O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Mily pan minister, Rudolf!
- This topic has 10 odpovedí, 6 hlasov, and was last updated pred 20 years, 7 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
14 januára, 2004 o 10:08 pm #303Lucia SevcekovaÚčastník (Participant)
Mily pan minister, Rudolf,
inspirovana panom Saktorom, nezculujem sa nad vecami na internatnej izbe, ale obraciam sa priamo na zdroj….kde by som sa snad vedela dovolat pomoci…..
vcera sme my, buduce farmaceutky, kecali o novostiach vo fachu…a skoncilo to rozculenim mojej kolegyne, ktorej rodicia maju lekvaren…uz dlhe roky…tolko sa snou lopotia…..a teraz im hrozi, ze si vedla nich, ci oproti? otvori lekvaren distributor, ktory kedze bude mat distributorsku aj lekvarensku marzu si bude moct dovolit nevyberat tzv. zajacovky 🙂 =20SKK….a pacienti, logicky pojdu tam, kde sa plati menej…….skoncila znechutena, ze marne sa snazia, marne ma vedomosti a odborne expeduje….a ze ked uz neplati ani tych 200 m……no ze je to nespravodlive…..a ze ten trhovy mechanizmus, ktory presadzujete, je az moc trhovy…. tolko slova mojej kolegyne…..
a teraz moje slova: co by ste jej vy na to povedali? lebo ja som jej nevedela poradit….dakujem15 januára, 2004 o 7:21 am #1280Anton HanusinÚčastník (Participant)Lucia, skúste sa pozrieť na túto záležitosť cez takýto príklad.
V Humennom sa rozmohli benzínové pumpy, cena benzínu išla dole, ľudia sú spokojní, lebo majú lacný benzín. Celoslovensky je ale benzín drahší ako v Čechách, lebo tu má príliš dominantné postavenie Slovnaft.
Úlohou vlády nie je podporovať záujmy záujmových korporácií, ale zabezpečovať podmienky, aby koncový odberateľ (občan – pacient) dostal službu v najlepšom pomere kvalita/cena. Štát má vytvárať podmienky na to, aby každý, kto chce a splní požiadavky (ktoré majú garantovať, aby služba bola poskytovaná zodpovedne) sa mohol v danom odbore podľa vlastného uváženia realizovať .
Samozrejme, každý podnikateľ túži mať monopol, ale ten poškodzuje Vás ako zákazníka (viď Slovnaft na Slovensku).
Veľké firmy majú zväčša i veľkú réžiu, keďže živia veľký aparát, výhodou malých je práve nízka réžia. Inak ja nie som ochotný kvôli 20 SKK za mesiac stáť frontu v distribútorskej lekárni, pôjdem radšej tam, kde ma obslúžia hneď.15 januára, 2004 o 8:36 am #1281Mata HarriÚčastník (Participant)Ja pridám k téme poznámku – ako klinik v zadlženej nemocnici musím kalkulovať s cenou každej tabletky, striekačky, tampóna. Pracujem v rôznych odborných komísiách, v rámci ktorých odovzdávam spoločnosti moje vedomosti, skúsenosti – zadarmo. Dokonca na úkor osobného voľna a papier kupujem za vlastné. Keď v zahraničí zastupujem slovensku odbornú spoločnosť , mám tam referát, prednášku, musím si zobrať dovolenku, ako keby išlo o môj súkromný podnik.
S tým kontrastuje skutočnosť, že denne dostávam do práce i domov, rovnako môj manžel kopu exkluzívne spracovaného reklamného materiálu na lieky, ktoré rozposielajú firmy. Financujú to zo ziskov za odpredané lieky. Rozhadzujú peniaze, ktoré nám chýbajú. Cestou zlepšenia situácie nie je rozhodnutie, či pripustíme vznik nových lekární, alebo nie, ale nakoľko budeme tolerovať neopodstatnené vysoké ceny liekov. posledná kategorizácia bola pre firmy pohromou a to vlastne bola prvá kategorizácia, ktorou sa sledoval zámer odstrániť neopodstatnené predražovanie. V tejto ceste treba pokračovať.
Ale táto cesta postihuje iba malé firmy. veľké prachy sa točia v prístrojovej technike, v zdravotnom materiáli, pomôckach. Pod zámienkou, že chceme pomáhať chronicky chorým, od začiatku niektoré medicínske činnosti majú určené dobré ceny, garantované platby, kým porovnateľné činnosti musia živoriť. Firmám s dialyzačnou technikou sa oplatí investovať do našich zadlžených dialýz, pri garantovaných cenách a platbách, miera predraženia techniky a spotrebného materiálu im všetky investície vráti i s poriadnym ziskom. Malí sú chudobní, chudobní sa medzi sebou bijú.
15 januára, 2004 o 4:54 pm #1282moskoÚčastník (Participant)Rieseni je viac – kedze farmacia urcite nie je prvym odvetvim kde nastupuje silna konkurencia – skor jednym z poslednych…
1. Dohodnut sa s distributorom aby neotvaral dalsiu lekaren o 200 m dalej – ale vyuzil to ze na tom mieste existuje ZABEHNUTA lekaren s PROFESIONALNYM personalom a s velkou ZNALOSTOU MIESTNEHO TRHU.
T. j. ponuknut mu spolupracu aj za cenu nizssich svojich marzi ale mozno s vyssim obratom.2. Zamestnat sa v lekarni o 200m dalej a svoje podnikanie zavesit na klinec. Zamestnavatelovi bude moct znova ponuknut ZNALOSTOU MIESTNEHO TRHU a SKUSENOSTI.
3. Zacat podnikat v inom obore – tam kde neexistuje pevna marza – len tvrda praca a este tvrdsia konkurencia.
4. Pozriet sa v svojej rodine a v svojom okoli na tych ktory zmenili svoju profesnu zivotnu orientaciu aby prezili v konkurencnom prostredi a zariadit sa podla nich.
17 januára, 2004 o 8:25 pm #1283imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Dnes som sa dostal k otazke od studentky “ lekvarenstva“ a tak som si mohol precitat aj ine odpovede a vsteky su tak dobre, ze nmema co dolozit. Iba vari mala oprava, vraj tie ztajacovky maju hodnotu 22 Sk.
??? No dve koruny su na mrkvu.19 januára, 2004 o 3:45 pm #1284Lucia SevcekovaÚčastník (Participant)Dakujem zo rozsirenie mojho obzoru.
ps: s tymi dvoma korunami na mrkvu to nie je az taky zly napad….no to mame antioxidant v prirodzenej forme, vyriesime zapaly, starnutie, seroslepotu…a nemusime kupovat drahe antiox. pripravky….. 😀24 januára, 2004 o 7:11 am #1285imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Lekvarnicky lekvarnicky, mate pravdu s tymi antioxidantmi, ale co tak organofosfaty v mrkve, aj tie su zdrave?
26 januára, 2004 o 10:56 pm #1286Lucia SevcekovaÚčastník (Participant)….nuz.. to.. hej..veru zdraviu nepridaju ani organofosfaty, ani dusicnany….tak potom kupovat drahu BIOmrkvu….no, ale to by ste este, pan minister {Rudolf}, museli zvysit poplatky 😕 takze si treba tie dve koruny zakazdym strcit do vrecka….a kazdy desiaty Rp. bude zadara….hehe 8)
29 januára, 2004 o 1:12 pm #1287imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)A je to!
31 januára, 2004 o 7:59 am #1288Marian SvirlochÚčastník (Participant)Tolko omylov, ci zavadzani, ako je napisanych tu, som davno necital. Lucia,spytajte sa radsej svojich rodicov,lebo ti sa v tom pohybuju a rozumeju problemu.
Lebo trhovy mechanizmus v lekarni neexistuje, a porovnanie s benzinkami je prinajmensom podivne.Takze zosumujme si to: lekáren musi mat predpisane priestory, zodpovedajuci personal, predpisany sortiment a kopu dalsich povinnosti,ktore nie moze ale musi plnit . Co nemoze?Urcovat ci hybat s cenami liekov,nieco musi dat len na recept a nie predat, pri prekatagorizovani musi zaregistrovat stratu,lebo cenu liekov musi znizit hoci pri nakupe ich cena zodpovedal platnym predpisom.Musi oznamit uradom ak chce zatvorit z hocijakeho dovodu,musi vydat lieky na recept ak ked poistovna,vratane statnej si neplni svoje povinnosti vcas.Skuste nieco z toho pouzit ked pojdete tankovat,neuspejete ani v Humennom..A nasla by sa este kopa dalsich „musi“ a „nesmie“.Takze teraz sa opytajte tychto vasich ochotnych radcov na podobnost s benzinkou a trhovym mechanizmom…Vzdy je lahke rozpravat o niecom len tak povrchne,sebecky, ale nie vsetko,ba takmer nikdy nie je take jednoduche ako vyzera..takze nenechajte sa zavadzat a pouzivajte vlastny rozum.31 januára, 2004 o 9:16 am #1289imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Ano, v biznise s liekami je vela zakazov a prikazov a regulacii, nepochybne aj to tak musi byt. Lekarnik je poskytovatel a trda nie len liek “ predava“ ale mal by aj poradit, dokonca opravit chyby lekarov atd, atd. To je pravda a nase mlade “ lekvarnicky“ aspon vedia, preco je studium farmacie tak obtioazne. Na druhej strane celkom vseobecne je vysoky tlôak na optvaranie dlasich lekarni, co tak trosku nekoliduje s tym, co sa pise p Svirloch. Lebo a to rozumiem mladej krvi, ak je to take zle ako to, ze do takeho zleho sa tolki tlacia? K cene. Ziadny zakon nezakazuje lekarnikovi pytat menej ako je urcene v kategorizacii, nesmie pytat viacej, nakoniec sa urcuje maximalna cena. Ale nerobia to. Tu je podobnost s benzinkami naozaj dobra, v celej republike sa benzin predava za prakticky tu istu cenu hoci mame 6 – 7 roznych firiem.
A tak trochu kolegialne. Nase mlade lekvarnicky su potesenim tychto stranok lebo prinajmensom chcu diskutovat. Mozno by sme sme sa mali my pytat ich a nie oni rodicov. Ale to len tak naokraj, nechcem obciansku generacnu vojnu. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.