Sedem dní, ktoré otriasli…

Dvanásťročné pôsobenie Smeru slovenské zdravotníctvo nalomilo a ročné pôsobenie tandemu Matovič & Krajčí dorazilo

Pondelok, deň bulvárny 
Napísal mi nový člen predstavenstva nemocnice na východnom Slovensku, v podstate sa pýtal, čo proti nemu mám. Poslal som mu obšírnu odpoveď, celú korešpondenciu uverejním na mojom Facebooku, bude to poučný príbeh. Čo je dôležité, je pointa. Namiesto toho, aby ústav rozvíjali, je v dobrom finančnom stave, moderný, pekne vybudovaný, vždy hodnotený v top desať slovenských nemocníc, tak kŕmia bulvár somarinami. Samozrejme, bulvár nezaujíma spokojnosť pacientov, ale keď z 500 zamestnancov je desať nespokojných, to je iná káva. Že sa to tam bude hmýriť žalobami sem a tam, je isté, iba neviem, ako to pomôže pacientom. 

Utorok, deň Všeobecnej 
Predobedom
Napísala mi moja dobrá známa, vzdelaná právnička a výborná notárka. Pred 21 rokmi sa vydala. Ako SZČO zmenu priezviska oznámila aj VšZP. Obratom jej poslali novú kartičku poistenca s novým priezviskom. Po piatich rokoch zmenila poisťovňu za inú, je v nej teda minimálne 16 rokov. VšZP ju pod rôznymi zámienkami držala v stave, akože neoznámila zmenu, dokonca to riešil aj úrad. Pretože je v postavení SZČO a vedie povinné účtovníctvo, nakoniec po dlhom byrokratickom boji uznali, že má povinnosti splnené a pustili ju do tej novej. 16 rokov platí novej poisťovní, 16 rokov jej chodia ročné vyúčtovania. Nedávno sa objednávala na mamografiu a zrazu problém. Vybehla ako neplatička VšZP pod svojím dievčenským menom (sedelo rodné číslo) vo výške 5,8 eura, údajne za rok 2018. Netreba hovoriť, čo to znamená, samozrejme, že rádiológovia ozaj nemusia skúmať, čo za hlúposti VšZP vykazuje. Garantujem, ak zoštátnia súkromné poisťovne, milá pani doktorka bude radšej nepoistená. 

Poobede
Obrátil som na VšZP so žiadosťou, aby mi podľa zákona 211/2000 (takzvaný informačný zákon) poskytla informácie, o koľko poklesla plánovaná zdravotná starostlivosť, konkrétne v intervenčnej rádiológii pre COVID-19. Odpovedali mi, že mi nič nepovedia, pretože ide o ochranu osobných údajov a že mi ešte príde rozhodnutie ministerstva zdravotníctva. Viem, čo mi ministerstvo pošle (nie som prvý), a jedným z argumentov bude, že to poisťovňa ani nevie, sic! Takže štátny moloch napojený na financovanie občanmi cez uhradené poistné, a zo štátneho rozpočtu sa riešia jeho dlhy, ale aj rozpočet zas plnia iba občania svojimi daňami, povie, že nepovie. V žiadosti som nepísal, že dve súkromné dávno odpovedali a nemali žiadny problém. Tak sa budem tejto informácie domáhať aj za cenu žalôb a keďže poznám ministerstvo ako vlastné topánky, viem, že my, ak chcete kverulanti, budeme mať zlaté časy. 

Streda, deň ambulantný 
Predobedom
Písal mi kolega. Citujem: „S rozpakmi sledujeme dianie v zdravotníctve. V kuse sa hovorí o záchrane nemocníc, o tom, ako potrebujú pomoc a… Nik sa však nezmieni o ambulantnej starostlivosti. My (poznámka, ide o rtg pracovisko, dvaja lekári) robíme kompletný servis pre 3 okresy, sme skríningové pracovisko pre prsníky (tretie na Slovensku), do týždňa máme okolo 5 nových tumorov prsníka, všetky idú do OÚSA, spätne ich kontrolujeme. Ja sám denne urobím 40 – 50 pacientov (čo je pri troj- a viacbojoch i 80 výkonov), kolegyňa popíše do 30 mamografií, urobí do 20-30 USG. V celom okrese už nie je iné normálne fungujúce pracovisko, aj v nemocnici nerobia okrem svojich a v službe nič navyše. A VšZP nám skresala platby.“ Ďalej píše o nemotivačnom odmeňovaní v nemocniciach a o prestarnutí všeobecných lekárov aj špecialistov. To však nie je nič nové. 

Poobede 
Písali mi šikovné oftalmologičky. Od roku 2006 sa venujú poskytovaniu oftalmologickej starostlivosti diabetikov – teda najmä pre zadný očný segment. Kým boli v štátnej nemocnici, problém nebol, keď však skoro všetci z tejto nemocnice kvôli čudnej personálnej politike odišli (písali sme o tom v ZN č. 32/2017 v septembri 2017 v článku Exodus), po ich odchode v podstate Všeobecná poisťovňa prestala zabezpečovať túto starostlivosť. Má síce v Bratislave pod zmluvami 6 centier, všetky sú však pre predný segment, o zadný nejavia záujem, inak povedané, VšZP odmieta zazmluvniť centrum excelentnosti pre liečbu diabetu, najmä so zameraním na poskytovanie oftalmologickej starostlivosti v spektre zadného segmentu. K liečbe cievnych zmien pri diabete treba mať know-how, avšak z hľadiska zisku je to nezaujímavá liečba. Navyše po zracionalizovaní liečby (laser a kortikosteroidy) by významne poklesol počet drahých IVT injekcií. Stačilo by im, aby získali zmluvu na úhradu výkonov JZS: 8724, 9609, 8706B. Samozrejme, vzhľadom na skúsenosti by mohlo vzniknúť aj školiace pracovisko pre celú SR. A znova, v dvoch súkromných poisťovniach so zmluvami nie je problém. 

Štvrtok – deň očkovací 
Ozval sa mi spolužiak, univerzitný profesor chémie. Stručne ide o to, že má cieľ byť zaočkovaný vakcínou Johnson and Johnson. Má dosť odborných dôvodov, prečo ju chce (jednorazová, ľahko skladovateľná, vyrába sa v Španielsku, doteraz nie sú na ňu žiadne negatívne referencie). Hnevá ho, že v elektronickej čakárni na prihlasovacom formulári od NCZI nie je možnosť výberu vakcíny, ale ani možnosť prihlasovania osôb spĺňajúcich kritériá v jednej domácnosti, takže nemôže prihlásiť ani 63-ročného mladšieho brata, invalidného dôchodcu. Do NZCI sa nedá dovolať a keby aj, tak ho odkážu zas inde, hoci poslal už viacej emailov, nemá od nikoho odpoveď. Mohol som mu iba odpovedať, že štátna firma NZCI, ktorá za 50 miliónov eur nedokázala okrem ereceptu spustiť eHealth (a aj ten erecept dostali darom z poisťovne Dôvera), je expertom na nefungujúce softvéry a na straty dát. Nejaké priblblé objednávanie ich na rozdiel množstva vnučiek a vnúčikov, ktorí márne bojovali so štátnym systémom chaosu o termíny pre svoje babičky a dedkov, ktorí stratili ilúzie o dobrom štáte skôr, ako vypili svoje prvé pivo v živote. 

Piatok, deň telefonický 
Nabádajú nás pacientov, aby sme nenavštevovali našich všeobecných lekárov, ale aby sme im volali. Som človek, čo si všetko rád vyskúša na vlastnej koži, tak som to skúsil. Prvý poznatok, za 10 dní som sa nedovolal ani raz. Na 11. deň to zodvihla sestra, tak som sa predstavil menom, ona nie. Pýtala sa, o čo ide, nechcelo sa hovoriť sestre, čo potrebujem (nemá na to ani oprávnenie), tak som povedal, že chcem hovoriť s pani doktorkou. Sestra mi oznámila, že som síce u nej, ako sestry, kapitovaný (hlúposť, kapitovaný som u lekárky v jej všeobecnej ambulancií), ale ak chcem s pani doktorkou hovoriť, nech volám recepciu, oni mi dajú termín. Recepcia sa ma tiež spýtala,o čo ide. No keď som nepovedal sestre, tak načo recepcii. Tak mi dali termín, že ma budú volať asi o 7 dní. Pýtal som sa na meno tej dámy, s ktorou som hovoril, ona že Recepcia. Uvidíme, čo bude vo štvrtok, keď mi vraj pani doktorka zavolá. Priznám sa, chcel som potvrdenie k vodičáku, že môžem jazdiť (mám čerstvý papier od mojej očnej) a chcel som sa zapísať na očkovanie proti chrípke, pretože vakcíny treba včas objednať. Toto všetko sa dá vybaviť za 3 minúty a ako bonus by som poslal mailom doklady o tom, že som zaočkovaný proti Covidu. Inak, keby som mal trochu ťažší Covid, nemusím ho prežiť, pretože dvadsať dní čakať na telefóne akosi nejde. Pritom je dokázané, že včasná návšteva lekára (napríklad aj doma) je prvým predpokladom úspešnej prevencie pred komplikovaným priebehom. 

Sobota, ďalší deň Sputnika V 
Vo štvrtok bol tak trochu na „tajňáša“ Igor Matovič v Moskve a v piatok v Budapešti. Dôvodom je, že začal ďalšie kolo spanilého ťaženia za Sputnik V. Tajnou zmluvou bol dovezený Sputnik V (nik nevie, za akých podmienok a za akú cenu). Súhlas na jej použitie dal exminister Krajčí okamžite (i keď na papieri košickej nemocnice). V súlade so zákonom (aj keď nie v súlade s dobrými mravmi a so zdravým rozumom) sa mohlo začať očkovať ihneď. Navyše keď Igor Matovič tvrdí, že podľa nejakého prieskumu je na Slovensku 500-tisíc ľudí, ktorí buď Sputnik V, alebo nič. Ako k tomu číslu agentúra dospela (údajne si to objednala strana OĽaNO ), nie je jasné, v otázke však chýbala informácia, či respondenti chcú naozaj neregistrovanú látku. Krajčí požiadal ŠÚKL a Biomedicínske centrum SAV o analýzy, aby nakoniec Igor Matovič vyhlásil, že sú to debili. Problémom bolo, že dokumenty a látky obsahujú niečo iné, ako je v skúmavkách, navyše chýba veľmi veľa predpísaných dokumentov. Potom si zaletel do Moskvy, aby uchlácholil Rusov, hnevali sa vraj, že podľa tej tajnej zmluvy sme mali dať skúmať očkovaciu látku iba certifikovaným laboratóriám. Tak načo im to Krajčí dal robiť? Že by nevedel, čo je v zmluve? Je to možné, opakovane sme zistili, že ani netuší, čo robiť. Jedno vieme isto, že ak sú tu debili, tak to nie sú vedci z tých ústavov. 

Nedeľa, deň kvázi pokoja 
Nik netelefonoval, nik nepísal. Nič mimoriadne sa nestalo, všetci akoby zbierali sily na ďalší týždeň. Slovenské zdravotníctvo je v nebývalej kríze, pretože dvanásťročné pôsobenie Smeru ho nalomilo a ročné pôsobenie tandemu Matovič & Krajčí dorazilo. Od roku 2006 nik neprišiel s nejakou rozumnou koncepciou, ktorá by buď potvrdila nastúpený trend z roku 2004, alebo pokojne systém zmenila na iný, lepší. K tomu by však museli zúčastnení poznať systém a platné zákony. Tie nepoznajú ani súčasní, ani predchádzajúci poslanci a vyzerá to tak, že ani ministri, ktorí prišli po roku 2006. Aj najnovší minister asi zvládne lepšie pandémiu ako Marek Krajčí, pretože po Krajčím by to zvládol aj Medvedík PU lepšie. Pochádza však z prostredia, kde odľahčene povedané, úhrady zdravotných poisťovní nemocnici, ktorej velil (vojaci velia, nie riaditeľujú), tam mali ako vreckové. V tom je problém a veľká neznáma, pretože pandémia sa raz skončí a čo potom? Je najvyšší čas niečo urobiť, veľa času už nemáme. No tých sedem dní vlastne ani ničím neotriaslo, veď išlo iba o bežný týždeň ako každý iný. Alebo? 

Zdroj:
Zdravotnícke noviny 15/2021

Leave A Reply

Navigate