj mne je jedno, kto vlastní poisťovňu…..pokiaľ ten istý nevlastní aj zravotnícke zariadenia, napojené na ňu. Klientelizmus ako vyšitý, priam ukážkový.
Je logické, že ich bude všetkými možnými spôsobmi preferovať…veď to nerobí za svoje. On svoj zisk (z povoleného percenta na réžiu) dosiahne tak či tak.
Ale o čo dá viac jemu, o to dá menej ostatným. Aj tým, ktorí poskytujúc služby nad rámec schváleného limitu ich musia lege artis poskytnúť, ale oblížu za to dlaň. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.