O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Deformovaná solidarita
- This topic has 4 odpovede, 3 hlasy, and was last updated pred 20 years, 3 months by Dr. Sorge.
-
AutorPríspevky
-
29 mája, 2004 o 1:39 pm #330Mata HarriÚčastník (Participant)
Sledovala som časť diskusie v TV medzi ex ministrom školstva Ftáčnikom, našim ministrom a Pažitným o zníženej dostupnosti vysokoškolského vzdelania, alebo kvalitnej zdravotnej starostlivosti v prípade zavedenia priamej úhrady . Pán Ftáčnik bol za zachovanie súčasného stavu a odvolával sa na princípy solidarity.
Som zástancom uplatňovania princípov solidarity v školstve i v zdravotníctve, ale myslím si, že komunistický kolektivizmus žiadne princípy solidarity neobsahuje, rovnako ako tzv. bezplatnosť nezaručuje vyššiu dostupnosť vzdelania či zdrav. starostlivosti. Naopak ide o stav namierený proti základným ľudským právam, či už ide o bohatých alebo chudobných.
Akým právom sa tvárime, že poskytujeme kvalitnú zdrav. starostlivosť a zatajujeme pacientovi, že zastaralá technika ho viac ohrozuje (bezplatne), ako mu pomáha, pritom on je schopný si novú techniku kúpiť? O koľko menej by bolo trvale imobilných, keby si pacient mohol zaplatiť permanentnú ošetrovateľskú starostlivosť, ktorú redukovaný personál fyzicky nemôže zabezpečiť?
Pacienti, personál, bohatí i chudobní sú rukojemníci neadresnej pseudo solidarity. Je úžasné sledovať „trh“ výkonov, ktorých reálnu cenu nikto nepozná, pretože sú bezplatné. Viem si predstaviť vysoký stupeň adresnej solidarity, uplatňovaný sociálnymi dávkami, resp. refundáciou nákladov za konkrétne výkony u konkrétnej osoby v hmotnej núdzi.
Pseudosolidárny kolektivizmus je kameňom úrazu i samotnej zdravotníckej reformy. O akej trhovej konkurencii to hovoríme, keď nepripustíme existenciu ani bazálneho trhového prostredia. Pseudosolidárny kolektivizmus zmlúv a limitov poisťovňou neumožňuje presadiť sa schopnejším, ale ich okráda, aby sa niečo ušlo i ostatným. Hoci i diferencovanou cenou bodu za rovnaký výkon rovnakej kvality. A to nezmení ani prijatie reformných zákonov oklieštených o priamy vstup pacienta do procesu.
1 júna, 2004 o 10:05 am #1870Dr. SorgeÚčastník (Participant)Zatiaľ je všetko v rovine „vsjo rovno“.Poisťovnícky byrokratický moloch hojí predovšetkým seba.Primárny kontakt demoralizovaný a demotivovaný kapitačnými platbami generuje daľšie zbytočné vyšetrenia rozpisovaním výmených lístkov na všetky smery,zbytočne veľa nemocníc-neefektívnych,zbytočne veľa oddelení,zbytočne veľa personálu-demotivovaný tabuľkovými platmi a to všetko na malom Slovensku.Je načase tieto pomery zmeniť,zracionalizovať,zefektívniť.Už včera bolo neskoro
1 júna, 2004 o 7:01 pm #1871imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)jasne, Dr Sorge ma pravdu, len bol by som rad, keby napisla svoju predstavu ako to spravit.
1 júna, 2004 o 9:26 pm #1872Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
jasne, Dr Sorge ma pravdu, len bol by som rad, keby napisla svoju predstavu ako to spravit.
Veľmi jednoducho. Zverejniť údaje o počtoch hospitalizovaných z každých 10 000 obyvateľov v jednotlivých okresoch ( regiónov).
to “ z “ je rozhodujúce.Existujúce údaje sú o počtoch hospitalizovaných v regióne. Ak sa v regióne nachádza veľká nemocnica, hospitalizovaní pacienti sa pripočítajú k regiónu, hoci v regióne nežijú, ani nikdy nežili. U nás každý rok je v priemere 3 100 hospitalizovaných z každého okresu kraja ( spolu 17 000).
Bystričanov hospitalizujeme ročne cca 14 000, čo na 100 000 obyvateľov je hlboko pod priemerom. Pre uspokojenie všetkých zdrav. potrieb okresu nám stačí 580 postelí.
Kedysi sme hovorili o porovnateľnosti III typových nemocníc. Chcela by som poznať nemocnicu, v ktorej je 60 % hospitalizovaných pacientov z iných okresov a krajov…….
2 júna, 2004 o 11:02 am #1873Dr. SorgeÚčastník (Participant)Sprísniť platobnú disciplínu-odvody do poisťovní-neplatiči/veď to predsa nie je možné v právnom štáte/ Reforma zdravotnictva dostáva tak aj iný rozmer-vymožiteľnosť práva-za to sú zodpovedné iné rezorty-nech si teda konajú svoje povinnosti.
Kto dáva peniaze do systému má právo aj povinnosť kontrolovať na čo a ako sú peniaze použité.Platí to pre štát, inštitúcie aj jednotlivca-výpisy z účtov zdrav.posťovní.Sprísniť dozor nad finančným správaním poisťovní/poisťovne mohli fungovať aj s oveľa skromnejším správnym fondom,ktorý je tiež len z vybratého balíka,ale pre poisťovne stabilný balík na rozdiel od toho čo zostane na jej činnosť na ktorú bola ustanovená/To už pán minister máte v reformných zákonoch.Priznávam sa ,že som ich ešte všetky neprečítal.
Poisťovne by mali mať uzavreté zmluvy aj s platiteľmi poistného-čo a za akých podmienok dostane pacient a na čo má nárok z povinného poistenia.Dodržiavanie pravidiel vzťahu poisťovňa-poskytovateľ, v ktorom poskytovateľ je v submisívnom postavení a nemá šancu domôcť sa svojich práv
Výber kompetentných revíznych lekárov,ktorí nebudú sedieť za počítačmi a podľa ľubovôle škrtať položky aby sa nemohlo stať, že obv lekár reviduje II.atestovaného odborníka čo je v našom systéme bežný jav
a dochádza k trápnym situáciám, že „kompetentný“ revízny lekár nemá šajn čo reviduje.Zatiaľ toľko -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.