Vzťahy v zdravotníctve treba poľudštiť

Priorita šéfa rezortu Rudolfa Zajaca v tomto roku: zlepšiť situáciu pacientov, lekárov a sestier!

Moderátorka (Zlatica Puškárová, TV Markíza, Na telo 29. januára 2006): Pán minister, ste sám so sebou spokojný?

Minister R. Zajac: Asi nie. V rezorte je ešte veľmi veľa práce, ktorú by bolo treba urobiť.

Moderátorka: S čím ste nespokojný? Čo vás hnevá, škrie, nemáte pocit, že ste mohli niečo urobiťinak?

Minister R. Zajac: Že ľudia zatiaľ ešte nepocítili zmenu, že lekárom a sestrám nevieme dávať také mzdy, aké by si zaslúžili. Zmena v systéme bola svojím rozsahom veľmi hlboká a zásadná. Nezostal nám čas aj na humanizáciu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Moderátorka: Stretávame sa tu už roky a stále mám pocit, že vždy máte tento problém… Nedá sa to nejakým spôsobom napraviť? Veď reforma bola prijatá aj kvôli takýmto veciam. A stále akoby sa ničnedialo.

Minister R. Zajac: Veľmi správne, v tom je naozaj veľká rezerva. Teraz som listom oslovil zdravotné poisťovne a požiadal som ich, aby zabezpečili dôstojné podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. To je to najlacnejšie minimum, čo môžeme urobiť, ale súčasne to ide najťažšie.

Moderátorka: Čo to znamená?

Minister R. Zajac: Napríklad, že zbytočne necháme pacientov čakať. Na to, aby sme sa k nim správali slušnejšie, netreba viac peňazí. Alebo aj to, že v nemocnici dostanú teplú stravu, za ktorú si sčasti aj platia. Dať pacientom slušnú izbu, slušnú posteľ, vľúdny prístup. Požiadal som zdravotné poisťovne, aby do svojich zmlúv, akokoľvek to znie malicherne, dali aj taký bod, ktorý bude zaväzovať poskytovateľa, teda zdravotnícke zariadenia rôzneho typu, na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v dôstojných podmienkach.

Moderátorka: Ešte jednu osobnú otázku. Patríte skôr k nepopulárnejším ministrom. Na niektorých ľudí pôsobíte arogantnejším spôsobom. Mrzí vás to, alebo je vám to ľahostajné?

Minister R. Zajac: Určite mi to nie je jedno. Možnože znakom určitého prejavu, ktorý ľudia môžu vnímať ako aroganciu, je veľmi veľká obťažnosť. Nie je jednoduché pohybovať sa v takom politickom teréne, aký je teraz. A nie je úplne jednoduché presadzovať veľmi ťažkú, zložitú a komplexnú reformu. To znamená, že ak som niekedy pôsobil na ľudí ako namyslený alebo arogantný, určite to nebolo z môjho srdca. To je skôr dôsledok istého zhrubnutia.

Moderátorka: Vy by ste sa ako charakterizovali?

Minister R. Zajac: No, samozrejme, mám určité sebavedomie, ktoré…

Moderátorka: Nie až prehnané, pán minister?

Minister R. Zajac: …možno aj prehnané, ale to nech hodnotia iní. V každom prípade by som chcel našim poistencom priniesť to najlepšie zdravotníctvo. Od toho som nikdy neustúpil. A že to ľudia ťažko prijímajú? No ako prijímali ekonomické reformy pred pätnástimi rokmi?

Moderátorka: Určite aj vás zarazilo, že väčšina ľudí zdravotnícku reformu odmieta, že vyhovuje len dvom percentám občanov. Vy stále hovoríte o dobrej reforme. Naozaj si myslíte, že je taká excelentná?

Minister R. Zajac: Naši občania asi ťažko vedia posúdiť, či operačný výkon bol alebo nebol urobený správne. Oni cítia spôsob poskytovania starostlivosti a ten zatiaľ nie je dobrý, lebo zdravotníci musia už konečne dostať viac finančných zdrojov a musia mať pocit, že za svoju prácu budú lepšie zaplatení.

Moderátorka: Dáte im viac zdrojov? Závisí to najmä od vás, oni si za to až tak nemôžu, najmä v štátnych zariadeniach.

Minister R. Zajac: Mojou úlohou je teraz pripravovať rozpočet na rok 2007 a máme eminentný záujem, aby sme v ňom už nastavili aj rozvoj zdravotníctva. Tá bieda a odrazenie sa od dna je už za nami. Vyčistili sme štátne dlhy za 20 miliárd korún, ktoré nám dnes chýbajú.

Moderátorka: Pán minister, vy hovoríte o dobrej reforme, ľudia o zlej, opozícia o katastrofálnej. Kde je teda pravda?

Minister R. Zajac: Ľudia nevedia dostatočne zhodnotiť zmenu z medicínskeho hľadiska, lebo to nevedia posúdiť. Občania hodnotia skôr tú ľudskú stránku a tam máme veľké rezervy.

Moderátorka: Dobre, ale aby bolo 80 percent nespokojných? V čom to je? Vy ste priznali, že je to aj v komunikácii, že ste to možno nevedeli dobre vysvetliť.

Minister R. Zajac: Tá zmena je veľmi zložitá, navyše sa ťažko komunikuje na takom malom priestore, aký dostávame. Na druhej strane si myslím, že je pre investigatívnych žurnalistov úloha ďalej pátrať, čo za tým prieskumom bolo. Ako boli formulované otázky v prieskume? V čom spočíva nespokojnosť oslovených ľudí? Vy, novinári, ste sa uspokojili s tým, že sa pýtate mňa, namiesto toho, aby ste sa pýtali ľudí.

Moderátorka: Momentálne majú občania možno strach z toho, že sa budú zvyšovať poplatky spojené s poskytovaním zdravotnej starostlivosti…

Minister R. Zajac: Už to zaznelo a zaznie to aj dnes, že žiadne poplatky sa zvyšovať nebudú. Naopak, do balíka plne hradených výkonov sme pridali ďalšiu tretinu všetkých chorôb, ktoré si doteraz mohli hradiťobčania. Znova sa vrátim k ekonomickej reforme alebo k reforme verejnej správy. Ani jedna z nich nikdy sa neprijímala dobre. Nikdy. Ako keby sme už nemali pamäť. A nakoniec výsledky reforiem boli vždy v prospech občana.

Moderátorka: Dobre teda, naozaj sa poplatky zvyšovať nebudú?

Minister R. Zajac: Nie, nebudú! Čo naozaj občania musia ešte pocítiť a na čom budeme musieť tento rok tvrdo pracovať všetci zdravotníci, nielen minister, je humanizácia.

Moderátorka: A čo lieky? Nebudú sa zvyšovať ich ceny, pretože zdravotné poisťovne sú už akciovkami, ktorým ide najmä o zisk? Kde je záruka, že ceny liekov sa nebudú dramaticky zvyšovať?

Minister R. Zajac: V prvom rade v tom, že sú akciové spoločnosti, a pretože práve ony hradia lieky, majú záujem o čo najmenšie úhrady. Poplatky občanov za lieky stanovuje svojím rozhodnutím kategorizačná komisia, nie zdravotné poisťovne. Mimochodom, dal som si urobiť vyhodnotenie doplatkov občanov. Je pravda, že v roku 2004 sa doplácalo skoro 3,1 miliardy korún – na všetky lieky a aj na vitamíny. V minulom roku to bolo o sto miliónov menej. V tomto roku, napriek každoročnému celosvetovému nárastu cien o 15 až 18 percent, nechceme zvýšiť doplatky občanov. Naopak, máme záujem, čo sa nám chvalabohu darí, zvyšovaťpočet nových molekúl.

Moderátorka: Poďme teraz k politickej problematike. Dlhodobo ste terčom útokov opozície, ale prvýkrát budete v parlamente čeliť reálnemu návrhu na odvolanie. Pán minister, veríte si, že „prežijete“?

Minister R. Zajac: Je prirodzené a demokratické, že opozícia, ak pocíti takú potrebu a nájde aspoň 30 podpisov, zvolá mimoriadnu schôdzu a má snahu odvolať koaličného ministra. Na druhej strane som hlboko presvedčený, že je úlohou koalície podržať každého svojho ministra. Nemyslím si, že koalícia by si práve v parlamente mala riešiť svoje problémy. To znamená, že opozícia má právo dať návrh na odvolanie ministra a vláda a koaliční poslanci zas musia ukázať, že kto má v tejto chvíli legitímnu moc.

Moderátorka: Robert Fico povedal, že asi si to v parlamente ustojíte, pretože podľa neho váš krstný otec Mikuláš Dzurinda vám pomôže. Napriek tomu v kuloároch sa hovorí skôr o opaku, že údajne práve Mikuláš Dzurinda by vás mohol pred voľbami stiahnuť z vlády, čím by jej trochu zlepšil imidž. Nedávno povedal, že ste mali spolu nejaký rozhovor. Bol to nejaký koberček alebo čo to bolo, pán minister?

Minister R. Zajac: Nie, nie som ten, kto chodí na koberčeky. Mikuláš Dzurinda nie je ten, ktorý pozýva na koberčeky. Ak by sa premiér rozhodol odvolať, povedzme, ministra zdravotníctva, kultúry či vnútra, musí to dobre zdôvodniť. Vstupoval som do reformnej vlády, išlo o vládu reforiem, preto pre mňa by to bol signál, že reformy nie sú už to najsilnejšie, čo chce táto vláda robiť. Neverím tomu, že by koaličný premiér sťahoval svojho ministra, pokiaľ ten nepochybí nejakým morálnym alebo iným spôsobom.

Moderátorka: Áno, ale čo vám vyčíta?

Minister R. Zajac: Nevyčítal mi nič.

Moderátorka: Kto vlastne zvolával tú schôdzku?

Minister R. Zajac: Pozval ma on a pýtal sa ma na niektoré okolnosti, ktoré sa týkali toho, čo bolo medializované okolo záchranných služieb. Vysvetlil som mu celú pozíciu dodržiavania zákonnosti. Upozornil ma, aby sme boli opatrní a do konca tohto volebného obdobia neurobili nejaké „vláčiky“.

Moderátorka: Pán minister, cítite aj nejaké špekulácie, že by vaše odvolanie mohlo prispieť k zlepšeniu imidžu vlády pred voľbami. Počuli ste to aj vy?

Minister R. Zajac: Nepočul som to, no prečítal som si to v novinách. Ešte pred tým, ako som sa stal ministrom, verejne a jasne som povedal, že budú ma obviňovať z toho, že ľudia kvôli mne umierajú. Tiež som povedal, že viem, že budem pod enormným tlakom. To všetko sa plní a teraz je aj úlohou vlády, aby podržala svojho ministra, prípadne svojich ministrov.

Moderátorka: Očakávate to od vlády? Od koaličných partnerov?

Minister R. Zajac: Áno. Pokiaľ by nemali taký záujem, potom bude poctivé, aby povedali dôvody. Ja skôr verím, že to je skôr novinárska špekulácia.

Moderátorka: Bez vetra sa ani lístok nepohne…

Minister R. Zajac: To je pravda. Myslím si, že ak by aj premiér mal nejaké problémy s ministrami, bolo by poctivé, aby s nimi o nich hovoril.

Moderátorka: Dobrovoľne odísť z vlády sa nechystáte?

Minister R. Zajac: V žiadnom prípade! Nemám na to dôvod, svoje posolstvo dokončím a v tomto roku budem veľmi dbať na to, aby sa zlepšila situácia pacientom, lekárom a sestrám. To bude priorita.

Moderátorka: Veľmi pekne ste to povedali, že neurobíte žiadny barter – na jednej strane vaša hlava, na druhej strane imidž vlády. Čiže stále platí, že do žiadnych takýchto politických obchodov nepôjdete?

Minister R. Zajac: V žiadnom prípade. Toto je vláda reforiem a takto sme sa nazvali v roku 2002, keď sme ju poskladali. Reformy majú svoje dobré, ale aj tienisté stránky. Poprosím občanov, pacientov, lekárov, sestry, všetkých zdravotníkov ešte o trochu trpezlivosti. Som presvedčený, že sa už veľmi rýchlo blýska na lepšie časy. Fakty sú neúprosné, pôjdeme dopredu.

Moderátorka: Pán minister, poďme ďalej. Často ste práve opozíciou a Smerom obviňovaný za to, že vychádzate v ústrety finančným skupinám. Konkrétne najmä finančnej skupine Penta. Práve Smer vás tvrdo obviňuje, že celá reforma je šitá na mieru práve tejto finančnej skupine. Dokonca vám už odporučili, aby ste ministerstvo zdravotníctva premenovali na Pentagón. Je naozaj náhoda, že sa Penta vyskytuje vo všetkých týchto situáciách, tendroch, výberových konaniach?

Minister R. Zajac: Povedzme si, čo má Penta v zdravotníctve. Keď som nastúpil do funkcie ministra zdravotníctva, vlastnila veľkú nemocnicu v Šaci. Málokto o tom hovorí. Mala distribučnú sieť na lieky Sanitas, ktorú predala. Bola aj v Apollo poisťovni, pretože získala podiely od VSŽ Košice, Nafty Gbely, Gumární Púchov…

Moderátorka: Teraz už bude mať tri zdravotné poisťovne…

Minister R. Zajac: Nebude mať tri, pokiaľ viem, má dva a pol.

Moderátorka: To už je len krôčik k trom. Robí si chúťky na Všeobecnú, Spoločnú, sú tu záchranky, lekárne…

Minister R. Zajac: To hovoríte vy. Lekární mala viac, ako má teraz, pretože to predali. Potom to začali kupovať späť, čomu nerozumiem, ale bude sa treba ich spýtať, kde je zdravý rozum. Chodili po vyšších územných celkoch a chceli získať do nájmu nemocnice, hoci jednu z najlepších košických nemocníc predali…

Moderátorka: Vyhrali výberové konanie na záchranky, ale nemajú priestory ani personál.

Minister R. Zajac: Výberové konanie na záchranky bolo urobené v súlade so zákonom. Málokto povedal, že Penta sa prihlásila na 83 bodov, na ktoré aj zložila kaucie. Zo 121 staníc získali 36 a do troch mesiacov musia začať jazdiť, inak prídu o licenciu.

Moderátorka: Stačí mať peniaze, pán minister?

Minister R. Zajac: Nie, musia mať aj ľudí, aj autá…

Moderátorka: To však počas výberového konania nemali…

Minister R. Zajac: Zákon o záchrannej službe hovorí, že do troch mesiacov. Schválili ho v parlamente veľkou väčšinou, dokonca zaň hlasoval aj Smer. Takže musia mať do troch mesiacov všetko, inak prídu o licenciu. Pôjdeme sa spolu presvedčiť. Pozval som aj neúspešných uchádzačov, poslancov, dokonca aj opozíciu, aby prišli do komisie, ktorá bude kontrolovať, ako plnia zákon. A prečo boli neúspešní iní uchádzači? Bolo veľmi veľa dôvodov, väčšinou to bolo pre zadlženosť voči Sociálnej poisťovni, nevedeli preukázať základné veci. Myslím si však, že teraz, po oddlžení spoločnosťou Veriteľ, by mohli byť úspešní v druhom kole, v ktorom je v hre vyše 150 ďalších bodov.

Moderátorka: Opozícia vám vyčítala, že nielenže sa menili podmienky tendra počas samotného výberového konania, ale že neboli ani zrejmé kritériá, na základe ktorých úspešní uchádzači vyhrali. Žiada opakovať tender, čo je pre vás absolútne neprijateľné.

Minister R. Zajac: Opozícia žiada zastaviť privatizáciu, žiada všetko možné. To je prirodzené, že to opozícia robí. Chcem povedať jednu vec: záchranná služba je nepochybne jedna z najneodkladnejších služieb. Ak opozícia hodlá týmto spôsobom blokovať výberové konanie, poviem otvorene, že ideme do veľkého rizika – že prestaneme poskytovať záchrannú službu. Nemyslím, že je dobré politizovať takéto veci. Máme zákon o záchrannej službe a zákon o poskytovateľoch, výber sme robili plne v súlade s týmito zákonmi.

Moderátorka: Oni to nepolitizujú, dávajú trestné oznámenie, chcú, aby to vyšetrila polícia.

Minister R. Zajac: V poriadku.

Moderátorka: Neprekáža vám to?

Minister R. Zajac: Pokiaľ som dobre zachytil, pán poslanec Fico dnes hovoril o troch trestných oznámeniach, ani neviem na koho. No pokiaľ sa politika má robiť prostredníctvom trestných oznámení, s tým koaličný minister veľa neurobí. Dôležité je, aby všetko bolo v súlade so zákonom.

Moderátorka: Uvidíme, čo na to povie policajné vyšetrovanie, ak opozícia podá trestné oznámenie. Ešte by som chcela, pán minister, prejsť k politickej strane Nádej, ktorú založili ministri Tóth a Malchárek. Neviem, či s tým máte niečo spoločné, pretože v podstate sa hovorilo, že ste aj bližší priatelia alebo známi. Angažujete sa aj v tom?

Minister R. Zajac: Pokiaľ ide o túto politickú stranu, tak nie, pretože som verejne oznámil, že nechcem ďalej pokračovať v politike tohto typu. To znamená v politike zakladania nových strán. Pochádzam z určitého politického prostredia, do ktorého sa kedykoľvek rád vrátim. Nakoniec súčasné udalosti okolo Demokratickej strany ukazujú, že sme mali v roku 2001 pravdu, keď sme hovorili, že komercializovať politiku nie je najlepší nápad. Dnes je Demokratická strana súčasťou Slovenskej kresťanskej demokratickej únie. Ak by som sa niekedy chcel v nejakej politickej strane angažovať, tak je to skôr strana konzervatívnejšieho typu.

Moderátorka: Čiže nie ste s nimi v politickom spojenectve?

Minister R. Zajac: Drukujem im a budem sa tešiť, keď Nádej bude úspešná. Nakoniec v nej zohráva rolu aj moja bývalá štátna tajomníčka. Podstatné je, či Nádej, Občianska konzervatívna strana alebo iné strany dokážu plniť základné posolstvo, zlepšiť sociálne postavenie a sociálnu zdravotnú ochranu občanov. Mrzí ma, že zatiaľ nevieme dokončiť reformu sociálneho zdravotníctva. Mám veľkú nádej, že spolu s pani ministerkou Radičovou sa nám to podarí dokončiť a pripraviť zákon o sociálnych službách.

(udo)

(Beseda je redakčne spracovaná.)

Zdroj:
Zdravotnícke noviny 6/2006

Leave A Reply

Navigate