Financovanie zdravotníctva a korupcia

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Financovanie zdravotníctva a korupcia

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Autor
    objektiv Ing. Peter Liza
    Účastník (Participant)

Vážený p. minister,
    pozorne sledujem situáciu pri REFORME ZDRAVOTNICTVA a z hľadiska lekárskej odbornosti som úplny neznalec, a rozhodol som sa ako občan prispieť. Je mi potešením, že je s Vami priamy kontakt. Mám pre Vás pár nápadov a postrehov:

1. financovanie akéhokoľvek zdravotníckeho subjektu by malo prebiehať výhradne BEZHOTOVOSTNE – výdavky subjektu by mali byť všetky hradené BEZHOTOVOSTNE (výplaty, platby, náklady na údržbu…) Skrátka všetko by malo byť v rezorte platené bezhotovostne, tým pádom by sa všetko muselo dokladovať ako na strane výdavkov, tak aj na strane príjmov, či už firiem spolupracujúcich v tomto rezorte. Snáď by to prospelo útlmu korupcie. Nakoľko? Neviem odhadnuť.

2. pred nedávnom bol vykonaný finančný audit v niektorých nemocniciach, prišlo sa na niekoľko „milionových“ zaujímavosti, ktoré neboli zdôvodnené. Čo sa deje momentálne v tejto veci? Ak sa na niečo prišlo, kto je zodpovedný a kto bude aj stíhaný a postihnutý… Alebo sa to v tichosti stratí?

3. i keď už teraz viem ako dopadlo hlasovanie o platoch v zdravotníctve (vrátený zákon neprešiel), bol to asi veľký tresk pre tých ľudí, ktorých sa to týkalo. Nebolo by ale vhodné začať hľadať prostriedky v poisťovniach, vo výdavkoch manažmentu jednotlivých zdravotníckych subjektov? Možno sa jedná len o pár „rýb“, ale tučných, ktoré možno nakŕmia celý ľud.

4. platy lekárov a sestier a všetkych v zdravotníctve by mali byť verejné, ak nie sú súkromní, pretože sú platení daňovými poplatníkmi. A možno by pomaly aj vymizlo branie a dávanie úplatkov, píšem pomaly… myslím stráááášne pomaly

5. V poslednom časopise Sestra ste sa vyjadrili, že hľadate sestry Bc. a Mgr. ktoré by boli ochotné spolupracovať pri Vašej reforme. Ako ste to mysleli? A kde sa majú hlásiť?

S pozdravom
    Peter Lizák

PS: prosím Vás berte ma že po odbornej stránke som úplne mimo, ale fungovanie zdravotníctva ako celku nie je len o ODBORNÝCH VEDOMOSTIACH. Iste bez nich by to nešlo.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Niektore napady su celkom dobre, najma ten so zverejnovanim platov vo vaezbe na ver. sluzbu, ale co takto ochrana oisobvnych udajov.
    I ked napriklad plat ministra je verejnym udajom. K tej bezhotovosti: nie som si celkom isty ci v systeme dlhovania kazdy kazdemu by to pomohlo. Myslim, ze bude treba o tom viacej povedat a diskutov at.
    Ale a to je dolezite, ze sa hlasite do diskusie ako nelekar.

objektiv Ing. Peter Liza
    Účastník (Participant)

p. minister, ďakujem za odpoveď, viem že máte málo času sa zaoberať dopodrobna všetkému, ale bol by som rád, ak by ste neobišli ani body 2, 3 a 5 môjho prvého príspevku.
    K tej bezhotovosti: nie ste si isty, či to pomôže? Keď som písal ten návrh, bol som dopredu upozorňovaný, že to tak v zdravotníctve určite funguje, ale z Vašej odpovede som sa dozvedel, že to nie je tak. Myslím si, že je dosť veľký rozdiel držať hotový CACHE v ruke, ako mať presne takú istú sumu na účte bez možnosti hotovostného výberu – len prevodom.

MUDr. Gejza Banyasz
    Účastník (Participant)

keš (cash) je hotovosť ale aj pamäť ( cache )

Harmancek
    Účastník (Participant)

K bodu 4 : platy lekarov a sestier su predsa verejne, neblaznite. Iste nie v tom zmysle, ze dostanete zoznam pracovnikov s uvedenou presnou mzdou, ale mate tarifnu tabulku, mozete si zistit platbu za sluzbu – tiez odvodenu z tarifu, pocet sluzieb atd. atd.
    Urcite sa da plat lekara pomerne presne odhadnut, lebo je tam len jedna zlozka, ktora je pohybliva a vcelku neznama a to je osobne ohodnotenie. A to dostava len minimum ludi a v minimalnej vyske.

user
    Účastník (Participant)

@objektiv (Ing. Peter Lizá wrote:

4. platy lekárov a sestier a všetkych v zdravotníctve by mali byť verejné, ak nie sú súkromní, pretože sú platení daňovými poplatníkmi.

Mna by ale zaujimali aj sukromni lekari, pretoze hlavne ti si stavaju milionove domy a kupuju drahe auta. A este sa stazuju, ze im poistovne neplatia …

Co sa tyka bezhotovostnej platby napadla ma takato myslienka: mozno by mal lekar vystavit pacientovi ‚fakturu‘ so zoznamom vykonov, ktorej by pacient parafoval pravdivost a na zaklade toho by poistovna preplatila pracu lekara. Pretoze sa stava, ze pacient u lekara nebol roky, ale zaznamov o navstevach ma neurekom.

MUDr.Pavol LICHANEC
    Účastník (Participant)

Nad posledným príspevkom môžem len žasnúť ako vie niekto tak fantasticky bagatelizovať .
    Ešte, by som ho v jeho štýle doplnil: Pacient by si mal požiadať lekára ktoré súčiastky na svojom tele si chce dať vyštelovať, premazať, či vymeniť – predložiť objednávku na servisný zákrok.

1.apríl bude až za 101 dní, pán fakturant ! 😆

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

2. pred nedávnom bol vykonaný finančný audit v niektorých nemocniciach, prišlo sa na niekoľko „milionových“ zaujímavosti, ktoré neboli zdôvodnené. Čo sa deje momentálne v tejto veci? Ak sa na niečo prišlo, kto je zodpovedný a kto bude aj stíhaný a postihnutý… Alebo sa to v tichosti..
    :::::
    Ked SDL presadila Zakonnik prace v spojueni so Zakonom o verejnej sliuzbe dosiahla len to, ze cokolvek zle zistite v nemocnci skoro nmate sancu. Nie je taka nemocnica, kde by neboli dolova problemy s kradnutim manmazmentu, zakazdym tam treba podlsaat kontrolu, potom dat podla zakona pokarhanie a potom / a musi to byt do roka/ znova nacapat. Ak je to viacej ako rok ide sa znova. Nech urobia cokolvek, dokonca aj tretsny cin. Spomente si na kauzu Rudolfa S z ministertva.
    Aj tak pomaly zaciname veci davat do poriadku a myslim ze musime zmenit oba zakony

3. i keď už teraz viem ako dopadlo hlasovanie o platoch v zdravotníctve (vrátený zákon neprešiel), bol to asi veľký tresk pre tých ľudí, ktorých sa to týkalo. Nebolo by ale vhodné začať hľadať prostriedky v poisťovniach, vo výdavkoch manažmentu jednotlivých zdravotníckych subjektov? Možno sa jedná len o pár „rýb“, ale tučných, ktoré možno nakŕmia celý ľud.
    ::::
    Ano, mate pravdu aj tu treba veci riesit. Riadiel VZP sa nevzdal celkom dobrovolne

5. V poslednom časopise Sestra ste sa vyjadrili, že hľadate sestry Bc. a Mgr. ktoré by boli ochotné spolupracovať pri Vašej reforme. Ako ste to mysleli? A kde sa majú hlásiť?
    :::::
    To je naozaj jednoduche, na mojom sekreteriate.

panpan
    Účastník (Participant)

@MUDr.Pavol LICHANEC wrote:

Nad posledným príspevkom môžem len žasnúť ako vie niekto tak fantasticky bagatelizovať .
    Ešte, by som ho v jeho štýle doplnil: Pacient by si mal požiadať lekára ktoré súčiastky na svojom tele si chce dať vyštelovať, premazať, či vymeniť – predložiť objednávku na servisný zákrok.

1.apríl bude až za 101 dní, pán fakturant ! 😆

Nuz nie je to az take nerealne. Vela vykonov nie je akutnych a skutocne by lekar mohol dat pacientovi akusi „predfakturu“, ktoru by poistovna odobrila vopred.

Dalej je znacne diskriminujuce, ze pacient si nemoze slobodne vybrat lekara. Naozaj nemoze, pretoze poistovna uzatvara zmluvy s lekarmi. Pritom by mala vytvorit urcity cennik za vykony a zaplatit danu sumu za dany vykon. Ak pojde pacient k drahsiemu lekarovi, doplati si, ak si najde lekara v danom limite, nech sa paci. Ale je nemoralne, aby poistovna povedala, ze napr. s tymto kardiologom neuzavrieme zmluvu, a teda, hoci si platite poistenie, osetrenie u neho si budete hradit v plnej vyske.

Zmluvu ma mat predsa pacient s poistovnou. Mozno by stalo za to, aby neodvadzal peniaze zamestnavatel, ale priamo zamestnanec. O to vacsiu vyplatu by dostal. Ani zakonne poistenie za automobil predsa nestrhava zamestnavatel z platu.

Kym si nebude moc pacient skutocne vybrat, nikam sa to nepohne.

Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

Medzi hlavné problémy nášho zdravotníctva rátam rýchly úbytok etických hodnôt. Mám preto taký malý návrh:
    Ignorujme príspevky kolegov, ktorí nemajú toľko cti, aby uviedli aspoň svoje vlastné meno. Tak, ako hádžeme do koša anonymné dospisy.
    Inak sa vystavujeme nebezpečiu manipulácie.

Dr. Poradovský

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate