O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Darovanie krvi – ulavy
- This topic has 8 odpovedí, 5 hlasov, and was last updated pred 19 years, 8 months by bepo.
-
AutorPríspevky
-
8 decembra, 2004 o 1:49 pm #375UzivatelÚčastník (Participant)
citat z komentara zmien v zakonniku prace http://www.darujkrv.sk/Page.aspx?ID=32 :
Od 1. júla 2003 zamestnávateľ poskytne zamestnancovi, ktorý daroval krv pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas s náhradou mzdy. Z uvedeného vyplýva, že darca má nárok na pracovné voľno za čas cesty na odber, čas odberu a čas potrebný na návrat do zamestnania. Novelizáciou Zákonníka práce od 1. júla 2003 došlo k zrušeniu času na zotavenie po odbere, ktorý bol vymedzený časom 24 hodín od nástupu cesty na odber. Zjednodušene povedané, darca krvi už nemá nárok na pracovné voľno počas celého dňa, v ktorý bol darovať krv, ale len na čas jeho nevyhnutnej neprítomnosti v práci spojenej s darovaním krvi.Toľko reč paragrafov. Otázne len zostáva, či zrušenie času na zotavenie darcu po odbere krvi, ako prekážke v práci na strane zamestnanca, za ktorú mu patrí pracovné voľno s náhradou mzdy, je naozaj tou správnou cestou, po ktorej sme sa touto novelizáciou vydali.
v Reforme zdravotnictva ste to nevratili spat.
teraz idete znova novelizovat, neskusite to tam?
preco sa vlastne zrusil cely den volna? ubudne darcov, mate dost krvi?
/Uzivatel
10 decembra, 2004 o 4:01 pm #3328imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Odpoved je jednoducha, moj rezort nema pravo novelizovat Zakonnik prace. Uz som niekolko krat hovoril p. ministrovi Kanikovi o tomto probleme a aj o probleme radiolog, laboranotv. Ja sa nerad vyhovaram, ale tu je moja „reforma“ kratka
17 decembra, 2004 o 11:05 pm #3329bepoÚčastník (Participant)Uzivatel-prečo si myslíte že by to mal platiť zrovna zamestnávateľ?
18 decembra, 2004 o 11:36 pm #3330rodanÚčastník (Participant)Mal by to platiť zamestnávateľ, ale ten by mal mať právo, aby mu to uhradil rezort zdravotníctva, presnejšie – transfúzna služba. Zreálnil by sa pohľad na hodnotu odobranej krvi.
Logika. Ak má veľký zamestnávateľ veľa darcov krvi, môže mu to nabúrať organizáciu výroby. Ale predovšetkým mu to nabúra efektivitu jeho produkcie. Neviem, ako by reagoval Uhrík (Volkswagen), keby mu prudko vzrástol počet darcov krvi a vzrástol objem neproduktívne vynaložených miezd. Určite by ho v Nemecku nechválili. A oprávnene by mohol tvrdiť, že nepriamo dotuje zdravotníctvo.
A úprimne poviem – ak by som bol menší zamestnávateľ, asi by som tiež nehľadel s radosťou na darcov. Extrémne – ak by sa mi pri prijímaní pochválil v profesnom životopise, že je darcom krvi…. asi by som ho nepreferoval. Aj keď sa hovorí, že darcovia majú nižšiu nemocnosť, ako ostatní.19 decembra, 2004 o 8:35 pm #3331imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)No ja by som bol opatrny v nazoroch. Trnasfuzia je v podstatet transplantacia tekutihe tkaniva, myslim, ze rozumny zametsnavatel tomu nebude branit a ani nic uctovat / aku cenu / cvenu zmeskanej mzdy alebo co.
Ak chcete prilis zaviest / primitivnu/ ekonomiku do systemu narobite iba hluposti.30 decembra, 2004 o 7:28 am #3332bepoÚčastník (Participant)Nie tak dávno firmy fakturovali cenu práce-čo iné mali fakturovať nemocniciam?
Keď zamestnávateľ nemá darcov,je to v pohode.Čo ale keď ich má veľa-nie tak dávno lekári legalne štrajkovali darovaním krvi.
K solidarite-zamestnávateľ je solidárny,platí zdravot poistenie za zamestnanca hoci on nemá nič spločné so zdravotníctvom a nikdy nič od neho nedostane-myslím ako právnicka osoba.
Pre mňa solidárnosť znamená platenie zamestnávateľom 7% a zamestnacom tiež 7%,terajších 10% a 4% je už tak trochu drzosť.30 decembra, 2004 o 8:19 am #3333radovanÚčastník (Participant)Ak teda solidarnost tak 10% + 10%. Čo Ty na to bepo ?? Bepo, ty ma len presviedčaš o tom, čo som si v duchu stále myslel, keď som pozoroval nové autá a domy našich podnikavejších spoluobčanov. A totiž o tom, čo tvrdia aj slovenské banky. Naši ľudia si nič neukladajú na neskôr, nemyslia na to čo bude keď sa niečo stane… jednoducho žijeme si zo dňa na deň (ako naši tmavší spoluobčania). Buď rád, že si štát vezme aspoň tých 14% a zabezpečí akú – takú dostupnosť starostlivosti. Alebo dobre, zrušme to celé a neplaťte nič. Ale pamätaj, že budem prvý v rade čakať na to, že sa Ti niečo stane a kamát, nedoplatíš sa. Nemáš predstavu čo stojí len jednorazový materiál na akýkoľvek výkon. A čo ešte moja práca ? Myslíš si že to nejaká dvadsaťkorunáčka vyrieši ? Súčasný systém drží zdravotníkov na uzde, ber to tak, že nám platíš akúsi klietku, bohužial nie zrovna zlatú. Keď ju zbúraš, rozbehneme sa do ekonomiky a my si prácu nájdeme. Budeme bojovať o finančné prostriedky v tvojej peňaženke s plynármi, spojármi a inými spotrebnými odvetviami. Čo myslíš, čo si vyberieš – zdravie pre tvoju rodinu (matku, otca, babku, dedka – alebo myslíš len na seba ???). Chcel by si sa im skladať na liečbu a všetky lieky, tak ako sa skladajú celé rodiny na lieky v rozvojových krajinách, kde je poistenie 0% ??? Uvedom si, že len vďaka tomu, že sa ľudia majú lepšie, máš aj ty obrat vo svojej firme. To je to, čo ty ako právnická osoba zo zdravotníctva má … Komu by si chcel niečo predať, keď každý by prachy míňal len na farára, lekára, učiteľa a fiškáľa – ako tomu bolo kedysi.
30 decembra, 2004 o 8:54 am #3334imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Tato tema je vzdy trochu ozehava. Pre Bepa je uz celkom typicke, ze si odporuje pomerne casto, preto som ho myslim kdesy tu nazval tak trochu oportunistom. Solidarnsot, jej miera a jej zneuzivanie su temy, ktore budu vzdy rezonovat. Ak zacnete prilis vsetko preratavat, tak potom na prvy pohlad je jasne, ze zamestnvatel nema zkiadne profity a teda nema co platit. OK. Ale ak su jeho ludia zdravi, ak vdaka krvi preziju tazky pracovny uraza neumru ( a tu uz zamestnavatel plati ako murovaty odskodne) ak ak ak. Dnes naozaj zamestnvatel nemusi preplacat darcovi pracovny den, ale cuduj sa svete vela tych najvacsich to dobrovolne robi. Preco asi?
30 decembra, 2004 o 9:00 pm #3335bepoÚčastník (Participant)Ja teda neviem ale do budúcna bude lepšie keď budete chcieť reagovať na môj príspevok tak si ho predtým aj prečítať.
radovan-v rozvojom USA je platenie poistenia zamestnávateľom benefit ku mzde a ľudia to tak aj chápu-niečo ako garantovaný 13 a 14 plat u nás.
@bepo wrote:Pre mňa solidárnosť znamená platenie zamestnávateľom 7% a zamestnacom tiež 7%,terajších 10% a 4% je už tak trochu drzosť.
Ak sa rozhodne že zdravotná daň bude 20%- zamestnávateľ 10% a zamestnanec 10%,nemám nič proti tomu.Ak to bude 16% a 4%,v poriadku to nebude.
p.minister-kde si aspoň raz v mojich príspevkoch odporujem?Skôr som si všimol že mi podsúvate to čo som nenapísal.Ani v 1 príspevku som si neodporoval len som doteraz na to nereagoval.Tie pracovné úrazy ak tvoria 1% z darovanej krvi tak to som ešte výrazne prehnal.
Ale pri takých závažných reformách ako je zdravotná a dôchodková ja osobne by som urobil referendum o hrubých krokoch zamýšlanej reformy.Referendá sa robia o úplných somarinách a život meniace reformy sa vypracujú úplne potichu pár géniami pri 1 stole.
PS-aby sme nemiešali pojmy a dojmy-zamestnanec je solidárny,zamestnávateľ nie je solidárny ale filantropický. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.