O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Financovanie zdravotníctva a korupcia
- This topic has 9 odpovedí, 8 hlasov, and was last updated pred 21 years, 8 months by Dr. Poradovsky Juraj.
-
AutorPríspevky
-
12 decembra, 2002 o 11:32 am #255objektiv Ing. Peter LizaÚčastník (Participant)
Vážený p. minister,
pozorne sledujem situáciu pri REFORME ZDRAVOTNICTVA a z hľadiska lekárskej odbornosti som úplny neznalec, a rozhodol som sa ako občan prispieť. Je mi potešením, že je s Vami priamy kontakt. Mám pre Vás pár nápadov a postrehov:1. financovanie akéhokoľvek zdravotníckeho subjektu by malo prebiehať výhradne BEZHOTOVOSTNE – výdavky subjektu by mali byť všetky hradené BEZHOTOVOSTNE (výplaty, platby, náklady na údržbu…) Skrátka všetko by malo byť v rezorte platené bezhotovostne, tým pádom by sa všetko muselo dokladovať ako na strane výdavkov, tak aj na strane príjmov, či už firiem spolupracujúcich v tomto rezorte. Snáď by to prospelo útlmu korupcie. Nakoľko? Neviem odhadnuť.
2. pred nedávnom bol vykonaný finančný audit v niektorých nemocniciach, prišlo sa na niekoľko „milionových“ zaujímavosti, ktoré neboli zdôvodnené. Čo sa deje momentálne v tejto veci? Ak sa na niečo prišlo, kto je zodpovedný a kto bude aj stíhaný a postihnutý… Alebo sa to v tichosti stratí?
3. i keď už teraz viem ako dopadlo hlasovanie o platoch v zdravotníctve (vrátený zákon neprešiel), bol to asi veľký tresk pre tých ľudí, ktorých sa to týkalo. Nebolo by ale vhodné začať hľadať prostriedky v poisťovniach, vo výdavkoch manažmentu jednotlivých zdravotníckych subjektov? Možno sa jedná len o pár „rýb“, ale tučných, ktoré možno nakŕmia celý ľud.
4. platy lekárov a sestier a všetkych v zdravotníctve by mali byť verejné, ak nie sú súkromní, pretože sú platení daňovými poplatníkmi. A možno by pomaly aj vymizlo branie a dávanie úplatkov, píšem pomaly… myslím stráááášne pomaly
5. V poslednom časopise Sestra ste sa vyjadrili, že hľadate sestry Bc. a Mgr. ktoré by boli ochotné spolupracovať pri Vašej reforme. Ako ste to mysleli? A kde sa majú hlásiť?
S pozdravom
Peter LizákPS: prosím Vás berte ma že po odbornej stránke som úplne mimo, ale fungovanie zdravotníctva ako celku nie je len o ODBORNÝCH VEDOMOSTIACH. Iste bez nich by to nešlo.
13 decembra, 2002 o 10:15 am #671imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Niektore napady su celkom dobre, najma ten so zverejnovanim platov vo vaezbe na ver. sluzbu, ale co takto ochrana oisobvnych udajov.
I ked napriklad plat ministra je verejnym udajom. K tej bezhotovosti: nie som si celkom isty ci v systeme dlhovania kazdy kazdemu by to pomohlo. Myslim, ze bude treba o tom viacej povedat a diskutov at.
Ale a to je dolezite, ze sa hlasite do diskusie ako nelekar.16 decembra, 2002 o 7:48 am #672objektiv Ing. Peter LizaÚčastník (Participant)p. minister, ďakujem za odpoveď, viem že máte málo času sa zaoberať dopodrobna všetkému, ale bol by som rád, ak by ste neobišli ani body 2, 3 a 5 môjho prvého príspevku.
K tej bezhotovosti: nie ste si isty, či to pomôže? Keď som písal ten návrh, bol som dopredu upozorňovaný, že to tak v zdravotníctve určite funguje, ale z Vašej odpovede som sa dozvedel, že to nie je tak. Myslím si, že je dosť veľký rozdiel držať hotový CACHE v ruke, ako mať presne takú istú sumu na účte bez možnosti hotovostného výberu – len prevodom.16 decembra, 2002 o 9:37 pm #673MUDr. Gejza BanyaszÚčastník (Participant)keš (cash) je hotovosť ale aj pamäť ( cache )
16 decembra, 2002 o 11:38 pm #674HarmancekÚčastník (Participant)K bodu 4 : platy lekarov a sestier su predsa verejne, neblaznite. Iste nie v tom zmysle, ze dostanete zoznam pracovnikov s uvedenou presnou mzdou, ale mate tarifnu tabulku, mozete si zistit platbu za sluzbu – tiez odvodenu z tarifu, pocet sluzieb atd. atd.
Urcite sa da plat lekara pomerne presne odhadnut, lebo je tam len jedna zlozka, ktora je pohybliva a vcelku neznama a to je osobne ohodnotenie. A to dostava len minimum ludi a v minimalnej vyske.18 decembra, 2002 o 9:58 am #675userÚčastník (Participant)@objektiv (Ing. Peter Lizá wrote:
4. platy lekárov a sestier a všetkych v zdravotníctve by mali byť verejné, ak nie sú súkromní, pretože sú platení daňovými poplatníkmi.
Mna by ale zaujimali aj sukromni lekari, pretoze hlavne ti si stavaju milionove domy a kupuju drahe auta. A este sa stazuju, ze im poistovne neplatia …
Co sa tyka bezhotovostnej platby napadla ma takato myslienka: mozno by mal lekar vystavit pacientovi ‚fakturu‘ so zoznamom vykonov, ktorej by pacient parafoval pravdivost a na zaklade toho by poistovna preplatila pracu lekara. Pretoze sa stava, ze pacient u lekara nebol roky, ale zaznamov o navstevach ma neurekom.
19 decembra, 2002 o 8:32 pm #676MUDr.Pavol LICHANECÚčastník (Participant)Nad posledným príspevkom môžem len žasnúť ako vie niekto tak fantasticky bagatelizovať .
Ešte, by som ho v jeho štýle doplnil: Pacient by si mal požiadať lekára ktoré súčiastky na svojom tele si chce dať vyštelovať, premazať, či vymeniť – predložiť objednávku na servisný zákrok.1.apríl bude až za 101 dní, pán fakturant ! 😆
22 decembra, 2002 o 8:59 am #677imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)2. pred nedávnom bol vykonaný finančný audit v niektorých nemocniciach, prišlo sa na niekoľko „milionových“ zaujímavosti, ktoré neboli zdôvodnené. Čo sa deje momentálne v tejto veci? Ak sa na niečo prišlo, kto je zodpovedný a kto bude aj stíhaný a postihnutý… Alebo sa to v tichosti..
:::::
Ked SDL presadila Zakonnik prace v spojueni so Zakonom o verejnej sliuzbe dosiahla len to, ze cokolvek zle zistite v nemocnci skoro nmate sancu. Nie je taka nemocnica, kde by neboli dolova problemy s kradnutim manmazmentu, zakazdym tam treba podlsaat kontrolu, potom dat podla zakona pokarhanie a potom / a musi to byt do roka/ znova nacapat. Ak je to viacej ako rok ide sa znova. Nech urobia cokolvek, dokonca aj tretsny cin. Spomente si na kauzu Rudolfa S z ministertva.
Aj tak pomaly zaciname veci davat do poriadku a myslim ze musime zmenit oba zakony3. i keď už teraz viem ako dopadlo hlasovanie o platoch v zdravotníctve (vrátený zákon neprešiel), bol to asi veľký tresk pre tých ľudí, ktorých sa to týkalo. Nebolo by ale vhodné začať hľadať prostriedky v poisťovniach, vo výdavkoch manažmentu jednotlivých zdravotníckych subjektov? Možno sa jedná len o pár „rýb“, ale tučných, ktoré možno nakŕmia celý ľud.
::::
Ano, mate pravdu aj tu treba veci riesit. Riadiel VZP sa nevzdal celkom dobrovolne5. V poslednom časopise Sestra ste sa vyjadrili, že hľadate sestry Bc. a Mgr. ktoré by boli ochotné spolupracovať pri Vašej reforme. Ako ste to mysleli? A kde sa majú hlásiť?
:::::
To je naozaj jednoduche, na mojom sekreteriate.3 januára, 2003 o 2:27 pm #678panpanÚčastník (Participant)@MUDr.Pavol LICHANEC wrote:
Nad posledným príspevkom môžem len žasnúť ako vie niekto tak fantasticky bagatelizovať .
Ešte, by som ho v jeho štýle doplnil: Pacient by si mal požiadať lekára ktoré súčiastky na svojom tele si chce dať vyštelovať, premazať, či vymeniť – predložiť objednávku na servisný zákrok.1.apríl bude až za 101 dní, pán fakturant ! 😆
Nuz nie je to az take nerealne. Vela vykonov nie je akutnych a skutocne by lekar mohol dat pacientovi akusi „predfakturu“, ktoru by poistovna odobrila vopred.Dalej je znacne diskriminujuce, ze pacient si nemoze slobodne vybrat lekara. Naozaj nemoze, pretoze poistovna uzatvara zmluvy s lekarmi. Pritom by mala vytvorit urcity cennik za vykony a zaplatit danu sumu za dany vykon. Ak pojde pacient k drahsiemu lekarovi, doplati si, ak si najde lekara v danom limite, nech sa paci. Ale je nemoralne, aby poistovna povedala, ze napr. s tymto kardiologom neuzavrieme zmluvu, a teda, hoci si platite poistenie, osetrenie u neho si budete hradit v plnej vyske.
Zmluvu ma mat predsa pacient s poistovnou. Mozno by stalo za to, aby neodvadzal peniaze zamestnavatel, ale priamo zamestnanec. O to vacsiu vyplatu by dostal. Ani zakonne poistenie za automobil predsa nestrhava zamestnavatel z platu.
Kym si nebude moc pacient skutocne vybrat, nikam sa to nepohne.
8 januára, 2003 o 9:40 am #679Dr. Poradovsky JurajÚčastník (Participant)Medzi hlavné problémy nášho zdravotníctva rátam rýchly úbytok etických hodnôt. Mám preto taký malý návrh:
Ignorujme príspevky kolegov, ktorí nemajú toľko cti, aby uviedli aspoň svoje vlastné meno. Tak, ako hádžeme do koša anonymné dospisy.
Inak sa vystavujeme nebezpečiu manipulácie.Dr. Poradovský
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.