kostolne mysi

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Autor
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Toto som napisal v jednej diskusii tu na fore, ale je to samostatna tema o nasom postaveni.
    Slovensko produkuje zhruba 50 % HDO oproti priemeru krajin EU. Tento ukazovatel zacinaju pouzivat lekari. Nie je idealny ale momentalne staci. Vydavame / v pomere ku HDP/ viacej zdrojov na zdravotnictvo ako take DK, CH, N, Nl, takze nehovorim nic ine iba ze sme chudobna krajina, ktora zije v tejto oblasti nad pomery. Mozeme diskutovat o tom kto to zavinil, ale to velky vyznam okrem poucenia mladsej generacii mat nebude.
    V principe mame dve moznosti. Plakat a plakat, ako moznost jedna alebo nieco urobit a snazit sa dobehnut vlak. Ja som si vybral tu druhu.

emed
    Účastník (Participant)

sme chudobna krajina, ktora zije v tejto oblasti nad pomery

Tu by sa dalo polemizovať. Čo je to nad pomery ? Vychádzajme z etických hodnôt. Bol by som rád, ak by spoločnosť ktorej som členom garantovala, že každý jej člen má garantované základné istoty — že bude liečený na úrovni svetových poznatkov, a že mu nehrozí neposkytnutie zákl. zdravotnej starostlivosti. Inak povedné, ani chudobná krajina si nemôže dovoliť povedať : “ Tak utiahnime si na pár rokov opasky ( nebudeme transplantovať, …) a o pár rokov, keď sa ekonomika pozviecha – tak začneme liečiť…..
    Čo ale s tým ? Peňazí málo, povinnosť spoločnosti liečiť veľká? Správny politik -sa musí snažiť byť úprimný a presadiť, aby sa z ˇustavy odstrániť nezmysel o bezplatnosti ( tým sa mu bude lepšie dýchať) , bude musieť zvážiť 2 cesty kt .sa črtajú: 1.: Vysvetliť spoločnosti, že prioritou je zdravie a tak aj na úkor iných oblastí – sa zdravotníctvo musí financovať tak ako sa v dnešnej dobe patrí 2: Sklopiť zrak – priznať si, načo reálne v zdravotníctve máme , a že zvyšok musia dofinancovať samotní občania( doplatky, pripoistenie …). Blud akejsi bezplatnosti patrí na Kubu.
    *
    Musíme odstrániť deformity. Som si istý, že zdravotníci sú finančne podhodnotení , a táto deformita prináša spoločnosti veľké nevýhody ( tlak na korupciu, nízke vedomie zodpovednosti, slabý tlak na kvalitu a pod ). V Anglii sa smiali, keď som vravel, že akú časť pracovnej doby venuje lekárv našom špitáli písaniu na stroji… ˇAno, pokiaľ pisárka zarobí len zanedbatelme menej ako lekár , tak nie je dôvod, aby sme lekára nevyužívali ako pisárku …
    Je povinnosťou politikov , komory , ale aj nás všetkých tieto deformity odstraňovať.
    Záver : nehovorme, že sme žili nad pomery. Hovorme o upchávaní dier , o reformách , o odstraňovaní deformít – ale nežime v omyle , že sme do zdravotníctva pumpovali nehorázne viac ( hoci len relatívne ) ako iné štáty…

Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

teraz som postúpil sem, takže tento príspevok patrí do tejto témy

Povedzme ľuďom narovinu : Sme chudobní, a nemáme inú možnosť ako prikryť sa perinou, n a kt . máme.

S týmto problém nie je, to myslím p.m. dostatočne často zdôrazňuje, Ale s výdavkami na zdravie je to zložitejšie – predsa chorý je človek presne tak isto na SK ako v CH a inde (dokonca podľa štatistík ešte chorejší) a vstupy do liečby stoja porovnateľne – cena práce zdravotníka je to, čo drží naše ceny dole (preto napr. na výjazdy RZP chodí lekár ku každej blbosti, lebo až tak veľa nestojí – v USA si to nemôžu dovoliť). Dajme tomu, že sme to ochotní (istý čas) akceptovať. Ale výdavky na všetko ostatné než platy by mali byť v prepočte na hlavu blízke tým vonku, ak má náš rovnako chorý občan dostať lege artis liečbu. Zatiaľ ešte stále platím dane, tak čo je priorita? Zdravý a vzdelaný národ, alebo lacná mrkva a zemiaky? Z toho hľadiska sú racionalizačné kroky nevyhnutné, ale potom bude len na štáte, koľko je na zdravotníctvo ochotný dať.
    + štát je chudobný, pretože ľudia sú chudobní, preto je naivné myslieť si, že presun ťarchy financovania zdr. starostlivosti na pacienta problém vyrieši, chudobní na to proste nebudú mať. Zvolili sme si solidárny systém a solidarita má svoje princípy (tým nechcem popierať, čo som napísal už dávnejšie, i nesolidárny systém má svoje veľké zádrhele) Platí teda – štát rozhoduje, čo je jeho priorita a do čoho vrazí peniaze. A na to nové reformné zákony vcelku dobre myslia.
    To čo hovorí emed o podhodnotení práce zdravotníka je bohužiaľ pravda, môžeme diskutovať, či treba platiť i Cvacha atď, tu však strach nemám, tlak výšky platov z EÚ tento problém postupne (myslím si že dosť rýchlo) vyrieši.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

No skvele, prave preto musime robit:
    1. Zvysovat efektivnost systemu, aby tych malo penazi sluzilo na co su urcene – co s napriklad prezamestnanostou, prdimenzovanostou atd.
    2. Financovat to, co obcania naozaj nemozu, to je ten narodny zoznam prioritnych chorob
    3. Zvysovat zodpovednost vsetkych ucastnikov trhu
    Povieme si ake jednoduche, ale pozrire si iba disksie tu a to drviva vaecsina hlada riesenie. Ale zit na dlh navyse, ktorym zadlzujeme uz nasich vnukov?

Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

OK,OK, súhlas, žiadne ďalšie zadlžovanie (vy schvaľujete deficitný rozpočet!), chcel som len povedať, že z vybraných zdanených peňazí treba ubrať (napr.) z dotácií nebonitnej pôdy, dotovať bonitnú, na ktorej sa potom urodí viac a ušetrené vraziť do (napr.) zdravia (alebo vrátiť ľuďom – ale tu som ochotný byť dobrovoľne solidárny, hlavne potom, čo ste prestali fajčiť, dúfam, že to stále trvá a ani oslavy menín neboli dostatočným pokušením :-({|= )

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Nefajcim, polnohospodarske dotacie su nezmysel. Tento rok tam ide + 7 miliard ale poraviny nezlacneju, ani nic ine nebude.
    Mimochcodom v roku 2005 by sme mali mat v systeme skoro 7 mld navyse, to uzý púociti kazdy za predpokladu, ze prejdu zakony. Ale este stale nie je znizena zbytocna narocnost na malo efektivne zdroje. To je problem

bepo
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

No skvele, prave preto musime robit:
    1. Zvysovat efektivnost systemu, aby tych malo penazi sluzilo na co su urcene – co s napriklad prezamestnanostou, prdimenzovanostou atd.

Pan minister,jedna hlupa otazka.Ako urcujete prezamestnanost a efektivitu ked -ako uvadza Mata Hari v inom prispevku-relevantna statistika neexistuje?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Na hlupu otazku, hluipa odpoved. Preco by to malo robit ministerstvo? Navyse to MZ ani neurobi dobre Jenoducho tak ako v sluzbach existuju kriteria efektivity, tak aj tu existuju.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

Naša Interná klinika je nosnou v príprave a posttransplantačnej starostlivosti pri transplantáciach obličiek a pankreasu – pankreas s celoslovenskou pôsobnosťou,
    u nás sa sústreďuje starostlivosť o pokročilé cirhózy, zavádzame TIPS – s celoslovenskou pôsobnosťou,
    na met. JIS sústreďujeme pacientov s krátkym črevom na domácu parent. výživu – z celoslov. pôsobnosťou,
    posielajú nám rozvraty vnútorného prostredia a ťažké metabolické poruchy z celého Slovenska,
    na JIS sústreďujeme intoxikácie z celého kraja, robíme plazmaferézy, CVVH,
    ventilujeme, staráme sa o rizikové gravidné diabetičky, posielajú nám ich z celého Slovenska,
    pripravujeme sa obnovu programu transplantácií pečene….. Na Internom vrátane JIS pacienti i umierajú.
    Vediem štatistiky úmrtnosti na JIS, dokazujú, že najväčšia úmrtnosť je u ťažkých pacientov predtým prepasážovaných cez iné oddelenia, iné nemocnice, najväčšie šance majú pacienti, ktorí sa na JIS dostanú z ulice.

Je nehorázne, že poisťovňa si dovolila nám z titulu vyššej úmrtnosti znížiť paušál tak, že vyšší paušál má foniatria. A to isté urobila v prípade chirurgie, trauma centra.

Tešme sa, že sme vymysleli kritéria kvality.

Ibaže sme povrchní a nedôslední. Ak niekto označí oddelenie za menej kvalitné s konštatovaním, že poskytuje menej účinnú liečbu, pretože má vyššiu úmrtnosť, tak to oddelenie nemôže sankcionovať ekonomicky, ale ho musí dať na súd , pretože ohrozuje pacientov na živote. A naopak, keď poisťovňa si dovolí bezdôvodne sankcionovať ekonomicky oddelenie, ohrozuje životy svojich poistencov.

Je schizofrenické existovať na oddelení, ktoré poisťovňa označí za menej kvalitné a bojovať o život pacientov s plným nasadením, upokojovať anxióznych príbuzných, nebojte sa, urobíme všetko, čo sa dá urobiť.
    A máme prázdne regále, holé ruky, pri paušáli 11 000 sa nedá vyskakovať.

Ja viem, môžme prepustiť personál, hoci zďaleka nedosahujeme minimálne normatívy. Stačí vypracovať podrobné manuály – typu – urob si sám. Personál je prepych. Odporúčam všetkým, ktorí zdieľajú podobný názor, aby strávili noc na JIS, keď dovezú fulminantné zlyhanie pečene, alebo nejakú intoxikáciu a na JIS sú iba 2 sestry a 1 lekár.

Nakoniec – vážne hľadám internú kliniku, s porovnateľným spektrom výkonov.

bepo
    Účastník (Participant)

Ved sa pytam na tie kriteria ak neexistuju porovnatelne udaje.Ak pridete do obchodu a chcete 5m latky a nemaju meter,tak ho mozu dat len tak od oka.Ale len tak od oka posudzovat efektivitu nemocnic-????

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@bepo wrote:

Ved sa pytam na tie kriteria ak neexistuju porovnatelne udaje.Ak pridete do obchodu a chcete 5m latky a nemaju meter,tak ho mozu dat len tak od oka.Ale len tak od oka posudzovat efektivitu nemocnic-????

Už som to niekde písala. Slovenská oficiálna predstava efektivity = útlm.
    Občas niekto vybehne s pritériom hodnotenia – typizácia nemocníc. Poisťovňa porovnáva oddelenia podľa typu nemocníc. Ale medzi nimi sú veľké rozdiely, čo už nikto nechce počuť.
    My máme s efektivitou veľký problém. Blokuje nás šedý priemer Slovenska. V nemocnici iba interné a chirurgia majú 100 postelí, väčšina ostatných má 30 – 40 postelí. Ani ich viac nepotrebujeme. Zvykli sme si rýchlo točiť pacientov a všetko čo sa dá, urobiť ambulantne. Delenými úväzkami na oddelení a na ambulancii sme zaistili plynulú starostlivosť o chronikov, má to výhody, lekár, ktorý sa stará o pacientov ambulantne, ich rieši i na oddelení. Pritom každé oddelenie rozvinulo aktivity vo všetkých medicínskych oblastiach svojho odboru. Výsledkom je, že pod jednou strechou máme všetky možné medicínske aktivity. I to má svoje výhody. Skúsenosti jedného oddelenia v istej oblasti slúžia i tým ďalším. Kvalita jedného oddelenia podmieňuje kvalitu tých ostatných. Žiaľ, inde to tak nie je. Bratislava je typická pulverizáciou činností. Každá nemocnica robí niečo iné. A niektoré činnosti nerobia vôbec, majú na to ústavy.
    Orientačne sa dá zistiť, či nemocnica pracuje efektívne napr. na spotrebe ŠZM. ten sa používa pri inštrumentálnych výkonoch. Nemocnica s nízkou spotrebou ŠZM lieči tabletkami. Ale pacient predsa tabletky môže užívať doma, na to nepotrebuje hospitalizáciu.
    Ak si kliknete na stránky UZIŠ, v ročenkách máte priemerný počet hospitalizovaných pacientov na 100 000 obyvateľov. Tam uvidíte veľkú diskrepanciu. Pritom Na Slovensku medzi regiónmi nie sú výrazné odlišnosti v chorobnosti . Žial informácie z UZIŠ sú staré.

Keby som mala peniaze, alebo bohatého sponzora, založila by som nový ústav. S čerstvými údajmi nielen o nemocniciach, ale i o poisťovniach, o paušáloch, platbách za bod a pod. 😀 😀 😀

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate