" marginalne platby "

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve " marginalne platby "

Zobrazuje sa 9 príspevkov - 16 až 24 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    bepo
    Účastník

Súčasná téma
    @radovan wrote:

… Myslím, že za tých 20 Sk si pacient kupuje podstatne viac, ako si vôbec dokáže predstaviť.

Téma-neziskovka ci ziskovka
    @radovan wrote:

Nerozumiem tomu, prečo sa vzdávame financií v peňaženkách našich ľudí ? Prečo nebojujeme o tieto peniaze ? Prečo ich nechávame iným odvetviam (nenažrancom zo Slovnaftu (zisk o 200-300% oproti minulému roku), telekomunikáciám (naši ľudia pretelefonovali 35 Mld korún …, plynárom (zvýšili si cenu o 17% , pritom aj v tomto roku sú v brutálnom zisku) atď. O ďalšom plytvaní ani nehovoriac (iste viete o tom, že diaľnice máme 2-3 krát drahšie ako napr. v Nemecku)…

Stále hovoríme, že je sociálne neúnosné dávať ľuďom platiť v zdravotníctve …. ale pritom nechávame tie peniaze ostatným odvetviam. Ak by sme si ich vzali mi a školstvo, bolo by sociálne neúnosné zvyšovať ceny benzínu, plynu atď … Aspoň trocha by sme sa začali vyrovnávať týmto odvetviam /napr. aj v mzdách/

Ak cenu za výkon považuješ iba to čo platí pacient v hotovosti u lekára a chceš dávať peniaze mimo poistovňe-to je to tvoje „nemôžem sa nechať vmanévrovať do polôh kde som nikdy nebol „citáciami“ ktoré som nikdy nepovedal“

radovan
    Účastník
    bepo wrote:
    a bez poistovní by to bolo lepšie. /quote]

Mal som namysli najmä túto citáciu, ktorú si vybral neviem odkiaľ

P.S. Tvrdím to, čo na začiatku – je aj v záujme pacientov, aby boli poisťovne naďalej – regulujú dôležitým spôsobom zdravotnícky trh

rodan
    Účastník

@radovan wrote:

Nerozumiem tomu, prečo sa vzdávame financií v peňaženkách našich ľudí ? Prečo nebojujeme o tieto peniaze ? Prečo ich nechávame iným odvetviam (nenažrancom zo Slovnaftu (zisk o 200-300% oproti minulému roku), telekomunikáciám (naši ľudia pretelefonovali 35 Mld korún …, plynárom (zvýšili si cenu o 17% , pritom aj v tomto roku sú v brutálnom zisku) atď. O ďalšom plytvaní ani nehovoriac (iste viete o tom, že diaľnice máme 2-3 krát drahšie ako napr. v Nemecku)…

Stále hovoríme, že je sociálne neúnosné dávať ľuďom platiť v zdravotníctve …. ale pritom nechávame tie peniaze ostatným odvetviam. Ak by sme si ich vzali mi a školstvo, bolo by sociálne neúnosné zvyšovať ceny benzínu, plynu atď … Aspoň trocha by sme sa začali vyrovnávať týmto odvetviam /napr. aj v mzdách/

Prepáč kolega, ale aj keď je to malé odbočenie od témy, toto čo píšeš, je ekonomická demagógia, resp. vytrhávanie čísel z ich kontextu.
    95 % navýšenia zisku plynárov šlo za tranzit cez územie SK, takže platby od občanov to nijako nemohli ovplyvniť. Ľuďom nemôžeš nanútiť to, aby netelefonovali menej – je to ich voľba, či akceptujú tak nehorázne vysoké ceny všetkých troch telekom-operátorov. Obrovskú časť zisku Slovnaftu (to je na samostatný rozbor, nie tu) pohltí tá viac ako miliardová pokuta

Bolo by však načase konečne zlomiť to, čo hlása SMER, HZDS a HZD – že zdravotníctvo má byť bezplatné. A povedať jasne: zdravotnícke služby sú služby ako všetky ostatné. Aj keď majú svoje špecifiká. A my sa tomu musíme, či chceme alebo nechceme, prispôsobiť. Teda aj v ekonomike. A postupne sa musíme dostať do štádia, že zo zákonného zdravotného poistenia sa bude platiť iba štandard. Čo je extra, si pacient bude musieť priplatiť (napr. nadštandardnú opateru), alebo na niektoré výkony (vyplývajúce zo zdravotného rizika) bude musieť mať nadštandardné poistenie. (Veď to funguje už aj dnes – viď cestovné poistenie Unionky).

Do tej doby však budeme musieť zvládať boj s bohorovným prístupom zdravotných poisťovní k výpočtu paušálov pre jednotlivých poskytovateľov, uplatňovanie kritérii kamárdčoftu a klientelizmu…. Tam v poisťovňach sa bude musieť postupne zmeniť filozofia: tam budú musieť porovnávať výslednú cenu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a pacientov posielať tam, ked sú schopní porovnateľné výkony zvládnuť za nižšiu cenu. A ak tak poisťovňa neurobí – štrafa.

Zatiaľ to ani v náznaku nefunguje. Pretože ak by to fungovalo, tak Roosveltka by bola jednou z najbohatších nemocníc v SK.

radovan
    Účastník

Ale to je veľké nedorozumenie ….Prosím ťa necituj túto stať od bepa, ale pozri si original. Hovorim v ňom presne o tom o čom ty….

Ľudia telefonujú, lebo si môžu dovoliť akceptovať také ceny …. rozumieš ?? Ľudí prinútiš telefonovať menej … (prosím neber ma doslovne, je to iba prirovnanie) … keď ich naučíš platiť za služby v zdravotníctve. Jednoducho im zostane menej na telefonovanie. Alebo ST zníži ceny a budú telefonovať rovnako. 😉 To je zákon peňazí..to nie je demagógia.

Predpokladám, že za chvíľu sa ozve bepo a bude mi chcieť vysvetliť, že už dnes si ľudia predsa platia, pretože platia poistenie. Nevie pochopiť, že poistenie je super alestačí len na bazál. Čo samozrejme neznamená, že poistenie nie je nutné !!!!! Financovanie však musí byť viaczdrojové. O týchto peniazoch v peňaženkách našich ľudí hovorím…

Pre Rodana: Citát z výročnej správy SPP 2003 str. 14: Pozitívnym faktorom externého prostredia, ktorý podstatne ovplyvnil výšku prevádzkových výnosov bola úprava spotrebiteľských cien zemného plynu.

mosko
    Účastník

.
    Snad mi bude odpustena – ale vratim sa k teme. 😀
    @R.Z wrote:

A kedze tema je uz pre mna nezazivna … tak ja s diskusiami ku 20 Sk 50 Sk koncim.

Ano, uplne verim ze pre niektorych je tato tema uz nezazivna. Bohuzial avsak tato tema vobec nie je nezazivana pre tie skupiny ktore boli doposial od platieb oslobodene – a uz nie su. Tento tyzden som si vypocule v predajni Protetiky dialog predavacky s magistrou z vedlajsej lekarne – Bol o tom ako im ludia nadavaju ze co je to za nezmysel ze doposial neplatili – a teraz musia. Tato tema je nezazivna iba pre tych ktorym sa zmeno zakona nepohorsili podmienky.
    @Radovan wrote:

Z vašich reakcií – typu : lekár nariadil, prikázal, určil – sa mi zdá Váš vzťah príliž pasívny (z Vašej strany). Niečo iné je internetová diskusia a niečo iné ako sa správame priamo pri probléme v teréne …

Doposial mam pluca zdrave – tak sme sa nemali moznost stretnut v pozici pacient – lekar. Ale verte mi – v cakarni a ambulancii nemam ZIADNY problem sa ozvat /co sa tyka obrany svojich prav/ Nie je tomu tak davno co som sa ozvala v nemocnici tak ze bol z toho poprask na riaditelstve a na druhy den telefonovala ina lekarka a ospravedlnovala sa aj za dotycnu sestru aj lekarku /ktora v tom bola pravdepodobne uuuplne nevinne/…
    Je to uz par rokov – som s potvrdenim o platbe isla na zdravotnu poistovnu – a nedopadlo to pre pani zubarku velmi slavne…
    Takze naozaj nie som vobec pasivna.
    @Radovan wrote:

najlepšie bude, ak sa opýtate svojho lekára, prečo si Vás dovolil objednať až o jeden mesiac a nie o 7 dní. Či mu išlo o tých 20 korún (50 eurocentov ) alebo nie. To je čistá hra.

Totalne nepochopenie – lekar urobil vsetko spravne. Ba sa este nepravom „osopil“ na sestricku preco vybera za dieta 20 korun. Problem nie je v lekarovi, ani v sestricke – problem je v citovanom paragrafe.
    .
    Kedze som nedostala doposial odpoved na svoje otazky – zopakujem ich

Aky je rozdiel v
    1. NADMERNEJ SPOTREBE
    2. NAKLADOCH NA INFORMATIKU
    3. UVEDOMENI SI CENY
    ci sa navsteva lekara vykona do 7 dni, alebo do 30 dni?

jana mosko
    .

rodan
    Účastník

Problém nebude v tom, čo píšete. I to je (medzi nami) marginálny problém.
    Môj (možno kacírsky) pohľad na to je o tom, že či chceme alebo nechceme, musíme pacientov postupne, cez tieto tzv. marginálne platby, zvyknúť nahliadať na služby zdravotníctva ako na služby, ktoré neboli a v budúcnosti už ani nebudú zadarmo. Jednoducho – zvyknite si na to, že na nákladoch na zdravotnú starostlivosť musí participovať aj pacient. Aby sa naučil vnímať to ako platenú službu.

radovan
    Účastník

Dúfam, že tento „kacírsky“ pohľad sa čo najskôr stane základným svetonázorom. Osobne som od začiatku tieto platby vnímal iba ako „diagnostické“ balóniky, bolo nutné prelomenie psychologickej bariéry.

bepo
    Účastník

@radovan wrote:

@bepo wrote:

a bez poistovní by to bolo lepšie. /quote]

Mal som namysli najmä túto citáciu, ktorú si vybral neviem odkiaľ

Nie je to citácia,ale vyplynulo to z tohto:
    @bepo wrote:

@radovan wrote:

… Myslím, že za tých 20 Sk si pacient kupuje podstatne viac, ako si vôbec dokáže predstaviť.

A čo,zdravotné poistenie sa už zrušilo?Že som si to akosi nevšimol

Ale nie nezrušilo, ak by sa zrušilo, tak by to bolo 20 EUR… 🙂

Vo verbálnej komunikácii menšie blebiny prejdú bez povšimnutia,pri písomnej už nie.Toť vsjo.A všetky odvetvia na celom svete žijú z toho,čo si ľudia dokážu zaplatiť a nie z toho,co nedokážu.Toľko k poistovniam.

K BEPOVI, Nazor je jasny A SPRAVNY. len to co ludia dokazu zaplatit. Sedi. Ale poTom sa nekona zazrak bezplatneho zdravotnictva, lebo to je o tom, ze zaplatme vsetko, aj ked nie su peniaze.

Zobrazuje sa 9 príspevkov - 16 až 24 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate