O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › List riaditelovi zdravotnej poistovne
- This topic has 15 odpovedí, 7 hlasov, and was last updated pred 15 years, 3 months by spider2424.
-
AutorPríspevky
-
19 februára, 2005 o 8:00 pm #398LacoÚčastník (Participant)
Nie je to list jednemu, ale styrom riaditelom, ktory skutocne isiel doporucenou postou. Ich postoj je v zavere 😆
Vec: Žiadosť o stanovisko Vašej ZP…….. k neplateniu zdravotníckych výkonov za Vašich poistencov
.
.Pretože materiál dodaný na vyšetrenie do našeho zariadenia od ambulancií a nemocníc prekračuje Vami stanovený limit, žiadame o prerozdelenie Vami prideľovaných prostriedkov podľa skutočnosti.
Pokiaľ Vaša poisťovňa nemá prostriedky na zaplatenie zdravotnej starostlivosti pre všetkých svojich poistencov v plnom rozsahu a v zmysle platných zákonov, žiadame Vás aby ste nám určili:
1. ktorých Vašich poistencov máme vyšetrovať a ktorých nie
2. Ďalej žiadame aby ste nám určili kde sa budú archivovať nevyšetrené materiály Vašich poistencov, kým nenájdete prostriedky na ich diagnostikovanie.
3. Ak nemáte finančné prostriedky na vyšetrenie všetkých vašich klientov, požiadajte našu spoločnosť aby sme časť vašich poistencov vyšetrovali zadarmo.
4. Pokiaľ nedoriešite platby za výkony, oznámte nám či Vaša ZP vyzve svojich poistencov aby obmedzili vyžadovanie výkonov od zdravotníckych zariadení.
.
.
Upozorňujeme Vás že v zmysle platných zákonov ste povinní odpovedať na naše žiadosti a listy v zákonných lehotách….Zo styroch riaditelov traja neodpovedali, napriek platnemu zakonu o spravnom konani, lehotach do 30 dni atd. Jeden z nich mi medzi styrmi ocami povedal nech sa mu uz neopovazim posielat taketo listy. Toto boli riaditelia pobociek. Poslal som teda list aj velkemu riaditelovi, teda generalovi, mal aspon taku stabnu kulturu, ze odpovedal v lehote, citujem:
..dostupné disponibilné finančné zdroje poisťovne, ktorá hospodári na základe príjmov a výdavkov schváleného NR SR, výrazne determinujú možnosť zvyšovania výdavkov poisťovne v jednotlivých segmentoch poskytovania zdravotnej starostlivosti..
podpis generala.
😆bla bla bla
ani jeden nevie ani odpovedat na vecnu podstatu listu, lebo neodpovedali vobec. Tak taketo poistovne a takyto ludia nas riada, takymto poistovniam RZ a NR SR dala moc nad vykonom ZS, nad PZS a nad obrovskymi financnymi zdrojmi. Evidentne ich nevedia spravovat. Oni jednoducho nevedia, …, zrejme ani pisat niektori ked neodpisali 🙁
slovo neuveritelne pomery je slabe slovo20 februára, 2005 o 7:47 am #3712emedÚčastník (Participant)Lacove aktivity sú mi sympatické. Aj ja som si dopisoval s poisťovňami. Vlastne nie dopisoval, lebo odpovede som sa takmer nikdy nedočkal. Niet nič horšieho ako bezmocnosť. poskytovateľ mal na krku ťarchu zodpovednosti voči pacientovi, poisťovne stála mimo. Situácia sa zmenila. Za poskytnutie je zodpovedná poisťovňa. Nad ňou je Úrad na dohľad. Tak prečo plač. ? Adresovať požiadavk ˇUradu. ( sám som v očakávaní, ako sa ˇUrad svojej fuknkcie zhostí_ Ako napr. donúti všeobecnú k náprave , ako ju bude sankcionovať ??
20 februára, 2005 o 8:27 am #3713LacoÚčastník (Participant)co len vseobecnu, v nasom regione je najhorsia spolocna, hned za nou dovera., sideria plati absolutne poriadne.
Nakoniec naco tolko poistovni, tak ci tak nie je rozdiel v ich nakupoch /ci nenakupoch ZS/, stacila by jedna, prerozdelenie penazi by bolo lepsie o mensi spravny aparat. Ten list nebol plac, len pikoska do diskusie, obraz toho, ze ZP evidentne nevedia co maju robit, oni su len distributori vybratych penazi, teda prebehnu cez ich ruky peniaze aby okliestene putovali k PZS. A to bohorovne rozhodovanie ze komu…20 februára, 2005 o 8:55 am #3714imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Zdravotnu starioslivost zabezpecuje poistovna, ak ma niekto pocit / Laco/ ze nie, nech poda podnet na Urad. Sam som to urobil v pripade Spolocnej v BA. / natahovali uzavretie zmluv/
20 februára, 2005 o 9:02 am #3715LacoÚčastník (Participant)tento prispevok = list riaditelovi.. je skor na pobavenie nie na riesenie. RZ nam navrhol ako dalej, to sa mi paci, ze sem tam kopne aj za PZS., ako celok sa mi zda ze to mysli ferovo. Len by som este k jeho navodu doplnil:
1.oznamit postup ZP Uradu pre dohlad, to ano (len sa obavam ze Urad bude natolko zahlteny ze sa jednoducho z neho stane impotentny organ, na com budu ryzovat dalej ZP a myslim ze s tym aj kalkuluju)
2.oznamit Uradu pre financny trh neschopnost ZP plnit svoje poslanie a ohrozenie pacienta jednotlivymi ZP nenakupom ZS. Nasledne poziadat o pozastavenie alebo odobratie licencie. Takto by sa dala vytvorit jedna velka ZP
3. Oznamit Uradu verejeneho zdravotnictva nebezpecenstvo ze mnoho pacientov nebude vysetrenych, pripadne vysetrenych neskoro neschopnostou ZP zabezpecit ZS. Toto sa dokaze velmi lahko
4.medializovat neschopnost ZP nakupit ZS, staci dat do televizie zabery tkaniv nevysetrenych pacientov ako sa smutne zhromazduju vo formaline a cakaju na diagnostikovanie, lebo medzi nami, postup ZP je skandalozny a kludne moze viest k umrtiu pacienta – napr. nediagnostikovany alebo neskoro diagnostikovany melanom a pod..
No, da sa toho robit vcelku vela20 februára, 2005 o 9:19 am #3716LacoÚčastník (Participant)No dobre, len problem je v tom, ze ZP uzatvori zmluvu, len da polovicny limit skutocne vykonanych vykonov, co s tym. Nie je otazka ci uzatvoria zmluvu, to sa boja ale nechcu zaplatit vsetko. V strede mesiaca je dost problem zistovat ci uz mam naplneny limit a koncim /koniec koncov len technicky/. Napr. Dovera si dala do cenovych podmienok:
PZS moze objednany objem ZS v prislusnom mesiaci prekrocit max. o 5%….ale ja ho potrebujem prekrocit o 50% aby boli vysetreni pacienti ako maju, detto spolocna
A teraz co mam urobit ja komu z mojich 150 odosielatelov povedat s tebou koncim, nema to kde poslat.
pisem Bla bla,o uz sme o tom hovorili bude to beh na dlhe trate, len ludsky cloveka mrzi co s tymi pacientami TERAZ, neskor verim ze budu pomery normalne. Dobyjam sa ku riaditelom pobociek, nechcu sa stretnut ani rokovat, je to normalne? Pisem im, odpovede su v nedohladne…PS ale ked jedna pracovnicka ZP mala problem, bol telefonicky pozadovany vysledok vysetrenia, ale tkanivo este ani nedorazilo do naseho labaku., styria urgovali urgentne vysetrenie. Clovek nema srdce povedat mila pani, vasa ZP nam visi tolko a tolko
Eeeech..21 februára, 2005 o 11:23 am #3717moskoÚčastník (Participant)@Laco wrote:
No dobre, len problem je v tom, ze ZP uzatvori zmluvu, len da polovicny limit skutocne vykonanych vykonov, co s tym. Nie je otazka ci uzatvoria zmluvu, to sa boja ale nechcu zaplatit vsetko. V strede mesiaca je dost problem zistovat ci uz mam naplneny limit a koncim /koniec koncov len technicky/
Pohlad na dany problem z hladiska pacienta.
Kolegova manzelka je v rezorte Ministerstva spravodlivosti a je v Spolocnej poistovni a ma ist na operaciu – nie zivotne dolezitu.
Bola objednana na ZACIATOK februara – kazdy z Vas chape preco na ZACIATOK. Kedze mala chripku na operaciu nemohla ist a tak sa telefonicky preobjednavala. Sestricka jej povedala ze na KONIEC februara ju mozu objednat iba s tym rizikom ze pride do nemocnice a bude musiet ist naspat lebo Spolocna by im po prekroceni limitu uz operaciu nepreplatila.
–
Kolega nie je z tych co sa da iba tak odradit a za svoje prava dokaze bojovat. Takze preventivne uz volal do Spolocnej poistovne – co to je za nezmysel –
1. Jeho manzelke urobia predoperacne vysetrenia – ktore SP uhradi
2. Operacia sa nezrealizuje – pre vycerpany limit
3. Manzelku preobjednaju o mesiac neskor
4. Jeho manzelke ZNOVA urobia predoperacne vysetrenia – ktore SP uhradi. A samozrejme ZBYTOCNE.
Preto ocakaval od Spolocnej vysvetlenie ake to bude usetrenie prostriedkov ak tie iste predoperacne vysetrenia sa budu robit VIACKRAT a ZBYTOCNE. Ze podla neho sa da tymto sposobom usetrit ib v pripade ze pacient medzitym zomrie.
–
Na ustredi Spolocnej mu zacali vykladat ze maju obmedzene zdroje ale o sposobe „USETRENIA“ mu neboli schopni povedat ani N.
– Zavolal na pobocku Spolocnej do Presova –
A myslim ze tam uz bol s pristupom spokojnejsi – Povedali mu – ze ak by sa v nemocnici jeho manzelke hrozilo ze 200 km absolvovala zbytocne ze Spolocna poistovna dokaze pomoct. A pan dal aj kontakt priamo na riaditele kosickej pobocky Spolocnej – pretoze ide FN LP v KE – na ktoreho s amoze v pripade problemov obratit.
–
Ako poznam kolegu ak by mu nahodou v FN LP v KE povedali ze jeho manzelku nemozue operovat pretoze to poistovna nepraplati – bud by kosicku FN LP museli zlucovat znova /aspon nabytok v kancelarii riaditela FN LP/ alebo by o nabytok prisiel niekto v Spolocnej poistovni – podla toho kto by bol toho pricinou.
–
Ale po komunikacii s presovskou pobockou Spolocnej je spokojny a veri ze to bude OK.
–
Takze odo mna taka mala laicka rada pre poskytovatelov ZS –
Nebojete sa priamo hovorit pacintom v com je problem a na koho sa mju obratit – nech PACIENTI vyvijaju tlak na poistovne.
Pacienti su ZDROJOM penazi pre poistovnu a tak maju aspon nejake paky na to aby na svoju poistovnu pritlacili.–21 februára, 2005 o 1:23 pm #3718LacoÚčastník (Participant)Takze odo mna taka mala laicka rada pre poskytovatelov ZS –
Nebojete sa priamo hovorit pacintom v com je problem a na koho sa mju obratit – nech PACIENTI vyvijaju tlak na poistovne.
Pacienti su ZDROJOM penazi pre poistovnu a tak maju aspon nejake paky na to aby na svoju poistovnu pritlacili.-[/quote]😀 lenze my sme SVaLZ, patologia, ako je rok dlhy pacienta nevidime 🙁
1. Jeho manzelke urobia predoperacne vysetrenia – ktore SP uhradi
2. Operacia sa nezrealizuje – pre vycerpany limit
3. Manzelku preobjednaju o mesiac neskor
4. Jeho manzelke ZNOVA urobia predoperacne vysetrenia – ktore SP uhradi.
budem pokracovat:
5.bude sa operovat
6.ak bude limit, budeme robit peroperacku
7.ak nebude limit, bud ju urobia bez peroperacky alebo znovu objednaju o mesiac
8. Jeho manzelke ZNOVA urobia predoperacne vysetrenia – ktore SP uhradi.
9.ak urobime peroperacku treba robit histologiu, moze byt ze limit je vycerpany, budeme cakat do buduceho mesiaca.
10. dovtedy lekar nevie o aky druh nadoru ide, nevie zahajit liecbu
11. dovtedy bud pacientka s bozou pomocou vyzdravie alebo na liecbu moze byt neskoro
=D>21 februára, 2005 o 5:14 pm #3719moskoÚčastník (Participant)@Laco wrote:
😀 lenze my sme SVaLZ, patologia, ako je rok dlhy pacienta nevidime 🙁
Pacienta vidite az ked poistovna na nom usetrila. A definitivne.
🙁
Pardon, samozrejme u tychto poskytovatelov moze ist o problem.
Ale naozaj si myslim ze tlak na poistovne moze vyvinut iba ten kto je ZDROJOM penazi a nie ten kto je CIELOM penazi.
.
Vo Vasom pripade je potrebne aby ti co posielaju k Vam vzorky na histologiu informovali o Vami uvedenych rizikach pacientov – a ti sa /predpokladam/ postaraju o tlak na ZP.
.
Poskytovatelia su vo vztahu k ZP v nevyhode – nemaju ZIADNE paky. Prave preto sa MUSIA spojit poskytovatelia ZS s pacientami.
.21 februára, 2005 o 5:51 pm #3720LacoÚčastník (Participant)Poskytovatelia su vo vztahu k ZP v nevyhode – nemaju ZIADNE paky. Prave preto sa MUSIA spojit poskytovatelia ZS s pacientami.
.[/quote]
KDE ZIJETE, POSTAVTE SA NOHAMI NA ZEM, pripajam citat od „emed“ :je dobré žiť v dobe, kde máme na riešenie nejaké možnosti. Rok som sa smial – ked mi nejaký labák-súkromný ) oznámil, že má prekr.limit a pre určitú poisť. už nevyšetruje . Pre mňa sa nezmenilo nič, akurát som materiál poslal do iného labáku. Je ťažko limitovať niekoho, kto nemá reálny dosah na spotrebu…
21 februára, 2005 o 6:06 pm #3721moskoÚčastník (Participant).
Mam tomu rozumiet tak ze zo sucasneho stavu neexistuje pre pacientov vychodisko?
Ze budu umierat iba preto ze na histologicke vysetrenie nie su peniaze?
–
Ja stale tvrdim – ak je to tak – a je to naozaj tak – je potrebne o tom s pacientami hovorit a dat im to na vedomie –
Nik iny ako pacienti a volici nema tu silu aby sa to zmenilo.
.
A som presvedcena – ze ak manzelke mojho kolegu sa nieco stane – bud tym ze jej prelozia operaciu pre nedostatok financii, resp. preto ze vzorka bude zhubna a histologia bude urobena neskoro pre nedostatok finacii –
tak niekto to neprezije – a myslim to skoro doslovne –
len neviem ci by potom zacal na Spolocnej poistovni, ci na Ministerstve zdravotnictva. Ale ako ho poznam – niekto by na to doplatil poriadne – v takychto pripadoch tvrdi – oko za oko – zub za zub – nie je zastancom dlhych sudnyh natahovaciek a ani mieru zavinenia by nevazil na lekarnickych vahach.
.
Takze naozaj – informujte pacientov – na nastenkach, v ambulanciach, v tlaci, … co im vlastne hrozi len preto ze poistovne do ktorych odvadzaju peniaze natahuju cas, plytvaju ich prostriadkami a v podstate iba cakaju ci medzicasom ich poistenec nezomrie.
.
Je to dolezite pre poskytovatelov najma preto aby vina neostavala na nich. Pretoze sa pokojne moze stat ze v pripadnom sudnom spore doplati v takomto pripade prakticky bezmocny lekar.
.28 februára, 2005 o 8:35 pm #3722LujzaÚčastník (Participant)No, Ja Laca celkom chápem.
Pocit bezmocnosti v jednaní, nezaplatené faktúry na stole a spokojný hlas úradníka poisťovne, ktorý oznamuje, že na to proste nemá dosah.Nemá dosah poisťovňa , nemá dosah pacient a ten, keď urobí vietor, opäť len u lekára.
Telefonujete, vyprosujete, nedohádate sa.
Jediný argument, na ktorý mi zatiaľ v poisťovni boli ochotní odpovedať, bola moja otázka, či oni dostali za uplynulý mesiac výplatu, to sa aspoň namýchli.
Ale inak, raz darmo.Práca lekára v teréne sa ťažko vysvetľuje.
Viem, Mosko, chcete dať návrh, chápem, ale nástenkovanie, doprosovanie, no neviem, či práve o tom by malo byť reformované zdravotníctvo…
Snáď, keby sa siahlo na mzdy úradníkov v poisťovni, no reči peňazí rozumieme všetci, že…
Skrátka, nesplníš, nedostaneš, tak ako je to v súkromnej praxi.
Ale to nie, toto si nikto na svedomie nevezme, radšej potíšku, veď nejako bude, no des… 😮28 februára, 2005 o 9:11 pm #3723imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)No chvalabohu s Laca nam vyrastol odborar. Poskytovatelia totiz maju Urad. A mozu viest reci. Doporucujem Urad.
26 mája, 2009 o 11:00 pm #10773emergency_911Účastník (Participant)Dobrý den. Môj otec prišiel k obvodnemu lekárovy z bolestamy,ten mu povedal že simuluje a to k lekarovy skoro vôbec nechodil. O mesiac už zrazu mal rakovinu prostaty,za dva roky zomrel. Tiež poznam prípad ked si pacient mohol vybrat.Bud pojde na operaciu hned ked zaplati 50 000 Sk ,alebo sa možno za rok dostane na radu. Ked niekoho niečo bolí velmy nepremíšla.Taktiež mam suseda ktorý si prišiel k svojmu lekárovy pre kartu a za posledny rok tam mal zapis viacerych lahkych ochoreni (chrípka….) pritom myslim ze tam viac ako rok nebol. Tomu sa v skratke hovorí pohrdanie životom,vidieranie a plitvanie štatnymi peniazmy.Otázka znie či vôbec takýchto doktorov potrebujeme.Dalsia otazka znie načo vlastne platíme zdravotne poistenie.Nektory ludia platia cely život zdravotne poist. a nakoniec musia niakemu doktorovy zaplatit za nieco co maju v podstate už v poistovni zaplatene.Všetky tieto problemy vlastne pochadzaju z komunizmu.Stareho psa asi novym kuskom nenaučíš.A další problem bol že večšina išla na medicínu len kôli výške platu a nie kôli zálube v toto zamestnanie.
Problém je aj v komplikovanosti usvedčenia uplatku.Večšina ludí nevie ako na to a pre niektorych je to jednoduchšie zaplatit.
Dakujem
Laco TN26 mája, 2009 o 11:00 pm #11615spider2424Účastník (Participant)Dobrý den. Môj otec prišiel k obvodnemu lekárovy z bolestamy,ten mu povedal že simuluje a to k lekarovy skoro vôbec nechodil. O mesiac už zrazu mal rakovinu prostaty,za dva roky zomrel. Tiež poznam prípad ked si pacient mohol vybrat.Bud pojde na operaciu hned ked zaplati 50 000 Sk ,alebo sa možno za rok dostane na radu. Ked niekoho niečo bolí velmy nepremíšla.Taktiež mam suseda ktorý si prišiel k svojmu lekárovy pre kartu a za posledny rok tam mal zapis viacerych lahkych ochoreni (chrípka….) pritom myslim ze tam viac ako rok nebol. Tomu sa v skratke hovorí pohrdanie životom,vidieranie a plitvanie štatnymi peniazmy.Otázka znie či vôbec takýchto doktorov potrebujeme.Dalsia otazka znie načo vlastne platíme zdravotne poistenie.Nektory ludia platia cely život zdravotne poist. a nakoniec musia niakemu doktorovy zaplatit za nieco co maju v podstate už v poistovni zaplatene.Všetky tieto problemy vlastne pochadzaju z komunizmu.Stareho psa asi novym kuskom nenaučíš.A další problem bol že večšina išla na medicínu len kôli výške platu a nie kôli zálube v toto zamestnanie.
Problém je aj v komplikovanosti usvedčenia uplatku.Večšina ludí nevie ako na to a pre niektorych je to jednoduchšie zaplatit.
Dakujem
Laco TN -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.