Katarakta

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Mata Harri
    Účastník (Participant)

Podľa zákona 577, § 1, 3, na základe verejného zdravotného poistenia sa plne uhrádzajú aj zdravotné výkony, ktoré sú poskytnuté pri liečbe choroby uvedenej v Zozname prioritných chorôb………
    V zozname prioritných chorôb sa katarakta neuvádza, ale je tam starecká nedočujnosť.

Starecká nedočujnosť sa rieši naslúchacím aparátom, katarakta výmenou šošovky. Ak porovnám kvalitu života nevidiacich a hluchých, tak jednoznačne hluchý je na tom lepšie. Je sebestačný, kým slepý je odkázaný na pomoc. Preto sa pýtam, prečo nedočujnosť je v zozname prioritných chorôb.

Každý človek chce mať kvalitný život, každý, kto prestáva vidieť si starostlivo vyberá zariadenie alebo lekára, ktorý mu pomôže, vie že nepodarené operácie sú definitívou. Je to veľmi citlivá záležitosť a v demokratickej spoločnosti akosi nemáme právo pacientovi odmietnuť možnosť výberu. Problémom sú však limity zariadení, predovšetkým tých, ktoré majú renomé najlepších pracovísk a teda ktorým pacient najviac dôveruje. Takže pacient je nútený podstúpiť zákrok na pracovisku, ktorému dôveruje menej, musí podstúpiť riziko vzniku irreverzibilných komplikácií.

Prostriedky ZP sú limitované, riešenie katarakty musí počkať, to je každému jasné. Katarakta je problém stárnutia, možno s istotou povedať, že u väčšiny z nás bude raz katarakta reálny problém. A chcela by som vedieť, koľkí si nebudú vyberať dôveryhodné pracovisko. I za cenu korupcie, pretože cena zraku je vždy vyššia.

ZP by mali povinne evidovať všetkých čakateľov na zákrok, vyčleniť na to prostriedky (limity), keď pacient príde na rad, poisťovňa mu to oznámi a on si vyberie zariadenie, kde podstúpi výkon. Možno sa stane, že výber sa zúži na 10 pracovísk. O tomto je reforma. Prídelové lístky každému zariadeniu sú minulé storočie.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Nuz rozdelenie robili lekari – odbornici, preto je katarakta inde.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Nuz rozdelenie robili lekari – odbornici, preto je katarakta inde.

Veď áno, je to prvý dokument. Teraz ho treba zjemňovať. Ale z katarakty sa presuniem k elektívnym výkonom. 5 mesiacov sme pri príjme triedili pacientov na neodkladných, akútnych a ostatných. Prijímací lekár na príjmovom lístku to označil. Neodkladný bol ten, ktorého stav sa hneď musel riešiť (zjavné akútne brucho, IM, polytrauma, krvácanie atd, bol bezprostredne ohrozený na živote. Akútny bol ten, ktorý síce nebol ohrozený na živote, ale stav si vyžadoval ústavnú liečbu – susp. apendix, pankreatitída, NCPM, renálna insuficiencia, islo o akútne vzniknuté ochorenie, alebo o akútne zhoršenie chronického.
    Ostatní – to bola veľmi disperzná skupina. Napr. teploty nejasnej etiológie (pac. s tým chodil 2 mesiace), progredujúci ascites rezistentný na diuretiká, nestabilizovaná hypertenzia, zhoršený ulcus cruris, progredujúca kachexia, chronická tympanitída na tympanoplastiku, protokolárna iv imunosupresia, vybratie osteosyntetického materiálu, plánovaná cholecystektomia po odoznení cholangitídy alebo pankreatitídy. Išlo o mixt, kde bolo treba triediť a predovšetkým nájsť triediace kriteria.
    Myslím si, že dospejeme do štádia, kedy sa budú musieť vytvoriť kritéria elektivity. Ak diabetik na CAPD prestane vidieť pre pokročilú kataraktu, pre neho operácia je kardinálny výkon, pretože by nemohol pokračovať v CAPD.
    Existuje Zoznam prioritných chorôb. Podľa neho by neodkladných a akútnych u nás bolo 84 % (zhodnotila som 4 mesiace dg v Case)

Mata Harri
    Účastník (Participant)

K elektivite ešte jedna skutočnosť z praxe:
    Sumarizovala som výkony učtované poisťovniam, ako dopadli oddelenia v príslušnom mesiaci a narazila som na originálny problém. Na novorodeneckom oddelení nám zoškrtali nadlimitné hospitalizácie novorodencov.
    Že by i pôrod bol elektívnym výkonom?(To iste škrtali muži 😀 )

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Ludska hlupost ne nekonecna, myslite si ze hlupost poistovni je vari konecna?

emed
    Účastník (Participant)

Hlúposť je jedna vec. Vymožiteľnosť odstránenia hlúposti vec druhá. ÚRad pre dohľad je silným strašiakom poskytovateľov ( pozastavenie licencie ,..) – ale ruku na srdce – aké su jeho reálne možnosti voči poisťovni. Nemyslím tie teoretické – na papieri -ale reálne? Pokuta ? – z akých zdrojov ju poisťovňa uhradí ? Velké štátne poisťovne sa môžu skludniť. Reálne možnosti ich postihu sú mizivé – právomoci silné a tak môžu ďalje vyškrtávať hospitalizácie novorodencov, platiť za státisicové výkony len paušálne desattisícové platby a tak podobne.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Tu Urad nema kompetneciu, leda ak by skumal ci poistovne zabezpecili zdravotnu sztarislivost lege artis. Nepodcenujte jeho kompetencie a strasenie. Navyse pokuta ide z vlastneho, ci statna, ci nestatna poistovna nie z poistneho. Spytajte sa uctovnikov ako sa uctuje vybrate poistne v poistovni typu a.s.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

V nemocnici od januára sa vedie v prijímacej kancelárii databáza všetkých prijatých pacientov, s triedením na
    neodkladných – polytraumy, infarkty, cievne príhody atd
    akútnych – pneumonia, hepatitída, akútne zhoršenie diabetu atd
    ostatných – to je disperzná skupina pacientov, u ktorých bola hospitalizácia plánovaná

Základom je príjmový lístok, kde príslušnú rubriku vypíše lekár, keď prijme pacienta. Keďže sa prijímajú pacienti na 75 odborných ambulanciích, 8 ambulanciách urgentného príjmu, bol potrebný čas v zjednotení sa na kritériách, preto prvé mesiace sa objavovalo veľa pacientov v skupine ostatných, ani teraz to nie je celkom čisté.
    Vyhodnotila som skupinu – ostatné podľa dg
    http://nemocnica.ticcom.sk/elektivita.xls

Tam mi vychádza, že cca 7 % z celkového počtu hospitalizovaných znesie kritéria elektivity v tom zmysle, že ich môžme zaradiť na listiny čakateľov. Netvrdím, že je to presné, ešte treba zjemniť niektoré dg .okruhy.Typicky elektívnych som označila žltou farbou

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Pocet hospitalizovanych je cislo, ale treba dosadit odhadom k nemu ceny, caka sa na peniaze, nie na dg.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Pocet hospitalizovanych je cislo, ale treba dosadit odhadom k nemu ceny, caka sa na peniaze, nie na dg.

U TEP , spinálnych a katarakty máme zmluvne dané objemy. Na tých ostatných ešte nie sú čakacie listiny, je to prvé triedenie, urobila som ho dnes, ďalej akosi teraz sa nepohnem. Ale som zvedava, ako bude u nás pracovať oddelenie laparoskopickej chirurgie, ktoré prevážne robí objednané cholecysty. Bude trvale čakať na prácu a peniaze 😀 .

Mata Harri
    Účastník (Participant)

Ešte dodatok
    Princíp je jasný, treba v praxi nájsť praktický a účinný spôsob ako ho naplniť.

Čakať na peniaze, to by sme sa načakali 🙂
    Držať pacienta v napätí, kedy konečne prídu, dovtedy už pacient nebude.
    Pasívne vytvorené listiny čakateľov nikto si v ZP ani nevšimne.

Asi bude treba každý mesiac zobrať listinu a ísť do ZP urobiť nejakú konkrétnu dohodu.
    Ak to nebude fungovať, tak budeme pacientov posielať do poisťovne s konkrétnou žiadosťou.
    Ak ani to, tak ich budeme posielať na úrad na dohľad.

Problémom je, že elektívu nám strkajú do zmluvných objemov na akútnu a neodkladnú.

Celé je to zdeformované, treba vytvoriť iný systém. Flexibilný, s jasným určením presne definovaných položiek.
    Upresnenie – myslím tým systém s definovaním – toto je elektíva 1, 2, 3, 4, ktorá musí ísť na listinu čakateľov a toto je neodkladná a akútna.
    Limity na novorodenecké, na onko, na infekčné, ARO, JIS sú riadna sprostosť.

emed
    Účastník (Participant)

Čo považujem za hlavnú deformáciu systému ? Zákony sú vcelku priaznivé, teoreticky vniesli do chaosu aký taký poriadok.Hlavnou deformitou je hra na slepú babu a hra na naivných.Múdri lídri systému dobre vedia, že terajší objem financií v systéme stačí len na určitý objem starostlivosti. Vidia otvorené nožnioce medzi reálne poskytovanou starostlivosťou a financiami v systéme.
    Lídri hrajú ale hru. Politici hru na tých ľudomilov, ktorí nedovolia zvyšovať finančné zaťaženie pacientov, na ľudomilov, ktorí ľudom stanovili rozprávkový rozsah zdr. starostlivosti ( reálne je stále väčšina starostlivosti plne hradená poisťovňami – príplatky neočkovaných na chrípku sa nekonajú,..), na ľudomilov, ktorí ochraňujú dobrých pacientov pred zlými poskytovateľmi
    Lídri poisťovní hru na hluchých a nemých.Ignorujú listiny čakatelov na poskytnutie ZS, ignorujú stav, že poskytovatel je neraz pritlačený do kúta nízkym limitom na strane jednej a tlakom pacientov na strane druhej.Ticho dúfajú, že stav -keď poskytovatelia tolerujú prácu zdarma -a hromadia sa milióny uznaných nadlimitných výkonov- bude trvať čo najdlhšie. Dobre totiž vedia, že na ich úhradu nie sú financie a nevedia akoby reagovali na stav, ked poskytovatelia povedia dosť práce zdarma.
    Poskytovatelia tiež nie sú bez viny. Roky deformovaného systému ich naučili malým podvodom a umeniu preplávať cez marazmus . Výsledkom sú často zbytočné hospitalizácie, radosť z malých víťazstiev, ked im stačí k spokojnosti, že majú trochu viac financií ako ich kolega ( to nič , že mám nadlimit 10 000 Sk mesačne, hlavne , že kolega nemá uhradených 30000 mesačne,..), radosť z odrobinky, ktorý im pohodí farmbiznis za zásluhu na ich rozpr. ziskoch, radosť aspoň z tej 20 Sk zobratej od starenky- už ked úhrada za vyšetrenie tej starenky vo výške 80 Sk od poisťovne pre nadlimit nepríde,..
    Pacienti sú málo aktívni. Nevedia pritlačiť na poisťovňu, na poskytovatelov , na politikov. A tak im na hlavu každý nakladá – poisťovňa svoj nezáujem, poskytovatelia rôzne neoprávnené poplatky a príkoria, o politikoch ani nehovoriac.

V tejto fáze by pomohlo , ak by sme si začali hovoriť pravdu. Politici by mali so sklonenou hlavou vysvetliť ľuďom, že boli rozšafní pri stanovení riozsahu starostlivosti na ktorý reálne nemáme. Poisťovne by mali korektne a partnersky poskytovateľom stanoviť pravidlá hry (presne stanoviť čo s nadlimitmi, ako postupovať k pacientom po prekročení limitu, …) Poskytovatelia by si mali začať ctiť svoj stav a spojiť sa k spoločnému postupu voči poisťovniam. Pacienti by si už konečne mohli zvoliť normálnych politikov, získať trochu temperamentu , a vedieť hlasne protestovať, keď sa im krivdí ( ja byť politikom a vidieť takých apatických ľudí, tiež si asi posadím kamošov na dozorných rád, popodpisujem zmenky ,.. 😛

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

AYd MH: u Vas naozaj je niekedy tazko posudit comu rozumiete, comu chcete rozumiet, ale nerozumiete a comu nerozumiet a hovorite o tom.
    Slovenske zdravotnictvo nie je iba nemocnica BB ci uz s BR + 4 alebo bez. To je komplex vydavkov na sestry, ADIS, domy osterovania,. PAS, SAS, ustavnu staroslivost, LDCH a hospice + lieky. To myslim nie je tazkje pochopit. Nemocnici pohlad, ktory tu davate na stol je pohlad cloveka, ktory hovori o vsetkom co vidi a ma vyznamne, velmi vyznamne zuzeny perimeter pre napriklad tap. deger. retiny. Navyse bez zopdovednosti.
    Ad EMED: poslankyna SF Martinakova ma kludne verejne posle domov, lebo 30% respondeodov si to mysli ze som hovado a v zakonoch su limity / co je hlupost teda tre loimty/ a pri tom, kto iny poctivejsie hovoriol nasim obacnom, ze SME CHUDOBNI a prilis sa ROZDRAPUJEME. Kto iny tu furt hovori MH ze napriklad BB nie je pupkom sveta a ze keby nebola asi by sa nic vazne nestalo / a este 10 dasich nemocnic ak nie viac, napriklad Ba, Ke PO atd/. Ale to vsetko musi dozriet. A preto co bolo méozne sme urobili, co sa bude dat zlepsime a ostatne poruceno panu bohu dalsia vlada. Uvidime.

emed
    Účastník (Participant)

Važený pán minister. prečo tá porazenecká nálada?na mnohé veci mám síce trochu iný uhol pohľadu – ale skutočne úprimne oceňujem Váš prínos pre sl. zdravotníctvo.Kritici zabúdajú na neskutočné dlhy produkované systémom, na neustále krízové režimy, ktoré neponúkali riešenie, etc. Nie je populárne v tejto dobe velebiť ministra, ale snažím sa byť poctivým sám pred sebou. Hlavu hore 😛

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Ale ziadna porazenecka nalada. Sledujte nieco: toto foprum je slobodne a moze tu hovorit kazdy kto chce a co chce. Je tu mozno 40 – 50 diskutujucich a mozno 300-400 citajucich. maju zaujem o zdravotnictvo a maju zaujem o diskusiu, navyse sem tam priamo s ministrom, co doteraz nebolo. System sa mierne zlepsuje, hladame riesenia a ziadny ani ten najficovatejsi politik celkom nevie, co by to spravilo, keby chcel nieco dramaticky menit. teda ja sobne ocakavam skor kozmeticke zmeny. Poistovna ma ist po novom a kazdy den zistujem, ze omyl, nova poistovna stari ludia? Ani nie, len to ide pomaly. Nemam mat preco porazenecku naladu, mojim nastupcom som myslim si postavil latku hodne vysoko. Tak nech skacu, nie? 😀

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate